Potahované dorty
Stačí sednout k internetu a člověk brzy zjistí, jak velkým fenoménem se potahované dorty staly. I já jim zpočátku propadla, ale záhy jsem zjistila, že to není to, co bych chtěla dělat. Vůbec nejhorší jsou tzv. 3D dorty, tedy dorty vytvarované do podoby. Dort má zkrátka vypadat jako dort a ne jako vysavač (nebo ještě něco horšího). Když má dort klasický tvar a je jen vkusně dozdobený, tak proti tomu nic nemám, ony takové dorty pro děti nebo svatební si o podobnou vizualizaci přímo říkají. A pokud je dort potažený mandlovým marcipánem, který miluji a který je ostatně jediná potahovací hmota vhodná ke konzumaci, tak jsem pro všemi deseti.
Zkrátka není nad dort, který je připraven s péčí a láskou a z kvalitních ingrediencí. A který už od pohledu křičí do světa: Jsem vážně tak dobrý, jak vypadám, ochutnej! Ony jsou ostatně potahované dorty považovány v cukrářském světě za poněkud nemoderní a třeba v kulinářských velmocích jako je Francie na ně moc často nenarazíte. V té souvislosti mi vytanula pražská cukrárna Saint Tropez v Praze, která je vážně skvělá. Je to tam sice drahé až běda, ale jednou za půl roku při návštěvě Prahy je příjemné jít si tam zahřešit.
I když tedy potahované dorty moc nedělám, něco jsem přece jen stvořila. Tady je ukázka. No vlastně jsou to skoro všechny moje potahované dorty (když nepočítám Princeznin dort, ten se pro velký úspěch opakuje poměrně často).
Houbařský dort
Tento dort byl můj první opravdový potahovaný dort. Potah, mašlička a tráva je marcipán, ozdoby nahoře domácí falešný marcipán. Dort byl pro rodiče mého manžela. Jsou vášniví houbaři, takže o tématu bylo rozhodnuto. Dopadl docela dobře, zvlášť na slimáka jsem pyšná. Jelikož venku zrovna panovaly třicítky teploty, tak se i pěkně, skoro slizce leskl. Jen v tom vedru to vůbec nechtělo ztvrdnout. Dort byl složen z tmavého těsta podle receptu na Sacher v kombinaci se světlým mechovým piškotem, krémy byly vanilkový máslovo-bílkový, a šlehaná ganache z hořké čokolády a lesního ovoce.
Dort z kurzu o potahování a zdobení
Dychtiva naučit se správně potahovat dort jsem absolvovala kurz zdobení dortu pro začátečníky v TopCake Studiu a s tímto výtovrem jsem z kurzu odešla. Dílko trochu utrpělo při přenosu, neboť když jsem vylezla s krabicí z tramvaje, nastala zřejmě největší průtrž mračen letošního roku, kdy voda tekla ulicí jak řeka a z kanálů na Žižkově tryskaly gejzíry. Pak ještě jízda po středočeských silnicích a ptáčci měli dost (upadaly jim zobáky a tak). Díky kurzu jsem se kromě techniky obeznámila také s potahovací hmotou Smartflex Velvet, se kterou se krásně pracuje a potahuje, rychle tvrdne, má krásně sametový povrch a mandlová příchuť se dala na dortu s přimhouřenýma očima i jíst. Z ostatních příchutí jsem ochutnala ještě třešeň, která podle mě chutná jako žvýkačka.
Jarní dort
Tohle byl dort k narozeninám mé sestry. Pořád je to takové začátečnické, ale kvítka byly ve skutečnosti docela efektní. Na korpus jsem použila piškotové těsto Madelines, a krémy máslový s lemon curd a šlehanou ganache z bílé čokolády a malin (ráda kombinuji dva krémy v jednom dortu, aby to bylo chuťově pestřejší). Potah dortu je pravý marcipán (jak jinak) a všechny ozdoby jsou z potahovací hmoty Smartflex Velvet s příchutí mandle, protože z marcipánu by tak nevytvrdly.
Dort s růžemi
Původně to měl být dortík pro mamku k svátku, jen takový malý, abych se procvičila. Opravdu jsem začala s malou korpusovou základnou 15×15 cm, ale nějak se stalo, že výsledkem byl veliký a přetěžký dort. Ale byl výborný, musím se pochválit. Růže jsou moje první, co jsem dělala, a nedopadlo to myslím nejhůř. Recept je sofistikovanější, tak jsem mu věnovala samostatný příspěvek (viz višňový dort). Základní potah je mandlový marcipán na potahování, zelené vlny a lístky Smartflex Velvet mandle, a růže Smartflex Flower třešeň.
Dort dýně
Když přišel podzim a s ním čas dýní, chtěla jsem vyzkoušet dýňové těsto. Tak jsem to spojila i s modelací potahovaného dortu, protože tady mi ten 3D dort přišel tak nějak adekvátní. A vznikla docela pěkná tykev. Těsto se sice k potahovce chuťově příliš nehodí, ale jinak spokojenost. A přibyla nová zkušenost z fotografování: obvykle snímky focené večer s bleskem nevypadají moc dobře, v případě oranžové, žluté a černé barvy to ale dopadlo výtečně – takřka barokní zátiší. A tímto jsem jednou provždy skončila se Smartflexem, protože i když se s ním dobře pracuje, tak dort chuťově leda zkazí. Alespoň podle mě.
Pistáciový dort
Je evidentní, že mám raději decentní klasiku, neboť jsem umírněný konzervativec a staromilec. Marcipán na potahování jsem obarvila pistáciovou pastou a pak už stačilo jen pár cukrových perliček. Recept je tady.
Vánoční dort
Neznám lepší vzhled vánočně motivovaného dortu, než je jednoduchý čistý bílý dort ozdobený lístkem cesmíny s červenými bobulkami. Samozřejmě to předpokládá, že dortík musí být potažen čistě a hezky, což je v tomto případě trochu problém, protože díky sušenému ovoci v těstě je povrch hrbolatý. Silná vrstva marcipánu to trochu zahladí, a kdyby chtěl někdo opravdu dokonalost, lze dort obmazat ganachí z hořké čokolády. Vzhledem k povaze dortu ale myslím, že sem tam hrbolek nevadí, stačí, když není nikde záhyb, je udělán čistě dolní okraj, nikde se nic netrhá apod. Ideální je, aby byl dort krásně bílý, jako padlý sníh. To se dá zařídit tak, že dort potažený mandlovým marcipánem (bez něj to přece nejde) se potáhne ještě jednou, a to slabší vrstvou potahovací hmoty s mandlovou příchutí. Chuť to ale trochu pokazí, takže záleží na vás. On bude dort vypadat dobře, i když bude nahoře jen ten marcipán. Recept na vánoční dort je zde.
Dort pro holčičky
Kecala jsem, ještě jednou jsem se ke Smartflexu dostala, a to když jsem dostala za úkol udělat dort pro příbuzné, pro dvě roztomilé holčičky dvojčata. Jedno jsem věděla hned – musí být růžový, a s marcipánem bych takové barvičky nedosáhla. Nehledě na složité ozdoby. Pak jsem dlouho přemýšlela, jak jej ozdobit, protože kytičky a motýlci se v prosinci moc nehodí. Nakonec jsem přišla na tučňáky a k nim něžné sněhové vločky a perličky. Korpus byl čokoládový (recept zde), protože se osvědčil, a krém jsem udělala bílkovo-máslový, vanilkový a malinový – zase bílá a růžová. S tučňáky jsem si vyhrála, trvalo mi dva večery je vymodelovat, ale sama jsem z nich měla radost. A teď vám je s dovolením představím: první přiváží dort na saních, další nese květiny, jiný přináší rybu k zakousnutí a ty dvě nakonec přišly gratulovat s balónky.
Jednoduché, zato dobré dorty
Díky šílenství ohledně potahovaných dortů, kdy se řeší v podstatě jen to, jak dort bude vypadat (hoblík, čivava, jelito, počítač, penis…), aby to bylo co nejvtipnější, získávám stále silnější pocit, že se svět zbláznil, a vůči takovým dortům stále silnější averzi. O to raději udělám pro známé dort, od kterého požadují pouze to, „aby to byl ten stejný, jako minule, protože byl výborný“ – o vzhledu ani slovo. Když už tedy potahovaný dort, pak jen s pravým marcipánem, a pro mě jednoznačně vede čokoládový dort (těsto podle tohoto receptu nebo tohoto, krém čokoládový). A když už je dort takhle luxusní, z drahých surovin, nebudu ho samozřejmě degradovat ořezáváním do nesmyslných tvarů nebo divokým barvením. Takovému dortu nejvíc sluší jednoduchý klasický tvar a jednoduché zdobení, k čemuž jsou asi nejvhodnější květiny (po zkušenosti už se uchyluji raději k živým, protože modelování okvětních lístků a drátkování pro mě znamenalo peklo a už nikdy víc to dělat nechci). Šikovná je též silikonová otiskovací podložka, která vykouzlí efektní vzorek. A divili byste se, co dokáže taková pěkná saténová či atlasová stuha – nehledě k tomu, že zakryje případné nedostatky u dolního okraje dortu.
Potahovaný patrový dort
Udělat patrový dort není nic složitého, ale vždy je dobré spodní patra vyztužit. Jak na to se dozvíte u citronového dortu.
Bûche de Noël
Vánoce 2016 a pokus o vánoční poleno. Chtěla jsem udělat náš oblíbený vánoční dort se sušeným ovocem trochu jinak, proto jsem se rozhodla pro roládu, do níž jsem zarolovala mandlový marcipán (víc než 50% mandlí) a potáhla marcipánem na potahování. Jedna rada: nezkoušejte to. Toto těsto se na roládu nehodí ani omylem. Hrozně praská a drolí se, a stálo mě opravdu hodně úsilí, aby se to udrželo pohromadě. Potah jsem trochu obarvila nahnědo a pak jsem to dobarvila práškovým kakaem pomocí štětce. Vrcholem je psychedelická sýkorka, malovaná prachovými barvami rozmíchanými ve vodce.
Komentáře: 36
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.