Vanilkové marshmallows
- 6 plátků želatiny Dr. Oetker
- 250 g cukru krupice
- 80 ml vody
- 3 bílky
- vydlabaný vnitřek ze 2 vanilkových lusků
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- asi 50 g cukru moučka
- asi 50 g kukuřičného škrobu
- Namočím želatinu do studené vody.
- Na plech nebo jinou rovnou plochu položím papír na pečení. Cukr moučku smíchám s kukuřičným škrobem a přes síto posypu touto směsí papír na plechu, a to v silnější vrstvě (každopádně papír nesmí být vidět).
- Cukr s vodou dám do kastrolu a vařím na středním plameni tak dlouho, dokud sirup nedosáhne teploty 120°C. Mezitím začnu šlehat bílky, aby zbělaly. Když má sirup požadovanou teplotu, pomalu ho tenkým pramínkem přilévám za stálého šlehání do bílků. Hned nato – dokud je sníh ještě dostatečně teplý – vyždímám plátky želatiny, přidám je k bílkům a zašlehám. Opět na chvíli vypnu šlehač, abych přidala vanilku, a pak už šlehám na plnou rychlost, dokud směs nezchladne a tím zároveň i nezhoustne. Výsledkem je hmota vlažná, lesklá a hustá natolik, že když ji vyliji na rovnou plochu, nerozteče se do stran.
- Takto připravenou hmotu opatrně rozprostřu na směs cukru a škrobu, a to v takové tloušťce, jak velké, resp. vysoké chci mít kostky. Nechám volně ztuhnout přes noc při pokojové teplotě.
- Druhý den popráším vršek placky směsí cukru a škrobu a překlopím na jiný plech či plochu, aby se marshmallows pořádně obalily i z druhé strany. Pak už stačí jen nakrájet na kostky nebo jen pruhy, jak libo. Nejlépe se to dělá suchým horkým nožem, který průběžně stále čistím a znovu nahřívám. Kostky ještě jednou celé obalím v cukrovém škrobu, pak je dám na síto a proházím, aby přebytečný škrob opadal.
- Marshmallows se skladují ve vzduchotěsné nádobě, aby neokoraly.
Tipy: Vanilkové marshmallows, česky žužu, jsou opravdu vynikající, můžete si je udělat i jen z jednoho bílku na zkoušku. Množství vanilky uvádím tak, jak to bylo v původním americkém receptu, já ale používám vanilkovou pastu, a té jsem dala na jeden bílek necelou lžičku – jako u všeho ochucování ale záleží na každém, jak intenzivní chuť zvolí. Žužu se dá připravit čistě jen z bílků a cukru, ale ochucené jsou lepší. Ve fázi, kdy se přidává vanilka, lze hmotu i obarvit potravinářským barvivem.
Bez komentářů
Dosud bez komentářů. Budete první.
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.