Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Ořechový smetanový dort

orechovy_dort

Geniální věci bývají jednoduché, jako i v tomto případě – sytě ořechová intenzivní chuť ve spojení s chladivou, jen decentně sladkou smetanou úplně stačí k dokonalému smyslovému zážitku.

Těsto

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 90 g cukru krupice
  • 3 velká vejce
  • 2 lžíce oleje z jader vlašských ořechů

Krém

  • 250 g mascarpone (1 kelímek)
  • asi 3 lžíce zlatého sirupu
  • 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)

jádra vlašských ořechů a zlatý sirup na dozdobení

  1. Do misky nasypu mleté ořechy, prosátou mouku s práškem do pečiva a promíchám.
  2. Z bílků a 1/3 cukru ušlehám tuhý a lesklý sníh.
  3. Žloutky se zbývajícím cukrem a olejem šlehám asi 5 minut, až pěkně zesvětlejí. Potom k žloutkům postupně přidávám střídavě sníh z bílků a sypké ingredience a vařečkou s citem promíchávám, až vznikne poměrně husté těsto.
  4. Těsto dám do formy a peču při 175°C asi 20-25 minut – když povrch těsta zmáčknu prstem a ono se vrátí pružně zpět, je hotové.
  5. Mascarpone smíchám se zlatým sirupem. Pak k němu přiliji studenou smetanu a společně vyšlehám do hustého krému. Šlehám jen na nízkou rychlost, a jakmile krém zhoustne, přestanu. Mascarpone totiž nemá přílišné šlehání rádo a krém by se mohl srazit.
  6. Vychladlý dort rozříznu vejpůl, namažu necelou polovinou krému a opět spojím. Zbytkem krému pomažu dort zvrchu. Ořechy (buď celé nebo nasekané, ale ne mleté) promíchám se zlatým sirupem, aby jím byly obalené, a dort jimi nahoře ozdobím.

Tipy: Recept vystačí na menší dort, pro dort standardní velikosti by bylo potřeba udělat těsto asi z 5 vajec. Syrové těsto je opravdu hodně husté, což je v pořádku – není to ořechový piškot, je to vydatné, proklatě ořechové těsto. Pokud by vejce byla malá, tak můžete množství mletých ořechů snížit, aby nebyl problém s jejich zapracováním. Zlatý sirup kupuji v obchodech Marks&Spencer, má vynikající sladkou karamelovou chuť, ale jde samozřejmě nahradit třeba medem nebo javorovým sirupem. Olej lze použít i jiný, např. slunečnicový.

Komentáře: 20

Voriskova
16.12.2013 11:43

Zdravím, koukám na tento dort, líbí se mi, ale v rozpisu surovin chybí o l e j. Zašlete mi prosím opravený recept na můj e-mail. Díky. M.V.

Eva
16.12.2013 23:41

Dobrý den, děkuji za přízeň a za komentář, ale příliš nerozumím Vašemu dotazu. V rozpisu surovin na těsto je na posledním místě uvedeno „2 lžíce oleje z jader vlašských ořechů“, a to je ten olej. Zdraví E. B.

Blanka
4.10.2014 17:15

Dobrý den, prosím , co je to ten zlatý sirup, kde se dá koupit? Dekuji Blanka

Eva
4.10.2014 23:00

Po pravdě řečeno, ani nevím, co to je, ale určitě to jde na internetu dohledat. Tuším, že nějak upravený cukr. Zlatý sirup, jak název napovídá, má zlatavou barvu, asi jako světlý karamel, ostatně velmi podobně i chutná. Hustý je asi jako hodně hustý tekutý med. Já ho kupuji v Marks & Spencer, je to taková typicky britská a americká potravina. Šel by nahradit buď hustým karamelovým sirupem nebo jednodušeji medem nebo ho lze klidně vynechat. Mějte se hezky.

Markéta
2.3.2016 10:07

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na velikost formy. Je to na 24, nebo ještě menší? Díky Markéta

Eva
2.3.2016 15:02

Tohle byl fakt prcek, já v podstatě jiné nedělám. Už si to přesně nepamatuji, ale z těch tří vajec to vystačilo přibližně na formu 18cm.

Alena
14.3.2016 21:10

Dobrý den Evičko, dnes jsem objevila Vaše stránky a jsem z nich úplně vedle. Ty recepty vypadají úžasně – chystám se na nějaký čokoládový dort pro manžela k narozeninám. Myslíte, že by se dal použít tento smetanový krém k některému čokoládovému dortu jako doplněk místo šlehačky?

Eva
14.3.2016 23:15

Určitě ano. 🙂

Blanka
30.8.2016 20:54

Evičko, mohl by tento krém být ve spodním patře třípatrového dortu, unese to nebo bude vykézat ven? Spodní patro 30cm.
Děkuji Blanka

Eva
30.8.2016 21:59

Asi bude vylézat ven, protože na něm nemá v chladu co ztuhnout – není v něm ani máslo ani čokoláda, je tudíž pořád měkký.

Naďa
15.10.2017 16:39

Dobrý den, v pátek jsem tento dort pekla na víkendovou návštěvu k rodičům. Neměla jsem sice zlatý sirup, takže jsem krém osladila cukrem, ale měla jsem doma „archivní“ domácí višně naložené v rumu, tak jsem prostřední vrstvu a hořejšek obložila právě višněmi. Chutnalo to moc dobře a také to i pěkně na řezu vypadalo. Těsto chutnalo výborně (jak by ne, když je to samý ořech) a určitě jsem ho nepekla naposled. Dovedu si představit, že by dobře chutnalo třeba s čokoládovou pěnou. Opět jsem se také přesvědčila, jak Vaše návody skvěle fungují – už jsem jich pár vyzkoušela a vše se vždy povedlo na jedničku!

Eva
19.10.2017 12:24

To jsem ráda a snad to vydrží. 🙂

Radka m.
6.12.2017 21:34

Chystám se na nej..teda korpus uz mam hotovy a vypadá dobre😂říkám si, jestli by sel krem trochu do citronova🤔?

Eva
7.12.2017 11:39

Myslím, že ano, ale opravdu jen trochu. Když dělám ořechovou bábovku, tak do těsta přidávám citronovou kůru i šťávu a je to dobré, lepší než když na ně zapomenu. Ale zase v tom těstě je to vážně jen takový nádech. Jestli si nejste jistá a máte třeba malý odřezek korpusu, tak můžete kapkou citronu (nebo co chcete použít) ochutit maličko krému a sníst to. Jestli Vám to bude chutnat. Jestli jste měla v plánu jen do krému nastrouhat trochu citronové kůry, tak toho bych se určitě nebála. 🙂

Radka m.
3.1.2018 21:51

Nakonec jsem upustila od citronu a udělala slaný karamel a tim trochu krem pokapala;). Dort byl výborný:) příště zkusim i s citronem:). Je proklatě orechovy.

Eva
10.1.2018 20:45

To je. 🙂

Naďa
24.9.2018 21:39

Pekla jsem už podruhé, těsto krásně vystačí i na větší formu (použila jsem 20 cm). Místo zlatého sirupu (který jsem neměla) jsem dala datlový, krém dostal hodně zajímavou příchuť, která se k ořechovému těstu pěkně hodila.
Už se těším na nové recepty, ať mám co zkoušet! 🙂

Eva
1.10.2018 19:51

No, teď to asi hned tak nebude. Chybí invence a hlavně čas. 🙁

Eva Kucirková
15.1.2020 10:39

Krásný den!! Vaše stránky jsou užasné!Určitě něco vyzkouším!

Anonym
24.9.2021 15:31

Hrozně se těším jak to bude chutnat až to upeču , ale mám problém, dá se něčím nahradit ten olej z jader vlašských ořechů?

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily