Čokoládovo-banánový se šlehačkou
Čokoládový joconde piškot
- 2 vejce
- 70 g moučkového cukru
- 70 g jemně mletých mandlí
- 20 g kakaa
- 20 g másla
- 2 bílky
- 30 g krupicového cukru
Banánové želé
- 3 středně velké zralé banány
- 1 lžička citronové šťávy
- 30 g moučkového cukru
- 4 plátky želatiny Dr. Oetker
Čokoládová pěna
- 160 g hořké čokolády 52%
- 280 g smetany ke šlehání (rozděleno na 100 a 180 g)
- 1 lžička medu
- 1 žloutek
- 2 plátky želatiny Dr. Oetker
na dokončení: 2-3 banány, 400 g smetany ke šlehání 40%
- Čokoládový joconde piškot: Do mísy vrazím celá vejce, přisypu moučkový cukr, mleté mandle a kakao, a celé to šlehám elektrickým šlehačem 5-10 minut. V průběhu nechám rozpustit máslo. Z bílků a krupicového cukru ušlehám pevný sníh, ale dám pozor, abych ho nepřešlehala – pro pohodlné vmíchání musí zůstat ještě trochu takový krémový, jakmile začne kouskovatět do tuhých „cucků“, vmíchat už moc dobře nejde. (Jeden ze žloutků, které mi díky sněhu zbydou, si schovám do čokoládové pěny.) Do vaječné hmoty s mandlemi a kakaem vmíchám nejprve gumovou stěrkou rozpuštěné máslo, a poté po částech sníh. S citem. Dobře promíchám a vliji do čtvercové formy o rozměrech 20×20 cm, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Rozhrnu a povrch zarovnám. Peču při cca 180°C, dokud není piškot na pohmat pevný. Nechám vychladnout.
- Banánové želé: Banány oloupu a rozmixuji je ponorným mixérem. Přidám citronovou šťávu a moučkový cukr, a ještě jednou vymixuji dohladka. Pokud by bylo banánové pyré málo sladké, můžete přisladit, záleží na chuti konkrétních banánů. Plátky želatiny namočím do studené vody. Odvážím 300 g banánového pyré do středně velké mísy. (Ze tří větších banánů mi ještě trochu zbylo.) Když jsou plátky želatiny měkké jako hadřík, přendám je do malého plecháčku, a to bez ždímání, aby na nich zůstalo něco vody. Na velmi mírném ohni zahřívám a míchám lžičkou, dokud se želatina nerozpustí – je to otázka chvilky. Odstavím z plotny a za stálého míchání (třeba ještě tou lžičkou) přidám asi dvě lžíce banánové pyré. Dobře a rychle promíchám, a pak to vliji za stálého a hbitého míchání drátěnou metlou do zbývajícího pyré. Nakonec ještě promíchám gumovou stěrkou, hlavně to dobře projedu ode dna a na stěnách mísy.
- Čokoládová pěna: Čokoládu nalámu na kousky a dám do kovové misky (to kvůli nahřívání). Žloutek mám nachystaný v malé mističce. Plátky želatiny namočím do studené vody. První část smetany (100 g) naliji do plecháčku, osladím medem a přivedu k varu. Stáhnu z ohně a trošku naliji ke žloutkům – zároveň rychle míchám drátěnou metlou nebo i lžičkou. Takto rozmíchaný žloutek v horké smetaně už můžu vlít ke zbývající horké smetaně bez obav, že se žloutek srazí. Takže to udělám a zároveň dobře míchám metlou. Pak to naliji na čokoládu, rychle, dokud je smetana horká. Chvilku počkám, ať čokoláda povolí, a vymíchám lžící dohladka. Pokud by teplota klesla a zbytky čokolády už se nechtěly rozpouštět, umístím misku nad páru, aby se čokoládová směs prohřála a čokoláda se beze zbytku rozpustila. Nahřátí bude možná zapotřebí takjakotak, protože čokoládová směs musí být teplá. Ne horká, ale teplá ano. Teď v ní totiž musím metlou rozmíchat vyždímané změklé plátky želatiny a želatina se rozpustí jen v teple. Hotovou směs, v podstatě ganache se želatinou, nechám chladnout. Když je vlažná, vmíchám do ní zbývající smetanu (180 g) vyšlehanou do polotuha, tedy podobné hustoty jako hustý jogurt. Vmíchám ji gumovou stěrkou, po částech a důkladně, aby pěna měla jednolitou barvu.
- Dokončení: Korpus ve formě objedu nožem a vyklopím. Sloupnu zespodu papír a korpus oříznu na rozměr 15×20 cm. (Proč? Protože jsem chtěla obdélník.) Korpus umístím na podložku, na které má dort být. Upnu kolem něj obdélníkový ráfek a stěny vyložím dortovou fólií. Po stranách nesmí být mezery, protože želé je poměrně řídké, tak aby nevyteklo. Pokud by někde korpus nedoléhal těsně k ráfku, použiji na utěsnění drobky z odřezků. Na korpus naliji banánové želé a hned dám do lednice zatuhnout. Když je želé poměrně pevné, položím na ně ve dvou řadách rozpůlený banán. Ten musím samozřejmě nakrájet na kratší kousky a vždy okraje srovnat, jinak by mi zatáčel. Zaliji čokoládovou pěnou. Nechám přes noc tuhnout v lednici. Druhý den odstraním ráfek, před tím případně očistím okraje podložky. Smetanu ušlehám do pevné šlehačky, osladím dle libosti (já dala na 400 g smetany lžíci moučkového cukru). Pomocí trezírovacího sáčku nastříkám nahoru pusinky. Těsně před podáváním sloupnu z boku fólii.
Tipy: Tenhle dort chutná stejně jako banán v čokoládě se šlehačkou – takže moc dobře. Recept resp. dort můžete samozřejmě přizpůsobit sami sobě. Množství těsta vystačí na rozměr 20x20cm, želé ale na ten můj oříznutý menší – je vidět, že vrstva želé je tak akorát, tenčí už by byla moc tenká. Pěny mi trošku zbylo, ale opravdu jen maličko. Pokud jde o banán, můžete ho klidně vynechat, i ta nepříliš silná vrstva želé stačí k tomu, aby dort hezky banánově provoněla. Ale s banánem je to ovocnější. Mohli byste ho tam dát samozřejmě i víc, ale on je zase docela sytý, tak abyste si dortem moc nezaplnili žaludek. V tomto množství mi ten banán přišel tak akorát. Jinak banán pochopitelně na vzduchu tmavne, proto je dobré chránit boky fólií. Na čerstvém průřezu ale bude želé vždy světlejší. Vzhledem k přítomnosti banánu stejně není dobré tento dort skladovat dlouho.
Komentáře: 16
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.