Nepečený dort malakov
Tento dort dělám už několik let a v létě je to pomalu to nejlepší, co znám. Nedávala jsem ho sem původně proto, že podle mě je to až primitivně jednoduché a také že něco podobného musí dělat doma každý. Jenže letos jsem si řekla, že i já jsem ho jednou dělala poprvé a hledala jsem recept, který by mi sednul. (Nakonec jsem si ho stejně udělala po svém.) Tak proč by můj recept nemohl přijít vhod i někomu dalšímu. Je hrozně jednoduchý a rychlý, žádná vajíčka, žádná želatina, a přitom je hrozně dobrý. Takový tvarohový. Zkoušela jsem najít něco o historii dortu, ale nakonec jsem to vzdala. Někde píšou to, jinde ono, podle wikipedie je Malakoff francouzské město a jídlo s tímto názvem jsou prý smažené kuličky sýra spojené se západním Švýcarskem. Když jsem si dala vyhledat obrázky, našlo to bohatou škálu všech možných podob, když jsem si dala vyhledat recepty, byly také různorodé. Často byl malakoff to samé co šarlota (charlotte). Tak jsem snažení zatnula, historii ignoruji, název jsem po vzoru mnohých jiných počeštila na malakov a sama pro sebe jsem si dort charakterizovala jako nepečený dort z piškotů. Zde je recept.
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 400 g zakysané smetany 18%
- cukr moučka dle chuti
- asi půl lžičky vanilkové pasty
- velká plechovka konzervovaných půlených broskví (480 g čistá hmotnost)
- velký sáček piškotů
- Na cedník vyklopím konzervu broskví a nechám okapat.
- Do větší mísy vyklopím tvaroh a zakysanou smetanu, přidám vanilku a přisypu podle oka cukr. Dobře promíchám gumovou stěrkou. Ochutnám a případně ještě dosladím, dokud nejsem s chutí spokojená. Nemusí to být sladké moc, piškoty jsou také sladké, ale ani by směs neměla být kyselá. Prostě tak příjemně nasládlé.
- Okapané broskve nakrájím na malé kostičky. Kdyby byly kousky větší, hůř by se s nimi dort krájel. Vmíchám je do tvarohové směsi.
- Rozkládací dortovou formu vyložím po obvodu dortovou fólií. Na dno rozložím piškoty, nanesu a rozetřu asi polovinu směsi, pak dám další vrstvu piškotů, zbytek tvarohové směsi a zakončím třetí vrstvou piškotů. Ty do tvarohu lehce zamáčknu, ať mohou dobře sát vlhkost. Celou formu přikryji potravinovou fólií. Není to až tak nutné, ale jednak zabráním tomu, aby dort v lednici načichl, a jednak v něm udržím vlhkost, která by se jinak do lednice mohla odpařovat. Nechám v lednici několik hodin uležet. A to je vše.
Tipy: Recept je samozřejmě variabilní, pokud jde o přesné množství nebo přesné procento tuku obsažené ve smetaně a tvarohu, nemusíte se ho držet striktně. Není to žádná věda, jen tvaroh se zakysanou smetanou a piškoty s ovocem. Z ovoce jsem zkusila i kompotovaný ananas, ale s broskvemi mi to chutná nejvíc. Ovšem by se dalo použít i ovoce čerstvé, ale tady mi ty kompotované broskve tak nějak sednou nejlépe a navíc nemusím řešit trvanlivost – což u nás na vsi vzhledem k nemožnosti dojít si kdykoli do obchodu přijde vhod. Dortová fólie na vyložení formy není nutná, dřív jsem to dělala bez ní, ale takhle je to mnohem úhlednější. Formu jsem použila o průměru 21 cm. Ideální je připravit dort večer a ráno už je akorát. Pak přirozeně vydrží třeba do dalšího dne, a ještě dalšího. Jenže v reálu se sní dost rychle. Tuhý je akorát tak, že drží, nic neteče, i když v něm není nic na ztužení.
Nějak mě popadlo, že jsem nafotila postup. Ani nevím proč, když zrovna tady je všechno tak snadné. Ještě navíc to vypadá pořád prakticky stejně. No ale tu ho máte. 🙂
Komentáře: 10
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.