Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Dortový korpus Madelines

korpus_madelines

Recept

  • 200 g cukru krupice
  • 50 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 220 g vajec (cca 4 vejce)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 125 g másla
  • 50 g mandlového marcipánu
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 vanilkového lusku
  1. Začnu šlehat celá vejce a postupně přidávám cukr. Pak šlehám alespoň 20 minut, ale raději 25, dokud hmota není pěkně hustá.
  2. V kastrolu na mírném ohni rozpustím společně máslo, mléko, marcipán, citronovou kůru a vanilku (vydlabaný vnitřek se semínky i prázdný lusk). Vymíchám dohladka a nechám mírně vychladnout.
  3. Z máslové hmoty vyndám prázdný lusk vanilky a hmotu postupně přimíchám do ušlehaných vajec – už ne šlehačem, nýbrž vařečkou nebo stěrkou. Pak přisypu a opatrně vmíchám prosátou mouku s práškem do pečiva (PDP dobře s moukou promísím).
  4. Těsto dám do formy na dort, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení (nebo rozprostřu na plech vyložený papírem), a upeču při cca 170°C.

Toto těsto je velmi podobné piškotovému, ale je krásně vláčné, má pěknou strukturu, dobře se s ním pracuje a  je i chutnější. Vyzkoušejte – uvidíte.

Tipy: S vymíchaným těstem pracuji rychle, aby neztratilo nic ze své nadýchanosti. Vejce poctivě odvážím – pokud do požadované hmotnosti trochu chybí, doplním to z dalšího vejce žloutkem. Vejce šleháme opravdu tak dlouho, jak je předepsáno – chce to trpělivost, ale vyplatí se, jinak těsto nebude nadýchané. Vanilku je dobré použít pravou, ne umělé aroma. Já jsem objevila vanilkovou pastu, která je naprosto vynikající a praktická.

komentářů 45

iveta
10.6.2014 22:08

Dobrý den,opět jsem zkoušela další z vašich úžasných a krásných receptů,toto těsto je chutově opravdu vynikající,všichni se jen olizovali!jen byl trošku problém v tom,že mi po upečení docela dost spadlo,i když jsem poctivě dodržela dobu šlehání.myslíte,že by to mohlo být tím,že jsem mouku nasypala moc rychle…?moc děkuji za odpověd,Iveta Č.

Vika
11.6.2014 1:31

Dobry vecer, mozem tuto tortu pripravit pre viacej ludi len z jednej davky ? neviem aka je asi velka a ja potrebujem zhruba 20 – 25 ks torty. Je mozne potiahnut tortu aj fondanom kedze marcipan zrejme nekupim aj ked zhanam kde sa da a do cesta tiez ide marcipan. Ale oslavenec pre ktoreho ma byt urcena nema rad cokoladu. Bude mat 5 rokov a jeho oblubene su vanilkove cesta a jahody. Na zdobenie by som tiez potrebovala radu pretoze zelanie bol transformer a na to mi treba tvarovaciu hmotu. Da sa vyrobit z burizonov ale tie zrejme budem musiet niecim nahradit 🙂 len neviem ci je to mozne a ak ano tak cim. Velka vdaka za kazdu radu.

Eva
11.6.2014 11:21

Iveta: Nevím, v čem by mohl být problém, těsto jsem pekla několikrát a nespadlo mi nikdy. S moukou nasypanou najednou by snad problém být neměl, pokud jste ji na těsto prosála přes síto, hlavní je zamíchávat jemně vařečkou či stěrkou, velkými krouživými pohyby, aby těsto zůstalo nadýchané. A během pečení ho nerušit. Podobné problémy může teoreticky ještě způsobit příliš moc prášku do pečiva nebo příliš prudké pečení. No, vážně nevím, kde by mohla být chyba, je mi to líto. Tak snad příště to bude lepší. 🙂
Vika: Těsto se může potáhnout čímkoli a nebo se taky vůbec potahovat nemusí, stačí krém, je to tak trochu jakoby piškotové těsto, ale mnohem lepší a vláčnější. Klidně bych korpus zkombinovala jen s jahodami a šlehačkou a bylo by to výborné. Ohledně 3D dortů neporadím, nemám je ráda, takže je ani nedělám, ale jsou diskusní fóra, kde je na tohle plno expertů. Těsto z uvedené dávky jsem pekla jen jednou (já peču jen tak pro nás doma, takže v malém), a to ve formě o průměru 20 cm, dort byl i slušně vysoký, ale jestli by to stačilo pro tolik lidí… asi spíš ne, pokud jsou to jedlíci.

Vika
11.6.2014 17:08

No ja som sa asi zle vyjadrila, nema to byt 3D torta forma bude okruhla alebo podla velkosti plechu len ta postava vedla nej by mala byt ako original a preto ju zrejme nemozem celu vyrobit z fondanu aby sa mi nezlomila alebo inak neposkodila pretoze by bola tazka. A netrufla by som si na 3D tortu kedze nemam ziadne skusenosti. Bude problem aj s potahovanim pretoze si to velmi praju rodicia :-))) ale su to moji znami tak sa da. A dnes som mala dobry den po dlhom hladani som objavila obchod kde som zohnala par veci o ktorych pisete, napr. mandlovu mucku a Lemon Curd dokonca mali dva druhy 🙂 Zobrala som MACKAYS ten druhy bol Robertson netusim ktory je lepsi ale viem ze som niekde u Vas videla ten co som kupila 🙂 No a co sa tyka jedlikov tak sladke a doma upecene aj o polnoci 🙂 a vela 🙂 Velka vdaka za Vas cas vzdy sa rada vratim na Vase stranky, uzasna inspiracia aj ked moje diela su minimalne o tri stupne horsie ale casu mam dost, tak budem skusat dalej. Este raz dakujem 🙂

Jana
5.2.2015 8:16

Dobrý den, především vás chci moc pochválit za tyto stránky, kde čerpám inspiraci a rady a chtěla bych se zeptat na Madeline, taky se mi těsto jakoby zdrclo. většinou peču z polohrubé nikoli z hladké, teď se ke všemu přeučuji z plynové na elektrickou troubu, tak by mě zajímalo jak dlouho péct a jestli na horkovzduch je to správně. Děkuji.

Eva
5.2.2015 13:12

Dobrý den, asi Vám moc neporadím. Pokud jste dělala vše podle receptu (dlouho šlehat vejce, jemně a postupně zapracovat máslo a prosátou mouku, nepřehnat to s práškem do pečiva), pak netuším, kde by mohl být problém. Nejste sama, kdo píše, že mu korpus spadl, přitom mně se to nikdy nestalo. Tohle těsto není tak lehké jako piškot, je trochu pevnější (přesto kypré), takže jak v troubě nabude, tak po vytažení zůstane, zatím mi nikdy neslehlo. To bych asi musela být při tom, takhle důvod problému těžko odhadnu. Jinak pokud jde o dobu pečení, je tak nějak standardní jako u jiných těst (s výjimkou piškotu), velmi přibližně 40 minut, ale já se nikdy neorientuji minutami, vždycky to hlídám očima a na konci pohmatem a špejlí. Horkovzduch by určitě problém být neměl, ale já ho neznám, sama vlastním dost starou elektrickou troubu. Mám pocit, jestli se při horkovzduchu nedává teplota trošku víc než při běžné elektrice, ale vážně nevím.
No, snad se Vám příště povede lépe, já se při každém nezdaru, o němž se doslechnu, cítím hrozně provinile. 🙂

Jana
6.2.2015 12:33

dnes hlásím druhý pokus a báječné (ať se nemusíte cítit provinile 😀 ), s moukou jsem se mazlila a téměř nedýchala při míchání, chuť výborná, bude z něho sova (doufám 🙂 )

Eva
6.2.2015 14:35

Jé, to jste mě potěšila. Zřejmě nevíte, proč se to prvně nepovedlo, že? Tak ať se sova podaří. 😉

Dáša
2.3.2015 13:24

Chuťově výborný korpus – mňam. 🙂 Vyzkoušela jsem a jsem ráda.

Eva
2.3.2015 13:53

Já jsem taky ráda. 🙂

Hela
18.4.2015 20:30

Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept. Včera jsem upekla, dnes naplnila malinovým krémem, ozdobila a všem strašně chutnalo. Dělala jsem ho jako narozeninový dort pro neteř. Hrozně jsem se bála, že mi to sedne, poměrně špatně se mi do toho vmíchávala mouka, dokonce jsem to těsto z formy raději znova (lžící!) vybrala, abych ho ještě jednou promíchala. Kdyby mě někdo viděl, asi by si ťukal na čelo. :o)) Ale výsledek je opravdu skvělý a ta chuť! Určitě jsem nedělala naposledy.

Eva
18.4.2015 22:34

To zní vážně děsivě. 🙂 Ale jsem moc ráda, že se Vám povedl a všem chutnalo.

Hela
20.4.2015 12:18

Včera jsem pekla samotný korpus znovu na žádost manžela. Nedala jsem tam kypřidlo (hlava děravá), přesto byl samotný korpus o průměru 20 cm vysoký 6 cm.
Pro všechny,kdo se případně ptají, první dort jsem pro neteř potahovala domácí fondánovou hmotou a nebyl žádný problém.

Radka M.
26.4.2015 10:28

Dobrý den, chtěla bych tento recept zkusit na narozeninový dort. Mohla bych se zeptat, na jak velkou formu je uvedené množství surovin? Mám formu o průměru 23 cm. Předem moc děkuji

Eva
26.4.2015 12:23

Já ho pekla ve 20cm formě a byl docela vysoký. Takže těch 23 cm by mohlo jít. A kdyby náhodou nestačilo, můžete z části dávky upéct jeden plát dodatečně.

Klára
15.5.2015 23:36

Dobrý den, Vaše stránky jsou opravdu úžasné a mám v plánu vyzkoušet spoustu Vašich receptů :-).
Dělala jsem teď tento korpus a při vmíchávání mouky do vyšlehaných vajec smíchaných s rozvařenou vychladlou směsí mi těsto najednou v míse hodně vyběhlo, jako by rychle nakynulo, a pak hodně kleslo a už nebylo tak nedýchané:-(. Mouka pak nešla pořádně jen vařečkou zapracovat. Bylo to jako by chtělo utéct z mísy a pak opadlo. Nevíte prosím, kde jsem udělala chybu? Děkuji za odpověď.

Eva
16.5.2015 21:45

To vážně netuším, něco takového se mi nikdy nestalo. Je mi líto.

Dana
3.6.2015 6:28

Dobrý den,
jde tento korpus udělat i v kakaové formě, nebo přidáním barviva jako red velvet? Nevím jestli to pak nebude mít vliv na „naskočení“ korpusu. (Kakao asi ne, spíš to barvivo) A pokud barvíte korpus gelovýma barvama, přidáváte je třeba až nakonec? Dělala jsem duhový dort, přidala barvu vždy až nakonec a přišlo mi, že korpus pak moc nenaskočil. Ale možná to bylo i tím, že byl hodně nízký.
Moc děkuji
Dana

Eva
3.6.2015 20:28

Asi by to nějak šlo, vyzkoušejte. Kromě velvetu, kde je postup daný, jsem barvila jen jednou piškotové těsto, a barvu jsem přidávala do ušlehaných vajec. Když se do nich totiž vmíchá mouka, už se musí s těstem zacházet zlehka a rychle, zatímco barva se musí pořádně zamíchat/zašlehat, aby se rovnoměrně rozprostřela.

Katka
15.8.2015 0:20

Dobry den, rada bych vyzkousela tento korpus, ale nemam doma marcipan, myslite ze by to proslo i bez nej? Jde mi o konzistenci, na marcipanove chuti nijak nelpime. Predem dekuji za odpoved. Katka

Eva
15.8.2015 19:38

Asi bych to nezkoušela. On ten korpus po marcipánu vlastně ani nechutná, na to je ho tam málo, ale právě zahustí to mléko s rozpuštěným máslem, takže se do vajec lije hustší hmota. Kdybyste tam nalila jen mléko s rozpuštěným máslem, nedopadlo by to myslím dobře, vaječná pěna by pravděpodobně slehla. Ale můžete ostatně experimentovat, já to tak taky dělám. Často sice něco nevyjde, ale člověk aspoň přijde věcem na kloub. 🙂

Katka
2.9.2015 17:49

Dobry den, tak ja jsem to prubla a vyslo to taky skvele, dokonce mam pocit, ze to po marcipanu chutnalo i bez nej, ale to asi ty naslehane zloutky, ty jsem delala poctive. Pozitri ho budu delat znovu, tentokrat i s marcipanem, tak napisu rozdil. Mimochodem ten krem ze slehacky a tvarohu je vyborny, lehoucky, parada. Dekuji Katka

Eva
3.9.2015 11:45

No vidíte, já bych myslela, že jen mléko s máslem bude moc řídké, takže našlehaná vejce slehnou. Jsem teď zvědavá na ten rozdíl.

Jana
11.10.2015 20:48

Dobrý den, děkuji za výborný recept a postup. Dělala jsem dort synkovi k narozeninám a vyšel báječně. Korpus byl vysoký, vláčný a chuťově neměl chybu.

Eva
14.10.2015 11:27

Mám radost, že se vše povedlo a že jste byla spokojená. 🙂

Hana
19.10.2015 23:25

Dobrý den! přečetla jsem si všechny komentáře. Peču ho teď po druhé. poprvé mi taky sedl, ale byl i tak chuťově výborný. Včera jsem ho pekla podruhé, vaječná hmota byla krásně našlehaná, světlá, ale po přidání mléka s máslem a vanilkou/nedávala jsem tam marcipán/ mi opět klesl. I když jsem opatrně vmíchávala mouku. Zítra ho nakrojíme, určitě bude výborný, ale mrzí mě že nevyskočil asi jak má. Že nevypadá jak na obrázku. Je to tím , že tam není ten marcipán, či více prášku do pečiva, jak píšete?? toť hlavolam. Nedám se a budu bojovat.Určitě ho udělám v budoucnu i potřetí.Jinak pochvala za tyto stránky. Inspirativní!!

Eva
25.10.2015 15:36

Dobrý den, určitě to je tím, že jste vynechala marcipán. On spolu s máslem a mlékem vytvoří hustší hmotu. Když ho vynecháte, je to jako byste do vajec nalila vodu. To žádná našlehaná hmota nevydrží ve větším množství. Proč těsto spadlo v té původní variantě, tedy s marcipánem, to netuším, mně se to ještě nestalo. Víc prášku do pečiva taky moc nedoporučuji, protože prášek do pečiva sice těsto nakypří a pozvedne, ale když je ho moc, tak těsto během pečení doslova nafoukne, ale až tolik, že není šance nafouklost udržet – posléze tedy zase spadne a to pak působí jako nezdar, i když na vině je jen přemíra kypřidla. To tedy mluvím o těstech, která jsou založena na vyšlehaných vejcích, tedy vlastně piškotová těsta. Do těch PDP vůbec nepatří, ale když se tam právě dává víc mouky nebo třeba jako zde mléko s máslem a marcipánem, musí se těstu trochu pomoct, proto ten prášek do pečiva. Ale s mírou.
Tak snad Vás to od pečení neodradí. Jestli Vás to potěší, pro mě jsou některé recepty taky zakleté. 🙂

Zuzana
2.12.2015 14:44

Dobrý deň, chcela by som vyskušať hore spomínaný korpus na malé okrúhle tortičky ( plnka čokoláda, maliny, mascarpone), moja otázka znie, aký pomer surovín mám vymiěsať, aby cesto bolo tenučké- keďže ho chcem robiť na klasický obdĺžnikový plech. Nerada by som, aby mi vznikol príliš vysoký korpus, mám predstavu niečoho takého nízkeho, ako máte tie dve malé okrúhle tortičky s dvojfarebným krémom a čokoládou. Ďakujem.

Eva
3.12.2015 10:32

Je zbytečné řešit množství surovin. Když pečete nízký korpus na plechu, tak prostě těsto roztáhnete do tloušťky, jakou chcete. Kdyby bylo těsta víc, tak ho prostě na plech nedáte všechno. Nehledě na to, že korpusové kolečko se dá vždycky seříznout.

Zuzana
4.12.2015 16:31

Jeeej:) to by ma nenapadlo, niekedy su veci jednoduchsie ako by sa zdali:) a tou mandlovym marcipanom je myslena taka ta hmota na potahovanie/ ktoru v takej kocke predavaju, napriklad od dr.oetkera? Dakujem velmi za spatnu odozvu, zelam vsetko dobre.Z.

Eva
5.12.2015 0:03

Asi ano, i když já tuto konkrétní hmotu neznám, takže nevím, jak chutná ani jak se s ní pracuje. V příspěvku o potahovacích hmotách je odkaz na konkrétní výrobek, ale vždy bývá v popisku „marcipán na potahování 1:3“. Prodává ho většina cukrářských e-shopů.

Radka M.
22.1.2016 11:12

Včera jsem se konečně rozhodla vyzkoušet tento korpus a musím říct, že jsem naštvaná, že už jsem to neudělala dávno:). Po všech stránkách super – krásně vysoký, rovný korpus, nedrobí se a chuťově je prostě nepřekonatelný! Takže všem doporučuji vyzkoušet a Vám děkuji za báječný recept !

Eva
22.1.2016 23:42

A já se tak lekla, když jsem začala číst. 🙂 Díky.

Radka M.
27.1.2016 18:15

A to nemluvím o bílkovém máslovém krému :). Ten je prostě také skvělý. Myslíte, že je možné i zamrazit na příště, když zbyl?

Eva
27.1.2016 22:58

Já nic nemrazím, protože mám starou ledničku s mrazákem, který moc nemrazí. 🙂 Takže neporadím. Ale já mám raději věci čerstvé.

MONIKA
17.2.2016 16:44

Dobrý den, jsem moc ráda, že jsem náhodou narazila na Vaše stránky 🙂 Dnes jsem vyzkoušela tento korpus a dopadl parádně!:-) A zítra k němu vyzkouším bílkový krém s jahodami. Už se na tu dobrotu těším. 🙂

Eva
17.2.2016 18:51

Já myslím, že si pochutnáte. 😉

Klára
22.4.2016 9:03

Dobry den! Mam jen krátký dotaz, mohu misto 50g prosate mouky dat do těsta 50g kakaa? Vim, ze jste v komentářích odpovídala na dotaz ohledně barvení tohoto těsta gelovou barvou a nedoporučila jste tento postup. Bude vas názor i v případě kakaa stejny? Mockrat dekuji za vasi odpověď! Vase stránky jsou skutecne úžasne! Diky za ne, diky za vas!

Eva
22.4.2016 12:32

To tedy upřímně nevím. Jako nahradit část mouky kakaem, to by neměl být problém, ony jsou hmotnostně na podobné úrovni. Ale jak moc bude těsto tmavé a jak moc se to promítne do chuti, to neodhadnu. Ale já když nevím, tak to prostě vyzkouším, takže to bych Vám poradila taky. 🙂

Klára
22.4.2016 13:16

OK 😊 tak tedy zkusím a dam vam zpětnou vazbu, kdyby náhodou mel někdo zájem o podobný experiment 😀 Dekuji za odpověď!

Dita
26.5.2016 17:00

Dobrý den Evo, jsem nadšená a moc spokojená. Myslím, že už mám v rámci rodinných oslav něco dortů napečeno, ale tento je, ve sportovní terminologii řečeno, „extraliga“. Díky za ochotu se podělit o takovou spoustu báječných receptů a rad. Přidám jeden postřeh – do máslové hmoty jsem místo marcipánu nastrouhala zbytky starších potahovacích hmot – krásně to šlo a já ji nemusela vyhazovat.

Eva
27.5.2016 11:35

No vida, zase jeden zlepšovák. 🙂

Alice
20.4.2017 14:38

Dobry den,
prosim , kolik mam dat vanilkove pasty misto lusku?
Predem moc dekuji za odpoved

Eva
20.4.2017 22:42

Pokud se nepletu, tak na pastě uvádějí, že 1 lžička = 1 vanilkový lusk. Já bych to taky viděla na půl lžičky pasty do tohoto receptu. 😉

Jana
4.7.2017 18:44

Bezvadne. Prave jsem nasla idealni svatebni korpus. Moc dekuji jeste jednou za radu. Opravdu vyvazena chut a super tvar a pevnost

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily