Zdravý makovec
Tento recept je tak jednoduchý, až je to k neuvěření. A výsledek je přitom tak chutný. Zapotřebí je pouze:
- 1,5 hrnku celozrnné mouky (nebo špaldové)
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek hnědého třtinového cukru
- vanilkový cukr
- trochu skořice
- mléko
Všechny sypké ingredience promíchám, a pak liji a zapracovávám mléko tak dlouho, dokud těsto nemá hustší tekutou konzistenci (hustota není přesně dána, jen nesmí být příliš řídké). Těsto vyliji na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, rozprostřu a upeču při asi 160°C.
Hrnek mám o objemu 250 ml. Původní recept je s polohrubou moukou a normálním bílým cukrem, a tak to můžete také upéct. Ale proč to neudělat zdravěji. Pokud má někdo obavu z celozrnné mouky, je to zbytečné. V tomto moučníku je chuťově dominantní mák, takže rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou není skoro znát, spíš jen v konzistenci než v chuti.
Komentáře: 49
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.