Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Čokoládovo-banánový se šlehačkou

čokoládovo-banánový dort se šlehačkou

Čokoládový joconde piškot

  • 2 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • 70 g jemně mletých mandlí
  • 20 g kakaa
  • 20 g másla
  • 2 bílky
  • 30 g krupicového cukru

Banánové želé

  • 3 středně velké zralé banány
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 30 g moučkového cukru
  • 4 plátky želatiny Dr. Oetker

Čokoládová pěna

  • 160 g hořké čokolády 52%
  • 280 g smetany ke šlehání (rozděleno na 100 a 180 g)
  • 1 lžička medu
  • 1 žloutek
  • 2 plátky želatiny Dr. Oetker

na dokončení: 2-3 banány, 400 g smetany ke šlehání 40%

  1. Čokoládový joconde piškot: Do mísy vrazím celá vejce, přisypu moučkový cukr, mleté mandle a kakao, a celé to šlehám elektrickým šlehačem 5-10 minut. V průběhu nechám rozpustit máslo. Z bílků a krupicového cukru ušlehám pevný sníh, ale dám pozor, abych ho nepřešlehala – pro pohodlné vmíchání musí zůstat ještě trochu takový krémový, jakmile začne kouskovatět do tuhých „cucků“, vmíchat už moc dobře nejde. (Jeden ze žloutků, které mi díky sněhu zbydou, si schovám do čokoládové pěny.) Do vaječné hmoty s mandlemi a kakaem vmíchám nejprve gumovou stěrkou rozpuštěné máslo, a poté po částech sníh. S citem. Dobře promíchám a vliji do čtvercové formy o rozměrech 20×20 cm, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Rozhrnu a povrch zarovnám. Peču při cca 180°C, dokud není piškot na pohmat pevný. Nechám vychladnout.
  2. Banánové želé: Banány oloupu a rozmixuji je ponorným mixérem. Přidám citronovou šťávu a moučkový cukr, a ještě jednou vymixuji dohladka. Pokud by bylo banánové pyré málo sladké, můžete přisladit, záleží na chuti konkrétních banánů. Plátky želatiny namočím do studené vody. Odvážím 300 g banánového pyré do středně velké mísy. (Ze tří větších banánů mi ještě trochu zbylo.) Když jsou plátky želatiny měkké jako hadřík, přendám je do malého plecháčku, a to bez ždímání, aby na nich zůstalo něco vody. Na velmi mírném ohni zahřívám a míchám lžičkou, dokud se želatina nerozpustí – je to otázka chvilky. Odstavím z plotny a za stálého míchání (třeba ještě tou lžičkou) přidám asi dvě lžíce banánové pyré. Dobře a rychle promíchám, a pak to vliji za stálého a hbitého míchání drátěnou metlou do zbývajícího pyré. Nakonec ještě promíchám gumovou stěrkou, hlavně to dobře projedu ode dna a na stěnách mísy.
  3. Čokoládová pěna: Čokoládu nalámu na kousky a dám do kovové misky (to kvůli nahřívání). Žloutek mám nachystaný v malé mističce. Plátky želatiny namočím do studené vody. První část smetany (100 g) naliji do plecháčku, osladím medem a přivedu k varu. Stáhnu z ohně a trošku naliji ke žloutkům – zároveň rychle míchám drátěnou metlou nebo i lžičkou. Takto rozmíchaný žloutek v horké smetaně už můžu vlít ke zbývající horké smetaně bez obav, že se žloutek srazí. Takže to udělám a zároveň dobře míchám metlou. Pak to naliji na čokoládu, rychle, dokud je smetana horká. Chvilku počkám, ať čokoláda povolí, a vymíchám lžící dohladka. Pokud by teplota klesla a zbytky čokolády už se nechtěly rozpouštět, umístím misku nad páru, aby se čokoládová směs prohřála a čokoláda se beze zbytku rozpustila. Nahřátí bude možná zapotřebí takjakotak, protože čokoládová směs musí být teplá. Ne horká, ale teplá ano. Teď v ní totiž musím metlou rozmíchat vyždímané změklé plátky želatiny a želatina se rozpustí jen v teple. Hotovou směs, v podstatě ganache se želatinou, nechám chladnout. Když je vlažná, vmíchám do ní zbývající smetanu (180 g) vyšlehanou do polotuha, tedy podobné hustoty jako hustý jogurt. Vmíchám ji gumovou stěrkou, po částech a důkladně, aby pěna měla jednolitou barvu.
  4. Dokončení: Korpus ve formě objedu nožem a vyklopím. Sloupnu zespodu papír a korpus oříznu na rozměr 15×20 cm. (Proč? Protože jsem chtěla obdélník.) Korpus umístím na podložku, na které má dort být. Upnu kolem něj obdélníkový ráfek a stěny vyložím dortovou fólií. Po stranách nesmí být mezery, protože želé je poměrně řídké, tak aby nevyteklo. Pokud by někde korpus nedoléhal těsně k ráfku, použiji na utěsnění drobky z odřezků. Na korpus naliji banánové želé a hned dám do lednice zatuhnout. Když je želé poměrně pevné, položím na ně ve dvou řadách rozpůlený banán. Ten musím samozřejmě nakrájet na kratší kousky a vždy okraje srovnat, jinak by mi zatáčel. Zaliji čokoládovou pěnou. Nechám přes noc tuhnout v lednici. Druhý den odstraním ráfek, před tím případně očistím okraje podložky. Smetanu ušlehám do pevné šlehačky, osladím dle libosti (já dala na 400 g smetany lžíci moučkového cukru). Pomocí trezírovacího sáčku nastříkám nahoru pusinky. Těsně před podáváním sloupnu z boku fólii.

čokoládovo-banánový dort se šlehačkou

Tipy: Tenhle dort chutná stejně jako banán v čokoládě se šlehačkou – takže moc dobře. Recept resp. dort můžete samozřejmě přizpůsobit sami sobě. Množství těsta vystačí na rozměr 20x20cm, želé ale na ten můj oříznutý menší – je vidět, že vrstva želé je tak akorát, tenčí už by byla moc tenká. Pěny mi trošku zbylo, ale opravdu jen maličko. Pokud jde o banán, můžete ho klidně vynechat, i ta nepříliš silná vrstva želé stačí k tomu, aby dort hezky banánově provoněla. Ale s banánem je to ovocnější. Mohli byste ho tam dát samozřejmě i víc, ale on je zase docela sytý, tak abyste si dortem moc nezaplnili žaludek. V tomto množství mi ten banán přišel tak akorát. Jinak banán pochopitelně na vzduchu tmavne, proto je dobré chránit boky fólií. Na čerstvém průřezu ale bude želé vždy světlejší. Vzhledem k přítomnosti banánu stejně není dobré tento dort skladovat dlouho.

Komentáře: 16

Jana Neubauerová
3.2.2017 18:24

Dobrý den, už se těším jak ho vyzkouším,kamarádka bude mít narozeniny, tak jí ho daruji. Miluje čokoládu a banány,snad jí potěším, je už 27 let na vozíku a každej jí dává všelijaké blbosti co nikdy nevyužije, tak si na dortíku alespoň pochutná Jana

Eva
4.2.2017 17:11

Tak jestli čokoládu a banány miluje, bude určitě nadšená. A souhlasím, že dobrý dort vlastní výroby je lepší než nějaký „praktický“ dárek. 😉

Anonym
27.2.2017 11:57

Dobrý den, tak jsem konečně dělala dortík pro tu moji postiženou kamarádku. Musím říci, že jsem s ním uspěla. Dělala jsem ho sice klasický kulatý a banány jsem musela rovnat nastojato jako špalíky, aby to dobře vypadalo, ale jinak bylo vše dle Vašeho receptu. Bohužel jsem se oslavy nemohla zúčastnit, ale bylo mi řečeno, že lepší banánový nikdo nejedl. Tak až budu mít chvilku čas tak si ho udělám i pro sebe. Moc děkuji, že tyto stránky provozujete a můžeme čerpat z Vaší studnice nápadů. Hezký den Jana

Jana Neubauerová
27.2.2017 12:00

Bohužel jsem se objevila jako anonym ,tak se ještě jednou k předešlému článku podepisuji jako Jana Neubauerová

Eva
27.2.2017 20:55

Dobrý den, Jano, jsem moc ráda, že jste dortem udělala radost. Tak příště pro sebe. 🙂

Helena
29.4.2017 9:45

Dobrý den, Váš recept jsem vyzkoušela a je naprosto luxusní, jako všechno, co jsem dosud od Vás vyzkoušela. Jediný problém, který mám je smetana, protože nevím, co se děje, ale u nás úplně z pultů obchodů zmizela smetana 40% a nebýt Lidlu, tak bych nesehnala ani 33% . Když mám čas, objednávám tu 40% přes internet, ale to zas bývá problém ten litr udat. Ráda bych Vám poděkovala za tyhle nádherný stránky, který mě mockrát inspirovaly se pustit do pečení. Vím kolik času a úsilí něco podobného obnáší. Takže Děkuji mnohokrát a uctivě. Konkrétně tenhle recept mě inspiroval k tomu vyzkoušet něco jako lemon curd z banánů – tak nějak jsem si zaimprovizovala a výsledek byl skvělý. :o)

