Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Křehké trubičky plněné sněhem

trubičky plněné sněhem

U nás na Mělníku, v malé zastrčené cukrárně, která funguje přinejmenším od mého dětství, prodávají výborné a troufnu si říct – vyhlášené trubičky. Mělnické trubičky. Jsou ze světlého křehkého těsta, které je tenké, a náplní je sníh. Skoro se rozpadají a jsou opravdu výtečné. Doma mě ponoukali, ať je zkusím udělat, tak jsem to tedy zkusila. A opět se mi potvrdilo, že osvědčené cukrárenské zákusky nikdy neudělám tak, jak jsem na ně zvyklá. Nicméně po otestování několika receptů jsem vytvořila trubičky, které sice nejsou takové jako z oné cukrárny, ale špatné vůbec nebyly, i pochvalu jsem sklidila. Chcete-li, recept máte k dispozici.

Trubičky z křehkého těsta

  • 2 žloutky
  • 190 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 120 g měkkého másla
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • popř. trošku vody

Bílkový sníh

  • 2 bílky
  • 110 g cukru krupice

dále potřebujete: formičky na trubičky

  1. Všechny ingredience na těsto dám do mísy a zpracuji těsto. (Jste-li zvyklí zpracovávat těsto na vále, tak samozřejmě můžete, mně se dělá mnohem lépe ve velké míse.) Jen vodu vynechám a přidám ji pouze tehdy, je-li těsto drobivé a nechce se spojit do hladké vláčné podoby. Těsto nechám zabalené v potravinové fólii odležet v lednici, stačí hodinku, ale může být i přes noc.
  2. Těsto vyválím do tenka. Asi 2 mm, ale je to jen orientačně, musí být prostě tenké, ale zase vám musí umožnit pracovat s ním. Také záleží na tom, jak velké trubičky budete dělat. Já mám formičky hodně malé, tedy úzké uvnitř, a kdybych neudělala trubičky tenké, bylo by na nich hodně těsta a málo náplně.
  3. Plát těsta rozkrájím na obdélníčky. Jejich rozměr si vyměřím podle formiček. Těsto musí obalit formičku kolem dokola (plus nepatrný přesah na to, abych k sobě okraje těsta mohla dobře přimáčknout). Jeden konec formičky by měl zůstat trochu koukat, abych měla formičku za co chytit při sundavání trubičky.
  4. Obdélníček těsta nabalím na formičku a okraje k sobě dobře přitisknu, aby se těsto důkladně spojilo a nemohlo se při pečení rozpojit. Formičky nikterak nemastím, těsto ničím nemašluji. Všechno suché. Formičky s těstem položím na plech vyložený papírem na pečení, spojem dolů. Nechám mezi nimi dostatečné rozestupy, i když trubičky nijak moc nenabydou.
  5. Peču při cca 175°C, dokud nezačne těsto lehce růžovět. Je to vlastně stejné, jako když pečete třeba linecké cukroví na Vánoce, jen to trvá trochu déle. Plech vyndám z trouby a papír s trubičkami stáhnu mimo, aby na horkém plechu nedocházely. Z formiček je sundavám ještě horké, jak brzo to zvládnu. Dělám to tak, do jedné ruky si vezmu ubrousek a tou chytím koukající konec formičky, druhou rukou – resp. prstem zatlačím doprostřed druhého konce a snažím se formičku zamáčknou hlouběji dovnitř. Tím ona na tom druhém konci povyleze víc ven a už je snadné celou trubičku stáhnout. Trubičky nechám vychladnout.
  6. Trubičky plním sněhem z bílků, který připravím úplně stejně, jako když dělám máslový krém nastavený bílkovým sněhem. Tedy bílky s cukrem vymíchám nad párou a pak vyšlehám dotuha. Postup viz ZDE. K plnění použiji pytlík a trezírovací špičku s kruhovým obvodem. Nakonec trubičky pocukruji.

trubičky plněné sněhem

Tipy: Trubičky lze nenaplněné uschovat v uzavřené nádobě, chvíli by tak měly vydržet. Sněhem je plním aspoň pár hodin před podáváním, klidně den předem, aby stihly zvláčnět. Jinak se sněhem vydrží taky, sníh je pevný a nevodnatí. Cukru do sněhu může být při velkých bílcích i 60 g, při menších naopak jen 50 g, ale pokud snesete trochu toho sladkého, tak větší množství cukru vždy jistí pevnou konzistenci. Formičky, které mám já, mají průměr 13 mm a délku 80 mm, jsou tedy opravdu maličké. Z tohoto množství surovin jsem udělala dva plechy trubiček, ale s většími rozestupy, takže moc toho nebylo. Tedy podle mě tak akorát. Možná jich bylo 30, možná méně, teď opravdu nevím.

Další tip: Jestli chcete ochutnat ty pravé mělnické trubičky, musíte si zajet na Mělník. Zmíněnou cukrárnu najdete v ulici Legionářů, kousek pod ústředním náměstím Míru. Ke vstupu zrovna nevybízí, ale zdání klame.

Komentáře: 7

Denisa
14.12.2018 18:47

Opet jsem z vaseho receptu nadsena! Trubicky jsou vynikajici! Asi je ani nestihnu naplnit jak mi mizi pod rukama 😀 Kdyz nevim co bych upekla, kouknu sem a vzdycky najdu neco co me naprosto uchvati 🙂 Jste uzasna a velke dik za vasi krasnou a inspirativni praci!

Eva
18.12.2018 20:32

Dobré jsou, ale je to piplačka. 🙂

Pavlína
23.4.2020 23:54

To by mě zajímalo o kterou cukrárnu se jedná? 😊
Přistěhovala jsem se na Mělník a dnes si čtu vaše recepty👍

Eva
24.4.2020 14:30

Vítejte na Mělníku! Snad se Vám v novém bydlišti bude líbit. 🙂
Ta cukrárna je: Cukrářství Matoušková, Legionářů 88/10. Je to kousek pod náměstím Míru, když se odtud odjíždí autem (minete po pravé straně informační turistické centrum, pak vrata – vchod k mělnické podzemní studni, pak úzkou uličku směrem nahoru k antikvariátu Želva a pak další dům po pravé straně je už on, hned za obchodem… asi s bazény, ono se to měnilo; naproti přes silnici je parčík). To když tak vygooglujete, pokud se ve městě ještě neorientujete.
Normálně když tam člověk jde, tak si ani nevšimne, je to hrozně nenápadná malá cukrárna v oprýskaném domě. Zvenku by vás asi možná nenapadlo tam vlézt. 🙂 Na posezení je to jen provizorní, lidi tam chodí hlavně pro krabice plné dobrot na doma. Neprodávají dorty (aspoň co vím), ale klasické zákusky, a sama za sebe bych řekla, že jsou fakt moc dobré, jinam bych pro ně na Mělníku nešla. No a ty mělnické trubičky, to je jejich trhák, a zaslouženě. Určitě vyzkoušejte a možná jim propadnete jako řada jiných. 😉 A nebo taky ne, i to je možné. Ale nevěřím.

Jana
30.6.2020 14:34

Já znám mělnické trubičky světlé s krémem pocákané čokoládou

Pavlína
29.10.2020 23:30

Děkuju. Tak tam jsem ještě nebyla přesně proto, že zvenčí neláká a na klasické zákusky moc nejsem.😁
Nicméně v Mělníku se mi líbí!

Pavlína
24.11.2020 15:03

Zdravím, Mělnické trubičky pokořeny😁 otázka zní jak?
Prvni zadrhel, kdyz jsem si v jeden vecer udelala dve testa na odlezeni do lednice (1 na trubicky a 2. na cukrovi), a pak jsem nevedela, ktere je ktere😉
Testo na trubickach melo vetsi presah a vytvorilo delsi spadlé nohavice, tak mam konce okousane.
Dale bylo fajn zjisteni asi az u 3. hlinikove trubicky, ze maji kónicky tvar a ja je rvala treba tou uzsi stranou😁
Tak a ke snehu nad parou: metlickou to proste nedavam, vyrvala bych si paži z ramene, takze amateruk jako mne, co v tom nemaji grif a vydrž doporucuji pouzit slehac na nejnizsi vykon😉
Nicmene jsou vyborne a to je hlavni👍
Dekuji za tento recept🙏

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily