Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Medovník se zakysanou smetanou

medovník

Na medovník už tu jeden recept mám, a sice takový ten klasický český nejjednodušší, s ořechy, kde krém se dělá z másla a zkaramelizovaného kondenzovaného mléka. Protože je na mě ale příliš sladký a protože krémy zahuštěné moukou, které se v medovnících také používají, mi k srdci nepřirostly, hledala jsem nějakou jinou alternativu. A našla jsem ji. V některých receptech, především litevských, se jako náplň používá zakysaná smetana ochucená citronovou kůrou, někdy i citronovou šťávou. Ořechy žádné. Nějak jsem si to neuměla představit, ale byla jsem zvědavá. Když jsem ještě našla recept na těsto, které obsahuje víc vajec, zato ale málo másla a málo cukru, pustila jsem se do pečení. A musím říct, že medovník nám všem moc chutnal. Ta vůně a chuť citronové kůry spolu s medovým těstem, i spojení sladkého a nakyslého, jsou hodně zajímavé. Navíc dort opravdu není přeslazený ani příliš krémový, takže pro mě moc milé překvapení.

Těsto

  • 60 g másla
  • 30 g třtinového cukru (může být i bílý)
  • 6 lžic medu
  • 3 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody (spíš rovné než vrchovaté)
  • asi 400 g hladké mouky

Náplň

  • 5 kelímků zakysané smetany po 180-190 g (hustá, min. 20%)
  • asi 5 lžic cukru moučka (podle chuti)
  • jemně nastrouhaná kůra z 1-2 citronů (podle velikosti a podle chuti)
  1. Těsto: Vejce rozšlehám v misce drátěnou metlou. Mouku dobře promíchám se sodou a proseji do velké mísy (pro začátek stačí jen 350 g mouky, zbývající přidávám podle potřeby). Do hrnce dám vařit vodu a do této vodní lázně nebo nad páru umístím misku. Do misky vrazím máslo, cukr a med, a nechám v teple rozpouštět. Občas promíchám metlou, dokud se vše nerozpustí. Misku vyndám z vodní lázně a za stálého šlehání metlou vliji rozmíchaná vejce. Ještě chvíli šlehám. Pak do tekutého základu přisypu část prosáté mouky, promíchám a přemístím do velké mísy ke zbývající mouce. Ručně zpracovávám na těsto. V míse, nikoli na vále, je to tak podle mě snazší. Podle potřeby přisypávám mouku. Mouku je třeba nadávkovat podle individuální situace, ale oněch 400 g by mělo přibližně stačit, plus případné podsypání.
  2. Těsto má správnou konzistenci, když se přestává lepit na mísu. Cílem ale rozhodně není těsto tuhé a pevné. Ono bude stále dost měkké a takřka řídké, zvlášť když je ještě teplé. Také mě nesmí znervóznit, že ho mám nabalené na dlaních a lepí a lepí. Signálem je hlavně okamžik, kdy se těsto přestává chytat stěn mísy. Takže jakmile to vypadá, že těsto vytváří kouli, umyji si ruce od lepivého těsta. S čistýma rukama pak těsto znova prohnětu, a když je to opravdu soudržné těsto, byť měkké, zabalím je do potravinové fólie a uložím asi na 20 minut do lednice odpočinout.
  3. Těsto rozdělím na 6 kousků. Z každého kousku vyválím tenký kruh, zbývající těsto přitom zakryji igelitem, aby neokoralo. Těsto se zdá stále hodně měkké, ale pracuje se s ním dobře. Dá se vyválet opravdu do tenka, přičemž stačí podsypávat jen málo. Trochu svým charakterem připomíná těsto na tažený štrúdl. Během vyvalování placku odlepuji od válu a popř. obracím, a protože má tendenci se na pomoučeném povrchu smršťovat, ve chvíli, kdy má kruh skoro požadovaný průměr, přenesu jej na připravený pečicí papír. Na něm pak kruh rozválím do konečné velikosti, což je v mém případě průměr 20 cm plus rezerva asi 2 cm kolem dokola na odříznutí (někde víc, někde míň, protože dokonalý kruh nevyválím). Síla vyváleného těsta je jen asi 2 mm (při zvedání se placka vytáhne vlastní vahou i do tenčí vrstvy, ale netrhá se, je pružná), placky jsou tedy vážně hodně tenké.
  4. Pečicí papír přenesu na plech a placku propíchám po celé ploše vidličkou, aby se v troubě moc nenafukovala. Peču ji při 200°C asi 4 minuty. Dobře hlídám, protože upečená je rychle. Správně upečené těsto by mělo být shora rovnoměrně středně hnědé, klidně tmavší, ale ne spálené, takový mahagonový odstín. Občas je někde vyfouklá bublina. Pečicí papír i s plackou stáhnu z plechu a nechám chladnout, a do trouby putuje další připravená placka. Ještě za tepla z placky vykrojím kruh, např. podle talíře nebo dna rozkládací dortové formy. Nechám zcela vychladnout a odřezky uschovám. Pokud nebudu dort dělat hned, zabalím vychladlé dortové placky i odřezky do potravinové fólie. Mohu si je upéct třeba den předem.
  5. Zakysanou smetanu dám do větší mísy, přisypu cukr a nastrouhám citronovou kůru z dobře omytého citronu. Elektrickým šlehačem krátce vyšlehám  do hladkého krému. Cukr i kůru dávkuji podle vlastní chuti. Krém by měl vonět po citronu a měl by být sladší, protože samotné těsto je sladké poměrně málo.
  6. Na dortovou podložku položím dva pruhy pečicího papíru tak, aby se uprostřed překrývaly – to abych si podložku nezapatlala. Na ně umístím dortovou placku. Na placku nanesu přibližně 4 lžíce krému a rozetřu ke krajům, ale ne až úplně na kraj, aby smetana nestékala dolů. Na krém položím druhou placku a jen jemně přitisknu. Opakuji až k poslední dortové placce, a i na ni nanesu krém. Zbývající smetanou ještě zaplním mezery ze stran a boky obmažu. Vrstva na bocích bude tenčí než vodorovné vrstvy, protože by jinak krém stékal, ale dort nesmí být nikde suchý. Celý dort uhladím. Zpod dortu vytáhnu (resp. vycukám) pruhy papíru.
  7. Odřezky namelu na mlýnku na ořechy/strouhanku na jemnou drť. Tou posypu vršek dortu, nešetřím, a také boky. Strany dělám tak, že nejdřív ručně, prsty, házím drť na boky dortu. Pak vezmu plastovou kartu, užší stranou naberu vrstvu drobečků, které se při nahazování nakupily pod dortem, a tahem vzhůru je nanáším. Boky už jsou v tu chvíli nahrubo zaházené, takže kartou nejedu přímo po krému a po povrchu snadno klouže – když tedy moc netlačím.
  8. Když je dort celý pokrytý vrstvou drtě, uložím jej do lednice, a to alespoň na jeden den, ale lépe na dva. Příští den ho mohu zkontrolovat, protože tím, jak vlhkost ze smetany nasákne do suchých placek z těsta, můžou místy vzniknout prasklinky. Snadno se ale opraví: stačí použít příborový nůž nebo jen prstík, a zahladit je. Zbylou drť nevyhazuji, může se ještě hodit při finální úpravě před konzumací.

medovník

Tipy: Z těsta jsem udělala šest placek o průměru 20 cm, odřezků bylo dostatek. Dort byl celkově hodně velký, aspoň na nás (naštěstí přišla návštěva). Smetanu jsem použila kombinaci 3 kelímky po 20 %  a 2 kelímky po 30 % obsahu tuku, příště bych poměr obrátila, protože 30% smetana byla hustší, lepší a jde i trochu vyšlehat. Citronovou šťávu jsem do smetany nedávala, protože by akorát zvýšila kyselost, s kůrou to jen hezky vonělo. Tloušťka vrstvy smetany mezi plackami by neměla být úplně tenká, protože těsto je dost suché a potřebuje odněkud natáhnout vlhkost, aby zvláčnělo.

Komentáře: 21

Tatiana
23.3.2015 17:17

Ten vypadá super, taky nemám ráda ty preslazene

Dana
23.3.2015 20:22

opäť nádhera, s tou kyslou smotanou musí byť výborný, akurát som ešte nevidela 30% iba creme fraiche

Eva
23.3.2015 21:42

No byl vážně zajímavý, ale všem chutnal (hosté vypadali, že to myslí vážně 🙂 ). 30% smetanu jsem kupovala Kunín. Já zakysanou smetanu skoro nepoužívám, takže jsem neměla přehled, prostě jsem šla do obchodu s cílem koupit co nejtučnější, a byla tam i tahle.

iveta
11.4.2015 19:56

Dobrý večer Evičko,díky za další inspirativní recept,určitě opět vyzkouším,co se týká sladkosti některých receptů,opravdu jsem se naučila poměr cukru přizpůsobit naší chuti…nikdy nedávám např. ani do bábovky 200g cukru,to mi přijde vražedně sladké a i zbytku rodiny,vždycky si množství cukru upravím a stejně jsem to dělala i u receptu na klasický medovník,který teda všichni milujem,jinak,osobně si myslím,podle reakcí okolí,pro které peču dortíky na zakázku,že snad skoro úplně nikdo nemá rád přeslazené dorty,každý naopak vždycky pěje chválu na to,že dort nebyl přeslazený…vážně vůbec nechápu,kolik množství cukru je někdy u některých receptů uváděno…ale to jen tak,na okraj…ještě jednou díky za nový recept!!!

Eva
11.4.2015 21:55

Vidím, že máme podobné názory. Ale ono chutná každému něco jiného, takže i to sladké si asi své příznivce najde. Viz moje mamka. 🙂

Milada
26.8.2016 19:33

Dostala jsem domácí med. Dala jsem si chleba s máslem a medem a poté upekla tento medovník. Obé bylo vynikající, ale chválu jsem sklidila pouze za Váš dort. No, nedivím se. Je fakt výborný, vypadá složitě, přitom je docela jednoduchý (to jsem samozřejmě nikomu neprozradila, abych byla díky Vám za hvězdu). Díky za recept, vlastně za všechny, co tu máte a těším se na kuchařku.

Eva
26.8.2016 20:41

Děkuji za informaci, vždycky mě potěší, když se někomu něco povede. Číst chválu, to dělá dobře každému, co si budeme povídat. 🙂 Ale ten chleba s máslem a medem, to já můžu v neomezené míře, osobně bych ho postavila asi před ten medovník. 😉

Lenka
8.11.2017 19:13

Zdravím Evi,
také jsem neodolala a upekla tento medovník. Musela jsem teda poměr těsta a krému zvýšit o půl dávky, protože jsem placky rozválela rozměru velké dortové formy pro hodně „mlsounů“ a co myslíte? Ještě chybělo. Chtěla jsem dát ochutnat po klínku i mým rodičům ( moje mamka byť má cukrovku, tak mlsá velmi ráda), ale bohužel už nezbylo. Takže mi bylo řečeno, že pro velký zájem mám medovník upéct znovu. Což chystám na zítra, aby se do pátku hezky uležel a byl pak „k sežrání“.
Takže díky za skvělý recept. Teprve se tady na Vašich stránkách rozkoukávám, ale máte tu tolik báječných receptů, že určitě budu zkoušet i dalsí dobrotky! Líbí se mi a čtu i Vaše komentáře, postupy, rady a názory. Jsou poučné. Jste prostě naprosto nejlepší!!
Lenka

Lenka
8.11.2017 19:16

Ten obrázek před úvodem tam neměl být. Vůbec nevím, jak se tam dostal. A ještě taková příšera. Nebo se to dá nějak změnit či zrušit? Nelíbí se mi to…

Eva
8.11.2017 21:42

Lenko, ten obrázek se tam dává sám automaticky, nic si z toho nedělejte. Ale kdyby Vás to moc trápilo, pod tlačítkem „odeslat komentář“ si můžete přečíst, co s tím případně udělat. 🙂 Hlavně že vám chutnal medovník. 😉

Naďa
28.1.2018 11:13

Milá Evo, medovník jsem pekla minulý víkend. Trochu mě při míchání těsta znepokojovalo, že se mi stále dost lepí na ruku, ačkoliv hojně přisypávám mouku. Asi to bylo tím, že vejce mohou být různě velká a i množství medu v lžících se může lišit. Nakonec ale těsto přestalo lepit a skvěle se s ním pracovalo – při vyvalování placek jsem vůbec nemusela podsypávat. Krém jsem vyrobila ze zakysané 30% smetany, kterou prodává Lidl. Krém měl dobrou konzistenci, vůbec neměl tendenci stékat. Dort jsem nakonec pomazala krémem jen nahoře (a posypala drtí), boky jsem neobmazávala, ale díky hustému krému, který nikde nevylezl, to i tak vypadalo pěkně. Dort jsem pro účely převozu zabalila druhý den do folie, přesto jeho vzhled vůbec neutrpěl. Dort jsme jedli asi tři dny a každým dnem byl lepší. Chutnal znamenitě, takže tento můj první pokus rozhodně nebyl poslední.

Eva
2.2.2018 23:23

Je pravda, že medovník chutná pořádně, až když je pár dní uleželý. 🙂

Pavla
16.8.2018 13:48

Dobrý den, Evo, zdravím Vás a chtěla bych se zeptat, zda netušíte, v čem jsem mohla udělat chybu. Snažila jsem se dodržet veškeré postupy, ale nepovedl se mi vůbec krém. Použila jsem pouze 30% zakysanou smetanu z Lidlu po vzoru Nadi, bohužel nastal pravý opak. V receptu máte uvedeno, prošlehat el. šlehačem, což jsem udělala, ale při šlehání byla smetana spíš řidší a řidší, než původně v kelímku – možná by stačilo jen lehce smíchat s cukrem, aby si zachovala konzistenci? Nevím, každopádně ač jsem nedala krém až k okrajům, tak při finální úpravě stejně krém vytékal a celý dort se jakoby různě kymácel ze strany na stranu. Teď už je v lednici, ale mám silnou obavu, že si placky sesednou úplně na sebe a při krájení bude veškerý krém okolo, jen ne v dortu. Opravdu vám všem ta zakysanka drží uprostřed několika placek ve vrstvě? Minimálně v té, která je na fotce? Děkuju za odpověď.

