Čokoládový dort s čerstvým ovocem
Čokoládové těsto
- 6 vajec pokojové teploty
- 130 g dobré hořké čokolády
- 130 g měkkého másla
- 100 g cukru moučka
- 100 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 10 g kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu (není nutné)
- špetka soli
Smetanový krém
- 400 g smetany ke šlehání 40%
- 400 g tvarohu
- 3-4 lžíce cukru moučka
- trocha vanilky (není nutné)
Čokoládová poleva (ganache)
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g dobré hořké čokolády
Na dokončení
- čerstvé ovoce
- tmavá čokoládová poleva v peckách a transfer fólie na ozdobné destičky
- popř. džem
- Den předem si upeču korpus: Nad párou nebo ve vodní lázni nechám rozpustit čokoládu a dám stranou trochu zchladnout. Měkké máslo vyšlehám s cukrem moučkou a vanilkovým extraktem do pěny. Žloutky oddělím od bílků a trochu je prošlehám vidličkou. Pak je za stálého šlehání po troškách přilévám do másla (vždycky počkám, až se ten troch žloutků s máslem dobře spojí, teprve pak přiliji další malou dávku žloutků). Zvlášť ze začátku by se máslo mohlo srazit, proto žloutky dávkuji opravdu po kouskách. Když jsou s máslem spojené všechny žloutky, ještě chvíli šlehám, až je hmota pěkně nadýchaná. Pak (opět za stálého šlehání) přiliji rozpuštěnou čokoládu, která už nesmí být horká, aby se máslo nerozteklo. Gumovou stěrkou pečlivě vyškrábnu všechnu čokoládu, ať nepřijde nazmar. Šlehač vypnu a stěrkou vše řádně promíchám ode dna, aby byla hmota stejnobarevná. Odložím stranou.
- K bílkům přidám špetku soli a začnu šlehat. Když zbělají, pomalu přisypávám cukr krupici a šlehám dál, dokud není sníh hezky pevný. Není dobré jej ale přešlehat, jinak se bude obtížně zapracovávat do těsta. Pak jej tedy zapracuji do těsta – po částech, stěrkou a s citem. Nakonec přes síto popráším prosátou moukou s kakaem, nejlépe také po částech, a jemně promíchám. Když je těsto dobře propojené, přemístím jej do formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Propékám při střední teplotě, asi 170°C, dokud není hotovo (poznám pomocí zapíchnuté špejle, ale orientačně asi 40 minut). Vyndám z trouby a nechám nějakou chvíli chladnout ve formě, pak ji odstraním a nechám vychladnout zcela. Když je dortový korpus studený, zabalím jej do potravinové fólie a uložím do dalšího dne.
- Krém je jednoduchý: Smetanu vyšlehám s 1 lžící cukru do tuha (správný okamžik je ten, kdy se šlehačka začne jakoby „trhat“, není už krémová, nýbrž se roztrhá do „cucků“, ale zase pozor na přešlehání, aby se nesrazila). Do mísy vyklopím tvaroh, přidám zbývající cukr (2−3 lžíce, podle chuti), popř. vanilku a promíchám gumovou stěrkou. Pak postupně vmíchám ušlehanou smetanu.
- Dortový korpus seříznu shora, abych ho zarovnala, a zdola, abych odřízla připálený spodek. Pak dort rozkrojím na tři stejné části. Připravím si ovoce, které chci dát dovnitř, nemusí ho být příliš. Na první plát nanesu část krému a na něj rozložím ovoce, mírně ho do krému zatlačím. Ovoce přikryji dalším krémem, takže není vidět, povrch zarovnám a krém protáhnu až do krajů. Položím druhý plát a postup zopakuji. Přiklopím třetím plátem korpusu. Je dobré si trošku krému nechat, abych jím mohla doplnit mezery mezi plátu ze stran dortu, a vytvořit tak rovné boky. Takže teď strany dortu zbytkem krému zamáznu, objedu nožem kolem dokola a zahladím. Dort uložím do chladu.
- Připravím si polevu: Čokoládu nalámu do misky. Smetanu dám vařit. Jakmile počne vřít, naliji ji na čokoládu a lžící vymíchám do hladka. Dort přemístím na drátěný rošt, pod který jsem dala alobal. Polevou (trochu zchladlou, ale ne moc, aby ještě tekla) přeliji dort – když budu vydatně lít i po obvodu, čokoláda sama polije boky a nemusím zasahovat nožem (jen je pak větší „odpad“, takže klidně můžete potírat dort nožem, spotřebujete pak polevy méně, a u tohoto dortu případné nedokonalosti stejně nebudou vidět). Když poleva zatuhne a už neteče, přemístím dort zpátky do lednice.
- Když ještě poleva není zcela zatuhlá, obložím dort kolem dokola ozdobnými čokoládovými destičkami (viz příspěvek Transfer fólie), které k polevě lehkým přitlačím přilepím. Nakonec dort obvážu stuhou a nahoru nakladu ovoce.
Tipy: Z množství uvedeného v receptu jsem upekla dort o průměru 19 cm. Těsto je výborné, nadýchané, a ne, není to chyba, opravdu tam není žádný prášek do pečiva. Tento korpus lze použít i na Sacher dort, protože jsem vycházela právě z receptů na něj. Plnit lze dort i samotnou šlehačkou, ale kombinace s tvarohem je moc příjemná. Výhodou je, že tento krém není třeba ničím ztužovat (ztužovače totiž nemám ráda a tak je nepoužívám), jen je třeba použít takový tvaroh, který není moc řídký. Jinak když tvaroh otevřu, tak nejdřív sliji tekutinu, pokud se odloučila, právě aby pak nemohlo nic téct. Krém korpus provlhčí, sice jen trochu, ale pokud byste chtěli těsto zachovat suché, namažte pod krém tenkou vrstvu džemu, bude fungovat jako bariéra. Z ovoce se na ozdobení nejvíce hodí maliny, ostružiny, borůvky nebo menší jahody, samozřejmě čerstvé a ani trochu nahnilé, aby vydržely. Nejlépe bude ovoce vypadat, když zůstane přirozené, není třeba na ně natírat želé – ovoci to nijak nepomůže (malina ani borůvka vám neoschne ani nezhnědne či co, to dělá jen krájené ovoce) a vy si ušetříte práci. Jestli ovšem nechcete, aby se vám ovoce při krájení rozutíkalo, pak ho do želé zalijte. Je to vzhled vs. praktičnost a je to jen na vás. Stuhu doporučuji nejen kvůli vzhledu, ale také jako pojistku, aby vám nějaká ta čokoládová destička neodpadla – sice se na polevu přilípnou, ale během manipulace s dortem se může stát cokoli. Destičky na obvod dortu by měly být o něco vyšší než dort, aby vytvořily mantinel a ovoce se neskutálelo dolů.
Komentáře: 47
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.