Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Pražené mandle se skořicí

pražené mandle

Pražené mandle se skořicí jsou taková typicky vánoční záležitost a nejspíš jste na ně narazili na adventních trzích. Ale recept jsem objevila až nyní a jsou tak zatraceně dobré, že tohle se u nás bude dělat asi často, bez ohledu na Vánoce. Jen je to trochu horší na zuby. Ale zase stačí nechat chvíli v puse a cukr se rozpustí sám. Možná tyto pražené mandle už dávno znáte, ale pro mě je to moc příjemný objev. Možná objev roku.

Recept

  • 200 g mandlí (neloupaných)
  • 150 g cukru krupice, popř. vanilkový cukr
  • 100 ml vody
  • 1 lžička skořice
  1. Postavím pánev na plotnu. Naliji vodu, přisypu cukr a mandle, a dám vařit na maximum (v mém případě stupeň 6). Občas promíchám vařečkou, aby se cukr rozpustil. Přivedu k varu.
  2. Nyní se mandle vaří v cukerném sirupu, který je prozatím řídký skoro jako voda. Stále vařím na maximum, promíchat stačí jen občas.
  3. Jakmile začnu pozorovat, že cukerný sirup začíná houstnout, přisypu skořici a dobře promíchám. A odteď už míchám stále, protože když cukerný roztok zhoustne, začne být náchylný k připálení.
  4. A míchám a míchám. Ne nijak zuřivě, spíš mandle jen tak vařečkou posouvám po pánvi sem a tam, a občas převrátím, aby byly mandle stále rovnoměrně obaleny cukrovou směsí. Jde jen o to, aby se to na pánvi pořád hýbalo.
  5. Takto to nějakou dobu trvá. Pak směs najednou zhoustne víc, sirup začne vypadat tak jakoby pěnivě a suše, a zničehonic začne cukr krystalizovat. To znamená, že se cukr vysráží a mandle jsou obaleny cukrovým kabátkem.
  6. V tomto okamžiku stáhnu teplotu na střední (v mém případě stupeň 4). Nyní nastává fáze, kdy se vysrážený a opětovně vykrystalizovaný cukr začne znovu rozpouštět, konkrétně karamelizovat. Z toho důvodu to chce míchat méně, protože cukr nezkaramelizuje během míchání ve vzduchu, je třeba, aby byl ve styku s horkou pánví. Zároveň se ale cukr nesmí připálit. Takže míchám tak, že vždy chvilku počkám a pak směs obrátím a promíchám.
  7. Na mandlích začne být vidět, jak se cukrová krusta místy rozpouští a taje. Taky některá mandle občas lupne. Míru zkaramelizování si určím sama. Zkaramelizovaný cukr dodává lepší chuť, ale zase je pak mandle tvrdá na pokousání. Nejlepší je proto nechat na většině mandlích cukrovou krustu, která je na svých nejvyšších vrcholcích (krystalcích) zkaramelizovaná. Ale stále dávám pozor na připálení.
  8. Když jsem s výsledkem spokojená, přemístím pražené mandle na studenou plochu (např. na plech), na niž jsem dala papír na pečení. Rozprostřu je, aby nebyly slepené v jeden chumel, a nechám vychladnout.

pražené mandle

Tipy: Cukr jsem použila půl na půl bílý a třtinový. V piksle s třtinovým cukrem mám neustále zastrčený vanilkový lusk, takže poslouží i k mírnému provonění mandlí. Může se samozřejmě přidat i pravá vanilka, aby jí byly mandle cítit více. Je také možné vynechat skořici. Prý je možné ovonět mandle nějakým likérem, třeba amarettem. Ale podle mě je varianta se skořicí jednoznačně nejlepší. Mandle chutnaly výborně a krásně voněla i celá kuchyň.

Další tip: I když jsem se to snažila popsat co nejvěrněji, není nad názornou ukázku. Proto se můžete podívat na toto video, které vám určitě bude ku prospěchu. Když jsem dělala mandle poprvé, nepovedly se. Po vykrystalizování cukru už tento zůstal beze změny. Byl suchý a sypký jak písek, na mandlích skoro nedržel, na dně pánve vytvořil tvrdou bílou krustu a rozhodně se neměl k tomu, aby začal karamelizovat. Mandle jsme samozřejmě snědli, ale chuť nebyla taková. Podívala jsem se znovu na video a došla k názoru, že chyba byla možná v tom, že jsem příliš stáhla plotýnku (na stupeň 2), protože jsem měla strach z připálení. Podruhé jsem proto byla odvážnější, a také jsem nemíchala tak zuřivě, aby měl cukr šanci se na mandle přichytit. Takže ne aby vás neúspěch odradil. Výsledek za to stojí.

komentáře 4

Michaela
21.4.2015 1:59

Dělala jsem již několikrát, teď naposledy na cestu do autobusu, dělala jsem z více jak 300 g mandlí a když se ke mně vrátil kelímek, ve kterém jsem je posílala, tak jsem si stihla vzit jen jednu a poslala jsem to dál a pro jistotu se kelímek ke mě už pak nevrátil vůbec a jen jsem slyšela ze zadu, že jsou skvělý…takže jsou opravdu skvělý

Eva
21.4.2015 11:37

To mě pobavilo. Zvlášť když jsem si nejdřív představila obyčejný linkový autobus plný cizích lidí 🙂 Ale takhle se Vám to docela prodraží při té dnešní ceně mandlí, ať Vám příště vrátí kelímek aspoň s pětikačkou z dobré vůle.

máša
27.9.2015 22:24

Zdravím,když jsem byla mladá,prodávali se arašídy v cukru,které jsem milovala.Tet je bohužel nemohu nikde sehnat.Mohu mandle nahradit arašídy?Vaše stránky jsou skvělé,jak jsem je objevila,hned jsem obtelefonovala všechny kamarádky,aby se sem jukli.Určitě se váš fanklub rozroste.K marcipánovým dortům-dříve se dorty pouze přikrášlovali růžičkami.Já jsem takový dort koupila synovi k 2narozeninám.Když ho hlídal starší bráška před domem,tak na mě volal, aby jsem si ho vzala domů,že otrhává růže a jí je.Když má být dort chutný,tak jedině krémová klasika.Ty výtvory které se tet dělají jsou jen na oko dorty,jsou sice hezké,ale dort to není.Páček

Eva
28.9.2015 17:12

Určitě to můžete s arašídy zkusit, není důvod, proč by to nešlo, jen nevím, jestli to bude stejné jako ty arašídy z mládí.
Jinak já mám ráda jak krémové dorty, tak ty s marcipánem. A moje sestra, když jí mám dělat dort, tak si nejčastěji poručí: jedno jaký, ale ať je s marcipánem. Ostatně i v těch nejlepších rakouských cukrárnách, které splňují mou představu o dokonalé cukrárně asi nejvíc, dort s marcipánem najdete. A třeba lubecký marcipán je vyhlášený a i jejich dorty. I když oni Němci používají většinou marcipán s vyšším podílem mandlí. Ať už je ten marcipán ale jakýkoli, jde o mandlový marcipán. To, co se prodává v cukrárnách tady, ať už jako potah nebo jako ozdoby, není marcipán, ale hmota ze sušeného mléka. Možná dřív, před revolucí, byl pravý marcipán nedostupný kapitalistický luxus, tak vynalézaví Češi vymysleli tuto náhražku a pojmenovali to marcipán, protože ten tu stejně nebyl, tak to bylo jedno. 🙂 Já svým způsobem mám ráda i tuto hmotu, asi právě proto, že jsem na ní vyrostla. Takže třeba klasický zákusek brambora mi chutná. Dokonce jsem jedla bramboru s mandlovým marcipánem a nebylo to ono. Když jsem ten falešný marcipán zkoušela dělat sama, tak jsem ho slupla na posezení, sám o sobě mi prostě ani moc nevadí, i když složením mi to přijde dost hrozné. 🙂 Ale na dort bych ho nedala nikdy, to jen ten pravý marcipán, a ještě ne na všechny druhy dortů, protože taky se nehodí úplně ke všemu.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily