Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Třešňový dort s griotkou a marcipánem

třešňový dort s marcipánem a griotkou

Kakaové těsto

  • 6 větších vajec
  • 200 g třtinového cukru
  • 140 g hladké špaldové mouky
  • 50 g kakaa
  • 60 g másla

Třešňový máslový krém

  • 2 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 160 g měkkého másla
  • 130 g kompotovaných třešní
  • 125 ml šťávy z třešňového kompotu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (spíš plnější než rovná)
  • 1 lžíce griotky

Třešňová náplň

  • 230 g kompotovaných třešní
  • 150 ml šťávy z třešňového kompotu
  • 35 g třtinového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • asi 2 lžíce griotky

na dokončení: mandlový marcipán na potahování, griotka

  1. Kakaové těsto: Množství surovin si rozpočítám na poloviny a z každé upeču korpus ve formě o průměru 17 cm. (Máte-li dvě stejně velké formy, můžete upéct oba korpusy současně, jinak jeden po druhém. Každopádně je ale lepší péct je nadvakrát, protože celá dávka ze 6 vajec by byla do takto malé formy moc vysoká vrstva a korpus by se špatně propékal. Resp. dlouho by to trvalo a okraje by se zatím spálily.) Celá vejce vyklepnu do větší kovové mísy a přisypu cukr. Mísu dám nad páru a šlehám metlou tak dlouho, dokud není vaječná směs teplá až horká a zároveň dokud se nerozpustí cukr. Obojí ověřím tak, že směs promnu mezi prsty – musí být hladká bez zrníček cukru a teplá dost, ale zase ne tak, abych se o ni popálila. Když toto nastane, odstavím mísu z páry a šlehám elektrickým šlehačem 15 minut. Mezitím si rozpustím máslo. Po 15 minutám šlehání vmíchám jemně gumovou stěrkou prosátou mouku s kakaem. Ještě to nemusí být promíchané dokonale, když si do malé mističky dám asi lžíci těsta a metličkou do něj vmíchám rozpuštěné máslo. Míchám hbitě a dobře, aby se to dobře spojilo. Pak to vyliji do zbývajícího těsta a opět vmíchám s citem gumovou stěrkou, teď už dokonale, aby nikde nezbyla nevmíchaná mouka. Přesto je ale dobré nemíchat těsto zbytečně dlouho, protože čím déle míchám, tím víc si sedá. Těsto spadne v každém případě, protože to není klasický piškot, je tam více mouky a tak si ta vyšlehaná vejce pod její tíhou prostě trochu lehnou. Ale zase je těsto po upečení trochu pevnější, ne tak „gumové“ jako klasický piškot. Těsto rozprostřu do formy a při okrajích trošku vytáhnu nahoru – ale ne moc. Forma má na dně pečicí papír a boky mohou být také vyložené pečicím papírem nebo zlehka vymazané máslem – ale tak nepatrně, že to na pohled ani není vidět. Peču při cca 175°C, dokud není těsto pevné a vpíchnutá špejle po vytažení suchá. Nezkouším to ale zbytečně brzo, jinak by korpus mohl slehnout.
  2. Třešňový máslový krém: Nejprve si roztřídím třešňový kompot. Použila jsem lahev s čistým obsahem třešní 360 g a rozdělila jsem je tak, aby žádné nezbyly – je to kompot koupený v Lidlu. Třešně vyklopím na cedník a zachytím šťávu. Pak třešně rozdělím na krém a na třešňovou náplň. Zpět ke krému. Třešně a šťávu dám do vyššího menšího kastrolu a ponorným mixérem rozmixuji – opatrně, bude to cákat. Nemusí to být rozmixované úplně dohladka. Trochu odliji do skleničky a rozmíchám v tom škrob. Zbytek dám vařit. Jakmile to skoro vře, vliji za stálého míchání drátěnou metlou ten trošek s rozmíchaným škrobem. Míchám, a když začne směs vařit, na mírném ohni provářím ještě asi minutu. Odstavím a dám chladit, průběžně míchám. Později ještě vmíchám griotku. Z cukru, bílků a měkkého másla připravím krém – viz Máslový krém nastavený bílkovým sněhem. Do krému nakonec zašlehám třešňovo-škrobovou kaši. U té je lepší, aby byla ještě trochu vlažná, protože kdyby byla vyloženě vychlazená, tak by se mohlo máslo srazit. Ale zase nesmí být teplá, aby máslo nezačalo téct. Krém bude takový vzdušný, protože máslo už je hodně odlehčené a taky ta kaše nebyla kdovíjak hustá. Přesto nemějte obavy, krém v lednici bezpečně ztuhne. Takto připravený krém hned použiji – kdybych ho dala do lednice a chtěla použít až později, krém by se pak po promíchání zcela jistě srazil. (Nemusí to být tedy hned, ale prostě krém nedávejte do lednice.)
  3. Třešňová náplň: Trochu šťávy odliji do skleničky a rozmíchám v ní škrob. Zbývající šťávu s cukrem dám vařit, aby se cukr rozpustil. Když to udělá a zároveň už skoro nebo úplně vře, vliji za stálého míchání metlou odloženou šťávu se škrobem. Směs takřka hned zhoustne, a to poměrně dost. Ještě chviličku prohřívám a hbitě míchám, pak odstavím a vmíchám griotku. Do hodně husté kaše jsou přiměřené asi tak ty dvě lžíce griotky. A rovnou vmíchám i okapané třešně, protože do vychladlé a tudíž husté kaše už by se to dělalo špatně. Třešňová náplň je hotova a připravena k okamžitému použití – tentokrát je třeba použít náplň opravdu takřka hned, protože po vychladnutí už bude na roztírání moc hustá.
  4. Sestavení dortu: Oba vychladlé korpusy shora seříznu a zarovnám, a pak je ještě rozkrojím v půli – mám celkem 4 dortové pláty. Jako horní plát je dobré použít tu část korpusu, která se ve formě pekla vespod, protože má hezky rovný a hladký povrch. Každý plát shora vydatně navlhčím pomocí štětečku griotkou. Na rovnou pevnou podložku umístím první plát a nanesu vrstvu máslového krému, ne moc tlustou. Přiklopím druhým plátem a lehce přitisknu. Na něj nanesu vlažnou třešňovou náplň – ne studenou (aby nebyla moc tuhá) ani horkou (aby nebyla kaše ještě moc tekutá). Náplň nedávám až úplně do krajů, aby třešně nevylézaly ven mimo dort. Snažím se náplň co nejlépe srovnat do roviny, případné prohlubně mezi třešněmi se dají vyplnit kaší. Přiklopím třetím plátem a zase lehce přitisknu po celé ploše. Nanesu vrstvu krému a přiklopím posledním plátem. Po přitisknutí zkontroluji, jestli je dort rovně a jestli třešňová náplň neleze ven – jestli ano, tak vytékající kaši setřu a vylézající třešně zastrčím prstem hlouběji do dortu. Dort teď strčím na chvíli do mrazáku, aby rychle částečně zatuhnul, protože pak se s ním bude lépe pracovat (nebude se tak hýbat). Poté jej celý obmažu zbývajícím máslovým krémem, aby měl všude pěkně rovné plochy. Nechám v lednici zatuhnout.
  5. Dokončení: Ztuhlý dort potáhnu mandlovým marcipánem a dozdobím.

třešňový dort s marcipánem a griotkou

Tipy: Recept není nijak zvlášť originální, spíš je to variace na osvědčené téma. Kakaový korpus s třešněmi a marcipánem je výtečná kombinace. Ovšem to nejdůležitější je griotka. Už jsem si několikrát ověřila, že alkohol udělá s tímto druhem dortu hrozně moc. Nejen že je dort vlhčí, ale získá nezaměnitelný odér a vážně to pak mnohem lépe chutná. Tedy nevím co na to děti. Je to jako se schwarzwaldským dortem – ten by bez třešňovice nebyla zdaleka tak dobrý. Druh alkoholu až tak důležitý není, voňavé nuance se totiž stejně víceméně vytratí, zůstane hlavně ta obecná alkoholová stopa. Stejně tak není griotka moc cítit v krému a náplni, tam je spíš jen pro formu – důležité je hlavně dát alkohol na korpus. Cukr jsem použila třtinový a mouku špaldovou, ale samozřejmě lze použít i bílý krupicový cukr a hladkou mouku. Před konzumací vyndejte dort dostatečně předem z lednice. Není to ani tak kvůli krému, ten při pokojové teplotě povolí celkem rychle, protože másla v něm zas tak moc není. Ale není úplně příjemné jíst studené třešně. Leda by bylo léto.

Upozornění: Po této zkušenosti nemohu doporučit třešňový kompot z Lidlu. Spoléhala jsem na to, že jsou třešně vypeckované, jak uvádějí, a nenapadlo mě každou zvlášť prohmatávat. Což se ukázala býti chyba, protože pecky tam byly. A to ne jedna. Těžko říct, co bylo nepříjemnější – jestli kousnout do celé pecky, nebo do některého z mnoha úlomků v krému, které vznikly při rozmixování. Zuby to snad naštěstí přežily, ale nejíst dort jen v rámci rodiny, která mi mnohé odpustí, tak by mě hanba fackovala. Opravdu díky, Lidle, jde to s tebou od desíti k pěti.

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily