Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Irský vánoční dort

irský vánoční dort

  • 225 g měkkého másla
  • 200 g třtinového cukru (jemnějšího)
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 60 g mletých mandlí
  • 225 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • trochu vanilky
  • 480 g rozinek (+ asi 120 ml alkoholu)
  • 200 g kandované pomerančové kůry
  • 200 g kandovaných třešní
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče

na dokončení: alkohol (blíže viz text), meruňkový džem, mandlový marcipán na potahování

  1. Nejprve k alkoholu. Nejčastěji se v podobných receptech používá brandy. Pokud byste si nebyli jisti, co to je, pak je to koňak, neboli vinná pálenka. Také se dá narazit na recepty používající whisky – přece jen Irsko se nezapře. Ojediněle jsem našla i sherry či jiné dezertní víno. To by možná chuťově mohlo jít, jen si nejsem jista, jestli svou roli nehraje i obsah alkoholu. Podle mě má totiž kromě ochucení i konzervační efekt – dort se skladuje třeba několik měsíců. A ve víně alkoholu na rozdíl od pálenek tolik není. Ale asi bych se toho nebála. Já jsem použila Grand Marnier, což je koňak ochucený pomerančovým likérem, tedy více než vhodný vzhledem k surovinám v dortu. Navíc ho máme aktuálně v domácím baru. Dále budu používat jen obecný výraz „alkohol“, abych vás nemátla a mohli jste si vybrat podle sebe.
  2. Nejprve vezmu rozinky a v misce je promíchám s uvedeným množstvím alkoholu. Čím více, tím víc se nacucají, ale zase spotřebovávat kvalitní pitivo na louhování není úplně ideální. Toto množství rozinky spíš tak lehce ovoní. Misku přikryji a nechám stát přes noc. Příležitostně promíchám.
  3. Těsto: Měkké máslo šlehám s cukrem 3 minuty elektrickým šlehačem. Pak jedno po druhém zašlehám vejce. Vejce musí být pokojové teploty; když budou studená, máslo se srazí. Další vejce zašlehám až tehdy, když se předchozí vejce s máslem spojí. Také lze všechna vejce v misce prošlehat a pak je postupně přilévat a zašlehávat.
  4. Do těsta proseji mouku se solí a kořením, přisypu mleté mandle a zašlehám šlehačem na nejnižší rychlost. Nebo už jen stěrkou. Nakonec do těsta nasypu rozinky (když u nich bude troška alkoholu, tak to nevadí, větší množství však sliji), pomerančovou kandovanou kůru a kandované třešně (ty rozkrájím na poloviny). Pak na to ještě nastrouhám kůru z čerstvého omytého pomeranče a citronu, a vše důkladně promíchám gumovou stěrkou. Ovoce je opravdu hodně, takže nečekejte těsto s rozinkami atd. Budou to spíš rozinky obalené trochou těsta.
  5. Těsto nandám do formy o průměru asi 20cm, kterou jsem zlehounka vymazala máslem a vyložila papírem na pečení – dno i stěny. Docela šikovné bylo, že jsem pruh papíru na boku nechala vysoký, takže o kus převyšoval formu. Jak se nahoře ohýbal dovnitř, tak tím během pečení zároveň zčásti bránil připalování shora. Těsto dobře uhňácám až dolů a povrch zarovnám a uhladím. Peču při cca 140°C, tedy opravdu zvolna. Doba pečení se v receptech lišila, od 2 do 3 hodin. Důležité je, aby špejle zapíchnutá do těsta byla po vytažení suchá. Když se během pečení začne povrch připalovat, zakryjte ho kusem alobalu.
  6. Upečený dort nechám vychladnout. Pak do něj udělám špejlí několik dírek, až dolů. Ne moc, ať není chudák úplně prošpikovaný, tak dejme tomu 3cm od sebe – ale berte to jen velmi orientačně. Do těchto dírek nakapu alkohol, při této velikosti dortu přibližně dvě lžíce. On samozřejmě bude stékat po povrchu tak různě, ale přesto by se měl dostat hlavně dovnitř do těch dírek, ať se dort hezky provlhčí skrz naskrz. Neberte to ovšem zas tak vážně, jakože kapátkem do každé dírky… to ne. Primárně prostě liji alkohol do dírek a když to jde vedle, nic se neděje. Tomuto procesu se říká „krmení“ dortu a bude se provádět každých 7 (popř. 7-10) dní, a to do té doby, než se dort potáhne marcipánem. Nakrmený dort zabalím do pečicího papíru, pak ještě těsně do potravinové fólie a uložím nejlépe někam do chladu, ne však do lednice.
  7. Po týdnu tedy dort vybalím, zase ho nakrmím stejným množstvím alkoholu a zase stejným způsobem zabalím a uložím. Množství alkoholu je třeba odhadnout – dort by se měl udržovat vlhký, ale nesmí být vyloženě mokrý. A za týden znova. A znova.
  8. Dokončení: Týden po posledním krmení (a když chci dort konečně sníst) potřu celý dort meruňkovým džemem. Ten si trochu nahřeji, aby se lépe roztíral, ale neměl by úplně zkapalnět, aby po dortu netekl jak voda. Chci ho totiž dát nahoru poněkud více, než jen tenký film, aby mi částečně zahladil povrch. Povrch dortu není rovný kvůli kouskům sušeného ovoce v těstě, tak aby nebyl hrbolatý přespříliš, srovnám to trochu právě džemem. Dám na chvíli do lednice, aby džem poněkud ztuhnul, a celý dort potáhnu marcipánem. Do lednice dort nedávám, jen je lepší, když je na chladném místě.

irský vánoční dort

Tipy: Cukr se v receptech uváděl vyloženě hnědý, takže tmavšího třtinového cukru s vyšším obsahem melasy se asi nemusíte bát. I když ten úplně tmavý bych nepoužila, těsto by moc ztmavil. Já tam dala obyčejný třtinový z Lidlu. Koření uváděli jako vánoční směs, nebo přímo vyjmenované druhy koření (nechybělo nové koření nebo muškátový oříšek, hřebíček, skořice, víc už si nepamatuji). Použila jsem směs na perník, kde zrovna všechny tyto druhy koření jsou. Ale kdyby náhodou ve vaší perníkové kořenicí směsi něco z toho chybělo, tak určitě nemusíte běžet shánět jinou. O druhu alkoholu jsem psala už na začátku. Do těsta se správně nedává kypřicí prášek, neměl by tu vůbec smysl. Dort je hutný jak cihla, trvanlivý, takže na žádnou nadýchanost si tu nehrajeme. Během pečení proto ani nijak nevyleze, jen se tak decentně vyboulí, ale bez trhlin. Ten kopeček se mi tak líbil, že jsem ani neměl potřebu ho seříznout do roviny. Ale udělat to samozřejmě lze, a pokud se vám připálil, tak je to dokonce nutné, jinak vám spálenina bude kazit chuť. Kdybyste dort seřezávali, tak je lepší udělat to hned před prvním krmením a zároveň dort obrátit vzhůru nohama. Pokud jde o trvanlivost, tak v jedné knížce tento dort hospodyně pekla v létě, aby ho na Vánoce snědli. Jestli to funguje až takto, nevím, já ho krmila jen měsíc. Ale věřím docela i tomu půlroku.

Další tipy: Jelikož mi rozinky ani pomerančová kůra nechutnají, udělala jsem ze zvědavosti jen malý dortík z 1 vejce (plus pochopitelně příslušně ponížené množství ostatních surovin). Použila jsem formu, spíš formičku, o průměru 12cm a dortík nebyl ani moc vysoký. Vypadal vskutku nepatrně, až jsem si říkala, že tohle jsem přehnala. Jenže on je tak hutný, v podstatě samé sušené ovoce, že jsme vždy vystačili s maličkým klínkem tohoto maličkého dortu. Upéct plnou dávku do 20cm formy, to vážně nevím, kolik lidí by nás to muselo jíst, abychom dort spotřebovali aspoň během toho vánočního týdne. Raději proto též pouvažujte o menším množství. V případě poloviční dávky by byla vhodná velikost formy asi 14-15 cm. Nebojte se toho, on dortu dodá na objemu i marcipán, takže bude malý, ale roztomilý. Navíc se snáz peče, já ten svůj prťavý pekla rozhodně méně než dvě hodiny. Množství rozinek, kůry a třešní se také v různých receptech lišil, udělala jsem to tedy nakonec podle aktuální situace. A myslím, že to bylo akorát. Ale můžete si množství upravit. Případně použít i jiné sušené ovoce, třeba datle či brusinky. Kdybyste chtěli louhovat rozinky ve větším množství alkoholu, aby opravdu nasákly, tak před pečením tento alkohol slijte a použijte na krmení dortu, ať nepřijde vniveč. Snažila jsem se, aby byl dort co nejvíce věrný svému irskému předobrazu, a snad se mi to jakž takž povedlo. Jen jedno jsem opominula, a to záměrně. Správně by se měl ještě dort potažený marcipánem natřít královskou polevou (royal icing), tedy vlastně bílkovou polevou. Z ní se pak nožem vytvarují vlnky, aby dort vypadal jako pod sněhovými závějemi. Jenže bílková poleva je vlastně moučkový cukr a tlustá vrstva cukru vážně nebylo to, co bych tam chtěla přidávat. I tak je sladký ažaž. A musím říct, že i když se rozinkám a pomerančové kůře vyhýbám, tak tohle jsem jedla docela s chutí.

Komentáře: 4

Tatiana
13.11.2017 20:52

Ty jo. Ten vyzkouším ☺

Eva
14.11.2017 17:00

Tak ale rychle, ať se do Vánoc stačí pěkně uležet. 🙂 Ačkoli, proč by se musel dělat jen na Vánoce, že?

Blanka
26.9.2018 7:55

Od té doby, co jsme si pořídili irského vlkodava, miluje přítel vše, co je irské 🙂 Dortík vypadá krásně, možná bych se do něj pustila, ale poradíte, čím ozdobit, když nemáme rádi marcipán?

Eva
1.10.2018 19:40

Tak leda jakoukoli jinou potahovací hmotu.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily