Transfer fólie a čokoládová poleva
Transfer fólie jsou listy průhledné fólie, o něco málo větší než formát A4, na nichž jsou z obarveného tuku naneseny různé ornamenty a vzory. Díky nim se dají z čokoládové polevy vytvářet efektní dekorace. Používají se snadno: na fólii (na potištěnou stranu) se rozetře v tenčí vrstvě rozehřátá čokoláda. Čokoláda musí být nejen tekutá, ale zároveň i teplá, protože kdyby byla studená, tuk by se nerozpustil a obrázek tudíž neobtiskl. Když čokoláda dobře ztvrdne, fólie se opatrně odloupne a… voilà.
Čokoládu lze na fólii nanést a pak z ní tvary vykrájet buď až po zatvrdnutí, nahřátým ostrým nožem či kovovým vykrajovátkem, nebo ještě před zatvrdnutím – pak je třeba vychytat správný okamžik, kdy čokoláda ještě není tvrdá, ale už neteče. To není zrovna snadné, jelikož ten okamžik trvá poměrně krátkou dobu. Dá se poznat zhruba tak, že čokoláda, která byla dosud lesklá (=tekutá) na povrchu zmatní. Stejně tak je možné z fólie tvary, např. pruhy, předem vystřihnout. Když pak na takový pruh nalijete čokoládu a rozetřete ji, chvíli počkejte, ať se rozlije, a potom opatrně pruh podeberte ostrým nožem a přeneste kousek vedle – získáte tak rovné okraje (kdyby byla vrstva čokolády vyšší a po přenesení se opět rozlila mimo vystřižený tvar, opět přeneste na jinou část čisté plochy).
(Tip: Když takový proužek s čokoládou v okamžiku, kdy povrch zmatní a čokoláda je tedy sice ještě měkká, ale už neteče, ohnete a konce k sobě přitisknete, aby se slepily, získáte jakousi smyčku. Poskládáním těchto smyček k sobě vytvoříte dojem mašle, viz ZDE – ale tohle není zrovna moc povedené, jde to i lépe a bohatěji.)
Při vytváření čokoládových ozdob je dobré používat čokoládovou polevu, samozřejmě nějakou kvalitní. Nebude sice chuťově tak dobrá jako pravá čokoláda, ale zase u ní odpadá nutný a složitý proces temperování. Dobré polevy, navíc ve formě šikovných pecek, které se rychle rozpouštějí, seženete ve všech cukrářských e-shopech, např. ZDE. Při práci se snažte zbytečně moc nesahat na potisk na fólii, vzorek by se mohl vlivem tepla z rukou poškodit. Po použití nemusíte fólii vyhazovat – když ji omyjete, lze ji pro podobný účel použít znova, jen už to bude bez vzorku.
Transfer fólie se dají koupit v obchodech specializovaných na cukrářské pomůcky, vybírat můžete např. TADY. Jeden list stojí asi 50 Kč a výběr vzorků je dost široký.
Komentáře: 7
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.