Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Meruňkový dort

meruňkový dort

Kakaovo-mandlový piškot

  • 4 vejce
  • 140 g cukru krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 60 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 30 g jemně mletých mandlí

Marcipánová náplň

  • 250 g mandlového marcipánu
  • 200 ml meruňkového pyré (potřeba je asi 300 g meruněk)
  • 30 g cukru krupice

Čokoládový krém

  • 200 g tmavé čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 2 lžičky medu
  • 60 g másla

Meruňkové želé

Čokoládová poleva (ganache)

  • 200 g dobré hořké čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání
  1. Korpus: Žloutky oddělím od bílků. Žloutky prošlehám vidličkou s olejem a mandlovým extraktem. Bílky s cukrem vyšlehám do pevného sněhu. Pak už na nejnižší rychlost zašlehám žloutky a hned šlehač vypnu. Zapráším prosátou moukou, kakaem a mandlemi (co z mandlí se neproseje, vsypu též, jde o to, aby sypké přísady byly provzdušněné a netvořily hrudky), a jemně vmíchám gumovou stěrkou. Těsto naliji do kruhové formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Peču při cca 180ºC, dokud není hotovo. Nechám částečně zchladnout, pak boky objedu ostrým nožem, odstraním formu a nechám vychladnout úplně.
  2. Marcipánová náplň: Meruňky omyji, osuším, vypeckuji, nakrájím na kousky a rozmixuji na pyré. Odměřím si požadované množství pyré, rozmíchám v něm cukr a dám vařit. Stačí chvíli, účelem totiž není hmotu zredukovat, nýbrž tepelně zpracovat, aby se meruňky nezačaly kazit. Odstavím z plotny, vhodím na kousky natrhaný marcipán a lžící nebo vařečkou míchám tak dlouho, až je marcipán dobře rozetřený a promísený s meruňkovým protlakem. Nechám vychladnout.
  3. Čokoládový krém: Čokoládu nalámu na kousky. Smetanu s medem dám vařit. Jakmile začne povrch vřít, naliji na čokoládu. Nechám čokoládu chvíli polevit, pak míchám, dokud směs není hladká. Vezmu šlehač a šlehám do vychladnutí – krém se sice nenašlehá, ale bude díky tomu nadýchanější. Nakonec zašlehám měkké máslo. Dám chladit, aby krém zhoustl.
  4. Meruňkové želé: Očištěné a vypeckované meruňky nakrájím na malé kostičky. Přibližně polovinu množství rozmixuji na pyré (nemusí to být dokonalé) a spolu s pokrájenými meruňkami a cukrem dám vařit. Mezitím si namočím plátky želatiny, hezky jeden po druhém, do studené vody. Meruňkovou směs provářím pár minut, dokud kousky meruněk nezměknou. Pak odstavím a vmíchám metlou postupně všechny změklé a vyždímané plátky želatiny (směs musí být horká, ale nikoli vroucí). Želé nechám chladnout, nejlépe v nádobě se studenou vodou.
  5. Sestavení dortu: Korpus rozříznu na 4 tenké pláty. Spodní piškotový plát položím na dortovou podložku, která má stejný průměr jako dort (to kvůli pohodlnější pozdější manipulaci). Obojí pak umístím ještě na další, větší podložku (talíř, podnos…). Kolem piškotu upnu kruhový nastavitelný ráfek a můžu začít vrstvit. Na první plát rozetřu polovinu marcipánové náplně, hezky až do krajů. Přiklopím druhým plátem a jemně přitisknu. Pomažu tenčí vrstvou čokoládového krému, opět až úplně ke krajům, a dám na chvíli do lednice ztuhnout. Pak na krém naliji zchladlé meruňkové želé. Dám do lednice zatuhnout, klidně přes noc. Na želé nanesu opět tenčí vrstvu čokoládového krému – je dobré nechat před tím dort v pokojové teplotě zteplat, protože na studeném želé krém během chvíle zatuhne a nespojí se pak s piškotem (později při krájení by se tyto vrstvy od sebe oddělovaly); taky je možné plát piškotu namazat krémem vedle a pak jej na želé překlopit. Když je v ráfku umístěn třetí plát, rozetřu na něj druhou polovinu marcipánové náplně a zakryji posledním, čtvrtým plátem piškotu. Boky dortu v ráfku objedu ostrým nožem a ráfek odstraním. Strany dortu uhladím mazacím nožem, setřu přebytky, a celý dort obmažu zbývajícím čokoládovým krémem, ale jen velmi tence, aby byl začištěný a bez drobků. Dám do lednice zatuhnout.
  6. Dokončení: Připravím si ganachovou polevu. Čokoládu nalámu na kousky, smetanu přivedu k varu a naliji ji na čokoládu. Vymíchám lžící do hladka. Dort i s tou podložkou, která má stejný průměr jako on, postavím na drátěný rošt, pod který umístím kus alobalu. Když už poleva není moc teplá, přeliji jí dort: po obvodu, aby mohla poleva samovolně stékat, i doprostřed, ať se rozlije, já tak aspoň vůbec nemusím použít nůž. Když už poleva neteče, přenesu opatrně dort i s podložkou (která ostatně není vidět) na servírovací podnos. Osobně přenáším tak, že pod dort na roštu strčím ze dvou protilehlých stran něco jako široký nůž nebo dortovou lopatku, zkusím nadzvednout, vyvážím, pak opatrně přenesu a nakonec opatrně vytáhnu jeden a pak i druhý nástroj.

meruňkový dort

Tipy: Recept je určen pro dort o průměru 20 cm.  Poměr přísad u marcipánové náplně by měl být přiměřený, pokud je ale hmota příliš řídká, přidejte marcipán, protože hmota v lednici nezatuhne jako třeba máslový krém; a pokud je naopak přespříliš hustá, nařeďte ještě meruňkovým protlakem. Meruňky do želé krájejte opravdu na menší kostky, s většími kousky by se dort obtížně rozřezával. Na čokoládový krém používám svou oblíbenou čokoládu na vaření z Lidlu, na polevu jsem použila 72% čokoládu.

komentáře 2

IVETA
7.9.2014 20:22

Dobrý den,Evičko,ráda bych se zeptala,jaká byla v tomto případě vel.formy…?za odpověd předem děkuji Iveta

Eva
8.9.2014 18:30

Dobrý den, píšu to většinou v tipech na závěr, a tento dort jsem dělala do formy 20 cm. Ale vždycky je to plus mínus. Tady by vrstvy vystačily i na trochu větší průměr, jen u piškotu by to chtělo přidat vajíčko, ty pláty byly opravdu tenoučké.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily