Tvarohový koláč s meruňkami
Onehdy jsem byla dotázána, zda chystám nějaké speciální velikonoční překvapení. Což překvapilo mě, protože jak Vánoce miluji, tak Velikonoce opravdu hodně nemám ráda. Neměla jsem je ráda jako malá holka, jako mladá holka a teď je to pořád stejné. Takže je docela úspěšně bojkotuji. Nicméně semínko bylo zaseto a přece jen v předjaří vyklíčilo. Vzpomněla jsem si na fotky, které mě kdysi zaujaly, a udělala jsem tedy něco podobného. Je to úplně jednoduchý moučník, žádný dort, vůbec nic objevného, ovšem vypadá jako volské oko – alespoň vzdáleně. A to je ta souvislost s Velikonocemi: vejce.
Piškotové těsto
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- trochu vanilkového extraktu
- 3 lžíce slunečnicového oleje
Tvarohový krém
- 500 g nízkotučného tvarohu ve vaničce
- 400 g zakysané smetany
- asi 80 g cukru moučka
- 50 ml mléka
- 6 plátků želatiny Dr. Oetker
na dokončení: kompotované meruňky, 1 plátek želatiny
- Piškotové těsto: Bílky oddělím od žloutků. Žloutky promíchám s olejem a vanilkovým extraktem. Bílky s cukrem vyšlehám do pevného sněhu, pak snížím rychlost šlehání na nejnižší, vliji žloutky, a jakmile se promísí, šlehač vypnu. Zapráším přes síto moukou, kterou jemně vmíchám gumovou stěrkou. Těsto vyliji na plech, resp. do obdélníkového nastavitelného ráfku, který stojí na plechu a pod ráfkem je samozřejmě papír na pečení. Ráfek je nastaven na rozměry přibližně 22x30cm a není nutné jej utěsňovat, protože piškotové těsto není tak řídké, aby mezerami proteklo. Upeču při cca 180°C. Nechám vychladnout.
- Krém: Do větší mísy vyklopím tvarohy, zakysané smetany a přisypu cukr. Dobře promíchám, buď drátěnou metlou nebo stěrkou nebo střídavě obojím. Plátky želatiny namočím jeden po druhém do studené vody. Dám do malého kastrůlku ohřát mléko – mělo by být horké, ale ne vřít, můžu do něj strčit prst. Když je želatina změklá, plátky vyždímu a rozmíchám je v horkém mléce. Ony mléko postupně ochladí, ale i tak by mělo zůstat natolik vlažné, aby se v něm rozpustil i ten poslední plátek. Kdyby náhodou ne, prostě mléko se želatinou trochu nahřeji. Do kastrůlku s želatinovým mlékem přidám asi tři lžíce tvarohového krému a dobře rozmíchám. Pak to vliji za stálého míchání ke zbývajícímu krému a opět vše dobře promíchám – nejdřív metlou, pak stěrkou ode dna.
- Sestavení: Boky piškotu objedu nožem, odstraním ráfek, zespodu piškotu sloupnu pečicí papír, piškotový plát postavím na rovnou podložku a umytý ráfek kolem něj znovu utáhnu. (Kdybych to neudělala a krém nalila na piškot tak, jak se upekl, měla bych pak problém s odebíráním nakrájených kousků koláče – byly by přilepené k pečicímu papíru.) Ráfek je lepší zevnitř vyložit fólií, ale nutné to není, protože u pravoúhlých tvarů není problém nehezkou stranu upravit seříznutím. Kompotované meruňky nechám okapat na cedníku a pak je položím řeznou stranou na kuchyňskou utěrku, aby odsála vlhkost. Když je připraveno, naliji na piškot krém, roztáhnu ho nožem po celé ploše i do rohů, uhladím a trochu podnosem zatřesu, aby se krém usadil. Půlky meruněk rozložím po povrchu na krém tak, aby okolo každé zůstalo po rozkrájení trochu bílého krému (použila jsem 12 půlek, 3×4). Odnesu do lednice zatuhnout.
- Dokončení: Když je krém dostatečně ztuhlý, namočím plátek želatiny do studené vody. V kastrůlku ohřeji 50ml vody a v teplé rozmíchám změklý plátek želatiny, aby se rozpustil. Vezmu štětec a rozpuštěnou želatinou potřu meruňky i povrch krému. Opět dám do lednice zatuhnout, nejlépe tam nechám moučník přes noc. Druhý den odepnu ráfek (pokud jsem ho nevyložila fólií, objedu nejdřív boky ostrým nožem), popř. sloupnu fólii a nakrájím čtverce, které připomínají volské oko.
Tipy: Krém můžete použít jakýkoli jiný bílý z podobných receptů zde. Já jsem zvolila tvaroh a zakysanou smetanu, protože tuto kombinaci jsem tu myslím ještě neměla, a opravdu vypadal dost jako vaječný bílek u volského oka. Krém byl pochopitelně trochu kyselejší, ale ne moc. Navíc jsem záměrně nedávala hodně cukru, takže můžete když tak přisladit. Nakonec jsem opatrně přes sítko poprášila řezy kakaem, ale jen velmi málo, aby to vypadalo jako pepř. Jestli máte vlastní meruňkový kompot, tak vám závidím, protože ty kupované meruňky byly tvrdé a většina nazelenalých. Navíc v kupovaném kompotu jsou meruňky oloupané, takže jejich povrch není tak hladký, takže želatina na nich neudělá ten správný efekt. Ten správný efekt je to, že se povrch koláče leskne, stejně jako volské oko, proto to potírání želatinou. Tady je ještě fotka s protisvětlem, na které je lépe vidět, jak se povrch slizce leskne.
Komentáře: 2
16.3.2016 19:22
nádhera, ja mám broskyne, použijem tie. 🙂
16.3.2016 21:24
To bude velké volské oko. 🙂
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.