Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Višňový dort

Tento recept jsem jednou vygooglovala kdesi na internetu a je to recept od profesionální cukrářky. Možná proto, ač poměrně jednoduchý, je tak výborný.

Višňový dort Višňový dort řez

Těsto

  • 8 vajec
  • 480 g cukru krupice
  • 150 ml horké vody
  • 400 g polohrubé mouky
  • 30 g čokolády na vaření
  • 50 g kakaa

Krém

  • 1 lahev kompotovaných višní bez pecek (720 g)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 400 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 50 ml rumu
  • 6 bonbonů višně v čokoládě
  1. Do mísy proseji mouku s kakaem a vmíchám nastrouhanou čokoládu. Žloutky šlehám s cukrem a horkou vodou tak dlouho, dokud pěna nezesvětlá, nezhoustne a cukr se nerozpustí. Z bílků si vyšlehám tuhý sníh.
  2. Sníh z bílků a mouku střídavě vmíchávám do žloutkové pěny (lehce!), až vznikne hladké nadýchané těsto a vše je dobře spojené. Těsto se vlije do dortové formy a upeče. V receptu bylo, že se těsto vloží do studené trouby, nastaví se teplota na 150°C a peče se asi hodinu. Já to upeču tak nějak po svém, jak jsem zvyklá. Dort nechám téměř vychladnout a pak jej vyklopím z formy. (Lze upéct i plát a z něj pak vykrájet jednotlivé díly-patra dortu, takto se to v troubě snáz uhlídá.)
  3. Višně nechám okapat na cedníku, šťávu z nich naliji do odměrky a vodou doplním na 1/2 litru. Většinu šťávy naliji do kastrolu, přidám vanilkový cukr a dám vařit. Ve zbytku tekutiny rozmíchám mouku a škrob (pozor na žmolky). Když šťáva v kastrolu vře, vliji za stálého míchání zbytek tekutiny se škrobem a povařím dvě minuty na hustou kaši. Sundám z vařiče, povrch kaše přikryji fólií, aby se neudělal škraloup, a nechám vychladnout.
  4. Máslo s cukrem vyšlehám do pěny a pak po lžících, aby se směs nesrazila, přidávám vychladlou višňovou kaši. Když chci dort před potáhnutím pomazat stejným krémem, odložím si v této fázi část stranou. Nakonec do krému vmíchám višně z kompotu překrájené na menší kousky, rum a pokrájené bonbony.
  5. Vychladlý dort prokrojím, naplním krémem a uložím do chladu. Po zatuhnutí potřu dort odloženým krémem (jiným krémem, ganache, punčovinou…) a potáhnu libovolnou potahovací hmotou. Dobře uhladím a pak už stačí jen to nejmenší (?!??!) – celý dort hezky nazdobit.

 

Co jsem udělala oproti původnímu receptu jinak? Jen pár maličkostí. Dala jsem krapet víc strouhané čokolády, protože tu my rádi. Jelikož jsem dělala malý dort, použila jsem poloviční množství, než je uvedeno v receptu. S ohledem na sníženou dávku jsem měla dostatek višňové šťávy z kompotu a nemusela jsem doplňovat vodou, což bylo myslím lepší, chuť byla intenzivnější. Bonbony jsem vynechala, neboť se mi nechtělo kupovat kvůli tomu bonbonieru.

A aby byl dort pestřejší (to dělám s oblibou), použila jsem na střední vrstvu ganache z hořké čokolády (k čokoládě a smetaně jsem jen přidala trochu másla). Každou část korpusu jsem pod krém namazala višňovým džemem, pod máslový krém tence, pod ganache silněji. Dort jsem potáhla mandlovým marcipánem na potahování a dozdobila Smartflex Velvetem s příchutí mandle, růže jsou z třešňového Smartflex Floweru.

Inu, co napsat ještě. Dort byl vynikající a slavil úspěch, což potěší.

Komentáře: 28

Johana
29.9.2013 22:48

Jedla jsem ho, byl to jedinečně krásný zážitek pro oči i chuťové buňky.

jitka
5.10.2014 6:35

Tenhle dort vypadá taky nadherne člověk neví jaky dřív zkusit. Na jaky prumer formy to je a dort je lepší potahnout puncivinou? Mne se většinou korpusy nevybouli, tak si mam upect plat piskotu a z toho to udělat

Eva
5.10.2014 13:13

Vy jste mi ranní ptáče. 🙂 Nevím, na jaký průměr formy je původní recept, z celého množství jsem ho nepekla, ale 8 vajec, ještě nastavených vodou, to bude opravdu velký průměr. Já z polovičního množství udělala hranatý dort 15x15cm, čtyři pláty. Punčovina není obecně lepší, spíš je to dobrý způsob, jak využít odřezky z korpusu a zároveň je pak spotřeba krému menší, když se to drobky nastaví. Ale můžete klidně obmazat jen krémem. Pokud byste ale chtěla použít tento višňový krém, možná bych si ho část dala stranou, aby byl bez kousků višní a vytvořil tak dokonale hladkou plochu pod potah. Ale možná by ty kousky višní ani nevadily, jsou dost měkké.

jitka
5.10.2014 16:25

Mám malý mimco, tak vstávám brzo.Ach jo to jsou tak krásný dorty, že nevim, který dřív upéct. Takže z tech osmi vajec to bude hodně těsta na formu 24 kulatou

Eva
5.10.2014 19:00

Mockrát děkuji. 🙂 Ano, myslím, že na 24 cm by to mělo vystačit v pohodě. Jinak pokud se mi stane, že dort vyjde nižší, upeču z menšího množství ještě jeden nízký, vlastně jeden dortový plát. Ale tady věřím, že to nutné nebude.

Tučková
30.10.2014 19:56

jak docélíte té sněhově bílé na marcipán.potahu prosím? Danka

Eva
30.10.2014 21:13

To sněhově bílé je Smartflex. Celý dort jsem potáhla mandlovým marcipánem, a pak právě kvůli bílé barvě ještě tence Smartflexem. Dnes už bych to nedělala, ta bílá barva mi za to nestojí, ale je to řešení, když ji chcete. Mandlový Smartflex (když je ho tedy jen tenká vrstva) totiž chuťově na marcipánu zas tak moc neruší.

petra
9.2.2015 23:15

Dobrý večer, mohu použít místo cukru krupice třtinový? Děkuji ☺

Eva
9.2.2015 23:44

Určitě. 🙂

Sandra
27.4.2015 1:28

Dobre rano, muzu se zeptat kdyz jste delala korpus s polovicni davky tak predpokladam ze jste to potom pekla jen 30 min. na 150 stupnu?

Eva
27.4.2015 12:21

Já dobu nikdy nehlídám podle budíku, prostě koukám, jak se to v troubě vyvíjí, a až to je, tak to je.

Petra
14.7.2015 12:00

Dobry den, myslite, ze lze tento dort upuci ve forme vel. 24cm a trikrat ho rozriznout? Nebude se testo trhat? Ztuhne krem pod Smartflex dobre? Jeden den bych pekla korpus, druhy den mazala, i povrch a treti potahovala a zdobila, odpoledne tentyz den servírovala. Diky. Petra H.

Eva
14.7.2015 22:21

Myslím, že to půjde. Těsto se netrhá a krém ztuhne dobře.

Petra
18.7.2015 19:57

Diky moc, Evo. A jak bude testo tak vysoke (ve te forme o prum. 24cm), prosim? Neodhadnu mnozstvi a nevim z kolika vajec/mouky korpus upeci. Radeji bych pekla jeden vyssi a rozkrojila, nez pekla dva. A dilo se mi musí vydarit hned napoprve 🙂

Eva
18.7.2015 21:27

Asi vám už víc neporadím. Jak píšu u receptu, nepekla jsem ho z celé dávky, takže nevím, kolik těsta to dá. Ale to množství vajec a ostatních surovin je tak velké, že 24cm forma by měla být podle mě plná rozhodně dost.

Kristýna
27.7.2015 12:43

Milá paní Evo, tento dort jsem upekla ku příležitosti oslavy narozenin mé dcery. Povedl se na výbornou a také výborný byl 🙂 Množství jsem rozdělila do dvou forem (24cm), vymazaný byl tedy třikrát, jako ten váš. Děkuji za inspiraci, určitě jsem nepekla dle vašeho blogu naposledy. Fajn léto mějte!

Eva
27.7.2015 13:38

Tak to mám radost, že se nakonec všechno podařilo. 🙂

Lenka
30.12.2015 22:28

Dortik uzasny. Mam moc rada Vas blog a vzdy mi dobre poradite. Jedinna nesnaz je v tom, ze mam pokazde novy nejlepsi dort:). Nejdriv vitezil cokoladovy s marcipanem, toho sesadil orechovy s bilou ganache a ted tento visnovy…uz ted se tesim, ktery kral to bude priste. Diky za Vas blog i za to, ze se podelite o recepty:) a mnoho stesti a uspechu do noveho roku

Eva
30.12.2015 22:39

Děkuji za přání a doufám, že KAŽDÝ další dort bude lepší než ten předchozí. 🙂 Šťastný nový rok i Vám. Eva

Linda
8.1.2016 15:52

Dobrý den, můžete mi prosím napsat, jak jste udělala ganache na střední vrstvu? Budu péct dort o průměru 21cm. Mám použít 200g hořké čokolády, 100g šlehačky a kousek másla, nechat rozpustit a rozmíchat či našlehat? Děkuji.

Eva
9.1.2016 18:55

Jé, to už budou asi tři roky, co jsem tenhle dort dělala, takže si z toho vůbec nic nepamatuji. 🙂 Zkuste se inspirovat nějakým jiným mým receptem na dort s čokoládovým krémem. Nicméně krém z 200 g čokolády by měl co se týče množství stačit.

A
6.3.2016 20:17

Dobrý den… Na kolik stupnu mám tedy tento korpus pect… Vím, že je to mozna hloupa otazka, kdyz je to v popisu napsane, ale nevim, jestli to mam pect pres tu studenou troubu.. protoze ta nase uz ma neco za sebou a nevim zda by jeji vyhrati netrvalo prilis dlouho… Tak jestli to nemam pect na 150 nebo 180 rovnou a jestli se nemuze s korpusem neco stat kdyzby se pekl pomalu a delsi dobu nebo kratsi dobu a prudceji… Asi je to trochu kostrbate, ale snad je to pochopitelne 🙂 mockrat dekuji za odpoved

Eva
7.3.2016 21:18

Jak to bylo v tom původním receptu, to píšu, to je ta studená trouba. Já to upekla prostě asi na 170 jako všechno ostatní. Je to normální těsto, spíš piškotové, tak ho upečte, jak jste zvyklá. 🙂

Šárka
28.11.2016 20:17

Ahoj, i já se připojuji k nadšeným následovníkům. Dort jsem pekla k prvním narozeninám mojí Kristýnky a povedl se na výbornou. Trochu jsem modifikovala krém a na vrch jsem dala marcipán. Tleskám a doporučuji všem. Když jsem to zvládla já, téměř bez zkušeností s pečením dortů, zvládnete to taky! Díky ještě jednou!

Eva
29.11.2016 14:22

To je vynikající, že se vše obešlo bez komplikací. Postupy se snažím psát tak, abych jim rozuměla i já, takže jsou snad opravdu dostatečně polopatické. 😉

Mai B.
28.7.2018 18:39

Dobrý den,
chtěla bych udělat tento dort tátovi k šedesátinám, ale nejlépe dvoupatrový. Myslíte, že by to vyšlo? Aby to nevytlačilo ten krém…?
Díky moc za radu!

Eva
6.8.2018 22:33

Ze všeho jde udělat dvoupatrový dort, když se to udělá dobře. 😉

Mai B.
21.10.2018 17:50

Dobrý den, tak jsem ho udělala…měřil skoro půl metru a vážil šest a půl kilo…velká oslava 🙂 JE to moc dobrý recept! Doporučuji!

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily