Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Marcipánové dortíky s borůvkami

Marcipánové dortíky s borůvkami

Piškotové těsto

  • 2 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce oleje
  • trochu citronové kůry
  • 60 g hladké mouky

Vanilková šlehačka

  • 200 g smetany ke šlehání (40%)
  • 1 lžička cukru moučky
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty

na dokončení: borůvkový džem, borůvky, mandlový marcipán na potahování

  1. Nejprve upeču piškot. Oddělím bílky od žloutků. Žloutky vidličkou prošlehám s olejem a strouhanou citronovou kůrou. Bílky vyšlehám s cukrem do pevného sněhu, pak snížím rychlost šlehání na nejnižší, vliji žloutky a jakmile se vmísí do sněhu, hned přestanu šlehat. Zasypu moukou prosátou přes síto a vše gumovou stěrkou dobře, avšak jemně promíchám. Těsto rozprostřu do formy o průměru 20 cm, jejíž dno je vyložené papírem na pečení. (Lze rozprostřít i na plech.) Upeču při cca 180°C a nechám vychladnout.
  2. Studenou smetanu (z lednice) vyšlehám spolu s cukrem moučkou a vanilkovou pastou dotuha – šlehačka se začne jakoby trhat, jako hustý krém, nesmí se ale přešlehat, jinak se srazí. Uložím do lednice, pokud ji nechci hned použít. Borůvky propláchnu a osuším. Z piškotového korpusu vykrájím kolečka.
  3. Piškotové kolečko pomažu borůvkovým džemem. Pokladu borůvkami po celé ploše kolečka a pak dám ještě pár borůvek nahoru, do druhého patra. Na borůvky nanesu trochu šlehačky a pak ji nožem roztírám po stranách seshora dolů, zlehka, abych nehnula s borůvkami.  Šlehačku takto stáhnu až dolů, aby jí byly potřené i boky. Celé vytvaruji a uhladím do tvaru kopečku. Dortíky dám na nějakou dobu do mrazáku, aby šlehačka trochu zatuhla.
  4. Mandlový marcipán vyválím, ne moc tlustě. Vyndám dortík z mrazáku. Šlehačka není zmrzlá, ale zatuhla dostatečně na to, aby šel celý dortík snadno potáhnout. Takže to udělám. Vyválený marcipán ale nepoložím plnou vahou nahoru, nýbrž ho přehodím z jedné strany dortíku na druhou, čímž zabráním případnému splácnutí. Pak marcipán všude dobře uhladím a přitisknu, přebytečný odkrojím, a celý tvar upravím – šlehačka není tvrdá, takže ji lze tvarovat. Dortík dám do lednice a pokračuji s dalším.
  5. Na konečné dozdobení použiji cukr moučku, kterým dortík pocukruji pomocí  sítka s drobnými dírkami. Z obarveného marcipánu udělám lístky, jejich spodní stranu trošičku navlhčím vodou a přimáčknu nahoru na dortík – marcipány se k sobě díky vlhkosti během chvilky přilepí. Pak vezmu borůvku, také ji zespod navlhčím a přitisknu doprostřed na lístky – i ona pak zůstane přilepená.

prinsess_boruvky_rez

Tipy: Tento recept není vlastně žádný pořádný recept, je to variace na můj oblíbený princeznin dort. Jmenovalo by se to asi nějak jako blåbärsprinsess. Piškot, šlehačka, marcipán fungují skvěle, a borůvky jako doplněk nemají chybu. Jak už jsem psala několikrát, mandlový marcipán se na rozdíl od ostatních potahovacích hmot na smetaně nerozpouští, vydrží v pohodě dva dny – pak už je to snězené. Z tohoto množství jsem udělala čtyři dortíky, přičemž z korpusu jsem vykrajovala kolečka o průměru 7 cm. Pokud byste měli smetanu v balení 250 g, klidně použijte všechnu, aspoň budete mít rezervu, ale jinak nemá cenu načínat další kelímek, ono té šlehačky není potřeba moc, když se vnitřek zaplní borůvkami.

komentářů 6

Tučková
30.10.2014 19:36

Dobrý den. s potahovkami nemám zkušenosti, ráda bych dcerce příští týden udělala potažený dort, ale poraďte mám potahovku smartflex velvet a marcipán….Marcipán snese i máslový krém ? Jeho nevýhodou zase je že není sněhově bílý… a se smartflexem máte zkušenot co pod něj?Danka

Eva
30.10.2014 21:20

Marcipán (mandlový) snese jakýkoli krém, jak vidíte tady, snese i šlehačku. To ostatní potahovky (včetně Smartflexu) vyžadují máslový krém (máslový v základu, nemusí to být samozřejmě čisté máslo a cukr), popř. ganache, na jiných se rozpouštějí. To, že marcipán není bílý, je trochu nevýhoda, ale to v podstatě poznáte jen v porovnání s bílou. Toho se dá také využít, třeba svatební dorty potažené marcipánem a ozdobené bílými vzory a květinami vypadají moc hezky a elegantně. Záleží na Vás, čemu dáte přednost, stejně je nejlepší ozkoušet všechno a vybrat si podle vlastní zkušenosti.

ema
7.12.2014 19:06

Dobrý den,
chci se zeptat a zároveň poprosit zda znáte recept na makronky a krém do makronek.Děkuji ema

Eva
7.12.2014 19:38

Receptů na makronky mám několik, ale ještě se mi nikdy nepovedly, takže nemám co předávat dál. Asi mi makronky nejsou souzeny. Ale stejně to s nimi ještě párkrát zkusím, teď na Vánoce budou bílky, což je příležitost. Na internetu určitě nějaké recepty najdete, i krémy, ale krémy jde použít vcelku jakékoli. Víc momentálně asi nepomůžu. Mějte se hezky. 😉

Anonym
15.2.2019 6:07

Tak tohle musím zkusit. Brácha miluje klasické piškotové těsto, marcipán i borůvky. U ostatních dortů je problém, že nesnese prakticky nic jiného než čistou šlehačku, případně se zakysanou smetanou, nechutná mu máslový krém, ochucená šlehačka atd. atd. Tohle je jako recept na míru přesně pro něj 🙂

Eva
15.2.2019 21:43

Jo, to je přesně pro něj. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily