Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Borůvkový dort s jogurtovým krémem

borůvkový dort

Konečně nastalo krátké období, kdy se dají sehnat (či dokonce vlastoručně v lese nasbírat) naše dobré české borůvky. Ty, které se dají koupit po většinu roku v obchodě, se hodí spíše na ozdobu, jejich chuť je totiž taková nijaká, mdlá. Takže jsem se dočkala a dort byl na světě. Jen se po něm zaprášilo.

Pistáciový piškot

  • 2 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 2 lžíce oleje (nejlépe z pistácií, popř. oříšků, jinak slunečnicový)
  • 70 g hladké mouky
  • 25 g jemně mletých nesolených pistácií (pokud vám mlýnek mele stejně špatně jako mně a po prosetí zůstává hodně větších kousků jako „odpad“, je třeba počítat s rezervou)

Borůvkové želé

  • 350 g borůvkového sirupu (přibližně 400 g čerstvých borůvek by mělo stačit)
  • asi 120 g cukru krupice
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 5 plátků želatiny Dr. Oetker

Jogurtový krém

  • 650 ml hustého jogurtu řeckého typu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 5 lžic cukru moučka
  • 8 plátků želatiny Dr. Oetker
  1. Piškot: Vejce šlehám s cukrem alespoň 20 minut do husté pěny. Na konci šlehání snížím rychlost na nejmenší a vliji olej. Jakmile se s vejci promísí, šlehač vypnu. Zapráším prosátou moukou a mletými pistáciemi a lehce gumovou stěrkou zapracuji. Těsto naliji do kruhové formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení, rozprostřu a zarovnám, a upeču při cca 180°C. Nechám vychladnout.
  2. Borůvkový sirup: Borůvky rozmixuji a dám s cukrem vařit, v průběhu promíchávám. Po několika minutách, když je sirup povařený, jej ještě propasíruji přes síto, aby byl opravdu hladký. Pokud by byl hodně řídký, mohu ještě chvíli vařit, aby zhoustnul, ale díky tomu, že z borůvek je málo odpadu a využijí se takřka celé plody, mělo by těch několik minut vaření stačit. Horký sirup mohu nalít do čisté sklenice, zavíčkovat a po vychlazení skladovat v lednici, několik dní určitě vydrží. Jinak z něj rovnou udělám želé.
  3. Borůvkové želé: Plátky želatiny namočím do studené vody. Odvážím si 350 g borůvkového sirupu. Potřebuji jej horký, takže pokud jsem ho právě dovařila, je to v pořádku, pokud jsem jej vyndala předpřipravený z lednice, přivedu jej k varu. Měkké plátky želatiny vyždímám a jeden po druhém je drátěnou metlou rozmíchám v horkém, nikoli však vroucím sirupu. Za občasného promíchávání nechám chladnout. (Lze uspíšit tím, že nádobu postavím do jiné, ve které vyměňuji studenou vodu.) Mezitím si připravím nastavitelný ráfek na stejný průměr jako má upečený piškot. Ráfek vyložím potravinovou fólií tak, aby vytvořila jakousi „vanu“, tzn. že se fólie po stěnách zdvihá pár centimetrů do výšky. Když želé zchladne natolik, že není horké (rozhodně totiž nechci zkoušet, kolik horka fólie snese, než se roztaví), naliji ho do ráfku, přenesu do lednice a nechám pár hodin dobře zatuhnout.
  4. Jogurtový krém: Želatinu ponořím, plátek po plátku, do studené vody. Ostatní přísady dám do mísy a dobře promíchám, nejprve metlou a nakonec i gumovou stěrkou, abych vše dobře podebrala ode dna. Smetana se tentokrát vůbec nešlehá. Když je želatina změklá, přendám ji do malého kastrůlku – nechám jen lehce okapat, ale neždímám, aby na ní ulpělo trochu vody. Pak ji na velmi mírném ohni zahřívám a míchám lžičkou, dokud se nerozpustí, což trvá jen chvíli. Několik lžic krému si dám stranou do menší misky a do něj za stálého a rychlého míchání metlou přilévám rozpuštěnou želatinu. Teprve pak tuto směs vmíchám (opět hbitě) do zbývajícího krému. Tímto mezistupněm si pojistím, že se mi v krému z želatiny nevytvoří žmolky.
  5. Sestavení dortu: Piškotový podklad si seříznutím upravím dle svých představ. Borůvkové želé vyndám z ráfku, sloupnu fólii a zkontroluji, popř. upravím, aby mělo stejný průměr jako piškot. Znovu jej dám, už volně, do lednice, ať není zbytečně v teple. Do ráfku tentokrát piškot neupnu napevno, ale nechám po krajích asi 1cm mezeru. Ráfek si vyložím pruhem dortové fólie. Kromě toho je také třeba ráfek dole utěsnit, aby pěna nemohla vytékat ven případnými mezerami. Používám k tomu zmačkaný pruh potravinové fólie, kterým formu dole obtočím. (Tento proces může být docela zdlouhavý, takže ho udělám dřív, než začnu s přípravou krému.) Piškotový podklad umístím doprostřed ráfku a naliji na něj část krému tak, aby piškot překryl. Začínám lít po krajích, do mezery, a nakonec celým dortem trochu zatřesu, aby se povrch srovnal. Polotovar hned odnesu do mrazáku, protože potřebuji, aby co nejrychleji zatuhnul. Utěsnění ráfku totiž nemusí být dokonalé, a čím rychleji krém začne tuhnout, tím méně ho vyteče. Jakmile je první část dortu dostatečně tuhá (nemusí to být 100%, ale želé už se nepotopí), vyndám borůvkové želé a opatrně jej umístím na krém, pokud možno doprostřed. Zaliji zbývajícím krémem a dám do lednice přes noc ztuhnout.

borůvkový dort

Tipy: Recept jsem použila na průměr piškotu 18 cm, celkově měl tedy dort průměr asi 20 cm. Do piškotu můžete místo pistácií použít lískové oříšky, protože nesolené pistácie jsou u nás vzácné a drahé, nebo udělat jen světlý piškot. Borůvky mohou být různě sladké, takže slaďte podle vlastní chuti. Když první část dortu tuhne v mrazáku, můžete mísu se zbývajícím jogurtovým krémem postavit do jiné nádoby s teplou (nikoli vroucí) vodou a občas promíchat. Díky tomu se udrží v tekutém stavu. Kdyby totiž začalo houstnout, už by se pak samo ve formě nerozlilo, takže byste nezískali dokonale rovný a hladký povrch. Ale to čekání není zase tak dlouhé, takže by krém neměl začít želírovat, leda byste měli doma hodně velkou zimu. Občas ho promíchat se ale vyplatí v každém případě. Dort jsem dozdobila čerstvými borůvkami a lístky meduňky.

Komentáře: 22

Amika
23.7.2014 11:08

Tak a mám ho vyskúšaný 🙂 Nevyzeral až tak dobre ako Váš ale kolegovia v práci si ho veľmi pochvaľovali. Chcem sa spýtať akú fóliu používate okolo rafika. Ja som mala k dispozícií iba celofán a stým sa veľmi dobre nepracovala. Tvar hotovej torty nebol taký pekný. Ešte raz vďaka za super recepty a za celý Váš blog. Stále čakám čo nového tam objavím. Nech sa Vám darí.

Eva
23.7.2014 14:48

Teda vy Jste rychlík. 🙂
Ono to všechno přijde samo, moje první pokusy taky nebyly výstavní. Jinak používám fólii ze školních desek. Prostě jsem koupila takové ty průhledné školní desky a nastříhala jsem si je na pruhy. Vždycky je umyju a používám opakovaně. Desky jsou ne úplně tvrdé jak prkno, aby byly trochu poddajné, ale ani ne úplně tenké, aby se nekrabatily. Vyražte do papírnictví a něco se tam jistě najde. 🙂 A děkuju za slova chvály.

Amika
24.7.2014 8:56

Vďaka za radu. Vyskúšam 🙂

Jitka
15.6.2015 9:49

Krasny den…delala jsem tento dortik a povedlo se!Mela jsem ho stejne tak efektni, jako Vy!Jen jsem udelala zmenu..jahodovo matove zele…Jen se po nem zaprasilo.

Eva
15.6.2015 15:15

To ráda slyším, však ono to není zas tak těžké, jak to vypadá. Jen odvahu to chce. A jahodovo-mátové želé, hmmm…, to vás napadla věru zajímavá kombinace. Muselo to být moc dobré, zvlášť v těch horkých dnech. Tleskám. 🙂

klára
22.6.2015 19:44

můžou se pistácie nahradit mandlemy?

Eva
22.6.2015 21:06

Samozřejmě. Jak píšu v tipech, klidně jde udělat i jen světlý piškot, ty pistácie tam chuťově nehrají vlastně žádnou roli.

Adéla
26.6.2015 12:36

Dobrý den, na víkend přijedou přátelé, tak jsem se rozhodla, že tenhle dortík vyzkouším v jahodové variaci. Ale někde se stala „chyba“. Piškot jsem dělala tento, jen jsem pistácie nahradila hladkou moukou. Piškot jsem dala do 18cm formy, ale nějak moc mi vyskočil. Čekala jsem, že spadne, ale né… je krásný nadýchaný… Jen teď mám strach, že i ostatní vrstvy budou vyšší a nevejde se mi do formy. =) V porovnání s Vaším obrázkem ho mám dvojnásobně vysoký. Určitě je to recept na 18 cm?

Eva
26.6.2015 15:55

Buďte ráda, že je krásný nadýchaný. 🙂 On bude určitě vyšší než je třeba, ale chtěla jsem dort těchto rozměrů a kdybych udělala dávku jen z jednoho vajíčka, mohl by být zase moc nízký. Takže jsem dělala na jistotu ze dvou a vršek seřízla. Já jsem vůbec zvyklá vršky seřezávat, aby tam nebyla tmavá vrstva. Ostatní vrstvy dortu by Vám měly rozměrově pasovat – želé určitě a jogurtová pěna uvidíte: zase je lepší mít trochu víc a zbytek nalít třeba do kelímku na pohár, než mít málo. 😉

Adéla
26.6.2015 16:17

Já jsem ráda, že krásně vyskočil. Jen mě to překvapilo, většinou bývá s piškotem opačný problém 🙂 Hned večer se na něj vrhnu, aby byl zítra ke kávě.
Jinak jsem Vám chtěla poděkovat za perfektní nápady, například nastavitelný ráfek na dorty, dřív jsem o něm neslyšela, ve středu mi přišel a dneska už má za sebou generálku. Taky jsme jen dva, takže se bude určitě hodit. 🙂

Eva
26.6.2015 20:41

Jo, ráfek vymyslela nějaká chytrá hlavička. 🙂

Adéla
29.6.2015 13:01

Zase já 🙂 Dortík byl úžasný, lehký, svěží, letní, nebyl přeslazený… Paráda. Dokonce se mi povedl i správně seskládat, takže všichni obdivovali ten proužkatý průřez a nechápali, jak to, že to želé není až do kraje 😀
Ještě si pohrávám s myšlenkou, že ho vyzkouším s meruňkovým želé 🙂

Eva
29.6.2015 17:41

S meruňkami to bude také skvělé, takže žádné pohrávání a do toho. 🙂

Evča
19.1.2017 10:40

Dobrý den, výborný a hezký dort! Nechala jsem uležet přes noc, druhý den jsem krájela ale korpus mi nějak zvlhnul takže při přesouvání na talíř skončil skoro všechen srolovaný na lopatičce – co s tím? Může za to vlhkost v ledničce? Korpus jsem pro větší rovnost obrátila vzhůru nohama, ale krém jsem se snažila nalít do formy tak aby byl spíš víc tuhý a měl tak co nejmenší tendenci se vsáknout. Nemáte nějaký tip jak dorty ochránit? Děkuji – ležím ve Vaší kuchařce skoro každý den!

Eva
19.1.2017 11:33

Myslím, že vlhkostí v lednici to nebude, protože korpus je ze všech stran schovaný a vzdušná vlhkost se k němu tedy nemůže dostat. Nevím, jak přesně to vypadalo, ale mohlo by to být třeba i tak, že jak jste korpus obrátila, dostala se dospod horní strana piškotu a ta vlhne a stává se lepkavou a často se dá také sloupnout, protože se od zbytku těsta oddělí. Takže kdyby se tahle lepkavá „kůrka“ přilepila k podnosu, mohla by při servírování způsobit, že se kousek dortu nepovede podebrat a celé se to shrne. Ale podle toho, co píšete, byl piškot zřejmě rozmáčený – a to opravdu nevím, co s tím. U pěn se mi nikdy nestalo, že by těsto rozmáčely, i když byly hodně řídké jako právě tato konkrétní pěna/krém. Když liji na piškot něco opravdu tekutého, třeba pomerančové želé, tak pomůže potřít těsto tenoučkou vrstvou rozpuštěné čokolády, která po zatvrdnutí funguje jako bariéra. Ale u pěn jsem opravdu nikdy problém neměla. Leda to chce ještě strčit dort hned do lednice nebo ještě lépe do mrazáku, aby pěna co nejrychleji zhoustla a zatuhla. No, uvidíte příště. Já měla taky plno nezdarů a hodně dortů skončilo v koši, takže žádnou paniku. I když chápu, že to zrovna nepovzbudí. 🙂

Evča
19.1.2017 16:27

Děkuji za odpověď, asi se dalo dohromady víc věcí které jsem nepromyslela. Příště určitě vršek spíš oříznu do rovinky a pak to namažu jak píšete.

marsy
5.2.2017 20:05

Dobrý den, mohu hl.mouku zmenit za spaldovou ? dekuju vam 🙂

Pavel
5.2.2017 20:41

Dobrý den všem, tento dort byla moje prvotina od paní Evy a hned taková pecka. Musím pochválit výbornou kombinaci chutí, skvělý vzhled a perfektní konzistence. Dort jsem vrstvil trošku jinak protože jsem měl trochu vyšší piškot. Nad borůvkovou vrstvu jsem tedy dal trošku jogurtové hmoty cca 3mm a na to přišla 5mm tlustá vrstva korpusu. Výsledek byl perfektní a i na řezu vypadal moc hezky. Trochu jsem se bál, že až odstraním plastový ráfek, tak se dort do druhého dne trochu „rozkydne“. Byl jsem moc rád že se tak nestalo, dort si držel perfektně ostré hrany a ani se nehnul, uf. Všem chutnalo a byla to příjemná změna po všech těch máslových dortech, které jsme dosud dělali. Paní Evě moc děkuji, jsem doslova unesený a už mám políčeno na další dobroty, kterých tu má nepřeberné množství.

Eva
5.2.2017 21:18

Marsy: Myslím, že by to nemělo ničemu vadit. 🙂

Eva
5.2.2017 21:20

Pavel: To je skoro jak placená reklama. 🙂 Děkuji a jsem ráda, že se vše povedlo k plné spokojenosti.

Milada
10.3.2017 12:00

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli ta druhá polovina jogurtového krému s želatinou nezatuhne,než se zpevní ta vrstva nad korpusem.Děkuji.

Eva
10.3.2017 23:46

Neměla by. Jednak to tuhnutí v mrazáku je poměrně rychlé a jednak krém při pokojové teplotě naopak hned tak neztuhne, zvlášť tento, který je hodně řídký. Stačí občas promíchat a kontrolovat, ale mělo by to být v pohodě. Kdyby se Vám přece jen zdálo, že tuhne, nebo byste prostě měla strach, stačí mísu se zbývajícím krémem postavit do vodní lázně, která bude teplá (ne horká) – a zase občas promíchat. Krém v míse se v teplé vodě bude nahřívat a nevychladne natolik, aby začal tuhnout. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily