Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Švestkový a jablečný crumble

crumble1

Crumble (používá se i počeštěné „krambl“) je moučník typický pro britskou kuchyni a někdy se nazývá i Brown Betty (hnědá Betty). Je to dezert, kde se fantazii meze nekladou. Hlavní je podstata: vespod ovoce, nahoře drobenka a to se dá zapéct. Ovoce můžou být jablka, hrušky, švestky, meruňky, rebarbora, lesní plody nebo třeba broskve. Drobenka se v základu dělá z mouky, cukru a másla, ale přidat se dají ovesné či jiné vločky, mleté mandle, mandlové lupínky, oříšky, kokos nebo třeba drcené máslové sušenky, a k ochucení lze použít koření. Anglický výraz „crumble“ znamená drolit se, rozpadat se. A tak tento dezert i vypadá. Nic moc úhledného, zvláště když ho děláte ve velké misce a pak lžící rozdělujete na jednotlivé talířky. Proto je vhodnější použít malé zapékací misky, aby měl každý svoji vlastní. Mě tento recept na první pohled kdovíjak nezaujal a vyzkoušela jsem ho hlavně proto, že byl tak snadný a rychlý. Ale ono je to tak moc dobré, že jsem druhý den musela udělat další várku. Určitě crumble vyzkoušejte, pokud už ho neznáte.

Recept

  • 80 g změklého másla
  • 60 g třtinového cukru (spíše jemnějšího)
  • 70 g hladké mouky
  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • trochu skořice, popř. sušené vanilky
  • lžíce vody
  • něco ovesných vloček
  • jablka, švestky
  • cukr
  • máslo na vymazání
  1. Do misky nasypu obě mouky, přidám změklé máslo a prsty propracovávám tak dlouho, až vznikne drobivá směs. Nemělo by se stát, že se dělá koule těsta, to pak je tam moc másla a je třeba přidat mouku. Směs se musí rozpadat. Jen když jí trochu vezmu do dlaně a zmáčknu, tak se samozřejmě spojí, ale jakmile do ní dloubnu, zase se rozpadne. Prostě drobenka. Přisypu cukr a skořici dle chuti, popř. i drobet vanilky, a znovu prsty propracuji. Pokropím studenou vodou, které by nemělo být víc než jedna lžíce, a už jen vidličkou promíchám. Misku dám do mrazáku a zatím si připravím ovoce.
  2. Zapékací misky vymažu máslem. Jablka oloupu, vykrájím jádřince a zbytek nakrájím na kostičky. Do jiné misky dám švestky – ty vypeckuji a nakrájím na čtvrtiny. Ke každému ovoci přisypu trochu třtinového cukru a promíchám. Cukru by nemělo být hodně, ale záleží také na tom, jak je konkrétní ovoce sladké. Jen to ovoce zkrátka trochu prosladím. Do vymazané misky nandám vrstvu ovoce (v mém případě až po okraj, protože misky jsou nízké). Vyndám drobenku z mrazáku, kde zatím trochu ztuhla, a lžící ji nanesu na ovoce. Ručně rozprostřu po celé ploše. Vrstva by neměla být moc tenká, ovoce je pod ní schované. Nakonec ještě trochu posypu ovesnými vločkami.
  3. Misky postavím na plech, na který jsem položila alobal. To je proto, že pokud je ovoce šťavnaté a miska nízká, bude šťáva probublávat nahoru a stékat po bocích misky na plech, tak ať ho pak nemusíte složitě drhnout. Dám zapéct do trouby na 200°C, a to na půl hodiny. Za tu dobu by měl povrch zezlátnout až trochu zhnědnout, nikoli však připálit se, proto pečení přizpůsobte své troubě a situaci. Po půl hodině troubu vypnu a ještě nechám 10 minut dojít. Pak vytáhnu ven.

jablečný a švestkový crumble

Tipy: Crumble se nejčastěji jí ještě teplý, ale studený je také moc dobrý. Někdy se k němu dává ještě zmrzlina nebo krém či omáčka, ale podle mě je takhle samotný dokonalý. Dělala jsem variantu se švestkami a jablky, a obojí byly skvělé. V obou případech určitě doporučuji použít do drobenky skořici, k tomuto ovoci se výborně hodí. Švestky byly oproti jablkům šťavnatější, pustily víc vody. Jablka bych proto poradila v misce podlít troškou vody, asi lžící, přece jen jsou oproti jinému ovoci taková sušší, jak jsou tvrdá. Drobenku jsem udělala podle sebe, celozrnnou mouku jsem dala proto, že jsem ji doma zrovna měla. Vločky jsou nahoře proto, aby to křupalo. Crumble by měl být totiž trochu křupavý. Z toho důvodu nemá být vrstva drobenky moc tenká, protože by během pečení nasákla vlhkostí z ovoce a zbyla by jen rozmáčená vrstva (a taky tam ta drobenka musí být chuťově znát, nesmí to být jen rozvařené ovoce s trochou něčeho neznatelného). Musí jí být tolik, aby se mělo co zapéct dokřupava. A proto se do ní také přidávají vločky nebo lupínky mandlí nebo oříšky, to všechno totiž taky křoupe. Svůj podíl na křupavosti má též krupicový třtinový cukr.

Ještě něco: V některých receptech jsem viděla, že ovoce se nejdřív dusí, aby změklo, teprve pak se posype drobenkou a zapeče. Podle mě je to zbytečné, jen práce navíc. Ovoce v troubě změkne i tak, a aspoň nebude moc „rozblemcané“ nebo jak se to správně říká. Jak jsem psala, ideální jsou na crumble malé zapékací misky na jednu porci, ale ještě bych doporučila nějaké vyšší, protože ty moje nízké jsem musela naplnit ovocem až po okraj, takže pak hlavně u švestek vytékala při pečení šťáva ven. Množství ovoce v receptu neuvádím schválně, to je tak nějak přiměřeně, ale drobenka mi vystačila na 4 misky o průměru 13cm. Do mrazáku ji během přípravy moučníku dávám proto, aby mírně ztuhla, protože si pak během pečení spíš zachová hrudkovitou strukturu. Pokud byste si ji připravovali delší dobu předem, nebo jí udělali víc a schovali pro příště, pak ji dejte jen do lednice, a před použitím ji promíchejte vidličkou. A ještě jednou zopakuji, že drobenku lze připravit opravdu celkem libovolně – přidávejte, ubírejte, nahrazujte… hlavně aby to byla drobenka. Také vůbec není problém vytvořit bezlepkovou variaci.  Fantazii se meze nekladou.

Komentáře: 2

Zuzana
6.4.2017 16:39

Dobrý den Evo,
nejdříve velké díky za Vaše stránky. Když mám chvilku, jen tak si pročítám.
Cramble mám moc ráda, jsou rychlé, jednoduché a mohou být velmi proměnlivé. Miluji kombinaci reveně a jahod, když se na ně nahoru přidá na upečené ještě lžíce husté kysané smetany, je to zázrak. Stejně tak nám chutná i kombinace: hrušky, jablka a sušené brusinky. Okořeněné špetkou zázvoru, či drceného hřebíčku a skořice je také super. Do žmolenky ráda přidávám plátkované mandle – tak to dělá Nigela Lawson. Až úplně nakonec, aby se plátky nerozlámaly. Jednou jsem dělala crumble z mražené směsi lesního ovoce a také bylo dobré. Jsou dobré i studené, ale i horké. A ještě na závěr – drobenku lze udělat z bezlepkové mouky.
Tak ještě jednou děkuji a přeji Vám hodně dobrých nápadů

Eva
6.4.2017 21:54

Teda Vy umíte dělat chutě. A víte, že jíst na noc je nezdravé? Tak Vám pěkně děkuji. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily