Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Jednoduchá rybízová marmeláda

Rybízu se nám vždy urodí tolik, že nevíme, co s ním. Spolehlivě to jistí marmeláda, kterou dělám podle receptu tak jednoduchého, že snazší to už ani být nemůže. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není třeba vůbec žádný želírovací přípravek, vystačím jen s cukrem.

P1030190 Rybízová marmeláda

Obraný a propláchnutý rybíz povařím, aby pustil vodu a trochu změknul, tak 10 minut, a pak ho propasíruji přes síto. Šťávu naliji do odměrky, abych zjistila, kolik jí je, a pak ji vrátím zpět do hrnce. Pomocí odměrky si odměřím cukr krupici, a to v poměru 4:3 ve prospěch rybízu (takže když mám litr rybízové šťávy, dám 3/4 l cukru; na odměření lze použít třeba i naběračku, ale odměrka je rychlejší). Znova vařím, opět asi tak 10 minut, a během vaření sbírám z okrajů pěnu. Až to začne želírovat neboli tuhnout (kápnu na studený talířek a po chvilce vidím), mám hotovo. Naliji horkou marmeládu do skleniček, uzavřu, obrátím dnem vzhůru nebo taky ne, a nechám vychladnout.

Tipy: Podrobnější povídání k přípravě džemů a marmelád mám u receptu na jahodový džem.

komentářů 28

verča
18.7.2014 11:53

Hezký den,děkuji za jednoduchý a skvělý recept na marmeládu,Vaše stránky jsou nejlepší na které jsem kdy narazila.

Eva
18.7.2014 17:01

Že by? 🙂 To asi ne, ale i tak mám radost.

Lezu
10.7.2015 22:09

Geniální!

Eva
14.7.2015 22:31

Taky si to myslím. 🙂 Ale někde jsem to vyčetla, takže jen předávám dál.

Vojta
21.7.2015 12:20

Ten recept je úžasný, prostě ta marmeláda byla dobrá.Vojta

Eva
21.7.2015 16:47

Díky za pěkný komentář. 😉

jiřík
1.7.2017 13:04

dobré, kdiž jsem to zjystil.

Eva
1.7.2017 18:52

Taki mislým.

Kuba
2.7.2017 10:22

Dobré ráno,
Prosím o řadu, mohu do marmelády přidat trochu želatiny, aby byla hustší

Eva
2.7.2017 20:05

Asi by to v marmeládě ničemu nevadilo, ale zrovna u rybízové je to úplně zbytečné. Tam stačí vařit jen o chvíli déle a je tuhá tak, že ji můžete nožem krájet na čtverečky. 🙂

Jitka
6.7.2017 14:20

Diky za recept. Prave jsem podle nej uvarila marmeladu a je vyborna. Po kratke chvili uz v lahvickach tuhne. Rybizovou davam nejradeji do dortu a uz se tesim, jak s ni bude chutnat. 🍰🎂

Eva
8.7.2017 18:18

Super. 🙂

marie
14.7.2017 8:33

moje

Pomenka71
17.7.2017 22:32

Ma marmelada je pri Vareni ridka..ma to tak byt?pouzila jsem hnedy cukr,ze by to bylo tim? Pomoc Prosim..

Pomenka71
17.7.2017 22:38

15 Litru cerneho rybizu a ze by z toho nic nebylo 🙁

irča
19.7.2017 10:55

Super jednoduchý recept. Přidala jsem i pektin (mám ho velký balíček :))) a marmoška je porfektní! Moc děkuji:)

Eva
19.7.2017 22:16

Pokud je marmeláda řídká při vaření, tak to může být v pořádku. Ona totiž zhoustne, až když vychladne. Proto se dělá želírovací zkouška s kapkou horkého džemu na studeném talířku, který se strčí do lednice, kde se rychle ochladí. Tak se pozná, jestli už je čas přestat vařit. S černým rybízem zkušenost nemám, ale měl by také obsahovat hodně pektinu, tudíž by měl bez přídavků, sám, poměrně rychle zhoustnout.
Irča: Přidávat pektin je v případě červeného rybízu opravdu zbytečné, ten při troše nepozornosti u plotny zhoustne tak, že by se dal krájet. Pak se to dost blbě maže na linecké. 🙂

Estey
24.7.2017 12:47

Právě jsem dodělala marmošku podle vašeho receptu. Je to má první marmeláda a povedla se! Pro jistotu jsem pridala 2 lzice zelirovaciho cukru ☺ Moc děkuji za super recept.

Eva
25.7.2017 20:26

Tak to je výborné. Ale příště bez toho želírovacího cukru. 😉

Bohumila
27.6.2018 19:34

Děkuji za super recept. Dnes jsem napřed zkusila z jedné dávky. Super zhoustlo a tak jsem se pustila do další. Už jsem dala po skleničce sousedce a kamarádce. Chutnala jim a to mě moc těší.

Alena
7.7.2018 19:07

Bezvadný recept, jednoduché a rychlé, během dvou hodin marmeláda úplně zhoustla ve skleničkách. Vařila jsem přesně podle receptu, nemá chybku!

Yvona
10.7.2018 20:45

Dnes natrhán červený rybíz, zítra s radostí vyzkouším Vaši marmeládu. Černý rybíz jsem zkusila i na studeno, tak jsem zvědavá, jestli vydrží -je výborný.

Eva
15.7.2018 23:08

Jojo, super recept, souhlasím. Mě to čeká, zatím čeká rybíz v mrazáku, nějak jsem to kvůli stěhování nezvládla.

Radka
17.7.2018 9:30

Mám směs červeného, černého a bílého rybízu. Můžu je dělat dohromady? nejvíce je červeného.

Eva
24.7.2018 15:03

Pokud Vám to bude chutnat, tak proč by ne.

Petr
29.8.2018 22:17

Zdravim, chci se zeptat na doplnujici informaci 🙂 jak moc se ma marmelada (ve forme stavy) varit? Dnes jsem ji delal (ale jen s trochou cukru na 3/4) spolu s chilli a deset minut lehce probublavala (ani se netvorila pena) a ja to stale michal… 🙂
Takze:
1)je michani na skodu?
2)ma to projit velkym varem?
3)ma na zhoustnuti vliv mnozstvi pridaneho cukru?

Dekuji za odpovedi.
P.

Petr
30.8.2018 6:32

Jeste doplnim, ze ani pres noc marmelada neztuhla (v kuchyni na stole) uvidime co v lednici…

Eva
31.8.2018 17:28

Asi nenapíšu víc, než je v receptu. Při uvedeném poměru rybízu a cukru mi opravdu stačí asi jen těch deset minut, aby džem začal želírovat, tedy tuhnout. Míchání na škodu není. Jak moc vařit taky není důležité, jen logicky platí, že čím větší je var, tím se to urychluje, protože se odpařuje víc tekutiny, ale tím častěji je taky potřeba míchat, protože víc hrozí připálení. Množství cukru asi mít vliv bude, přece jen je to cosi, co šťávu zahušťuje. Navíc i když se zdá, že je ho hrozně moc, tak výsledná chuť je pořád dost kyselá, proto bych cukru ani neubírala. Jinak když marmeláda neztuhla přes noc, tak jí lednice nepomůže. Želíruje to přirozeně, nikoli kvůli „umělým“ želírujícím prostředkům (želatina), takže tu neplatí ono „v lednici zatuhne“.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily