Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Barevné sněhové pusinky

barevné sněhové pusinky

Efektu barevně pruhovaných sněhových pusinek lze docílit poměrně snadno. Stačí vzít tenký štěteček a nanést jím dovnitř sáčku gelovou barvu v pruzích. Tři proužky jsou tak akorát. Pak dám do sáčku sníh a tlačím. První asi dvě pusinky jsou ještě bílé, pak už to začne. Intenzivní barvení vydrží tak akorát na jeden plech, pak už začne barva docházet. Já jsem použila červenou gelovou barvu Wilton red no taste. Nejen proto, že je červená, což je hezká barva a k Vánocům se hodí, ale právě proto, že je „no taste“, tedy bez chuti. Nevím, jestli by jiné barvy byly v chuti poznat, třeba ne, ale takhle jsem to měla na jistotu. Ze stejného důvodu je také tato barva dobrá při pečení dortu red velvet. A navíc je i opravdu hezky červená.

barevné sněhové pusinky

Jinak pusinky lze dělat různými způsoby. Já dávám 60 g krupicového cukru na 1 bílek, ale také mívám bílky větší. Obojí zpracuji stejně jako u máslového krému nastaveného bílkovým sněhem, tedy zahřívám nad párou, až se cukr rozpustí. Pak vyšlehám dotuha. Pak nastříkám na plech vyložený papírem na pečení. (Sníh ze dvou bílků je asi tak na jeden plech pusinek.) Pak dám do trouby předehřáté na 120°C. Když chci dosáhnout co nejbělejších pusinek, tak poté stáhnu teplotu raději ještě na 100°C a peču docela dlouho. Teď nejsem schopná říct, jak dlouho, protože při tak nízké teplotě jsem to až tak moc nehlídala. Navíc jsem ji ještě asi po hodině a něco stáhla na 80°C, abych měla jistotu, že se pusinky usuší, byly totiž větší než obvykle. A pak jsem na ně zapomněla… Vytáhla jsem je asi po dvou a půl hodinách, a to už opravdu byly hotové. Ale zároveň naštěstí světlé. Doba pečení také závisí na velikosti pusinek, takže těžko radit přesný čas. A každá trouba peče jinak. Teplota je samozřejmě lepší nižší, aby se spíš sušily, ale zase to pak trvá docela dlouho. Mělo by ale platit, že pusinky jsou hotové, když jsou na omak tvrdé a jdou snadno odlepit od papíru. I když jsou uvnitř měkčí, měly by při vychladnutí dotvrdnout. A určitě je nutné je skladovat v uzavřené nádobě, protože snadno navlhnou vzdušnou vlhkostí.

barevné sněhové pusinky

komentáře 4

milada
22.12.2018 0:56

To je dobrý nápad, to zkusím. Pusinky máte jednu jak druhou. To se mi nikdy nepovede, proužky by je mohly sjednotit (možná).
Evo, přeji Vám krásné Vánoce a hodně receptů v příštím roce.
A moc Vám děkuju, díky Vám hrozně ráda peču (protože mě všichni chválí)

Jana Neubauerová
23.12.2018 12:07

Paní Evo ,přeji Vám pohodové Vánoce a v příštím roce nejen zdraví, ale i mnoho úspěchů Jana Neubauerová

Eva
24.12.2018 0:16

Moc vám dámy/dívky děkuji a také přeji klidné sváteční dny plné pohody a v příštím roce ať se daří.

Pavla
7.8.2019 7:44

Dobré ranko paní Evo. Z vašich receptů jsou pusinky dalším, který zkouším – dorty dopadly na jedničku – psala jsem komentáře k nim. A co se týká pusinek, mám dotaz – prosbu o radu. Vše se zdařilo, konzistence sněku, tvarování i barvení. Drží nádherně tvar. Jen mi při pečení „pustily“ tekuté ven. Jako když ze stromu vytéká smůla. Ne moc, ale přeci jenom to není pěkné. Já sama si myslím, jestli to nebude pečením – teplota v troubě při začátku ??? A nebo je špatně vytlačuji z pytlíku??? Děkuji a přeji krásný pohodový den. Pavla

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily