Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Domácí listové těsto

domácí listové těsto

Listové těsto nepatří mezi mé oblíbené, ale chtěla jsem si ho vyzkoušet. V povědomí totiž je, že jde o hrozně složitý proces, do kterého není radno se pouštět. Jenže ta kupovaná těsta zase nejsou z másla a na chuti je to samozřejmě znát. Takže jsem vyzkoušela a můžu říct, že listové těsto je vlastně docela snadné – ale zabere to spoustu času. Musí se totiž opakovaně rozvalovat a zase skládat, mezi tím odpočívá v lednici, proto jeho příprava zabere vlastně celý den. Jenže tím způsobem, že s ním pracujete asi tak dvě minuty a pak máte hodinu klid. Je to prostě takové natahané, vál musíte mít pořád někde stranou, ale jinak opravdu nic obtížného. Navíc jsem objevila recept, který je hrozně rychlý, žádná dvě těsta (vodánek a bochánek tukového těsta), žádné rozvalování kostky másla. Zde je recept a výjimečně jsem připojila i fotopostup, ono je to s ním přece jen názornější.

Recept

  • 400 g hladké mouky
  • 360 g studeného másla
  • 200 ml studené vody
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  1. Do velké mísy proseji mouku.
  2. V odměrce vidličkou promíchám studenou vodu, sůl, žloutek a citronovou šťávu.
  3. Do mouky nakrájím tvrdé máslo na větší kousky. Promíchám je, aby se moukou obalily.
  4. Do mísy vliji tekutinu z odměrky. Promíchám nejprve vidličkou, až se mouka s vodou začne slepovat do těstovité konzistence. Pak začnu hníst rukama, ale jen tak, aby se mouka s vodou dál spojovala v lepivé těsto. Kousky másla se nesnažím rozmačkávat, měly by zůstat vcelku. Není ale nutné zas tak moc dávat pozor, protože jak je máslo tvrdé, tak se hned tak nerozmáčkne. Hnětu tedy a mačkám těsto dohromady, až se spojí v kouli těsta. Ta není kdovíjak úhledná, těsto samozřejmě není zatím hladké, prostě je to lepkavě těstovitá hmota s kousky másla. Viz foto.
  5. Kouli těsta zabalím do potravinové fólie a hned s ním do lednice, na půl hodiny.
  6. Po hodině (no co, no) těsto vyndám a rozválím. Na vále těsto podsypávám moukou, ale jen nejnutněji, abych do těsta nezapracovala moc mouky. Válím jen v jednom směru, a to od sebe a zase k sobě. Vzniklý přibližný obdélník přeložím na třetiny – krajní třetinu přehnu doprostřed a přes ni přeložím protilehlou třetinu – viz foto. Složené těsto pootočím o 90° a postup zopakuji. Takže válečkem od sebe a k sobě, až mám obdélník, který opět složím po třetinách. Zabalím do fólie a dám do lednice na hodinu.
  7. Po hodině těsto vyndám a udělám to samé, co v předchozím bodě – tedy dvakrát těsto rozválím a složím. Dám zabalené ve fólii na hodinu do lednice.
  8. A takto to opakuji, vždy po hodině. Celkem provedu 5 válecích operací, takže celkově bochník těsta rozválím a přeložím 10x. Na konci už je těsto hladké a pružné. Zabalím do fólie a nechám v lednici do druhého dne, kdy ho zpracuji. Dá se samozřejmě i zmrazit.

A ještě jednou s obrázky:

domácí listové těsto

do prosáté mouky nakrájím tvrdé máslo z lednice

domácí listové těsto

naliji rozkvedlanou směs vody, žloutku, citronové šťávy a soli

domácí listové těsto

uhňácám z toho kouli, která je tvořena lepivým těstem z mouky a vody, a kousky másla, které zůstaly vcelku

domácí listové těsto

zabalím do fólie a šup s tím na půl hodiny do lednice

domácí listové těsto

rozválím na placku

domácí listové těsto

jeden kratší okraj přehnu do dvou třetin

domácí listové těsto

zbývající třetinu přehnu nahoru a mám tak těsto poskládané na třetiny, které leží na sobě

domácí listové těsto

pootočím o 90°

domácí listové těsto

a znovu rozválím

domácí listové těsto

a znovu přehnu dovnitř po třetinách; zabalím do fólie a dám na hodinu do lednice

domácí listové těsto

a tak pořád dokola; při posledním vyvalování už je těsto hladké (barvou se nenechte zmást, úplně se během dne změnily světelné podmínky pro focení a moc jsem to neřešila).

listové těsto

Tipy: Ve většině receptů na listové těsto nebyly žloutky ani vejce, ale v mých dvou oblíbených kuchařkách ano, proto jsem tam žloutek vrazila. Příště bych ho vynechala, pro porovnání, ale nevím, jestli nějaké příště bude – těsto je sice dobré, máslo je prostě máslo, ale pro mě je opravdu moc tučné a je mi po něm těžko. Ale tím vás nechci odradit. 🙂 Citronová šťáva (může být i krapet octa) se přidává proto, že kyseliny podporují pružnost těsta – stejně tak se kyseliny přidávají i do těsta na tažený štrúdl. Máslo i voda musí být studené a během zpracovávání se nesmí otálet, protože jakmile kousky másla začnou měknout, začnou se i lepit k válu a máslo se rozmazává kolem. Při vyvalování (a to i v průběhu výroby listového těsta) by se nemělo na váleček tlačit přespříliš – jednotlivé vrstvy těsta by se pak do sebe vtlačovaly, a ony přitom musí zůstat na sobě. Podstatou listového těsta je totiž velké množství tenoučkých vrstev. Během desetinásobného rozvalování a překládání vznikne (čistě hypoteticky) neuvěřitelných 59.049 vrstev těsta.

Další tipy: Listové těsto by se mělo vyvalovat hodně do tenka, protože jinak hrozí, že se dostatečně nepropeče. Pokud potíráte pečivo rozšlehaným vejcem (mně to přijde zbytečné a škoda vajíčka), pak nepotírejte okraje těsta, resp. řez, protože vejcem by se vrstvy těsta slepily a těsto by nenaskočilo. Pokud máte odkrojky a chcete je využít, skládejte je zase na sebe a nemačkejte z nich kouli – pořád to musí být vodorovné vrstvy těsta ležící na sobě. Plech se nevymazává, já ale stejně používám pečicí papír, abych nemusela plech složitě mýt. Listové těsto by se mělo péct při vyšších teplotách, asi 200-220°C, jinak bude tuk prýštit z těsta na povrch. Během prvních minut se trouba nemá otvírat, protože pečivo se musí prudce zapéct a ochlazování je proto nežádoucí. Díky prudkému zapečení se uvnitř těsta, mezi vrstvami, vytvoří pára a díky ní se pečivo nafoukne. Doba pečení je plus minus 15-20 minut, záleží na tvarech. Pozná se to hlavně podle zabarvení povrchu, které by mělo být zlatavé až světle hnědé.

komentářů 13

jana
27.10.2016 17:51

Dobrý den ,to jste mi kápla do noty. Vyrábím dost často velké množství kremrolí a když si dělám klasické těsto ze dvou těst tak u toho doslova rostu. Toto mi přijde jednodušší. Dělám takové rychlé se zakysanou smetanou které se nemusí překládat, je sice křehké, ale není to listové těsto v pravém smyslu. Jenže při počtu 200ks i více trubiček je to jednoduché. Takže vyzkouším to Vaše a pak uvidím, které kremrole budou lepší, nebo by jste to Vaše na kremrole nedoporučila ono se každé těsto na kremrole nehodí. Děkuji Jana

Eva
27.10.2016 20:46

Já vážně nevím, kremrole nedělám. Prostě je to listové těsto a víc asi budete muset vyzkoušet sama, jestli Vám sedne nebo ne. 🙂 Teda, 200 trubiček…. Vy jste ďábel.

Anonym
29.10.2016 12:49

Copak upéct to je hračka, ale potom ten sníh našlehat, aby nepadal to je masakr, ale když si to zákazník žádá co naplat.

Eva
29.10.2016 19:43

Zákazník – Váš pán. Proto nikomu nic nepeču, jen rodině. 🙂

Anonym
21.11.2016 20:24

Dobrý den, takže jsem se konečně dostala na ty kremrola z Vašeho těsta a musím říct, že nemá chybu, jen jsem průběh trochu urychlila v mrazáku.Pěkně listovalo a bylo křehké akorát se s těmi kremrolemi muselo hodně opatrně. Vzhledem k ceně másla jsem si je z másla udělala jen pro sebe ty ostatní jsem prubla z cukrářské stely a byly také dobré. Moc děkuji za recept. Jana

Eva
21.11.2016 21:47

Mockrát děkuji za zprávu. Jsem ráda, že těsto funguje. Já z něj totiž normálně nepeču, proto je pro mě důležitá zkušenost někoho, kdo je ohledně listového těsta znalec a může porovnávat. 🙂

Anonym
22.11.2016 10:54

Já také děkuji, velice mi to usnadnilo práci, ale znalcem bych se nanazvala, hezký den Jana

Jana Neubauerová
29.11.2016 17:40

Musím Vám ještě jednou poděkovat za tento recept, budu dělat kremrole již po třetí nemají chybu, jen to chce malinko silnější těsto ne úplně tenké, protože je velice křehké a pak se lámou při snímání z trubiček a také se připalují jen pro zajímavost. Děkuji Jana

Eva
29.11.2016 20:05

Každá rada je k nezaplacení. Děkuji. 🙂

Adéla
14.12.2016 17:47

Ani nevíte jakou jste mi tímhle receptem udělala radost 🙂 Vždycky mě od domácího listového těsta odrazovala ta složitost, ale tohle vypadá krásně jednoduše. Nedávno mě hrozně naštvalo kupované, které se ani neobtěžovalo naznačit lístkování… Takže rozhodně vyzkouším.

Eva
14.12.2016 22:14

Vyzkoušejte – uvidíte. Třeba Vás taky naštve. 🙂

Jana Neubauerová
15.12.2016 22:13

Paní Evo, sice se osobně neznáme , ale to není na překážku, abych Vám popřála příjemné svátky a do Nového roku pohodu ,zdraví a osobní i pracovní úspěchy a mnoho skvělých raceptů, které ráda vyzkouším.Jana Neubauerová

Eva
17.12.2016 13:30

To jistě není na překážku, naopak je to moc milé. 🙂 I já Vám přeji hezké prožití nadcházejících svátků a šťastný vstup do nového roku. A hlavně hodně klidu a pohody, protože si umím představit, že jste teď v posledních dnech pekla, až se z Vás kouřilo. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily