Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Potahovací hmoty

Když jsem se začala učit potahovat dort, začala jsem (asi jako snad každý) s tzv. falešným marcipánem. Mohla jsem si ho snadno vyrobit doma a když se dílo nedařilo, nebylo mi to tolik líto vyhodit. Falešný marcipán mi sice sám o sobě chutná, byla jsem schopná z předem připraveného bochánku uždibovat a uždibovat, až bylo potřeba udělat novou várku. Ale na dortu mi přijde příliš… asi tuctový, nevím. Není to žádná delikatesa. Kde mi vyloženě chutná, to je zákusek zvaný „brambora“, tu spolu s „punčákem“ miluji úplně nejvíc. A taky se s falešným marcipánem špatně potahuje a jeho vzhled je lesklý, jakoby mastný, což není zrovna ono.

Poté jsem přišla na pravý holandský mandlový marcipán na potahování, který je výborný a nedám na něj dopustit, i když také to není dokonalé. Někdy má tendenci jakoby mírně praskat, zvláště na ohybu, takže povrch pak není úplně bezchybně hladký, a trochu hůř pruží. Co je ale asi jeho největší minus – není bělostně bílý, což může někdy chybět. (Na druhou stranu, když se na dort potažený mandlovým marcipánem udělají např. ornamentální ozdoby z jiné, bílé, potahovací hmoty, vypadá to luxusně.)

Pak jsem se zapsala na kurz zdobení dortu v TopCake Studiu, kde jsme používali potahovací hmotu Smartflex Velvet. Bylo to zrovna v době, kdy jsem začala uvažovat, že nějakou speciální potahovací hmotu vyzkouším koupit, ale nevěděla jsem jakou. Problém byl vyřešen, protože Smartflex je krásně bílý, krásně matný, výborně se s ním potahuje, skvěle se z něj modeluje, rychle zasychá a milým překvapením bylo, že celkem dobře chutná. Teď mám na mysli příchuť mandle. Vyzkoušela jsem i příchuť třešeň, ale přišla mi moc žvýkačková, takže vymodelované růže jsem slupla, ale jako součást dortu by mi asi vhod nepřišla. Nicméně mnozí na internetu si tuto příchuť pochvalují, stejně jako citronovou a pomerančovou. Věřím, že chutnají dobře, této značce se chutě evidentně povedly, ale nepřijdou mi moc univerzální. A ano, jsem konzervativec, a mandle je prostě klasika. Chuť se dá vyřešit také tak, že se dort potáhne mandlovým marcipánem a na něj se položí ještě slabá vrstva mandlového Smartflexu – vlk se nažere, a koza… Ony jdou ty chutě totiž dobře k sobě, což by např. s citronovým asi úplně nefungovalo.

Smartflex Velvet

S hmotou se pracuje dobře, ačkoli po otevření kyblíku může nastat mírné zděšení. Smartflex je totiž tvrdý jak kámen a nejde z kyblíku vyndat. Ale stačí kyblík obrátit dnem vzhůru a do dna boxnout pěstí, nebo ho položit na zem a dupnout na dno, a hmota zabalená v igelitu ode dna snadno odpadne. Pak s námahou odkrojíte nožem kousek toho „šutru“ a jakmile začnete hníst, promění se vám ten šutr pod rukama v krásně poddajnou a tvárnou hmotu. Existuje ještě Smartflex Flower, který je speciálně určen na modelování dekorací, u kterých je potřeba vyválet hmotu dotenka, tedy nejčastěji na květiny. Hmotu, se kterou právě nepracujete, musíte zabalit do igelitu, neboť během krátké chvíle zaschne a pak už je leda k zahození.

Ve své době jsem byla se Smartflexem vždy spokojená natolik, že jsem neměla potřebu experimentovat s jinými podobnými oblíbenými hmotami, jako je K2Formix, Montana (směs na přípravu mléčného „marcipánu“), White Icing nebo Chokoflex (ten je vyroben z pravé čokolády). Teď už ale používám jen mandlový marcipán, protože jsem potahované dorty vytvářené hlavně za účelem vzhledu přestala dělat. Když už potahuji, pak jen kvůli chuti a právě marcipánem, který milujeme. Jestli vás ale baví barvit a tvarovat a modelovat, pak mohu Smartflex s klidným svědomím doporučit.

Komentáře: 45

Jana
19.10.2014 19:46

Dobrý den,
uvažuji, že bych si objednala na dort smartflex velvet 1,4kg, můžete mi prosím poradit, zda stačí na potažení jednoho dortu + nějaké ozdoby nebo s tím potáhnu více dortů?
Děkuji,
Jana

Eva
19.10.2014 20:32

Dobrý den. Takový kbelík vystačí na jeden normální dort, i s ozdobami (pokud byste tedy nechtěla dělat nějaký opravdu hodně velký dort nebo mnoho velkých figurek). Kdybyste chtěla dělat dort poschoďový, už by to bylo málo.

Václava
10.2.2015 12:05

Dobrý den
Jaký je vhodný marcipán pro začátečníky a nebo potahovací hmota pro začátečníky
Děkuji Václava

Eva
10.2.2015 12:14

V podstatě jakýkoli. Ty kupované hmoty jsou všechny dělané tak, aby se s nimi potahovalo dobře, takže záleží spíš na tom, co Vám bude chutnat. Špatně se pracuje s mléčnou hmotou (tzv. falešný marcipán ze sušeného mléka), kterou byste si udělala sama doma. Ale na toto téma se něco dozvíte spíš na diskusním fóru na dorty.artmama.cz, já s potahovacími hmotami nedělám, s výjimkou mandlového marcipánu. Ten je dobrý a pracuje se s ním dobře, jen není moc vhodný na modelování květin apod., protože moc neztvrdne. Zase ale snese jakýkoli krémový podklad, klidně i samotnou šlehačku, a nerozteče se jako jiné potahovací cukrové hmoty.

Lenka Růžičková
20.2.2015 21:35

Dobrý den, mohu se zeptat na Váš názor – chci udělat synovi dort, kde budou legové kostičky ze smartflex velvet. Napadlo mne, že bych si kostičky udělala dopředu a dala do mrazáku – je to možné? Nestane se s kostičkami nic, když rozmrznou? Myslíte, že je takto mohu použít? Děkuji Vám za odpověď.

Eva
20.2.2015 23:27

Dobrý den. Jsem si téměř jistá, že po vyndání z mrazáku by se hmota roztekla, jde jen o to, jak moc. Nevím, proč chcete dávat kostičky do mrazáku, při pokojové teplotě se jim nic nestane. Potahovací hmota v kyblíku se také nedává do lednice. Jedině je třeba vymodelované tvary přikrýt třeba igelitem, aby na ně nešel prach a jiné nečistoty. Samozřejmě že čím déle, tím bude ten kousek Smartflexu tvrdší. Ale záleží na síle a velikosti. Ono to stejně není moc k jídlu, a pokud v tom snad nějaké dítě najde zalíbení, tak žmoulat to může i tak. Abych to tedy shrnula, dopředu klidně, ale do mrazáku ne. 🙂

Maya
22.2.2015 10:30

Dobrý den, také jsem si doma dělala falešný marcipán (cukr, sušené mléko, med, olej, …), ale několikrát se mi stalo, že ozdoby i potah se začaly roztékat, prostě nedržely tvar. Jakou máte v tomto smyslu zkušenost s pravým marcipánem a smartflexem? A která hmota se chutí více podobá výbornému falešnému marcipánu:-) ?

Eva
22.2.2015 17:50

Pravý marcipán se nerozteče, a to na žádném krému, ani na čisté šlehačce. Ale na modelování moc vhodný není – resp. postavičky apod. se dají, ale třeba květiny ne, protože nevytvrdne. Smatflex vytvrdne dobře, proto se často používá právě kvůli modelování. Ale na jakémkoli krému, který obsahuje smetanu, mléko, tvaroh apod., se roztéká, musí být pod něj udělán krém na bázi másla, nebo ganachový krém. A to platí i pro všechny ostatní potahovací hmoty. Tyto hmoty prostě nesnášejí vlhkost a třeba pudink nebo tvaroh pouštějí vodu, takže krém s nimi má pak na hmotu neblahý vliv. Stejně tak se hmoty roztékají kdykoli, kdy se dostanou do styku s větší vlhkostí, takže někomu se to stane třeba v lednici. V tomhle je pravý marcipán nenahraditelný (a samozřejmě také v chuti, aspoň pro mě). Chutí by měla být falešnému marcipánu nejblíže (podle toho, co jsem na internetu zahlédla) hmota Montana. Ale to by Vám poradili spíš někde jinde, třeba na dorty.artmama.

Andrea
26.2.2015 18:19

Dobrý den, budu dělat svůj první potahovaný dort pro přítele k narozeninám. Mám recept na máslový krém a chtěla jsem se zeptat, jestli se pak fondán nezačne rozpouštět. Nemám s tím zkušenosti a nechci ho kupovat zbytečně moc, protože v nejbližší době už u nás nikdo nemá narozeniny, můžu se zeptat kolik je potřeba fondánu na dort o průměru 26 cm + nějaké ozdoby?
Děkuji.

Eva
26.2.2015 21:58

To Vás asi budu muset odkázat na povolanější stránky, třeba dorty.artmama, tam budou určitě vědět, jak je to s množstvím. Já potahuji mandlovým marcipánem a ten mám tak nějak pořád doma a vždy přidám kus z nového balíčku ke starému, takže pořádně nevím, kolik ho na dort vlastně spotřebuji. Navíc nedělám taková kola od vozu, ale tak max. 20 cm průměr (korpus). A na ten myslím vystačí kilo potahovky v pohodě. Jinak máslový krém jste zvolila dobře, je to přesně to, co fondán potřebuje, aby se neroztekl. Hodně štěstí.

Andrea
27.2.2015 9:45

Dobře, děkuji za odpověď. 🙂

JIndřiška
23.4.2015 13:04

Dobrý den, taky neustále řeším boj mezi chutí a vzhledem a vždy vysvětluju zákazníkovi jak se to s potahovou hmotou má. Pokud chce dobrý dort opravdu se vším všudy a nezáleží mu na dokonalosti, pak dort potáhnu buď marcipánem nebo ho nepotahuju vůbec a použiju ganache..někdy i nepotažený dort vypadá zajímavě.. Pokud ale chtějí aby dort vypadal i na pohled krásně, pak jsem se naučila míchat smartflex mandlový s K2, přibližně 1:1. Výsledek je překvapivě dobrý, protože K2 nemá takovou tu žvýkačkovou konzistenci, ale zase není tak dobře tvarovatelný jako smartflex. Tím, že je dám dohromady dojdu ke kompromisu a všichni jsou spokojení. Je to jen takový tip, ale jelikož jste psala, že už s hmotami nepracujete, tak spíš rada pro vaše fanoušky 🙂

Eva
23.4.2015 21:36

Určitě někdo radu přijme s povděkem. Díky.

mutilka
12.5.2015 10:12

Dobry den pani Evo,
nahodou jsem narazila na vase uzasne stranky. Chtela bych vas pozadat o radu. K dcerinym 15. narozeninam budu pect dort – obcansky prukaz – s fotkou z jedleho papiru. Dort bude medovnik s kremem z masla a zkaramelizovaneho Salka. Chci se zeptat, zda je tento krem vhodny jako podklad pro Smartflex hmotu? Predem moc diky.

Eva
12.5.2015 20:29

Asi Vás zklamu, nemám s tím zkušenost, já pracuji s marcipánem a ten se neroztéká na ničem. Zkuste se zeptat např. na dorty.artmama.cz, tam budou vědět. Osobně bych tedy medovník rozhodně s žádnou potahovací hmotou nekombinovala, nehodí se to k sobě a dort bude hrozně sladký, ale záleží na Vás.

Petra
25.10.2015 12:36

Dobrý den, myslíte, že i úplný začátečník zvládne potahování marcipánem? Nebo byste doporučila raději jinou hmotu? Jde mi o snadnější práci ale i o chuť. Děkuji

Eva
25.10.2015 15:27

Marcipán, tedy ten určený na potahování, je na práci stejný jako jiná potahovací hmota. Naopak bych řekla, že se s ním pracuje svým způsobem lépe, protože při propracovávání se do něj nedostává tolik vzduchu, takže pak při vyválení nemusíte propichovat skoro žádné vzduchové bubliny. Navíc ostatní hmoty na vzduchu poměrně rychle osychají, takže se s nimi musí pracovat rychle, což může být pro začátečníka stresující. A pokud jde o chuť, pak jiné hmoty než marcipán se podle mě jíst nedají a chuť dortu leda kazí – ale to je individuální. Jediné, v čem je marcipán trošku horší, to je tažnost, není tak elastický jako jiné hmoty, ale podle mě to nevadí.
Taky samozřejmě nemusíte řešit, jaký krém dát dospod, protože marcipán se na ničem nerozteče, a ani v lednici nic nekalého neprovede. 🙂

Petra
25.10.2015 16:12

Děkuji za rychlou odpověď. Mě trochu vylekalo, že píšete, že má tendenci praskat. Tak jsem se rozhodovala, jestli použít marcipán nebo Smartflex. Můžete mi, prosím, ještě poradit, kolik marcipánu je potřeba na 2-patrový dort? Děkuji

Eva
25.10.2015 18:57

To praskání marcipánu není nic hrozného a souvisí to právě s tím, že je méně elastický. Když ho třeba ohnete přes roh dortu, aniž byste ho mírně nadlehčila, aby kopíroval oblý tvar, ale budete ho silou ohýbat a táhnout dolů, tak se pravděpodobně v tom ohybu objeví drobné prasklinky. Ale ne že by se trhal, to ne.
S množstvím jsem na štíru. Jednak dělám nízké dorty a jednak použitý marcipán nikdy nevážím. Prostě ho mám doma pořád, podle oka odhadnu, kolik asi budu potřebovat, když je ho málo, načnu další balíček a doplním. Ale tipla bych, že pokud nechcete dělat dort velký a nechcete ani bohaté zdobení jako různé postavičky apod., měly by dvě kila stačit. Takže radši tři? 🙂

Petra
25.10.2015 19:40

Žádné marcipánové ozdůbky dělat nebudu, pouze potahovat. Ještě Vás poprosím o radu, do jaké síly marcipán vyválet a čím podsypávat? Moc děkuji a snad už nebudu otravovat 😊

Eva
25.10.2015 21:51

To máte podle oka. Ne moc tence, aby se to netrhalo, ne moc tlustě, aby toho na dortu nebylo moc, aby nebyl moc zatížený. Asi tak 5mm? Podle pravítka to stejně po celé ploše neuděláte. Ničím nepodsypávám, ale používám silikonovou podložku, na které to není třeba. (Viz „Potahovaný dort krok za krokem“.) Jinak se na podsypávání používá jemně prosátý cukr moučka, možná s příměsí škrobu, ale neumím si to moc představit.

Petra
26.10.2015 6:29

Jste moc hodná. Snad se zadaří 😉 Děkuji

jana
29.12.2015 11:39

dortz otahované jsou krásný ale já to neumím,proto dělám jen krémové

Eva
30.12.2015 22:48

I krémové dorty jsou krásné, možná i hezčí. 😉 Potahované jsou hlavně módní.

Lucie
26.3.2016 12:40

Dobry den, stranky jsou uzasne a uz jsem vyzkousela nekolik receptu. Vzdy se povedly diky podrobnemu popisu a Vasim radam. Chtela bych se zeptat, jak chutna vysse zminovana marcipanova hmota. Jestli ji treba chutove muzete prirovnat k te ,,brambore,,? Jednou jsem si koupila pravy marcipan a nedalo se to jist a modelovani katastrofa. Dekuji.

Eva
26.3.2016 21:09

Marcipán na potahování chutná jinak než domácí falešný marcipán – líp. Ten falešný je hodně cítit po sušeném mléku, které je výrazné, plus chuť umělého mandlového aroma. Dohromady to není nezajímavé, zvlášť když jsme na to zvyklí z českých cukráren od mala, ale je to opravdu hodně jiné než marcipán z mandlí.
To, že Vám pravý marcipán nechutnal, dost dobře nechápu, protože mně chutná moc. 🙂 Ale nejste sama, někdo mu opravdu na chuť nepřijde. A ten poctivý marcipán, který jste asi tedy měla a který obsahuje velké množství mandlí, ten vážně k modelování není. Nebývá moc sladký, je to taková skoro až pasta z mletých mandlí. Marcipán na potahování je vyroben speciálně za tím účelem, aby se s ním potahovat a modelovat dalo. Navíc chutná odlišně, protože je v něm o dost víc cukru a je taky trošku dochucen. Jediná rozumná rada asi je, abyste ho vyzkoušela. 🙂

Jaja
15.6.2016 16:32

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je možné smíchat marcipán s fondanovou hmotou v jednu protahovací hmotu. Děkuji za odpověď.

Eva
15.6.2016 22:58

Asi to možné je, proč by ne, jen nevím, jestli je na tom něco pozitivního. Leda byste chtěla zužitkovat zbytky. 😉

Lenka
21.8.2017 23:22

Dobry den, myslite ze mohu smichat velvet a flower na potazeni dortu (mam zbytky) dekuji

Eva
23.8.2017 21:45

Já to nepoužívám, ale neměl by to být myslím problém. Ten flower je v podstatě to samé, jen umí víc ztvrdnout. Tedy – asi by to chtělo stejnou příchuť. 😉

Petra
21.10.2017 7:42

Dobrý den, máte zkušenost s použitím takové parní žehličky (nevím, jak přesně se to jmenuje) pro získání lesku marcipánového dortu? Děkuji

Eva
22.10.2017 13:23

To vůbec neznám. Ale mně se stejně líbí, když je dort matný a neleskne se. 😉

Hanka Otépková
27.11.2017 0:43

Dobrý den, dnes jsem dělala váš dort z vlašských ořechů s vanilkovým krémem a je super boží. Ale na potahování jsem koupila potahovací marcipán z Lidlu a ačkolov bylo napsané na obalu, že je bílý, tak měl tmavší barvu. Já ale potrebuju úplně bílý kvůli zdobení. Můžete mi nějaký doporučit nebo se musim uchýlit k nějaké potahovací hmotě, která bude čistě bílá, jako například ten Smartflex? Moc děkuji ta odpověď. Hanka

Eva
28.11.2017 21:59

Jestli to byl ten marcipán, co teď měli v akci pečení, tak ten je opravdu dost tmavý, protože obsahuje hodně mandlí. Podle mě ani není moc vhodný k potahování, je hodně lepkavý, ale třeba v Německu potahují právě s takovým. Jde jim totiž právě o ty mandle, vzhled neřeší a vlastně ani nepotahují tak precizně, spíš marcipán přes dort jen tak přehodí a dole nechají záhyby. Já tento marcipán používám do těsta nebo třeba do nepečených kuliček doprostřed, ale na potahování mám raději výše zmíněný poměr 1:3, který je i podstatně bělejší. Ale dokonale bílý není, ani nemůže, když jsou v něm mandle. Jestli chcete vážně echt bílou, tak musíte jinou potahovku, třeba onen Smartflex, protože to je vlastně jen cukr s chemií, čili bělost zaručena. 🙂

Daniela
18.12.2017 15:14

Dobrý den, to bych nebyla já, abych si nevymyslela nějakou blbost. Ráda bych udělala dvoupatrový dort potažený marcipánem, ale zároveň bych ho chtěla ozdobit modelovanými květy. Myslíte, že by nějakým způsobem (kromě zapíchnutí) držely ozdoby modelované ze smartflexu na marcipánovém potahu? Bojím se totiž modelování květů z marcipánu.
A ještě ohledně podkladu potahování – rozumím, že nemusím řešit, pokud použiju „pravý marcipán“ – je pravým marcipánem každý marcipán nehledě na obsah mandlí? (já budu mít 1:3).
Moc děkuji.
Daniela

Eva
23.12.2017 0:20

Pravý marcipán je prostě ten s obsahem mandlí, poměry mandlí a cukru se pak mohou různit. 1:3 je na potahování nejlepší. Květy můžete normálně přilepit, je jedno, jestli lepíte marcipán na marcipán nebo marcipán na Smartflex. Všechno jsou to potahovací hmoty, čili jsou si svým způsobem dost podobné.

Kristýna
20.1.2018 19:57

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda bílá mandlová potahová hmota Smartflex Velvet jde smíchat s barvivem?
Děkuji za odpověď 🙂

Eva
21.1.2018 22:09

Ano.

Lucka
5.2.2018 16:05

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jste zkoušela připravovat doma pravý mandlový marcipán a následně s ním potahovat dort? Píšete, že na potahování je idealní poměr 1:3. To opravdu na 0.5 kg mandlí připadá 1.5 kg cukru??
Děkuji za odpověď 😉

Eva
8.2.2018 18:28

Jestli matematika nelže, tak ano. 🙂 Ale zase to není tak hrozné, když na kilogram cukru připadá čtvrt kila mandlí. U jiných hmot je podíl cukru v podstatě stoprocentní. Na potahování je tento poměr opravdu ideální, jestli jste měla marcipán, kde je podíl mandlí přes 50%, tak jste musela vidět, že potahovat se s ním moc nedá. Teda – v Německu jím dorty potahují, ale oni zase nedělají takové ty uhlazené zdobené dorty, jak jsme u nás zvyklí. Oni prostě přes dort přehodí marcipánovou „deku“ a dole to tak nějak zahnou, protože dohladka to uhladit nelze. A to ještě při vyvalování mohutně podsypávají cukrem, protože se jim to lepí. Navíc abych řekla upřímně, ten méně mandlový marcipán mi chutná víc, má takovou jemnější, i když sladší chuť. Také je tím pádem víc chuťově neutrální, takže se hodí k jakémukoli dortu.Takže asi tak. Nicméně můžete zkoušet a dělat, co chcete, a třeba Vám bude sedět spíš ten německý přístup.
Domácí marcipán jsem nezkoušela, protože jednak mám jen mlýnek, na kterém ty mandle moc jemně nepomelu – v marcipánu by ideálně neměly být rozpoznatelné kousky mandlí, aby byla hmota hladká. A jednak nevěřím, že bych vychytala konzistenci tak, aby měla hmota požadované vlastnosti a dobře sloužila pro účely potahování. Ostatně profesionální cukrář nám kdysi na kurzu říkal, že marcipán a nugát jsou dvě věci, které si doma nikdy neuděláme v kýžené kvalitě. A já tomu věřím. 😉

Pavla
26.3.2018 20:58

Dobrý den, objevila jsem vaše úžasné stránky, prostudovala jsem Váš návod „Potahovaný dort krok za krokem“. Nedávno jsem byla na kurzu potahování dortu, „chytlo mě to“ a chystám se na Velikonoce vyrábět svůj první potahovaný dort v životě. I díky Vašemu návodu to snad zvládnu. 🙂 A teď otázka – v marketu jsem si zakoupila tyto potahovací hmoty – Vitana „Potahovací hmota s mandlovou příchutí 210 g“ – (sušené mléko, stačí přidat jen vodu a propracovat) a Dr.Oetker „Marcipán 40% mandlí 150g“. U obou balení je uvedeno, že stačí na 1 dort o průměru 24 cm. Máte s těmito výrobky nějakou zkušenost? V komentářích jste jiným tázajícím odpovídala, že na potažení dortu je třeba několikanásobné množství hmoty. Děkuji MOC za odpověď. Pavla

Eva
26.3.2018 21:55

Ani s jednou hmotou nemám osobní zkušenost. Ale marcipán od Oetkera jsem viděla v obchodě, a jestli je to ten samý (jakože asi ano), tak rozhodně na dort o průměru 24 cm nevystačí. Tipla bych to tak na dortík 10 cm. 🙂 Já moc často nepotahuji a nemám na to oko, ale jestli budete dělat dort o průměru dejme tomu 24 cm, tak bych měla v zásobě minimálně kilo potahovací hmoty. A to se nebavíme o ozdobách, jen o čistém potahu.

Pavla
27.3.2018 20:48

Děkuji za bleskovou odpověď, jste zlatá. 🙂
Pro jistotu se tedy předzásobím a uvidíme…. Jestli jedno balení nebude stačit, tak výrobce na obalu lže….

Nikola
7.7.2018 14:22

Dobry den. Mohu se zeptat jak dlouho vydrží Smartflex po otevření? Děkuji. S pozdravem Nikola

Eva
15.7.2018 23:13

Celkem dlouho, ale musí se opravdu dobře natěsno zabalit do igelitu, aby k němu nemohl žádný vzduch. Potom totiž oschne a tvrdne a začne se drolit. Poté reinkarnuje v šutr.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily