Višňový dort
Tento recept jsem jednou vygooglovala kdesi na internetu a je to recept od profesionální cukrářky. Možná proto, ač poměrně jednoduchý, je tak výborný.
Těsto
- 8 vajec
- 480 g cukru krupice
- 150 ml horké vody
- 400 g polohrubé mouky
- 30 g čokolády na vaření
- 50 g kakaa
Krém
- 1 lahev kompotovaných višní bez pecek (720 g)
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 400 g másla
- 150 g cukru moučka
- 50 ml rumu
- 6 bonbonů višně v čokoládě
- Do mísy proseji mouku s kakaem a vmíchám nastrouhanou čokoládu. Žloutky šlehám s cukrem a horkou vodou tak dlouho, dokud pěna nezesvětlá, nezhoustne a cukr se nerozpustí. Z bílků si vyšlehám tuhý sníh.
- Sníh z bílků a mouku střídavě vmíchávám do žloutkové pěny (lehce!), až vznikne hladké nadýchané těsto a vše je dobře spojené. Těsto se vlije do dortové formy a upeče. V receptu bylo, že se těsto vloží do studené trouby, nastaví se teplota na 150°C a peče se asi hodinu. Já to upeču tak nějak po svém, jak jsem zvyklá. Dort nechám téměř vychladnout a pak jej vyklopím z formy. (Lze upéct i plát a z něj pak vykrájet jednotlivé díly-patra dortu, takto se to v troubě snáz uhlídá.)
- Višně nechám okapat na cedníku, šťávu z nich naliji do odměrky a vodou doplním na 1/2 litru. Většinu šťávy naliji do kastrolu, přidám vanilkový cukr a dám vařit. Ve zbytku tekutiny rozmíchám mouku a škrob (pozor na žmolky). Když šťáva v kastrolu vře, vliji za stálého míchání zbytek tekutiny se škrobem a povařím dvě minuty na hustou kaši. Sundám z vařiče, povrch kaše přikryji fólií, aby se neudělal škraloup, a nechám vychladnout.
- Máslo s cukrem vyšlehám do pěny a pak po lžících, aby se směs nesrazila, přidávám vychladlou višňovou kaši. Když chci dort před potáhnutím pomazat stejným krémem, odložím si v této fázi část stranou. Nakonec do krému vmíchám višně z kompotu překrájené na menší kousky, rum a pokrájené bonbony.
- Vychladlý dort prokrojím, naplním krémem a uložím do chladu. Po zatuhnutí potřu dort odloženým krémem (jiným krémem, ganache, punčovinou…) a potáhnu libovolnou potahovací hmotou. Dobře uhladím a pak už stačí jen to nejmenší (?!??!) – celý dort hezky nazdobit.
Co jsem udělala oproti původnímu receptu jinak? Jen pár maličkostí. Dala jsem krapet víc strouhané čokolády, protože tu my rádi. Jelikož jsem dělala malý dort, použila jsem poloviční množství, než je uvedeno v receptu. S ohledem na sníženou dávku jsem měla dostatek višňové šťávy z kompotu a nemusela jsem doplňovat vodou, což bylo myslím lepší, chuť byla intenzivnější. Bonbony jsem vynechala, neboť se mi nechtělo kupovat kvůli tomu bonbonieru.
A aby byl dort pestřejší (to dělám s oblibou), použila jsem na střední vrstvu ganache z hořké čokolády (k čokoládě a smetaně jsem jen přidala trochu másla). Každou část korpusu jsem pod krém namazala višňovým džemem, pod máslový krém tence, pod ganache silněji. Dort jsem potáhla mandlovým marcipánem na potahování a dozdobila Smartflex Velvetem s příchutí mandle, růže jsou z třešňového Smartflex Floweru.
Inu, co napsat ještě. Dort byl vynikající a slavil úspěch, což potěší.
Komentáře: 28
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.