Eva
29.4.2017 22:43

Tak z toho mám upřímně řečeno malou noční můru, že Kunín přestane tu 40% smetanu vyrábět. To bych pak byla v koncích. A zároveň mám vztek, že u nás se opravdu kvalitní smetana ke šlehání skoro nedá koupit. Nevím, jak je to v okolních evropských zemích, ale často se inspiruji anglickými recepty. A v nich rozlišují různé druhy smetany ke šlehání, přičemž ta s obsahem tuku 30-33 % je na nejnižší možné hranici. Pak mají smetanu s obsahem tuku 36-38 %, a pak dokonce tzv. double cream – ta je 48%. To se jim to peče. A u nás je až na tu čestnou výjimku k dostání jen ta minimální, která se dá ušlehat jen tak tak. A to je často ještě ošidí, takže nakonec vyšlehat ani nejdou. Načež nám k tomu vnutí ztužovač, že si ho tam jako máme nasypat a bude to OK. To mě vážně bere ďas. No co naděláme. Ona by ta 33% smetana povětšinou i stačila, ale třeba na Princeznin dort, kde musí šlehačka fakt držet jako krém, by byla málo. Nezbývá než doufat, že má Kunín dobrou prodejnost a výrobu neukončí. 😉

Anna
19.5.2017 6:00

Moc děkuji za recept,včera jsem jej dělala vnučce k 10 narozeninám.Ještě jsme jej nerozkrojili,ale co jsem oblízla z misky,tak to bude dobrůtka.Podařil se,zítra už jen šlehačku a mlsáme.

Bára
20.5.2017 17:02

Dobrý den, „zkouším“ péci dorty podle Vašich stránek a receptů. Jsou úžasné. Dnes jsem pekla tento dort pro dceru k narozeninám. Chladne v lednici. Podle Vašeho podrobného a krásně napsaného postupu vše klaplo :-), jen to banánové pyré mi dost zhnědlo. Má takovu oříškově hnědou barvu. Myslím, že jsem dala i víc než 1 lžičku citrónové šťávy. Nevíte, čím by to mohlo být? Jak to děláte, že ho máte žluté? Děkuji za radu. Bára

Eva
20.5.2017 17:53

Na fotce je želé žluté, protože je dort čerstvě oříznutý. Po nějaké době samozřejmě také na povrchu zhnědlo. Je to vidět i na této fotce, jak mezi želé a čokoládovou pěnou je tenká tmavá vrstva – tak přesně tak tmavé bylo želé shora po zatuhnutí. Prostě všude tam, kam se dostal vzduch. Banány zkrátka hnědnou. Ale uvnitř zůstává světlé, až dort budete jíst, tak to uvidíte. 🙂

Anna
20.5.2017 18:38

Tak jsem dnes byla díky Vám za hvězdu.Dort všem moc chutnal.Dělala jsem jej z dvojité dávky,protože mám ráda velký dort a už skoro nic nezbylo.Takže ještě jednou děkuji a už se těším až budu zkoušet další recept.Máte za Vaše recepty ode mě velký dík. Anna

Eva
20.5.2017 22:57

Doufám, že stejně zazáříte i s každým dalším receptem. 🙂

Anna
9.7.2017 16:32

Dobrý den,
musím říci, že pečení podle vašich receptů je super. Toto byl třetí dort, který jsem podle Vašich receptů upekla, vždy se povedlo a velmi chutnalo. Anna

Eva
9.7.2017 22:31

No výtečně. 🙂 Ale velkou zásluhu má na tom i Vaše vlastní šikovnost, na to nezapomínejte. 😉

Bára
13.5.2019 15:06

Dobrý den. Nejdřív chci poděkovat za vaše stránky, na kterých se často inspiruji. Chtěla bych se zeptat, pokud bych tento dort dělala do kulaté formy o průměru 25 cm, to bych asi měla o něco navýšit množství surovin, že? Snažila jsem se to tu nějak „matematicky“ propočítat, ale radši budu za blbce a zeptám se. 🙂 Předem moc děkuji za odpověď.

Eva
9.6.2019 22:32

Když si spočítám obsah čtverce 20×20 cm a obsah kruhu o průměru 25 cm, tak kruh má opravdu větší plochu. 🙂 Asi o čtvrtinu.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily