Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Potahované dorty

Stačí sednout k internetu a člověk brzy zjistí, jak velkým fenoménem se potahované dorty staly. I já jim zpočátku propadla, ale záhy jsem zjistila, že to není to, co bych chtěla dělat. Vůbec nejhorší jsou tzv. 3D dorty, tedy dorty vytvarované do podoby. Dort má zkrátka vypadat jako dort a ne jako vysavač (nebo ještě něco horšího). Když má dort klasický tvar a je jen vkusně dozdobený, tak proti tomu nic nemám, ony takové dorty pro děti nebo svatební si o podobnou vizualizaci přímo říkají. A pokud je dort potažený mandlovým marcipánem, který miluji a který je ostatně jediná potahovací hmota vhodná ke konzumaci, tak jsem pro všemi deseti.

Zkrátka není nad dort, který je připraven s péčí a láskou a z kvalitních ingrediencí. A který už od pohledu křičí do světa: Jsem vážně tak dobrý, jak vypadám, ochutnej! Ony jsou ostatně potahované dorty považovány v cukrářském světě za poněkud nemoderní a třeba v kulinářských velmocích jako je Francie na ně moc často nenarazíte. V té souvislosti mi vytanula pražská cukrárna Saint Tropez v Praze, která je vážně skvělá. Je to tam sice drahé až běda, ale jednou za půl roku při návštěvě Prahy je příjemné jít si tam zahřešit.

I když tedy potahované dorty moc nedělám, něco jsem přece jen stvořila. Tady je ukázka. No vlastně jsou to skoro všechny moje potahované dorty (když nepočítám Princeznin dort, ten se pro velký úspěch opakuje poměrně často).

 

Houbařský dort

Dort pro houbaře Dort pro houbaře detail slimáka

Tento dort byl můj první opravdový potahovaný dort. Potah, mašlička a tráva  je marcipán, ozdoby nahoře domácí falešný marcipán. Dort byl pro rodiče mého manžela. Jsou vášniví houbaři, takže o tématu bylo rozhodnuto. Dopadl docela dobře, zvlášť na slimáka jsem pyšná. Jelikož venku zrovna panovaly třicítky teploty, tak se i pěkně, skoro slizce leskl. Jen v tom vedru to vůbec nechtělo ztvrdnout. Dort byl složen z tmavého těsta podle receptu na Sacher v kombinaci se světlým mechovým piškotem, krémy byly vanilkový máslovo-bílkový, a šlehaná ganache z hořké čokolády a lesního ovoce.

Dort z kurzu o potahování a zdobení

Dort s ptáčky

Dychtiva naučit se správně potahovat dort jsem absolvovala kurz zdobení dortu pro začátečníky v TopCake Studiu a s tímto výtovrem jsem z kurzu odešla. Dílko trochu utrpělo při přenosu, neboť když jsem vylezla s krabicí z tramvaje, nastala zřejmě největší průtrž mračen letošního roku, kdy voda tekla ulicí jak řeka a z kanálů na Žižkově tryskaly gejzíry. Pak ještě jízda po středočeských silnicích a ptáčci měli dost (upadaly jim zobáky a tak). Díky kurzu jsem se kromě techniky obeznámila také s potahovací hmotou Smartflex Velvet, se kterou se krásně pracuje a potahuje, rychle tvrdne, má krásně sametový povrch a mandlová příchuť se dala na dortu s přimhouřenýma očima i jíst. Z ostatních příchutí jsem ochutnala ještě třešeň, která podle mě chutná jako žvýkačka.

Jarní dort

Žlutý dort se sedmikráskami

Tohle byl dort k narozeninám mé sestry. Pořád je to takové začátečnické, ale kvítka byly ve skutečnosti docela efektní. Na korpus jsem použila piškotové těsto Madelines, a krémy máslový s lemon curd a šlehanou ganache z bílé čokolády a malin (ráda kombinuji dva krémy v jednom dortu, aby to bylo chuťově pestřejší). Potah dortu je pravý marcipán (jak jinak) a všechny ozdoby jsou z potahovací hmoty Smartflex Velvet s příchutí mandle, protože z marcipánu by tak nevytvrdly.

Dort s růžemi

Čtvercový dort s růžemi Čtvercový dort s růžemi zeshora

Původně to měl být dortík pro mamku k svátku, jen takový malý, abych se procvičila. Opravdu jsem začala s malou korpusovou základnou 15×15 cm, ale nějak se stalo, že výsledkem byl veliký a přetěžký dort. Ale byl výborný, musím se pochválit. Růže jsou moje první, co jsem dělala, a nedopadlo to myslím nejhůř. Recept je sofistikovanější, tak jsem mu věnovala samostatný příspěvek (viz višňový dort). Základní potah je mandlový marcipán na potahování, zelené vlny a lístky Smartflex Velvet mandle, a růže Smartflex Flower třešeň.

Dort dýně

dort_dyne dort_dyne_rez

Když přišel podzim a s ním čas dýní, chtěla jsem vyzkoušet dýňové těsto. Tak jsem to spojila i s modelací potahovaného dortu, protože tady mi ten 3D dort přišel tak nějak adekvátní. A vznikla docela pěkná tykev. Těsto se sice k potahovce chuťově příliš nehodí, ale jinak spokojenost. A přibyla nová zkušenost z fotografování: obvykle snímky focené večer s bleskem nevypadají moc dobře, v případě oranžové, žluté a černé barvy to ale dopadlo výtečně – takřka barokní zátiší. A tímto jsem jednou provždy skončila se Smartflexem, protože i když se s ním dobře pracuje, tak dort chuťově leda zkazí. Alespoň podle mě.

Pistáciový dort

pistaciovy_dort_bila pistáciový dort

Je evidentní, že mám raději decentní klasiku, neboť jsem umírněný konzervativec a staromilec. Marcipán na potahování jsem obarvila pistáciovou pastou a pak už stačilo jen pár cukrových perliček. Recept je tady.

Vánoční dort

vánoční dort vánoční dort

Neznám lepší vzhled vánočně motivovaného dortu, než je jednoduchý čistý bílý dort ozdobený lístkem cesmíny s červenými bobulkami. Samozřejmě to předpokládá, že dortík musí být potažen čistě a hezky, což je v tomto případě trochu problém, protože díky sušenému ovoci v těstě je povrch hrbolatý. Silná vrstva marcipánu to trochu zahladí, a kdyby chtěl někdo opravdu dokonalost, lze dort obmazat ganachí z hořké čokolády. Vzhledem k povaze dortu ale myslím, že sem tam hrbolek nevadí, stačí, když není nikde záhyb, je udělán čistě dolní okraj, nikde se nic netrhá apod. Ideální je, aby byl dort krásně bílý, jako padlý sníh. To se dá zařídit tak, že dort potažený mandlovým marcipánem (bez něj to přece nejde) se potáhne ještě jednou, a to slabší vrstvou potahovací hmoty s mandlovou příchutí. Chuť to ale trochu pokazí, takže záleží na vás. On bude dort vypadat dobře, i když bude nahoře jen ten marcipán. Recept na vánoční dort je zde.

Dort pro holčičky

dort_s_tucnaky dort_s_tucnaky_detail

Kecala jsem, ještě jednou jsem se ke Smartflexu dostala, a to když jsem dostala za úkol udělat dort pro příbuzné, pro dvě roztomilé holčičky dvojčata. Jedno jsem věděla hned – musí být růžový, a s marcipánem bych takové barvičky nedosáhla. Nehledě na složité ozdoby. Pak jsem dlouho přemýšlela, jak jej ozdobit, protože kytičky a motýlci se v prosinci moc nehodí. Nakonec jsem přišla na tučňáky a k nim něžné sněhové vločky a perličky. Korpus byl čokoládový (recept zde), protože se osvědčil, a krém jsem udělala bílkovo-máslový, vanilkový a malinový – zase bílá a růžová. S tučňáky jsem si vyhrála, trvalo mi dva večery je vymodelovat, ale sama jsem z nich měla radost. A teď vám je s dovolením představím: první přiváží dort na saních, další nese květiny, jiný přináší rybu k zakousnutí a ty dvě nakonec přišly gratulovat s balónky.

tucnak3 tucnak2 tucnak1 tucnak4

Jednoduché, zato dobré dorty

dort_marcipan_bordo dort_pro_terezu2 marcipanovy_dort dort s jarními květy

Díky šílenství ohledně potahovaných dortů, kdy se řeší v podstatě jen to, jak dort bude vypadat (hoblík, čivava, jelito, počítač, penis…), aby to bylo co nejvtipnější, získávám stále silnější pocit, že se svět zbláznil, a vůči takovým dortům stále silnější averzi. O to raději udělám pro známé dort, od kterého požadují pouze to, „aby to byl ten stejný, jako minule, protože byl výborný“ – o vzhledu ani slovo.  Když už tedy potahovaný dort, pak jen s pravým marcipánem, a pro mě jednoznačně vede čokoládový dort (těsto podle tohoto receptu nebo tohoto, krém čokoládový). A když už je dort takhle luxusní, z drahých surovin, nebudu ho samozřejmě degradovat ořezáváním do nesmyslných tvarů nebo divokým barvením. Takovému dortu nejvíc sluší jednoduchý klasický tvar a jednoduché zdobení, k čemuž jsou asi nejvhodnější květiny (po zkušenosti už se uchyluji raději k živým, protože modelování okvětních lístků a drátkování pro mě znamenalo peklo a už nikdy víc to dělat nechci). Šikovná je též silikonová otiskovací podložka, která vykouzlí efektní vzorek. A divili byste se, co dokáže taková pěkná saténová či atlasová stuha – nehledě k tomu, že zakryje případné nedostatky u dolního okraje dortu.

Potahovaný patrový dort

Udělat patrový dort není nic složitého, ale vždy je dobré spodní patra vyztužit. Jak na to se dozvíte u citronového dortu.

patrový dort

Bûche de Noël

Vánoce 2016 a pokus o vánoční poleno. Chtěla jsem udělat náš oblíbený vánoční dort se sušeným ovocem trochu jinak, proto jsem se rozhodla pro roládu, do níž jsem zarolovala mandlový marcipán (víc než 50% mandlí) a potáhla marcipánem na potahování. Jedna rada: nezkoušejte to. Toto těsto se na roládu nehodí ani omylem. Hrozně praská a drolí se, a stálo mě opravdu hodně úsilí, aby se to udrželo pohromadě. Potah jsem trochu obarvila nahnědo a pak jsem to dobarvila práškovým kakaem pomocí štětce. Vrcholem je psychedelická sýkorka, malovaná prachovými barvami rozmíchanými ve vodce.

buche de noel

Komentáře: 36

Irena
24.3.2014 11:35

Mluvíte mi z duše, vaše dorty jsou nádherné. Chystám se vyzkoušet pistáciový, ale mám problém sehnat pistáciovou a vanilkovou pastu. Tak uvidíme…

Eva
24.3.2014 12:50

Moc Vám děkuji za pochvalu. Trochu jsem se obávala, že mé výtky (i když je nemyslím zle) na adresu potahovaných 3D dortů spíš vyvolají nevoli, tak mě těší, že to někdo vidí stejně. 🙂 Pokud jde o vanilkovou pastu, kupuji ji v prodejně Candy Shop (dříve Robertson) na Vinohradské v Praze, mají i e-shop, ale zrovna tu pastu tam z nějakého důvodu nemají. Na prodejně ale zatím vždy byla, takže by šlo určitě se domluvit e-mailem. Ostatně v pistáciovém dortu není zas tak moc důležitá, a když tak lze nahradit dobrým vanilkovým extraktem nebo samozřejmě pravou vanilkou (s pastou je to prostě jen jednodušší). Pistáciovou pastu jsem koupila v obchodě s dortovými pomůckami (Dortissimo), už ale bohužel nevím, jakou přesně, protože je jich víc, stála kolem 150Kč. Ať se Vám daří a hlavně chutná. 🙂

Tatiana
7.4.2014 13:29

Děkuji za super inspirace, dělala jsem podle vás ten poctivý piškot a taky měla bolavou ruku od šlehání, ale výsledek stál za to. Co se týče tvarů dortu jsem taky pro klasiku…výjimkou jsou děti.

Eva
7.4.2014 20:17

No jo děti… 🙂 Jinak já taky děkuji, za kladnou reakci, a mějte se hezky.

bára
1.12.2014 9:34

ty sorty jsou super, ted sem se do nich po dlouhých pořadech které sleduji na primalove pustila , není to nic mistrovského ale rodina je z nich natšená.máte tu krásné dorty a já ted zrovna chystám vánoční a je jen pro rodinu takže nic velkého a fantazii mám ale ten váš je bezva a tak ho udělám(pokusím se).

Eva
1.12.2014 18:33

Je dobře, že Vás to baví. Takový koníček rodina určitě ocení. 🙂

Lenka
6.6.2015 15:04

No krásná, čistá práce, kterou se jistě nechám inspirovat. Sice také peču, ale nikdy není dost nových podnětů! A cítím jistou sounáležitost ohledně 3D dortů – zásadně nedělám, na punčovině nevidím nic lahodného a navíc nejsem sochař :-)! Figurky pro děti, květiny – ano! I dětem lze udělat vkusný dortík s figurkami, pro mě má přednost vždycky chuť a kvalita surovin.

Lenka
6.6.2015 15:13

Jinak jsem nahlodána ohledně potahovací hmoty – potahuji Smartflexem (mandle nebo třešeň, podle korpusu a krému) nebo Pastou Damou, ale uvažuji nad tím potahovacím marcipánem. Klasický marcipán mám sice ráda i jen tak „do huby“, ale nepotahovala jsem s ním, jen jsem jej dávala třeba pod potah kvůli chuti, protože je logicky nažloutlý. Potahovky beru prostě jako ozdobu k dosažení určitého vzhledu dortu. U nás doma máme nejraději „obyčejný“ korpus z kakaa od Kovandů, prokapaný koňakem nebo portským, jednotlivé pláty potřené malinovou marmeládou a zdobený šlehačkou a malinami.

Eva
6.6.2015 19:18

No jestli jste marcipán na potahování ještě nevyzkoušela, tak doporučuji. Je fakt, že není bělostný, ale to skoro nikdy nevadí. Hlavně ale ta chuť, že ano. Sestra skoro jiný dort než s ním nechce a já s mamkou ho máme taky moc rády. Jakože Smartflex a jiné potahovky bychom z dortu nejspíš slouply a vyhodily, tak marcipán si necháváme na konec, jako to nejlepší. 🙂 Tuhle „potahovku“ bereme naopak nikoli jako ozdobu, ale jako významnou součást celkové chuti dortu. Ale taky jsou samozřejmě osoby, kterým nechutná, to je prostě o každým jednotlivci. Nicméně pracuje se s ním dobře, netvrdne, neosychá, neroztéká se a k čokoládovému těstu a šlehačce je úplně nejlepší. 😉

Lenka
6.6.2015 22:04

No děkuji za odpověď :-). Teď jsem za posledních 14 dní pekla dva dorty svatební a jeden dětský pro dvouletou holčičku, tak mám předortováno. Ale příště už jistě zkusím potahovací marcipán. Líbí se mi, jak se nezištně dělíte o zkušenosti – to asi proto, že kreativní pečení je vášeň, nikoli obživa, že? Já peču vpodstatě jen rodině a dobrým známým, kteří vědí, co mohou čekat, a to za cenu surovin. Občas je to někomu blbé a přihodí mi za práci :-). Jinak já potahovku sloupnu a vyhodím, tak je asi čas posunout se o level výše, abych to dělat nemusela :-). Díky!

Eva
7.6.2015 21:58

Přesně tak, je to vášeň a peču jen pro rodinu. Pro cizí bych ani nemohla, na to jsem moc velký nervák. 🙂

Tereza
8.6.2015 15:44

Nádherné dorty a pro mne velká inspirace konečně se vymanit z těch stupidit typu Pů a 3D pejsci… neumím říct ne a pak nemám z těch svých děl moc radost… A naposled, když jsem pekla pro cizí, tak jsem dělala máslový bílkový krém podle vašeho receptu, tmavý korpus, zadání bylo máslový světlý krém a jinak prý jak chci já, ale žádné ovoce a ovocné krémy, a výsledkem bylo, že mi paní napsala, že větší hnus ještě nejedla a co prý jsem za cukrářku, když neproliju dort ovocnou šťávou… Takže pro cizí opravdu ne a už jen v takové linii, jakou si udržujete vy:)

Eva
8.6.2015 22:45

Jasně, pečení má být pro radost, proto bych taky pro jiné péct nechtěla. Však ať si to udělají sami nebo objednají v cukrárně, tam by si určitě nedovolili být takhle sprostí. Vykašlete se na cizí a myslete na sebe. 😉

Evina
6.7.2015 17:08

Konečně taky někde čtu názor z mého pohledu rozumných lidí, kteří, stejně jako já, nejsou nakloněni potahovací hmotě. Občas si něco upeču, ale striktně se držím toho, že dort má být od pohledu dort a ne fotbalový míč, pes, bota atp. Ve mě to nějak prostě nevyvolává ten pocit, že se mi sbíhají sliny. Navíc ta umělá barviva… Stejně ten „obal“ každý většinou vyhodí. Nemluvě o tom, že pokud bych to měla potáhnout, dost mě to omezuje ve výběru mých oblíbených ingrediencí. Tohle fakt není pro mě. Díky, že v tom nejsem sama!

Eva
7.7.2015 10:16

Mě taky vždycky potěší, když zjistím, že je nás víc. Zvlášť ze začátku jsem měla trochu obavy, že když svůj názor naplno napíšu, tak mě stoupenkyně „módních“ 3D dortů virtuálně ukamenují. 🙂 Zároveň je mi líto lidí, kteří na dortu zaplatí několik stovek za potahovací hmotu (cena dortu se nejčastěji počítá podle váhy dortu), kterou pak vyhodí. Ale mám takový neurčitý pocit, jakoby se přístup k dortům pomalu měnil a lidi zjišťovali, že dort je něco jiného než autobus či smějící se penis. 😉

Radka M.
23.7.2015 21:29

Jsem ráda, že nejsem jediná, komu ty 3D dorty přijdou stupidní :). Nechápu, koho to může potěšit. Nedávno jsem v televizi narazila na nějaký díl pořadu Božské dorty od Markéty, viděla jsem jen malý kousek a dost mě to znechutilo..Byl to zrovna dort ve tvaru nějakého hrnce s jelity, papričkami a tlačenkou. Bylo to tak ošklivě lesklé a nepřirozené, že bych tedy opravdu neměla ani náladu ochutnat, a to by mohl být nebesky dobrý. Nevím, kam se poděla jednoduchost a čistota. Vaše dortíky jsou nádherné a navíc – aspoň co jsem zatím vyzkoušela – chuťově vynikající!

Eva
23.7.2015 22:55

No jo, zabijačkový dort si matně pamatuji, nebyl tam i chleba a okurčičky? Ale tak já doufám, že lidé na to časem sami přijdou, že to není nic vkusného. Mně to naštěstí došlo docela brzo a teď se i trochu stydím, protože jsem taky dělala třeba dort ve tvaru dýně a modelovala jsem slimáka. 🙂
Jinak jsem ale moc ráda, že recepty zkoušíte a že jste spokojená. Pak jsem totiž spokojená i já. 😉

Radka M.
24.7.2015 7:01

Zkoušela jsem jich už několik a vždy sem chodím pro inspiraci:). Dnes se chystám na čokoládový dortík s marcipánem, už se těším :).

Aja
7.11.2015 0:07

Dobry den, mam jednu kontrolni otazku. Jak udelat dort vé tvaru polokoule? Synator si objednal hlavu spidrmana. Musi byt forma nebo to jde i jinak? Samozrejme ze formu nemam. Dekuju

Eva
7.11.2015 22:13

V tom Vám neporadím, zkuste nějaké dortové fórum, kde se 3D dorty zabývají. Mě napadá leda upéct standardní dort a pak ho ořezat.

Denisa
14.3.2016 11:13

Dobry den pani Evo, muzete mi poradit nejaky jednoduchy a dobry cokoladovy krem pod potahovany dort? Moc dekuji 🙂

Denisa
15.3.2016 10:20

Dekuji moc za tip na krem. Jen se chci ujistit, protoze v navodu je smetana ke slehani a ja jsem myslela, ze pod potahovane dorty smetana by nemela byt. Dekuji

Eva
16.3.2016 10:17

V ganachovém krému sice smetana je, ale podstatou je to čokoládový krém, smetana tam nehraje hlavní roli. Ale třeba marcipánu nevadí ani čistá šlehačka.

Denisa
24.3.2016 19:00

Super, dekuji moc pani Evo 🙂

Jana
9.4.2016 23:17

Máte úplnou pravdu, vždy mě při pohledu na obarvené tlustou vrstvou potažené dorty přešla na sladké chuť a odmítala jsem ho ochutnat. Jednou mě kamarádka přesvědčila a já ochutnala potažený dort pravým marcipánem , krém byl čokoládový a vanilkový + světlý korpus, řeknu vám , že od té doby na marcipán nedám dopustit. Vaše stránky jsou krásné , srozumitelné a inspirující. Děkuji Jana

Eva
10.4.2016 22:41

Děkuji moc a s marcipánem to mám stejně. Ne že bych ho musela na všem a s čímkoli, ale třeba právě čokoládový dort doplňuje podle mě geniálně. Právě včera jsem si to opět potvrdila. 🙂

simona
29.10.2016 22:25

nadhera! rada bych se zeptala na cem jsou zapichle ty balonky? 🙂

Eva
29.10.2016 23:39

Jsou to aranžovací drátky, tenké, bílé. V obchodech orientovaných na dorty je prodávají mezi pomůckami pro modelování květin. 🙂

jana
30.10.2016 8:02

mohla bych do marcipanu pridar bile gelove barvivo aby nebyl tak nazloutly?

Eva
30.10.2016 21:23

Já ani nevím, že takové barvivo existuje. 🙂 Je jediná rada (určitě zcela nečekaná), a to vyzkoušet to na kousku marcipánu. 😉

Alena
10.1.2017 11:45

Dobrý den Evo,mohu se zptat jak jste dělala malinovou ganache z bile čokolády u dortu pro sestru? Děkuj Alena

Eva
10.1.2017 18:54

Tak to jste mě teď dostala. Já už si vůbec nepamatuji, že bych něco takového dělala. Ale když to píšu, tak to asi bude pravda. Jenže to bylo jen jednou a před několika lety a recept určitě z hlavy dohromady nedám. Ale předpokládám, že to bylo tak nějak stejné jako u tohoto dortu: http://kousekdortu.cz/bozsky-cokoladovo-malinovy-dort/ , jen místo hořké čokolády bílá. A možná jí bylo hmotnostně trochu víc. Prostě udělat ganache z čokolády a malinového protlaku, nechat v lednici vychladnout (resp. ztuhnout) a pak přilít smetanu ke šlehání a vyšlehat. Té smetany tam může být relativně libovolné množství, ona se do tuhé konzistence vyšlehá vždycky, takže záleží na tom, jestli má být krém víc šlehačkový nebo víc čokoládový.

Lucka
1.4.2017 11:52

No, tak jsem též chtěla zkusit potahovaný dort… Na první pokus si myslím dobré, ale hlavní problém byl ten, že se mi hmota trhala a nebyla pak tak krásně hladká… 🙁 Může to být větším množství barvy, kterou jsem tam dávala?
Dále jsem měla problém s rohy – dělala jsem obdélník, ale to chce asi cvik. Každopádně je to pracné, ale pár potahovaných ještě budu muset vytvořit, než dostanu ten pravý grif.
Nicméně jsem dělala vaše piškotové těsto, světlé i tmavé a to se povedlo krásně – rovné, nepřipeklo se, nadýchané. Super, děkuji za inspiraci. 🙂

Eva
1.4.2017 21:39

Rohy jsou opravdu těžké, čtverec jsem dělala jen jednou kdysi a též to nedopadlo dobře. 🙂 Množství barvy by nemělo mít vliv, té gelové barvy tam stejně nedáváte moc. Chce to hmotu hlavně dobře propracovat, nevyválet moc tence a nenechat oschnout. Každopádně potahování je opravdu otázkou cviku, nemůžete chtít skvělý výsledek už při prvních dortech.
Tak aspoň že ten piškot vyšel. 😉

Adela
24.7.2019 14:20

Dobrý den, můžu se zeptat zda je možné lepit jedli papír na marcipanovy dort? Dekujj

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily