Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Marcipánové dortíky s borůvkami

Marcipánové dortíky s borůvkami

Piškotové těsto

  • 2 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce oleje
  • trochu citronové kůry
  • 60 g hladké mouky

Vanilková šlehačka

  • 200 g smetany ke šlehání (40%)
  • 1 lžička cukru moučky
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty

na dokončení: borůvkový džem, borůvky, mandlový marcipán na potahování

  1. Nejprve upeču piškot. Oddělím bílky od žloutků. Žloutky vidličkou prošlehám s olejem a strouhanou citronovou kůrou. Bílky vyšlehám s cukrem do pevného sněhu, pak snížím rychlost šlehání na nejnižší, vliji žloutky a jakmile se vmísí do sněhu, hned přestanu šlehat. Zasypu moukou prosátou přes síto a vše gumovou stěrkou dobře, avšak jemně promíchám. Těsto rozprostřu do formy o průměru 20 cm, jejíž dno je vyložené papírem na pečení. (Lze rozprostřít i na plech.) Upeču při cca 180°C a nechám vychladnout.
  2. Studenou smetanu (z lednice) vyšlehám spolu s cukrem moučkou a vanilkovou pastou dotuha – šlehačka se začne jakoby trhat, jako hustý krém, nesmí se ale přešlehat, jinak se srazí. Uložím do lednice, pokud ji nechci hned použít. Borůvky propláchnu a osuším. Z piškotového korpusu vykrájím kolečka.
  3. Piškotové kolečko pomažu borůvkovým džemem. Pokladu borůvkami po celé ploše kolečka a pak dám ještě pár borůvek nahoru, do druhého patra. Na borůvky nanesu trochu šlehačky a pak ji nožem roztírám po stranách seshora dolů, zlehka, abych nehnula s borůvkami.  Šlehačku takto stáhnu až dolů, aby jí byly potřené i boky. Celé vytvaruji a uhladím do tvaru kopečku. Dortíky dám na nějakou dobu do mrazáku, aby šlehačka trochu zatuhla.
  4. Mandlový marcipán vyválím, ne moc tlustě. Vyndám dortík z mrazáku. Šlehačka není zmrzlá, ale zatuhla dostatečně na to, aby šel celý dortík snadno potáhnout. Takže to udělám. Vyválený marcipán ale nepoložím plnou vahou nahoru, nýbrž ho přehodím z jedné strany dortíku na druhou, čímž zabráním případnému splácnutí. Pak marcipán všude dobře uhladím a přitisknu, přebytečný odkrojím, a celý tvar upravím – šlehačka není tvrdá, takže ji lze tvarovat. Dortík dám do lednice a pokračuji s dalším.
  5. Na konečné dozdobení použiji cukr moučku, kterým dortík pocukruji pomocí  sítka s drobnými dírkami. Z obarveného marcipánu udělám lístky, jejich spodní stranu trošičku navlhčím vodou a přimáčknu nahoru na dortík – marcipány se k sobě díky vlhkosti během chvilky přilepí. Pak vezmu borůvku, také ji zespod navlhčím a přitisknu doprostřed na lístky – i ona pak zůstane přilepená.

prinsess_boruvky_rez

Tipy: Tento recept není vlastně žádný pořádný recept, je to variace na můj oblíbený princeznin dort. Jmenovalo by se to asi nějak jako blåbärsprinsess. Piškot, šlehačka, marcipán fungují skvěle, a borůvky jako doplněk nemají chybu. Jak už jsem psala několikrát, mandlový marcipán se na rozdíl od ostatních potahovacích hmot na smetaně nerozpouští, vydrží v pohodě dva dny – pak už je to snězené. Z tohoto množství jsem udělala čtyři dortíky, přičemž z korpusu jsem vykrajovala kolečka o průměru 7 cm. Pokud byste měli smetanu v balení 250 g, klidně použijte všechnu, aspoň budete mít rezervu, ale jinak nemá cenu načínat další kelímek, ono té šlehačky není potřeba moc, když se vnitřek zaplní borůvkami.

komentáře 4

Tučková
30.10.2014 19:36

Dobrý den. s potahovkami nemám zkušenosti, ráda bych dcerce příští týden udělala potažený dort, ale poraďte mám potahovku smartflex velvet a marcipán….Marcipán snese i máslový krém ? Jeho nevýhodou zase je že není sněhově bílý… a se smartflexem máte zkušenot co pod něj?Danka

Eva
30.10.2014 21:20

Marcipán (mandlový) snese jakýkoli krém, jak vidíte tady, snese i šlehačku. To ostatní potahovky (včetně Smartflexu) vyžadují máslový krém (máslový v základu, nemusí to být samozřejmě čisté máslo a cukr), popř. ganache, na jiných se rozpouštějí. To, že marcipán není bílý, je trochu nevýhoda, ale to v podstatě poznáte jen v porovnání s bílou. Toho se dá také využít, třeba svatební dorty potažené marcipánem a ozdobené bílými vzory a květinami vypadají moc hezky a elegantně. Záleží na Vás, čemu dáte přednost, stejně je nejlepší ozkoušet všechno a vybrat si podle vlastní zkušenosti.

ema
7.12.2014 19:06

Dobrý den,
chci se zeptat a zároveň poprosit zda znáte recept na makronky a krém do makronek.Děkuji ema

Eva
7.12.2014 19:38

Receptů na makronky mám několik, ale ještě se mi nikdy nepovedly, takže nemám co předávat dál. Asi mi makronky nejsou souzeny. Ale stejně to s nimi ještě párkrát zkusím, teď na Vánoce budou bílky, což je příležitost. Na internetu určitě nějaké recepty najdete, i krémy, ale krémy jde použít vcelku jakékoli. Víc momentálně asi nepomůžu. Mějte se hezky. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily