Dortový korpus Madelines
Recept
- 200 g cukru krupice
- 50 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 220 g vajec (cca 4 vejce)
- 1/2 prášku do pečiva
- 125 g másla
- 50 g mandlového marcipánu
- kůra z 1 citronu
- 1/2 vanilkového lusku
- Začnu šlehat celá vejce a postupně přidávám cukr. Pak šlehám alespoň 20 minut, ale raději 25, dokud hmota není pěkně hustá.
- V kastrolu na mírném ohni rozpustím společně máslo, mléko, marcipán, citronovou kůru a vanilku (vydlabaný vnitřek se semínky i prázdný lusk). Vymíchám dohladka a nechám mírně vychladnout.
- Z máslové hmoty vyndám prázdný lusk vanilky a hmotu postupně přimíchám do ušlehaných vajec – už ne šlehačem, nýbrž vařečkou nebo stěrkou. Pak přisypu a opatrně vmíchám prosátou mouku s práškem do pečiva (PDP dobře s moukou promísím).
- Těsto dám do formy na dort, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení (nebo rozprostřu na plech vyložený papírem), a upeču při cca 170°C.
Toto těsto je velmi podobné piškotovému, ale je krásně vláčné, má pěknou strukturu, dobře se s ním pracuje a je i chutnější. Vyzkoušejte – uvidíte.
Tipy: S vymíchaným těstem pracuji rychle, aby neztratilo nic ze své nadýchanosti. Vejce poctivě odvážím – pokud do požadované hmotnosti trochu chybí, doplním to z dalšího vejce žloutkem. Vejce šleháme opravdu tak dlouho, jak je předepsáno – chce to trpělivost, ale vyplatí se, jinak těsto nebude nadýchané. Vanilku je dobré použít pravou, ne umělé aroma. Já jsem objevila vanilkovou pastu, která je naprosto vynikající a praktická.
Komentáře: 63
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.