Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Čokoládový dort s černým pivem

čokoládový dort s černým pivem

Obdobné recepty v anglickém jazyce najdete pod názvem Guinness Cake, protože k přípravě těsta se používá pivo značky Guinness. Je to silné černé irské pivo s nasládlou chutí, tzv. stout. Je velmi oblíbené (používá se často i v kuchyni) a velmi rozšířené – až na ČR, zdá se. Nikde jsem ho nepotkala, a když jsem ho nakonec objednala v e-shopu, zavolali mi druhý den, že ho vlastně nemají. Tak jsem si o něm něco přečetla na internetu, protože pivu nerozumím ani ho nepiji. A dozvěděla jsem se například, že Guinness prodávaný v Evropě prý chutná jinak než Guinness v Irsku. A že kromě značky jde hlavně o typ piva, takže jsou i jiná podobná. S poměrně čistým svědomím jsem se proto rozhodla koupit jiný černý stout, což ovšem také není až tak snadné. Doma mi nakonec skončilo černé pivo z nedalekého malého pivovaru Lobeč, což je na Kokořínsku (v létě si tam můžete udělat výlet s exkurzí). Do dortu jsem spotřebovala jen trochu piva, takže zbytek velké lahve jsme pak museli vypít, ale bylo dobré – a to pivo nepiji, jak jsem psala. Zde je tedy česká varianta pivního dortu, tzv. Lobeč Cake.

  • 125 ml černého piva typu stout
  • 100 g másla
  • 180 g třtinového cukru
  • 40 g kvalitního voňavého kakaa
  • 1 velké vejce
  • 80 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

na dokončení: šlehačka

  1. Do kastrůlku dám pivo a máslo a zahřívám na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Vmíchám cukr a dám stranou.
  2. Do mísy proseji mouku se sodou a solí, kakao a promíchám drátěnou metlou.
  3. V misce rozšlehám metlou vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Spojí se to do takové žluté hladké tekutiny. Pak do toho začnu přilévat  pivo s máslem a během toho pořád šlehám metlou.
  4. Do mísy s moukou postupně vlévám tekutou směs a dobře míchám drátěnou metlou. Když je hmota hustší, snadněji se promíchá dohladka a nezůstanou tam kousky slepené mouky – proto vlévám tekutinu postupně, a až když vymíchám hladké těsto, vliji i zbytek tekutiny. Celkové těsto je docela řídké. Hned ho musím dát péct, protože kysaná smetana se sodou spolu reagují za studena, hned po smíchání, a kdybych s vložením do trouby otálela, kypřicí síla už by potom tak neúčinkovala.
  5. Formu vyložím pečicím papírem – dno i boky. Těsto vliji dovnitř a stačí jen trochu zahýbat formou, aby se rovnoměrně rozlilo. Peču při cca 170°C, asi 45 minut. Těsto docela vyleze nahoru a povrch se trochu vyboulí a popraská, ale nic hrozného. Jestli je dort upečený, zkontroluji zapíchnutím špejle doprostřed – musí být po vytažení suchá.
  6. Hotový dort po vychladnutí seříznu a ozdobím velkým kopcem šlehačky.

čokoládový dort s černým pivem

Tipy: Recept je určen pro formu o průměru 17 cm. Pokud jde o dort, byla to zajímavá zkušenost. Pivo jsem v něm vyloženě necítila, jen byl prostě trochu divný. Ale v podstatě je to takový jednoduchý, hodně tmavý čokoládový dort. Je rychlý, ani nepotřebujete elektrický šlehač. Je méně sladký, nám to tak vyhovovalo, ale cukr si můžete vždycky přidat – třeba 20 g – a uvidíte. Jak je to s pivem, to jsem vylíčila na začátku, zaměřila bych se tedy hlavně na stejný typ piva (viz etiketa na fotce níže). Anglicky psané recepty k tomuto dortu používaly vesměs krém z krémového sýra, ale oni tento krém používají často (např. k mrkvovému dortu nebo dortu red velvet). Já tento krém naopak ráda nemám, proto jsem udělala jen šlehačku, a musím říct, že mi k tomu seděla naprosto báječně. A naproti mým zvyklostem jsem tentokrát uvítala, když té šlehačky bylo hodně – udělat prostě na pivním dortu takovou velkou šlehačkovou čepici.

černé pivo lobeč

komentáře 2

Milada
27.3.2017 12:20

Dobrý den paní Evo, Guinnesse jsem letěla koupit ihned po zveřejnění receptu, ale čekal ,chudák, až do včerejšího večera. Ještěže má dlouhou trvanlivost, na mne sedla lenora.
Příprava je jednoduchá a rychlá, dort chutná báječně, není suchý, je takový vlhce nadýchaný. Ale to vy dávno víte, že? Udělala jsem na něj ganach. polevu se zakysanou smetanou. Je to fakt dobrý. Díky.

Eva
28.3.2017 20:30

Tak jste měla pravý Guinness cake. To já měla Lobeč dort. 🙂 Ale pochutnaly jsme si obě stejně, myslím. S ganachovou polevou musí být také skvělý. Použít do ní zakysanou smetanu je zajímavý nápad.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily