Citronový chlebíček
Těsto
- 5 středně velkých vajec
- 300 g cukru krupice
- 125 ml smetany na vaření
- 25 ml rumu
- 80 g rozpuštěného másla
- kůra ze 3 velkých citronů
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 1 rovná lžička prášku do pečiva
Cukrová poleva
- 150 g cukru moučka
- 3 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
na dokončení: meruňkový džem
- Do mísy dám najednou všechny přísady kromě mouky a prášku do pečiva. Šlehám elektrickým šlehačem na střední rychlost asi 5 minut. (Ale nečekejte, že to nějak zvlášť zhoustne.) Pak po částech proseji mouku s PDP a zašlehám též elektrickým šlehačem. Projedu gumovou stěrkou stěny mísy a šlehám do hladké konzistence, což netrvá dlouho. Řidší těsto naliji do formy na chlebíček. Tu jsem zlehka vymazala máslem a vyložila papírem na pečení. Papír je dobré nechat po delších stranách přečuhovat, potom za něj chlebíček pohodlně vyndám z formy. Peču při cca 180°C asi 50 minut až hodinu. Přibližně v polovině doby pečení je vhodné chlebíček obrátit, aby se pekl rovnoměrně.
- Upečený chlebíček nechám asi 10 minut chladnout ve formě, potom ho vyndám na drátěný rošt. Papír z boků sloupnu, ať to může dobře chladnout.
- Nahřeji asi 2 lžíce meruňkového džemu, aby trochu zřídl, a pomocí štětce jím celý vychladlý chlebíček potřu. Nechám trochu zaschnout, můžu dát i do lednice. Díky džemu se cukrová poleva nevsákne do těsta.
- Do kastrůlku dám cukr a citronovou šťávu a kůru. Dám na plotnu na nejnižší stupeň zahřívat a během toho stále míchám vařečkou. Teplota by neměla přesáhnout 35°C, protože pak prý glazé začne znovu krystalizovat. Pravda je, že poprvé mi poleva začala během potírání tuhnout před očima, proto jsem si napodruhé dala pozor a už to bylo v pořádku. Teplotu jsem ale neměřila, jen jsem zkoušela prstem. Neměla by vlastně přesáhnout teplotu lidského těla, tak jsem to odhadovala, aby byla opravdu jen vlažná. Když je hladká, opět vezmu štětec a chlebíček jí potřu. Nechám zaschnout a je hotovo.
Tipy: Rozměry formy, kterou jsem použila, jsou přibližně 30 x 11 cm. Rum v těstě nakonec není cítit, možná by se proto místo něj dala použít citronová šťáva a chuť chlebíčku by byla ještě citronovější. S práškem do pečiva to není třeba přehánět, v závěru pečení chlebíček docela vyskočí – což včetně popraskání povrchu ho dělá podle mě ještě hezčím. Poleva se měla podle receptu zahřívat, ale běžně se tento typ polevy dělá zastudena, takže by to šlo určitě i tak. Ale při zahřátí se možná dosáhne hladší konzistence. Kdyby byla moc hustá na potírání, lze dát o trochu víc citronové šťávy.
Bez komentářů
Dosud bez komentářů. Budete první.
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.