Eva
19.8.2018 21:26

Tak jednak by se mohlo samozřejmě stát, že ač výrobce deklaruje 30 %, ve skutečnosti je to méně. Ale to byste poznala už v kelímku. Pokud tedy byla smetana původně hustá, tak bych viděla chybu spíš v dlouhém šlehání. Sice se snažím všechno popisovat polopaticky, ale stejně občas něco neuhlídám a vznikne nedorozumění.
Takže když něco šlehám trochu déle, tak většinou píšu, kolik minut. Když o minutách nenapíšu nic, ani to jinak neurčím, tak myslím jen krátce. I tady to „vyšlehám do hladkého krému“ znamená v podstatě to, že jen zašlehám cukr. Raději jsem tam slovo „krátce“ doplnila. Zvlášť když vidíte, že krém při šlehání začíná řídnout, určitě musíte přestat, protože po řídnutí těžko znova zhoustne. Samozřejmě můžete cukr vmíchat bez šlehání, já jsem šlehač použila, aby se cukr vmíchal rychle a rovnoměrně. Jinak zakysaná smetana nikdy nebude kdovíjak tuhá, ale téct tak, aby se s ní nedalo pracovat, to by neměla.
Snad Vás to neodradilo, ony ty nezdary ale k pečení bohužel patří. Mohla bych vyprávět. 😉

Pavla
26.8.2018 19:11

Milá Evo,
moc děkuji za odpověď. Určitě neodradilo, stále pokukuju po Vašich stránkách a brousím si zuby i na další recepty…Nyní s odstupem musím přiznat, že jsem trochu předčasně propadla hysterii, protože po dvou dnech uležení v lednici byl medovník při krájení téměř (až na jedno místo, kde si placky trochu víc sesedly k sobě) bezchybný a hlavně moooc dobrý – takže zafungovalo to, že placky vytáhly vlhkost smetany a krásně vše vytuhlo. Své štiplavé připomínky beru zpět – vrstvy byly jako na Vaší fotce 😉 Pro příště vím, že je důležité nepropadat panice a hlavně se s tím moc „necrcat“ a pracovat svižně. Také mě napadlo, zda by nestálo za to příště vyzkoušet více osladit těsto (třeba o těch 5 lžic) a smetanu už nesladit (případně placky slabě máznout nějakou pikantní marmeládou). Co myslíte?

Eva
31.8.2018 17:38

Nemyslím, že je to dobrý nápad. Těsto by tím změnilo konzistenci, kdybyste tam dala asi 4x víc cukru, než v něm má být. Chovalo by se pak jinak. A pokud jste měla problém s tím, že je smetana moc řídká, tak by byla ještě řidší, protože cukr ji samozřejmě trochu zahustí. Marmeláda by mi k medovníku chuťově vůbec nesedla, ale to záleží na každém zvlášť. Můžete zkoušet co libo. 🙂

Lenka
17.10.2019 15:48

Milá Evicko, máte tu spoustu krásných receptu. Tato variace medovniku mě moc zaujala. Rozhodně vyzkouším. 😊 Jen by mi zajímalo: ještě jsem neoekla v dortové formě, chystám se pořídit. Těsto na medovnik jsem jen vyvalela a po upečení podle talíře z něj udělala stejnorode placky. Je potřeba tu dortovou formu nějak speciálně chystat, nebo stačí jen vymazat tukem a vysypat moukou? Trochu se bojím manioulace s pečícím papírem, aby se mi úplně dort nezbortil. 😊 😊 Dekuji moc za odpověď a přeji mnoho úspěchů při pečení. 😊

Lenka
18.10.2019 5:48

Ehm, beru dotaz v předchozím komentáři zpět. Na první čtení jsem blbě pochopila Vámi popisované kroky. 😊

adela
1.2.2020 11:10

Dobrý den, kromě pochvaly vašich stránek se chci zeptat, jestli jde na krém použít i creme fraiche? Název na obalu je vždycky creme fraiche, ale u složení se píše zakysaná smetana. Jsem z toho zmatená. Tak myslíte, že to nebude vadit?

Adéla
31.7.2020 11:33

Dortík je naprosto vynikající, odmala miluji medovník, ale na rodinnou oslavu jsem chtěla upéct něco lehčího a tenhle dopadl fantastický! Děkuji moc za recept

Hana
1.3.2022 12:57

Vláčný, jemný, krásně voní po citronové kůře. Naprosto dokonalý zákusek!

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily