Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Křehké trubičky plněné sněhem

trubičky plněné sněhem

U nás na Mělníku, v malé zastrčené cukrárně, která funguje přinejmenším od mého dětství, prodávají výborné a troufnu si říct – vyhlášené trubičky. Mělnické trubičky. Jsou ze světlého křehkého těsta, které je tenké, a náplní je sníh. Skoro se rozpadají a jsou opravdu výtečné. Doma mě ponoukali, ať je zkusím udělat, tak jsem to tedy zkusila. A opět se mi potvrdilo, že osvědčené cukrárenské zákusky nikdy neudělám tak, jak jsem na ně zvyklá. Nicméně po otestování několika receptů jsem vytvořila trubičky, které sice nejsou takové jako z oné cukrárny, ale špatné vůbec nebyly, i pochvalu jsem sklidila. Chcete-li, recept máte k dispozici.

Trubičky z křehkého těsta

  • 2 žloutky
  • 190 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 120 g měkkého másla
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • popř. trošku vody

Bílkový sníh

  • 2 bílky
  • 110 g cukru krupice

dále potřebujete: formičky na trubičky

  1. Všechny ingredience na těsto dám do mísy a zpracuji těsto. (Jste-li zvyklí zpracovávat těsto na vále, tak samozřejmě můžete, mně se dělá mnohem lépe ve velké míse.) Jen vodu vynechám a přidám ji pouze tehdy, je-li těsto drobivé a nechce se spojit do hladké vláčné podoby. Těsto nechám zabalené v potravinové fólii odležet v lednici, stačí hodinku, ale může být i přes noc.
  2. Těsto vyválím do tenka. Asi 2 mm, ale je to jen orientačně, musí být prostě tenké, ale zase vám musí umožnit pracovat s ním. Také záleží na tom, jak velké trubičky budete dělat. Já mám formičky hodně malé, tedy úzké uvnitř, a kdybych neudělala trubičky tenké, bylo by na nich hodně těsta a málo náplně.
  3. Plát těsta rozkrájím na obdélníčky. Jejich rozměr si vyměřím podle formiček. Těsto musí obalit formičku kolem dokola (plus nepatrný přesah na to, abych k sobě okraje těsta mohla dobře přimáčknout). Jeden konec formičky by měl zůstat trochu koukat, abych měla formičku za co chytit při sundavání trubičky.
  4. Obdélníček těsta nabalím na formičku a okraje k sobě dobře přitisknu, aby se těsto důkladně spojilo a nemohlo se při pečení rozpojit. Formičky nikterak nemastím, těsto ničím nemašluji. Všechno suché. Formičky s těstem položím na plech vyložený papírem na pečení, spojem dolů. Nechám mezi nimi dostatečné rozestupy, i když trubičky nijak moc nenabydou.
  5. Peču při cca 175°C, dokud nezačne těsto lehce růžovět. Je to vlastně stejné, jako když pečete třeba linecké cukroví na Vánoce, jen to trvá trochu déle. Plech vyndám z trouby a papír s trubičkami stáhnu mimo, aby na horkém plechu nedocházely. Z formiček je sundavám ještě horké, jak brzo to zvládnu. Dělám to tak, do jedné ruky si vezmu ubrousek a tou chytím koukající konec formičky, druhou rukou – resp. prstem zatlačím doprostřed druhého konce a snažím se formičku zamáčknou hlouběji dovnitř. Tím ona na tom druhém konci povyleze víc ven a už je snadné celou trubičku stáhnout. Trubičky nechám vychladnout.
  6. Trubičky plním sněhem z bílků, který připravím úplně stejně, jako když dělám máslový krém nastavený bílkovým sněhem. Tedy bílky s cukrem vymíchám nad párou a pak vyšlehám dotuha. Postup viz ZDE. K plnění použiji pytlík a trezírovací špičku s kruhovým obvodem. Nakonec trubičky pocukruji.

trubičky plněné sněhem

Tipy: Trubičky lze nenaplněné uschovat v uzavřené nádobě, chvíli by tak měly vydržet. Sněhem je plním aspoň pár hodin před podáváním, klidně den předem, aby stihly zvláčnět. Jinak se sněhem vydrží taky, sníh je pevný a nevodnatí. Cukru do sněhu může být při velkých bílcích i 60 g, při menších naopak jen 50 g, ale pokud snesete trochu toho sladkého, tak větší množství cukru vždy jistí pevnou konzistenci. Formičky, které mám já, mají průměr 13 mm a délku 80 mm, jsou tedy opravdu maličké. Z tohoto množství surovin jsem udělala dva plechy trubiček, ale s většími rozestupy, takže moc toho nebylo. Tedy podle mě tak akorát. Možná jich bylo 30, možná méně, teď opravdu nevím.

Další tip: Jestli chcete ochutnat ty pravé mělnické trubičky, musíte si zajet na Mělník. Zmíněnou cukrárnu najdete v ulici Legionářů, kousek pod ústředním náměstím Míru. Ke vstupu zrovna nevybízí, ale zdání klame.

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily