Čokoládový dort bez mouky
Z tohoto dortu budete určitě nadšeni, protože vše, co by u jiného dortu byl nezdar, tady je v naprostém pořádku. Takže povrch dortu popraská – ale má to tak být, dort se po vytažení z trouby propadne – ale má to tak být, uvnitř vypadá nedopečeně – ale přesně tak to má být. No není to paráda? Recepty na čokoládové dorty bez mouky, tedy bezlepkové, bývají velmi podobné, jen se liší vzájemné poměry surovin. V Itálii tento dort znají pod označením torta tenerina, ale místo kakaa se do něj dává hladká mouka. Díky kakau však bude dort nejen bezlepkový, ale získá i tmavší, čokoládovější barvu. Ostatně lze ho připravit i bez kakaa, jen vejce, cukr, máslo a čokoláda, ale to jsem nezkoušela.
Recept
- 200 g hořké čokolády 52%
- 100 g másla
- 2 lžíce smetany ke šlehání (není nutné)
- 3 vejce
- 120 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
- 4 lžíce kakaa (asi 40 g)
- špetka soli
na dokončení: moučkový cukr, šlehačka, čerstvé ovoce, ovocná omáčka (coulis)
- Do misky nalámu čokoládu, umístím ji nad páru a nechám rozpouštět. Do rozpuštěné čokolády po kouskách přidávám máslo a míchám – ke konci už můžu misku stáhnout mimo páru, protože čokoláda je teplá dost. Když se veškeré máslo rozpustí a hmota je sametově hladká, vmíchám smetanu. Nechám chladnout. (Smetanu lze v receptu vynechat.)
- Vejce rozdělím na žloutky a bílky. Z odváženého cukru dám dvě lžíce stranou a zbytek přisypu ke žloutkům. Drátěnou metlou šlehám, aby žloutky trochu nabyly na objemu a zesvětlely, ale není nutné je šlehat dlouho. Aby mě nebolela ruka, dělám mezitím další věci a žloutky prošlehávám průběžně. Bílky se špetkou soli začnu šlehat elektrickým šlehačem, a když zbělají, přisypu k nim ty odložené dvě lžíce cukru. Vyšlehám do pevného sněhu, ale dám pozor, abych jej nepřešlehala.
- K vyšlehaným žloutkům postupně přilévám zchladlou čokoládovou směs (stačí, když bude vlažná). Dobře metlou promíchám, aby se vše vzájemně propojilo. Zasypu přes síto kakaem a gumovou stěrkou začnu kakao zapracovávat do těsta. Ke konci už začne být hmota příliš tuhá, proto přidám trochu sněhu, aby hmotu odlehčil, a dobře promíchám. Poté po částech vmíchám zbývající sníh, a to pěkně s citem. Hotové těsto přendám do formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení a stěny vymazala máslem.
- Peču při cca 170°C. Dort se během pečení docela nafoukne a povrch popraská. Jestliže se shora začne připékat víc, než je zdrávo, přikryji formu alobalem. Dort je hotový, když je těsto pevné a neteče. Pozná se to trochu obtížněji než u jiných těst, protože když doprostřed zapíchnu špejli a vytáhnu ji, nebude úplně suchá jako u jiných korpusů. Zůstanou na ní vlhké, mazlavé drobky, nicméně přece jen drobky, nesmí to být řídké mokré těsto. Dort vytáhnu z trouby a nechám vychladnout ve formě. Pokud si nejsem jistá, jestli je opravdu dobře propečen, nechám ho chladnout v pootevřené troubě, ať má ještě šanci trochu dojít.
- Během chladnutí dort spadne a možná se propadne ještě níž, než bylo těsto zasyrova. Jak už jsem psala, je to tak v pořádku. Dort opatrně objedu ostrým nožem, abych jej uvolnila od stěn formy, a formu odstraním. Povrch popráším přes jemné sítko moučkovým cukrem. Nařežu menší klínky, protože dort je opravdu vydatný, a podávám se šlehačkou, čerstvým ovocem a ovocnou omáčkou.
Tipy: Recept je určen pro formu o průměru 20cm. Dort je hodně hutný, vlhký, ale měl by držet pevně pohromadě – pokud z něj něco teče, není to ono. Na povrchu je krusta, která při krájení praská a ty praskliny vypadají docela hezky, takže rozhodně si z nich nic nedělejte. Ačkoli je dort vlhký, tak jsem byla ráda, že jsem k němu udělala šlehačku a malinové coulis, protože s nimi mnohem lépe „lezl“ do krku. Nehledě na to, že ty nakyslé maliny k tomu seděly jak… znáte to.
Malinové coulis (česky omáčka nebo šťáva nebo pyré): 500g mražených malin (může být i směs lesního ovoce), 1 lžička vanilkového extraktu (není nutné), 1 lžička citronové šťávy (není nutné), cukr dle chuti (asi 2 lžíce). Maliny povařím, aby se rozmrazily a rozvařily, pak je propasíruji přes cedník, osladím, ochutím a vařím tak dlouho, dokud šťáva nezhoustne. Pokud omáčku hned nepoužiji, přeliji ji do skleničky a uzavřu víčkem.
Komentář:
5.4.2024 13:04
Děkuji za recept, dort je VÝBORNÝ – před lety jsem ho párkrát pekla, ale když jsem ho nyní chtěla po letech znovu udělat, nemohla jsem recept v kuchařkách doma objevit. Díky Vám už hledat nemusím:)
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.