Kávový dort s ořechy
Kávové těsto s ořechy
- 300 g hladké mouky
- 4 rovné lžičky prášku do pečiva
- 200 g třtinového cukru
- 4 lžíce instantní kávy
- 2 lžíce vroucí vody
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 160 g vlašských ořechů
Kávová šlehačka
- 400 g smetany ke šlehání 40%
- 2 rovné lžíce instantní kávy
- 3 lžíce cukru moučka
na dokončení: sekané vlašské ořechy, kávová zrnka
- Těsto: Množství surovin si rozdělím na poloviny a z každé poloviny upeču postupně (protože mám jen jednu formu) jeden nižší korpus. Postup je následující. Do mísy proseji hladkou mouku s práškem do pečiva, přisypu třtinový cukr a dobře promísím. Máslo rozpustím. Kávu rozmíchám ve lžíci horké vody, aby se pokud možno všechna rozpustila. Ořechy nasekám nahrubo. V další misce metlou prošlehám vejce, mléko, rozpuštěné máslo a rozpuštěnou kávu. Tuto směs pak postupně přilévám k mouce s cukrem a míchám, dokud se vše nespojí v hladké řidší těsto. Nešlehám. Nakonec ještě vmíchám sekané ořechy. Těsto naliji do formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení a stěny zlehka vymastila máslem. Povrch těsta zarovnám a mírně ho nahrnu ke stranám, protože uprostřed se bude trochu vyboulovat. Peču při cca 175°C. Upečený korpus vyndám z trouby, vyndám z formy a upeču stejným způsobem druhý korpus z druhé poloviny surovin.
- Kávová šlehačka: Večer předem dám smetanu do hrnce a začnu ji vařit. Jakmile je horká, až se z ní kouří, vsypu instantní kávu a dobře rozmíchám, aby se rozpustila. Přivedu smetanu až k varu, a když začne bublat, odstavím ji. Hrnec přikryji pokličkou nebo potravinovou fólií, aby se neutvořil škraloup, a nechám chladnout. Občas pokličku nebo fólii otřu od zkondenzované páry, aby tato nezačala kapat do smetany. Když smetana zchladne, dám ji (stále přikrytou) na noc do ledničky. Druhý den do ní přisypu cukr moučku a promíchám metlou, čímž se rozmíchají případné kousky škraloupů na hladině. Pak vyšlehám elektrickým šlehačem do tuha. Smetana se musí šlehat hned po vyndání z lednice, aby byla studená. Pokud ji hned nepoužiji, opět ji do lednice zase uložím, aby v teple nezřídla.
- Dokončení: Korpusy shora seříznu, aby byly rovné. Jeden z nich namažu vrstvou kávové šlehačky. Přiklopím druhým plátem, přičemž na šlehačku přiložím seříznutou horní část korpusu a původně spodní plochu, pěkně rovnou, nechám jako horní plochu dortu. Šlehačkou dorovnám mezeru na boku dortu mezi oběma pláty a pak jí obmažu i celý dort, ale jen tence. Takto začištěný jej uložím na nějakou dobu do lednice, aby trochu zatuhnul. Pak jej zbývající šlehačkou obmažu kolem dokola, přičemž teď už se mi do šlehačky nepletou žádné drobky. Povrch uhladím. Takto můžu upotřebit všechnu zbývající šlehačku a vytvořit elegantní hladký dort. Nebo si trochu šlehačky odložím a pomocí trezírovacího sáčku a špičky dort ozdobím. Hotový dort uložím do lednice.
Tipy: Podle receptu jsem udělala dort o průměru 18 cm. Samozřejmě lze upéct jeden vysoký korpus z celého množství surovin, ale takto se těsto rychleji propeče a nehrozí připálení. Šlehačka je opravdu hodně kávová, ale je to tak dobře, aby vedle ořechů náležitě vynikla. Jestliže se bojíte toho množství kofeinu, použijte bezkofeinovou kávu. Cukru je ve šlehačce dost, aby vyrovnal hořkost kávy. Kdybyste chtěli udělat dort, který bude převážně kávový, můžete nahradit ořechy mandlemi, které nemají tak výraznou chuť. Dort doporučuji dokončit až před konzumací, protože šlehačka rychle osychá. Na bílé to není tak znát, ale na tmavší kávové trochu ano, protože poněkud ztmavne.
Komentáře: 11
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.