Dort s pistáciovou pěnou
Mandlový piškot
- 4 bílky (asi 120 g)
- 25 g cukru krupice
- 120 g jemně mletých mandlí (mandlové mouky)
- 120 g cukru moučka
- 25 g polohrubé mouky
Ostružinové želé
- 250 g hustšího ostružinového sirupu (ostružiny svařené s cukrem a propasírované)
- 2 plátky želatiny
Pistáciová pěna
- 250 g mascarpone (1 kelímek)
- 1 lžíce cukru moučka
- asi 2 lžíce pistáciové pasty
- 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)
- 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker
- Bílky vyšlehám s krupicovým cukrem do hladkého sněhu. Mandle, cukr moučku a polohrubou mouku proseji, a opatrně smíchám s bílkovým sněhem. Těsto rozprostřu na plech nebo do formy na pečicí papír a upeču při teplotě asi 170°C. Nechám vychladnout a připravím si podklad dortu do ráfku (boky ráfku nepatrně potřu olejem z ořechových jader, aby se pak snadněji odlepil).
- Plátky želatiny namočím do studené vody. Sirup ohřeji, aby byl teplý (pokud ho zároveň připravuji, pak ho nechám naopak trochu zchladit, aby nebyl vroucí), vložím do něj změklou želatinu a rozmíchám. Počkám, až želé trochu zchladne (čím řidší, tím spíš se vpije do těsta, což nechci), a pak ho naliji v tenké vrstvě na korpus. Dám do lednice zatuhnout.
- Mascarpone vyšlehám s cukrem a pistáciovou pastou. Ušlehám smetanu, nemusí to být úplně do tuha, a smíchám s mascarpone.
- Želatinový ztužovač si připravím podle návodu na obalu, ale použiji z něj jen asi 2/3, aby byla pěna hezky nadýchaná (je to takhle jednodušší, než odhadovat 2/3 prášku). Ztužovač smíchám nejdřív jen s trochou pistáciového krému a pak teprve smíchám se zbylým krémem. Pěnu okamžitě rozprostřu na ostružinové želé a pěkně uhladím. Dám do lednice zatuhnout, nejlépe přes noc.
Tipy: Želé se dá udělat také třeba z malin nebo borůvek, nebo lze v nouzi nejvyšší použít jen džem, recept prostě umožňuje různé obměny. Pistáciovou pastu jsem koupila v cukrářských potřebách. Samozřejmě by bylo lepší si připravit vlastní, ale bohužel se mi zatím nepodařilo natrefit na nesolené pistácie. Vlastně ano, jednou jsem je našla v jakémsi internetovém obchodě, pytlík stál několik set korun… Ale ta koupená pasta není vůbec špatná. Vršek dortu je možné ještě potřít tenkou vrstvou glazury.
Komentáře: 19
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.