Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Borůvkové muffiny

borůvkové muffiny

Borůvkový džem

  • 2/3 hrnku borůvek
  • 1 lžička cukru krupice

Citronový cukr

  • 25 g cukru moučka
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička PDP (ne moc vrchovatá)
  • 110 g cukru krupice
  • 1 větší vejce pokojové teploty
  • 125 ml kefírového mléka pokojové teploty
  • 30 g rozpuštěného másla
  • trochu vanilky
  • 2/3 hrnku borůvek
  1. Borůvkový džem: Borůvky dám do většího plecháčku a pomačkám je, aby pustily šťávu. Přidám cukr a dám vařit. Hlídám, aby se nepřipálily, občas promíchám a vařím tak dlouho, až hmota zhoustne a připomíná opravdu džem. Může to být 15-20 minut, ale záleží na okolnostech.
  2. Citronový cukr: Do malé mističky nasypu moučkový cukr a do něj nastrouhám citronovou kůru. Pak to roztírám lžičkou, dokud se kůra s cukrem dokonale nepromísí. Vznikne sypký cukr s citronovou příchutí.
  3. Těsto: Do mísy proseji mouku se solí a práškem do pečiva. Přisypu cukr a promíchám. V jiné misce rozšlehám metlou vejce. Přiliji kefír, vanilku (mletou, čerstvou, extrakt, to je jedno) a prošlehám. Přiliji rozpuštěné máslo a znovu prošlehám. Vliji do směsi sypkých ingrediencí a gumovou stěrkou dobře promíchám. Vznikne spíše hustší těsto, ale ne zase moc, protože do něj musí jít vmíchat borůvky bez toho, aby se poškodily. Kdyby bylo příliš husté, přikápnu ještě trošku kefíru. Nakonec do těsta vmíchám čerstvé borůvky, opatrně, aby se nerozmačkaly.
  4. Do formy na muffiny vložím košíčky na pečení. Do každého košíčku dám dvě menší lžíce těsta – měl by být zaplněn jen asi ze dvou třetin, aby těsto mělo prostor k vybíhání. Nahoru na těsto dám malou lžičku borůvkového džemu a párátkem ho po povrchu trochu rozmažu, trochu i do těsta. Nakonec ještě posypu citronovým cukrem. Dám péct při cca 170°C. Vzhledem k borůvkám se hůř určuje, kdy jsou muffiny upečené, navíc jsou i v upečeném stavu docela dost měkké. Nejlepším vodítkem jsou světlé části těsta nahoře, které by měly být zbarvené dozlata.

borůvkové muffiny

Tipy: Z množství uvedeného v receptu jsem upekla 8 muffinů, ale tyhle košíčky z Ikey jsou vyšší, takže se do nich vejde o trochu víc těsta než do těch úplně základních malých. Pokud jsou borůvky kyselejší, můžu do džemu přidat víc cukru. Džem jsem vypotřebovala akorát, citronový cukr mi zbyl, proto kdybyste chtěli péct z dvojnásobného množství těsta, citronový cukr myslím zdvojnásobovat nemusíte. Mimochodem ten citronový cukr dodává muffinům opravdu zajímavý rozměr. Jestli máte své oblíbené světlé těsto na muffiny, můžete u něj zůstat a jen do něj zamíchat borůvky a přidat borůvkový džem a citronový cukr. Kefír se dá nahradit podmáslím. Jako hrnek na odměřování používám čtvrtlitrovou odměrku. Tyhle muffiny jsou výborné, bohužel si je udělám tak dvakrát do roka, protože čerstvé lesní borůvky se jindy neseženou. Z kupovaných borůvek jsem se ani nepokoušela je dělat, protože ta chuť tam prostě není, a varianta ze sušených borůvek (do těsta) a marmelády (nahoru) taky nevyšla – sušené borůvky byly chuťově nevýrazné a marmeláda vlastně jen sladká, navíc se vlastní tíhou propadla dovnitř do těsta. Takže honem, dokud borůvky jsou.

Komentáře: 9

Emilka
6.7.2016 14:55

Opravdu jsou výborné,lehké a citronový cukr dodá šmrnc. Chci vyzkoušet i s rybízem černým nebo červeným.Pokud to již není vyzkoušené.

Eva
6.7.2016 18:24

No vidíte, to je dobrý nápad. Černý rybíz tedy nejím, ale ten červený vyzkouším, až uzraje rybíz. Zatím teprve začíná červenat. 🙂

Emilka
8.7.2016 16:26

Tak jsem upekla s černým i červeným rybízem. Oboje jsou pikantní. Nedávala jsem rozvařené navrch. Jen citr. cukr, pro vůni.Nesmím to s množstvím ovoce přehánět, upečený výsledek je velice mokrý a nenadýchaný. Doba pečení byla 30-35 min.při 170C.

Eva
9.7.2016 14:06

Děkuji za zkušenost. Je pravda, že oba rybízy obsahují více šťávy než borůvky, proto bude rozumné dát jich méně.

Marie
20.8.2016 23:13

Výborný recept,zkoušela jsem s ostružinami a byla to dobrota.Malý tip místo citronové kúry používám citrónovým olej, nemusím tak shánět Bio citrónu.

Eva
22.8.2016 22:09

Díky za tip. Citronový olej ani neznám, takže zase něco nového. 🙂

Zuzana
6.4.2017 17:07

Jsou výborné i z bezlepkové mouky. Pekla jsem je z mražených borůvek a i přesto byly dobré. Nicméně věřím, že z čerstvých budou nepřekonatelné.

Eva
6.4.2017 21:53

Všechno je překonatelné. Ale lepší to asi bude. 🙂

Dana
25.7.2023 16:27

Zdravím,
právě jsem dala těsto do troby s tím, že jsem tam pridala jahody, udelala jsem to ze špaldové mouky a vylila jsem 2 dávky testa na menší pekáč, mela jsem vysypaný větší, ale ten jsem nemohla pouzit, protože ty 2 davky mi moc velké množství. Misto kefiru usem použila podmáslí a testo vypadá dobře, je lehké na pripravu, skvěle vláčně. Ted se peče, tak jsem zvědavá 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily