Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Čokoládový dort s čerstvým ovocem

čokoládový dort s ovocem

Čokoládové těsto

  • 6 vajec pokojové teploty
  • 130 g dobré hořké čokolády
  • 130 g měkkého másla
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
  • 10 g kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu (není nutné)
  • špetka soli

Smetanový krém

  • 400 g smetany ke šlehání 40%
  • 400 g tvarohu
  • 3-4 lžíce cukru moučka
  • trocha vanilky (není nutné)

Čokoládová poleva (ganache)

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g dobré hořké čokolády

Na dokončení

  • čerstvé ovoce
  • tmavá čokoládová poleva v peckách a transfer fólie na ozdobné destičky
  • popř. džem
  1. Den předem si upeču korpus: Nad párou nebo ve vodní lázni nechám rozpustit čokoládu a dám stranou trochu zchladnout. Měkké máslo vyšlehám s cukrem moučkou a vanilkovým extraktem do pěny. Žloutky oddělím od bílků a trochu je prošlehám vidličkou. Pak je za stálého šlehání po troškách přilévám do másla (vždycky počkám, až se ten troch žloutků s máslem dobře spojí, teprve pak přiliji další malou dávku žloutků). Zvlášť ze začátku by se máslo mohlo srazit, proto žloutky dávkuji opravdu po kouskách. Když jsou s máslem spojené všechny žloutky, ještě chvíli šlehám, až je hmota pěkně nadýchaná. Pak (opět za stálého šlehání) přiliji rozpuštěnou čokoládu, která už nesmí být horká, aby se máslo nerozteklo. Gumovou stěrkou pečlivě vyškrábnu všechnu čokoládu, ať nepřijde nazmar. Šlehač vypnu a stěrkou vše řádně promíchám ode dna, aby byla hmota stejnobarevná. Odložím stranou.
  2. K bílkům přidám špetku soli a začnu šlehat. Když zbělají, pomalu přisypávám cukr krupici a šlehám dál, dokud není sníh hezky pevný. Není dobré jej ale přešlehat, jinak se bude obtížně zapracovávat  do těsta. Pak jej tedy zapracuji do těsta – po částech, stěrkou a s citem. Nakonec přes síto popráším prosátou moukou s kakaem, nejlépe také po částech, a jemně promíchám. Když je těsto dobře propojené, přemístím jej do formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Propékám při střední teplotě, asi 170°C, dokud není hotovo (poznám pomocí zapíchnuté špejle, ale orientačně asi 40 minut). Vyndám z trouby a nechám nějakou chvíli chladnout ve formě, pak ji odstraním a nechám vychladnout zcela. Když je dortový korpus studený, zabalím jej do potravinové fólie a uložím do dalšího dne.
  3. Krém je jednoduchý: Smetanu vyšlehám s 1 lžící cukru do tuha (správný okamžik je ten, kdy se šlehačka začne jakoby „trhat“, není už krémová, nýbrž se roztrhá do „cucků“, ale zase pozor na přešlehání, aby se nesrazila). Do mísy vyklopím tvaroh, přidám zbývající cukr (2−3 lžíce, podle chuti), popř. vanilku a promíchám gumovou stěrkou. Pak postupně vmíchám ušlehanou smetanu.
  4. Dortový korpus seříznu shora, abych ho zarovnala, a zdola, abych odřízla připálený spodek. Pak dort rozkrojím na tři stejné části. Připravím si ovoce, které chci dát dovnitř, nemusí ho být příliš. Na první plát nanesu část krému a na něj rozložím ovoce, mírně ho do krému zatlačím. Ovoce přikryji dalším krémem, takže není vidět, povrch zarovnám a krém protáhnu až do krajů. Položím druhý plát a postup zopakuji. Přiklopím třetím plátem korpusu. Je dobré si trošku krému nechat, abych jím mohla doplnit mezery mezi plátu ze stran dortu, a vytvořit tak rovné boky. Takže teď strany dortu zbytkem krému zamáznu, objedu nožem kolem dokola a zahladím. Dort uložím do chladu.
  5. Připravím si polevu: Čokoládu nalámu do misky. Smetanu dám vařit. Jakmile počne vřít, naliji ji na čokoládu a lžící vymíchám do hladka. Dort přemístím na drátěný rošt, pod který jsem dala alobal. Polevou (trochu zchladlou, ale ne moc, aby ještě tekla) přeliji dort – když budu vydatně lít i po obvodu, čokoláda sama polije boky a nemusím zasahovat nožem (jen je pak větší „odpad“, takže klidně můžete potírat dort nožem, spotřebujete pak polevy méně, a u tohoto dortu případné nedokonalosti stejně nebudou vidět). Když poleva zatuhne a už neteče, přemístím dort zpátky do lednice.
  6. Když ještě poleva není zcela zatuhlá, obložím dort kolem dokola ozdobnými čokoládovými destičkami (viz příspěvek Transfer fólie), které k polevě lehkým přitlačím přilepím. Nakonec dort obvážu stuhou a nahoru nakladu ovoce.

čokoládový dort s ovocem

Tipy: Z množství uvedeného v receptu jsem upekla dort o průměru 19 cm. Těsto je výborné, nadýchané, a ne, není to chyba, opravdu tam není žádný prášek do pečiva. Tento korpus lze použít i na Sacher dort, protože jsem vycházela právě z receptů na něj. Plnit lze dort i samotnou šlehačkou, ale kombinace s tvarohem je moc příjemná. Výhodou je, že tento krém není třeba ničím ztužovat (ztužovače totiž nemám ráda a tak je nepoužívám), jen je třeba použít takový tvaroh, který není moc řídký. Jinak když tvaroh otevřu, tak nejdřív sliji tekutinu, pokud se odloučila, právě aby pak nemohlo nic téct. Krém korpus provlhčí, sice jen trochu, ale pokud byste chtěli těsto zachovat suché, namažte pod krém tenkou vrstvu džemu, bude fungovat jako bariéra. Z ovoce se na ozdobení nejvíce hodí maliny, ostružiny, borůvky nebo menší jahody, samozřejmě čerstvé a ani trochu nahnilé, aby vydržely. Nejlépe bude ovoce vypadat, když zůstane přirozené, není třeba na ně natírat želé – ovoci to nijak nepomůže (malina ani borůvka vám neoschne ani nezhnědne či co, to dělá jen krájené ovoce) a vy si ušetříte práci. Jestli ovšem nechcete, aby se vám ovoce při krájení rozutíkalo, pak ho do želé zalijte. Je to vzhled vs. praktičnost a je to jen na vás. Stuhu doporučuji nejen kvůli vzhledu, ale také jako pojistku, aby vám nějaká ta čokoládová destička neodpadla – sice se na polevu přilípnou, ale během manipulace s dortem se může stát cokoli. Destičky na obvod dortu by měly být o něco vyšší než dort, aby vytvořily mantinel a ovoce se neskutálelo dolů.

komentářů 34

Tučková
5.10.2014 17:37

Dobrý večer mám velkou prosbu budu dělat čoko dort a moc se mi líbí váš korpus, ale nejsem si jistá tím uložením do dalšího dne, lze do folie a nechat venku nebo do lednice?? moc prosím o odpověď Danka

Eva
5.10.2014 19:10

Dobrý den i Vám. Já všechny dortové korpusy peču odpoledne den předem, aby bylo méně práce najednou. Někde jsem i četla (a asi na tom něco bude), že je i lepší je nechat přes noc rozležet, že se s nimi pak lépe pracuje. Rozhodně jsem s tím zatím neměla žádný problém, za tak krátkou dobu korpus určitě neztvrdne ani nic podobného. Korpus nechám vždy dobře vychladnout, aby se pak v igelitu nezapařil. Nejdřív normálně klasicky vyndaný z formy na roštu. Když už je vlažný, tak aby zbytečně neokorával a aby na něj nesedaly mouchy, přikryji ho utěrkou nebo ho do ní i zabalím. A když už je opravdu studený, zabalím jej celý do tenké potravinové fólie a dobře utěsním. Do lednice ho nedávám (i když uškodit by ničemu neměla), nechám ho někde stranou, nejčastěji v zádveří, kde nepřekáží. Rozhodně se toho nebojte. Jak jsem četla na diskusních fórech, někdo peče korpusy i několik dní dopředu, ale to už se mi zdá moc, přece jen je lepší, když je dort čerstvý.

Štěpánka
8.6.2015 9:01

Dobrý den, Evo,
opět jste nezklamala. Dort byl výborný! Nechcete vydat kuchařku? Budu stát první v řadě. K Vám začínám chodit na jistotu. Vaše vychytané recepty jsou k nezaplacení. Najít recept není problém. Problém je najít recept, ve kterém se kuchař – cukrář podělí i o rady, na co si dát pozor. Když chcete upéct jeden dort na rodinnou oslavu, nechce se Vám týden před tím zkoušet metodou pokus omyl, jestli vše v receptu vyjde tak jak má. Takže máte mé obrovské díky 🙂

Eva
8.6.2015 10:18

To je ale velká poklona, děkuji za ni. A abych pravdu řekla, o vydání kuchařky opravdu uvažuji. 😉

Štěpánka
10.6.2015 10:06

Tak jsem první v řadě:-) Těším se!

klára
13.6.2015 6:01

Dobrý den, chtěla jsem poděkovat za vaše úžasné stránky.Vždy se těším až bude nějaká příležitost a já budu moct vyzkoušet další váš skvělý recept. Ještě se mi nestalo že bych z vašich stránek udělala dort a někomu nechutnal a tento dort je báječný. A až budete vydávat tu kuchařku tak jsem další v řadě 🙂

Eva
13.6.2015 18:18

No vida, už se začíná stát fronta. Tak to bych tu kuchařku měla opravdu asi vydat. 😉

Lucka
24.6.2015 8:34

Dobrý den, chci vám jen napsat, že jsem včera pekla podle tohoto receptu a výsledek je naprosto famózní.
Skvělý recept. Děkuji

Eva
25.6.2015 22:28

No to je naprosto famózní zpráva. 🙂

Klára
1.2.2016 9:33

vypada to vazne skvele!!! :)chystam se na nej na pritelovy narozeniny. muzu se jen zeptat ak je dort asi vysoky(i s ovocem ?? Chtela bych okolo dat coko rulicky tak jak asi maji byt dlouhe :).

Eva
1.2.2016 22:50

To nejsem schopná říct, takhle zpětně z fotky to už nezměřím. Korpus byl vysoký tak běžně, dort taky. Ale výšku si můžete libovolně uzpůsobit: jednak seříznutím korpusu, jednak zvolenou tloušťkou krému.

Markéta Urbanová
2.3.2016 11:47

Moc děkuji za skvělý recept, nikdy jsem dort nepekla a tak to byla má premiéra a dopadla vážně skvěle.

Eva
2.3.2016 14:57

No jestli to byl Váš první dort, tak musíte být hrozně šikovná, protože můj první dort rozhodně skvěle nedopadl. 🙂

Markéta Urbanová
5.3.2016 15:03

Moc děkuji za poklonu,Jojo byl první,moc nepeču, mám za sebou pár perníků a bábovek toť vše, ale měla jsem skvěle napsaný recept a postupovala přesně podle instrukcí, takže ještě jednou velké díky 🙂

Lída
5.3.2016 18:29

Milá Evo, právě utíráme pusu od posledního sousta tohoto naprosto fantastického dortu. Pekla jsem ho nanečisto jako zkoušku na můj svatební. Je opravdu luxusní a návod skvěle napsaný i pro začátečníky. Ten se prostě musí povést každému :-). Velké díky za tyto úžasné stránky, jestli bude kuchařka, bude u nás na čestném místě. Přejí Vám hodně úspěchů a nám všem ještě hooodně takhle senzačních receptů.
P.S. dort jsem změřila a při formě 19 cm mi výška vyšla na cca 7 cm 🙂

Eva
6.3.2016 17:58

Moc děkuji a mám radost, že jste si pochutnali. Velká čest pro mě, že jste si dort vybrali pro svatební den. Přeji hodně štěstí. 🙂

Jana
30.3.2016 18:59

Dobrý den, chystám se upéct tento dort, ale zdá se mi malý, lze ho upéct z jeden a půl dávky? Mám formu 26cm.
Moc děkuji za odpověď.

Eva
30.3.2016 20:58

Samozřejmě, proč by ne. Jen bych možná na tak velkou formu množství surovin zdvojnásobila. I když kdybyste dělala 1,5násobek a korpus byl nižší, můžete ho pak proříznout jen jednou, ono by se nic nestalo. 🙂

Jana
3.4.2016 13:53

Tak jsem ho udělala z dvojité dávky a do té velké formy to bylo akorát. Povedl se, moc děkuji za skvělý recept i radu:)!

Eva
3.4.2016 21:16

To jsem ráda, že se vše podařilo, děkuji za zprávu. 🙂

Anna
6.9.2016 20:25

dobrý den recept vypada dobre je to testlo vlacnejsi nebo spise tuhší nebo takoe jako brownies? děkuji za odpoved

Eva
7.9.2016 13:13

Jak píšu u receptu, těsto vychází ze Sacher dortu, tzn. že není tuhé jako brownies. Je to takové klasické dortové těsto, řekla bych. 😉

Saša
21.5.2017 10:45

Dobrý den, prosím o radu – jaký tvaroh používáte do této náplně?

Eva
26.5.2017 16:42

Vždy (tedy i do této náplně) používám polotučný tvaroh z vaničky. Ale po otevření z něj sliji tekutinu, pokud je odloučená.

Klára
13.7.2017 10:21

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho trvá tuhnutí? 🙂

Eva
13.7.2017 21:14

Poleva ztuhne v lednici docela rychle.

Lenka
21.7.2017 14:50

Dobrý den, mám v plánu upéct tento dort (vypadá nádherně) k narozeninám syna. Chci se zeptat,zda se nejedná o obměnu Míša dortu? Ne že by to bylo na škodu, Míša dort/řezy milujeme, ale děláme ho často, a tak bych chtěla zkusit něco slavnostnějšího. Zádrhel vidím ještě v ovoci, které syn v dortu na milost prostě nevezme (jeho škoda), takže upeču dvoupatrový (vrchní díl bude bez ovoce, spodní s ovocem). Dvoupatrový dort jsem ale nikdy nepekla a vlastně nevím, jak se pak krájí 🙂 Musím odshora až dolů nebo můžu ukrojit jen z vrchního dílu? Já vím, je to naprosto diletantský dotaz, ale učený z nebe nespadl 😀 Moc děkuji za Vaši odpověď, i tyto stránky, je radost se jen dívat.

Eva
22.7.2017 21:36

Já jsem vlastně dort Míša nikdy nejedla. Ale podle vzhledu je u něj určitě podstatný krém s čokoládovou polevou, korpus je spíš jen jako doplněk. Tady tento dort je klasický dort, takže prim hraje těsto, krém je doplňkový a mohl by být jakýkoli jiný. Ale pokud jde o použité suroviny, tak asi máte pravdu.
Patrové dorty je vždy lepší sestavit z jednotlivých pater, kdy každé leží na samostatné podložce. Dobře se pak s nimi manipuluje, dort můžete snadno zase rozložit a krájet každé patro zvlášť. Nebo když budete porcovat dort vcelku, tak díky podložce nůž neprojede dolů do nižšího patra. On by byl takový „patrový“ kousek dost velký, asi by se ani nevešel na talířek. 🙂
Více o patrových dortech i o tom, jak je vyztužit, aby si udržely tvar a „nesplácly se“, najdete u citronového dortu.

Hana K
10.8.2017 15:06

Hezký den,
zvažuji, že upeču tento dort 🙂 můžu se zeptat, můžu korpus upéct v normální dortové formě?

Eva
12.8.2017 21:34

Dost dobře nerozumím, co myslíte „normální“ dortovou formou. Ta, co mám já, je myslím taky normální. 🙂

Hana K
13.8.2017 13:10

Už jsem se dočetla, omlouvám se. Já mám formu 24cm a vy jste pekla ve formě o rozměru 19cm. Asi bude lepší dát 1,5 dávky na vše, že ano?

Hana K
14.8.2017 23:18

Tak tedy mě těsto nevyběhlo pořádně. Takže korpus na povrchu popraskal a půjde rozříznout pouze 1x. Tudíž dort už nebude vypadat tak, jak by měl a já si udělám jen ostudu.

Eva
15.8.2017 22:02

Pokud vyjde korpus příliš nízký na to, aby se dal uspokojivě proříznout, pak je samozřejmě nejlepším řešením upéct ještě jeden stejný a složit dort z nich, bez prořezávání.

Rechty
26.8.2017 23:04

Takže, právě jsem dodělala. Na začátek musím říci, že se mi napoprvé moc povedl, je krásný a chutný. Mám i fotky. Jen několik poznatků, které by mohli někomu pomoci:
Mám formu 22 cm, tak jsem dělala z 1,5 dávky. Korpus hodně vyběhl, na povrchu popraskal a já vrch musela seříznout tak, že z toho je hodně zbytků. Možná by tedy jedna dávka na formu stačila, ale asi by to nebylo na tři pláty. Korpus je takový jakoby mokrý. Nevím, zda to je sražené nebo to tak má být. Opravdu to chutná jako sachrový korpus.
Do krému jsme dala pouze 500 g tvarohu, protože se mi nechtělo kupovat další. Šlehačky tedy bylo více. Možná je to trochu poznat na chuti, ale zase na druhou stranu je krém jemnější, nadýchanější, více podobný té šlehačce.
Dělala jsem bez okolních čokoládových plátků a také to vypadá krásně. Polila jsme polevou a strany jsem stěrkou rošmrdlala, takže to vypadá jakože „rozcuchaně“. Tím jsem spotřebovala méně polevy, takže mi zase spousty zbylo.
A jelikož jsem měla pouze velké zahradnické ostružiny, tak to vypadá velmi tmavě, ale když se rozřízne, tak bílá vrstva hodně vystoupí, takže je to velmi sexy 🙂
Děkuji za fajnovou zkušenost. Ze zbytků vytvořím ještě jeden malý dortík 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily