Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Dort s pistáciovou pěnou

dort s pistáciovou pěnou

Mandlový piškot

  • 4 bílky (asi 120 g)
  • 25 g cukru krupice
  • 120 g jemně mletých mandlí (mandlové mouky)
  • 120 g cukru moučka
  • 25 g polohrubé mouky

Ostružinové želé

  • 250 g hustšího ostružinového sirupu (ostružiny svařené s cukrem a propasírované)
  • 2 plátky želatiny

Pistáciová pěna

  • 250 g mascarpone (1 kelímek)
  • 1 lžíce cukru moučka
  • asi 2 lžíce pistáciové pasty
  • 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)
  • 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker
  1. Bílky vyšlehám s krupicovým cukrem do hladkého sněhu. Mandle, cukr moučku a polohrubou mouku proseji, a opatrně smíchám s bílkovým sněhem. Těsto rozprostřu na plech nebo do formy na pečicí papír a upeču při teplotě asi 170°C. Nechám vychladnout a připravím si podklad dortu do ráfku (boky ráfku nepatrně potřu olejem z ořechových jader, aby se pak snadněji odlepil).
  2. Plátky želatiny namočím do studené vody. Sirup ohřeji, aby byl teplý (pokud ho zároveň připravuji, pak ho nechám naopak trochu zchladit, aby nebyl vroucí), vložím do něj změklou želatinu a rozmíchám. Počkám, až želé trochu zchladne (čím řidší, tím spíš se vpije do těsta, což nechci), a pak ho naliji v tenké vrstvě na korpus. Dám do lednice zatuhnout.
  3. Mascarpone vyšlehám s cukrem a pistáciovou pastou. Ušlehám smetanu, nemusí to být úplně do tuha, a smíchám s mascarpone.
  4. Želatinový ztužovač si připravím podle návodu na obalu, ale použiji z něj jen asi 2/3, aby byla pěna hezky nadýchaná (je to takhle jednodušší, než odhadovat 2/3 prášku). Ztužovač smíchám nejdřív jen s trochou pistáciového krému a pak teprve smíchám se zbylým krémem. Pěnu okamžitě rozprostřu na ostružinové želé a pěkně uhladím. Dám do lednice zatuhnout, nejlépe přes noc.

Tipy: Želé se dá udělat také třeba z malin nebo borůvek, nebo lze v nouzi nejvyšší použít jen džem, recept prostě umožňuje různé obměny. Pistáciovou pastu jsem koupila v cukrářských potřebách. Samozřejmě by bylo lepší si připravit vlastní, ale bohužel se mi zatím nepodařilo natrefit na nesolené pistácie. Vlastně ano, jednou jsem je našla v jakémsi internetovém obchodě, pytlík stál několik set korun… Ale ta koupená pasta není vůbec špatná. Vršek dortu je možné ještě potřít tenkou vrstvou glazury.

 

 

Komentáře: 19

maruška šibalová
14.11.2013 1:50

Mam nový počítač a tady nacházím krásné stranky a děvčata,které si dokáží pomoct a poradit je to super..a ty boží recepty,budu mít narozeniny,tak se pustím do pečení.děkuji a,přeji nadále krásné výrobky,at se daříííí maruška.

Eva
17.11.2013 19:55

Mockrát děkuji za uznání. A s tím pečením netřeba čekat na narozeniny 🙂

verča
27.3.2014 13:05

Dobrý den Evo,máte skvělé recepty a velmi ráda podle nich peču:-).Pokud sháníte nesolené pistácie mají je v Makru,ale jak říkáte s tou pistáciovou pastou je to fantastické . Přeji hezký den

Eva
27.3.2014 20:59

No tak to je super, mám velkou radost. Budu se muset snažit, aby těch receptů bylo víc. 🙂 Makro už mi bylo doporučeno několikrát, ale bohužel nejsem živnostník a hlavně ho nemám blízko. Takže nic pro mě, co nadělám. Hezký den i Vám.

Lucka
29.4.2014 14:59

Nesolené pistácie mají buď v obchodech s oříšky (Diana) nebo v arabských obchodech (např. Chez Amis v Praze). Teprve nedávno jsem objevila vaše stránky (něco takového jsem už dlouho hledala) a nemůžu se od receptů odtrhnout, úžasné! A je super, že k receptům připojujete i rady a své poznatky.

Eva
30.4.2014 17:59

V tom obchodě Diana jsem je jednou kupovala, ale vůbec nebyly dobré. Malé, scvrklé, jakoby navlhlé, vůbec ne zelené, chuť nijaká. Za druhý tip díky, určitě se na to mrknu. 🙂 Za uznání moc děkuju, snažím se a vážně mě to baví. Mějte se hezky. Eva

Cervenej_cudlik
5.5.2014 15:47

Myslíte, že by šla použít místo pistáciové pasty, vanilková na vanilkovou pěnu?

Eva
5.5.2014 19:28

Vanilkovou ani jiné ochucovací pasty neznám, ta pistáciová byla výjimka, protože jsem nebyla schopná si ji udělat sama, ale nevidím důvod, proč by to nešlo. Když se ten dort rozebere a zjednoduší, tak je to jen obyčejná smetanová pěna s dodanou příchutí, ovocný džem a piškotový podklad, který by mohl být klidně opravdu piškotový. Ale mandle by se s vanilkou prát neměly, takže klidně vyzkoušejte, určitě se to bude dát jíst. 🙂 Jen její dávkování si přizpůsobte podle chuti, i když to platí i u té pistáciové pasty.

Cervenej_cudlik
5.5.2014 19:56

Děkuji, já myslela něco jako tuhle o které píšete http://kousekdortu.cz/vanilkova-pasta/ a nevím jestli je to to samé, jen jiná příchuť, ale asi to nebude stejné, dvě lžíce by mi tady totiž právě přišly docela hodně.

Eva
5.5.2014 22:25

Jo tahle… 🙂 Já myslela, že myslíte nějakou tu ochucovací pastu, jaké prodávají e-shopy specializované na dorty. Tak TAHLE vanilková pasta by asi použít šla, bylo by to zhruba takové jako smetana ochucená vanilkou. Ale určitě ne 2 lžíce, to by byla celá pikslička za dvě stovky hnedle v tahu a v krému dávka asi za 10 vanilkových lusků. 🙂 (Teda, pořád tady propaguju vanilkovou pastu a pak mi to takhle nedocvakne…)

bobogle
12.3.2015 17:06

Dobrý den, musím říct, že vaše stránky jsou pro mě velkou inspirací a brzo se chystám něco vyzkoušet. Zrovna tento dortík mi padl do oka pro mamku k narozeninám protože miluje pistácie, můžu se zeptat jakou značku té pistáciové pasty jste použila a kde ji sehnnat? Jednou jsem si nějakou objednala přes e-shop a přišlo mi takové prapodivné zelené želé, které jsem neměla odvahu použít a zase jsem ho vyhodila 🙁

Eva
12.3.2015 18:10

No, to kdybych věděla. On už to bude víc jak rok, co jsem ji kupovala. Kupovala jsem ji v Dortisimu a byla jsem přímo v prodejně, takže jsem ji jen vzala a nezabývala se tím, jak se jmenuje. Oni tam tehdy ani jinou neměli. Teď jsem koukala a mají jich několik, obrázek tam není, takže nevím. Možná to byla tato http://www.dortisimo.cz/ochucovaci-pasta-mec3-pistacie-200-g- Ta má na Heurece i jednu recenzi, a kladnou. Určitě ale tehdy stála mezi 100-200Kč, nebyla temně zelená ani jako želé, spíš taková středně zelená kaše, sem tam malý kousek oříšku, ve složení taky nebylo nic divokého, takže bych tipla tuto. Ale třeba už ji ani neprodávají a všechno to je od jiných výrobců. Každopádně pokud ta pasta stojí kolem 150Kč a víc, tak bych se chuti asi nebála.

bobogle
13.3.2015 12:09

Děkuji 🙂

Helena
4.8.2016 22:39

Dobrý den Evy, prosím Vás, ráda by jsem věděla jak docílit té tenoučké lesklé glazury na tom dortíku? Jak ji udělat, nebo se to dá koupit? Děkuji moc za odpověď.

Eva
4.8.2016 23:30

Přiznávám, tuhle polevu jsem opravdu koupila. Je to zrcadlová poleva, prodává se pod názvem Farcitura (asi značka). Ale takhle tenká být neměla, aspoň na fotkách ji mívají silnější vrstvu. Nevím, kde se stala chyba, ale poleva byla hrozně řídká a stékala, takže jsem ji stáhla nožem dolů, a proto ta tenoučká vrstva. Jestli Vám jde ale o takto tenkou lesklou vrstvu, můžete zkusit glazé ze želatiny, abyste nemusela nic kupovat. Recept najdete u tvarohového koláče s meruňkami. Dá se samozřejmě i obarvit gelovými barvami.

Helena
5.8.2016 18:53

Děkuji za odpověď, potřebuji právě tenkou vrstvu, abych zamezila okorání pěnového krému na dortu.

Lucie
29.6.2017 10:18

Dobrý den, máte úžasné dorty…Chtěla bych vyzkoušet tento pistáciový, vypadá nádherně. Mám doma také nastavitelný ráfek(obdelník)…Jen nevím jak moc mám ten ráfek rozložit, aby mi vystačilo želé a krém…Děkuji za odpověď

Eva
29.6.2017 22:07

Já tento dortík dělala jen jednou, abych vyzkoušela kupovanou pistáciovou ochucovací pastu, a to už je několik let. Takže si opravdu nic nepamatuji. Ale mám dojem, že dort byl poměrně malý. Ostatně 250g ovocného sirupu není mnoho, a také když vezmu kelímek smetany a malý kelímek mascarpone, tak to dohromady též nedá kdovíkolik hmoty. Ale přesné rozměry Vám bohužel nepovím.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily