Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Pražené mandle se skořicí

pražené mandle

Pražené mandle se skořicí jsou taková typicky vánoční záležitost a nejspíš jste na ně narazili na adventních trzích. Ale recept jsem objevila až nyní a jsou tak zatraceně dobré, že tohle se u nás bude dělat asi často, bez ohledu na Vánoce. Jen je to trochu horší na zuby. Ale zase stačí nechat chvíli v puse a cukr se rozpustí sám. Možná tyto pražené mandle už dávno znáte, ale pro mě je to moc příjemný objev. Možná objev roku.

Recept

  • 200 g mandlí (neloupaných)
  • 150 g cukru krupice, popř. vanilkový cukr
  • 100 ml vody
  • 1 lžička skořice
  1. Postavím pánev na plotnu. Naliji vodu, přisypu cukr a mandle, a dám vařit na maximum (v mém případě stupeň 6). Občas promíchám vařečkou, aby se cukr rozpustil. Přivedu k varu.
  2. Nyní se mandle vaří v cukerném sirupu, který je prozatím řídký skoro jako voda. Stále vařím na maximum, promíchat stačí jen občas.
  3. Jakmile začnu pozorovat, že cukerný sirup začíná houstnout, přisypu skořici a dobře promíchám. A odteď už míchám stále, protože když cukerný roztok zhoustne, začne být náchylný k připálení.
  4. A míchám a míchám. Ne nijak zuřivě, spíš mandle jen tak vařečkou posouvám po pánvi sem a tam, a občas převrátím, aby byly mandle stále rovnoměrně obaleny cukrovou směsí. Jde jen o to, aby se to na pánvi pořád hýbalo.
  5. Takto to nějakou dobu trvá. Pak směs najednou zhoustne víc, sirup začne vypadat tak jakoby pěnivě a suše, a zničehonic začne cukr krystalizovat. To znamená, že se cukr vysráží a mandle jsou obaleny cukrovým kabátkem.
  6. V tomto okamžiku stáhnu teplotu na střední (v mém případě stupeň 4). Nyní nastává fáze, kdy se vysrážený a opětovně vykrystalizovaný cukr začne znovu rozpouštět, konkrétně karamelizovat. Z toho důvodu to chce míchat méně, protože cukr nezkaramelizuje během míchání ve vzduchu, je třeba, aby byl ve styku s horkou pánví. Zároveň se ale cukr nesmí připálit. Takže míchám tak, že vždy chvilku počkám a pak směs obrátím a promíchám.
  7. Na mandlích začne být vidět, jak se cukrová krusta místy rozpouští a taje. Taky některá mandle občas lupne. Míru zkaramelizování si určím sama. Zkaramelizovaný cukr dodává lepší chuť, ale zase je pak mandle tvrdá na pokousání. Nejlepší je proto nechat na většině mandlích cukrovou krustu, která je na svých nejvyšších vrcholcích (krystalcích) zkaramelizovaná. Ale stále dávám pozor na připálení.
  8. Když jsem s výsledkem spokojená, přemístím pražené mandle na studenou plochu (např. na plech), na niž jsem dala papír na pečení. Rozprostřu je, aby nebyly slepené v jeden chumel, a nechám vychladnout.

pražené mandle

Tipy: Cukr jsem použila půl na půl bílý a třtinový. V piksle s třtinovým cukrem mám neustále zastrčený vanilkový lusk, takže poslouží i k mírnému provonění mandlí. Může se samozřejmě přidat i pravá vanilka, aby jí byly mandle cítit více. Je také možné vynechat skořici. Prý je možné ovonět mandle nějakým likérem, třeba amarettem. Ale podle mě je varianta se skořicí jednoznačně nejlepší. Mandle chutnaly výborně a krásně voněla i celá kuchyň.

Další tip: I když jsem se to snažila popsat co nejvěrněji, není nad názornou ukázku. Proto se můžete podívat na nějaké video na internetu, stačí zadat „gebrannte mandeln“. Když jsem dělala mandle poprvé, nepovedly se. Po vykrystalizování cukru už tento zůstal beze změny. Byl suchý a sypký jak písek, na mandlích skoro nedržel, na dně pánve vytvořil tvrdou bílou krustu a rozhodně se neměl k tomu, aby začal karamelizovat. Mandle jsme samozřejmě snědli, ale chuť nebyla taková. Podívala jsem se znovu na video a došla k názoru, že chyba byla možná v tom, že jsem příliš stáhla plotýnku (na stupeň 2), protože jsem měla strach z připálení. Podruhé jsem proto byla odvážnější, a také jsem nemíchala tak zuřivě, aby měl cukr šanci se na mandle přichytit. Takže ne aby vás neúspěch odradil. Výsledek za to stojí.

Komentáře: 24

Michaela
21.4.2015 1:59

Dělala jsem již několikrát, teď naposledy na cestu do autobusu, dělala jsem z více jak 300 g mandlí a když se ke mně vrátil kelímek, ve kterém jsem je posílala, tak jsem si stihla vzit jen jednu a poslala jsem to dál a pro jistotu se kelímek ke mě už pak nevrátil vůbec a jen jsem slyšela ze zadu, že jsou skvělý…takže jsou opravdu skvělý

Eva
21.4.2015 11:37

To mě pobavilo. Zvlášť když jsem si nejdřív představila obyčejný linkový autobus plný cizích lidí 🙂 Ale takhle se Vám to docela prodraží při té dnešní ceně mandlí, ať Vám příště vrátí kelímek aspoň s pětikačkou z dobré vůle.

máša
27.9.2015 22:24

Zdravím,když jsem byla mladá,prodávali se arašídy v cukru,které jsem milovala.Tet je bohužel nemohu nikde sehnat.Mohu mandle nahradit arašídy?Vaše stránky jsou skvělé,jak jsem je objevila,hned jsem obtelefonovala všechny kamarádky,aby se sem jukli.Určitě se váš fanklub rozroste.K marcipánovým dortům-dříve se dorty pouze přikrášlovali růžičkami.Já jsem takový dort koupila synovi k 2narozeninám.Když ho hlídal starší bráška před domem,tak na mě volal, aby jsem si ho vzala domů,že otrhává růže a jí je.Když má být dort chutný,tak jedině krémová klasika.Ty výtvory které se tet dělají jsou jen na oko dorty,jsou sice hezké,ale dort to není.Páček

Eva
28.9.2015 17:12

Určitě to můžete s arašídy zkusit, není důvod, proč by to nešlo, jen nevím, jestli to bude stejné jako ty arašídy z mládí.
Jinak já mám ráda jak krémové dorty, tak ty s marcipánem. A moje sestra, když jí mám dělat dort, tak si nejčastěji poručí: jedno jaký, ale ať je s marcipánem. Ostatně i v těch nejlepších rakouských cukrárnách, které splňují mou představu o dokonalé cukrárně asi nejvíc, dort s marcipánem najdete. A třeba lubecký marcipán je vyhlášený a i jejich dorty. I když oni Němci používají většinou marcipán s vyšším podílem mandlí. Ať už je ten marcipán ale jakýkoli, jde o mandlový marcipán. To, co se prodává v cukrárnách tady, ať už jako potah nebo jako ozdoby, není marcipán, ale hmota ze sušeného mléka. Možná dřív, před revolucí, byl pravý marcipán nedostupný kapitalistický luxus, tak vynalézaví Češi vymysleli tuto náhražku a pojmenovali to marcipán, protože ten tu stejně nebyl, tak to bylo jedno. 🙂 Já svým způsobem mám ráda i tuto hmotu, asi právě proto, že jsem na ní vyrostla. Takže třeba klasický zákusek brambora mi chutná. Dokonce jsem jedla bramboru s mandlovým marcipánem a nebylo to ono. Když jsem ten falešný marcipán zkoušela dělat sama, tak jsem ho slupla na posezení, sám o sobě mi prostě ani moc nevadí, i když složením mi to přijde dost hrozné. 🙂 Ale na dort bych ho nedala nikdy, to jen ten pravý marcipán, a ještě ne na všechny druhy dortů, protože taky se nehodí úplně ke všemu.

Anonym
21.2.2018 17:39

Dobrý den, karamel jsem samotný dělala a vždy se povedl, ale tady se cukr nezačal srážet, ale celý sirup zhnědnul, poté zčernal a začal opravdu dost zapáchat. Nevíte, co se mohlo stát? Pánev vypadá normálně, takže té se snad nic nestalo…

Eva
22.2.2018 16:23

Nevím, kde se stala chyba. Nic by zapáchat nemělo, ani by neměl sirup zčernat. On se tedy vlastně ani nedělá pravý karamel, skutečně karamelizuje až nakonec jen ta cukrová vrstva na mandlích. Určitě tedy bylo něco špatně. Nevím, jestli jste si pouštěla to video, na něž mám v textu odkaz, ale tam názorně uvidíte, jak mají jednotlivé fáze vypadat. Mně to docela pomohlo.

clara
26.2.2018 18:57

Dobrý den,
musím říct ,že smekám ,lepší popis jsem ještě neviděla ,než jsem našla tyto stránky tak jsem viděla jenom :vše smíchejte na pánvi. Stránky máte opravdu pěkné a ty recepty ?! Je mi teprve 13 ale vaření miluji odjakživa (stejně jako následné pojídání) :-). Mandle se mi kvůli úžasnému receptu povedly už na první pokus a dám je mamce k narozeninám tak snad budou chutnat….

Eva
26.2.2018 19:24

Už ve 13 takhle zdatná, to gratuluji. A že budou mandle chutnat, to je jisté, podle mé zkušenosti totiž chutnají všem a jsou silně návykové – s jejich pojídáním se nedá přestat, dokud není miska prázdná. 🙂

Iva
15.5.2019 12:58

Nápad udělat tyhle mandle mě úplně nadchnul, zítra se do toho pustím. Bohužel video z Vašeho odkazu je zablokované kvůli autorským právům. Tak snad si vystačím s Vaším geniálním popisem 🙂

Eva
9.6.2019 22:22

No jo, zablokováno, děkuji za upozornění. Ale když si na Youtube zadáte „gebrannte mandeln“, vyskočí Vám hned nějaká jiná, určitě také použitelná videa. 🙂 Už jsem to v receptu opravila.

Anička
15.12.2019 17:54

Hezký večer,
tento recept je úplně užasný rozhodně všem doporučuji. Je mi 12 a dělala jsem je s taťkou a jsou vynikající nebyl žádný problém jen jsem se ze začátku trochu zlekla, že to bylo takové vodové, ale po pár minutách to zhoustlo.
Děkujeme moc za skvělý recept

Eva
21.12.2019 21:50

Jste s taťkou moc šikovní, ono to zas tak snadné není. Ale výsledek je opravdu úžasný, ani letos u nás na Vánoce mandle nechybí. 🙂

Verča
24.4.2020 19:42

Dobrý večer, mne by jenom zajímalo, proč se tam dává ta voda?

Jára
20.11.2020 8:54

Tak mi to také celé zčernalo. Všechno šlo dobře až do bodu, kdy má cukr začít krystalizovat. To opravdu začal. Na mandlích bylo pár krystalek, ale cca 75% cukrové hmoty zůstávalo stále jako sirup. Najednou se začal rozpouštět i ten zkrystalizovaný, vše zčernalo a zapáchalo. Tak nevím, asi špatný cukr 🙁

Jára
20.11.2020 10:21

Druhý pokus vyšel. Našel jsem si jiný recept, kde je jen polovina vody. Pro jistotu jsem použil také jen bílý cukr a měl to celou dobu na střední plamen. Výsledkem je pořádná, měkká a křupavá cukrová krusta 🙂

Katka
3.12.2020 16:27

Právě jsem dodělala a jsou naprosto dokonalé! Přesně jako z trhů…Myslím, že se u nás dlouho neohřejí 🙂

Marie
9.4.2021 12:03

přejí pěkný den a zároveň posílám velké díky za tento recept a dokonalý postup ,dnes jsem dělala během týdne už po třetí a nedá mi to abych nevložila komentář jedním slovem dokonalost ,dělám si místo mandlí arašídy ta chuť se nedá popsat ,jednou jsem dělala se skořicí a dvakrát se solí ,všem doporučují mňam :))))

Petra
17.12.2021 11:38

Děkuji moc za dokonalý popis. Také jsem se lekla, když se z roho udělal opět cukr a na mandlich to nedrželo. Chce to opravdu méně míchat a větší teplota. Jsou luxusní. Jdu udělat ještě alespoň jednu dávku s rumem;-) Ještě jednou děkuji.

Terei
26.2.2022 17:29

Super recept , vše se povedlo a jsou výborné , určitě budu dělat častěji 😉

Lenka
25.12.2022 19:01

Tak jsem je úspěšně spálila. Snažila jsem se nemichat. Cukr se na mandle až tak nechytil, a karamel nebyl sice černý, ale hořký je a tekutý. Škoda. Nevím, kde jsem udělala chybu. Ale protože je miluji, jak píšete, neúspěch mě neodradí a zkusím znovu.

Anonym
29.1.2023 21:03

Můžu se jen zeptat, na jaké pánvi je to nejlepší dělat? Nerez/nepřilnavý povrch?

Simona
5.12.2023 9:19

Vetsina cukru mi zustala na panvi cim to je?Jinak snad dobre

Simona
5.12.2023 9:19

Vetsina cukru mi zustala na panvi cim to je?Jinak snad dobre

Hanka
11.12.2023 9:59

Dobrý den, moc děkuji za recept. Mandle se povedly na jedničku.😊♥️

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily