Cheesecake s jahodami
Sušenkový podklad
- 150 g celozrnných máslových sušenek
- 100 g oloupaných, lehce opražených, mletých mandlí
- 100 g másla
- 2 lžíce medu
Krém
- 500 g mascarpone
- 400 g ricotty
- 100 ml smetany ke šlehání
- 80 g cukru moučka
- 3 plátky želatiny Dr. Oetker
- trocha vanilky
- jahody
- Sušenky dávám po částech do mikrotenového sáčku a válečkem je rozdrtím najemno. Smíchám s mletými mandlemi. Máslo spolu s medem rozpustím na mírném ohni. Naliji na sušenkovo-mandlovou drť a dobře promnu. Směs nasypu do formy/ráfku (jeho stěny vyložím zevnitř pruhy fólie), rovnoměrně rozprostřu a pořádně „uhňácám“, aby podklad byl pevný. Dobře se na to hodí např. sklenička, jejímž dnem se drobky dobře upěchují. Ze stěn setřu případné drobečky, aby se pak nenalepily na krém, a dám do lednice ztuhnout. Když je podklad ztvrdlý, nakrájím větší jahody (omyté a osušené) na půlky a řeznou stranou je přimáčknu zevnitř na stěnu ráfku. Zbývající jahody nakrájím také na půlky a položím libovolně na podklad.
- Připravím si krém: Plátky želatiny namočím do studené vody. Ricottu vyšlehám s cukrem a přimíchám mascarpone – to už jen vmíchám, pokud setrvám u elektrického šlehače, vyndám jednu metlu a používám nejnižší rychlost, aby šlehání bylo šetrnější. Když je vše dobře propojené, přimíchám ještě smetanu (nevyšlehanou) a vanilku. Změklou želatinu přendám do hrnečku (neždímám, jen nechám lehce okapat) a na velmi mírném ohni ji nechám rozpustit. Trochu krému si dám stranou do menší misky a za stálého míchání metlou vliji rozpuštěnou želatinu. Rychle a důkladně promíchám. Pak vmíchám do zbývajícího krému. Ještě naposled dobře promísím, gumovou stěrkou pořádně vezmu dno a stěny mísy a začnu krém dávat do formy.
- Krém je dost hustý, takže se ve formě sám nerozlije. Aby se dostal všude (hlavně kolem jahod, a zároveň s nimi nepohnul), je dobré dělat to takto. Na stěrku naberu krém a jahodu na obvodu s ním pohybem k sobě přemáznu. Je to, jako kdybyste chtěli krém ze stěrky otřít o okraj formy, jen při tom víc dbáte na to, aby šel krém proti celé jahodě, a dáváte do toho víc síly, aby se krém natlačil i do mezer. Když tímto způsobem „zamáznu“ celý obvod ráfku, pokryji zbývajícím krémem i prostředek podkladu. Pak krém, který jde nyní až ke krajům nahoru, stáhnu zase níž a povrch koláče zarovnám. Uhladím, jak nejlépe to jde (což u tužšího krému moc nejde) a dám přes noc do lednice.
- Druhý den odepnu ráfek a opatrně odloupnu pruhy fólie – je při tom třeba pomoci si ostrým nožem (když se krém začne přichytávat, hned jej nožem setřu a vrátím na původní místo). Krém totiž není želatinou kdovíjak natužený, aby byl koláč vzdušnější, takže se na fólii trochu přichytává. Ještě nožem poupravím a dozdobím.
Tipy: Recept je určen pro cheesecake o průměru 20 cm, možná spíš větší, aby nebyl příliš vysoký. Je nepečený, což mi u těchto typů dortu vyhovuje víc, a samozřejmě už slyším, že tam není ten správný sýr. Ano, není. Sice jsem příznivcem dodržování tradičních receptur, takže jsem do tohoto cheesecaku nechtěla použít např. náš český tvaroh. Jenže „ten správný“ sýr… to zkrátka nešlo. Zakoupila jsem na našem trhu v podstatě jediný, běžně dostupný smetanový sýr Philadelphia, vyzkoušela vzorek a vyhodila jej. Philadelphia je totiž dost slaná, pro mě dost slaná i na chleba, takže ve spojení s cukrem se mi výsledná chuť vyloženě eklovala. Ale už jsem si zvykla, že americké recepty u mě často nezabírají, asi mám středoevropské chuťové buňky. Proto jsem hledala alternativu a skončila jsem v Itálii: mascarpone – smetanový sýr, ricotta – syrovátkový sýr (na rozdíl od mascarpone výrazně méně kalorický). Název cheesecake jsem si dovolila ponechat. Klidně ale vyzkoušejte i recepty s Philadelphií, že to nechutná mně, ještě neznamená, že je to špatné. (I když čistě mezi námi – dorty z tvarohu mi stejně chutnají nejvíc.)
Komentáře: 3
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.