Borůvkové muffiny
Borůvkový džem
- 2/3 hrnku borůvek
- 1 lžička cukru krupice
Citronový cukr
- 25 g cukru moučka
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Těsto
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička PDP (ne moc vrchovatá)
- 110 g cukru krupice
- 1 větší vejce pokojové teploty
- 125 ml kefírového mléka pokojové teploty
- 30 g rozpuštěného másla
- trochu vanilky
- 2/3 hrnku borůvek
- Borůvkový džem: Borůvky dám do většího plecháčku a pomačkám je, aby pustily šťávu. Přidám cukr a dám vařit. Hlídám, aby se nepřipálily, občas promíchám a vařím tak dlouho, až hmota zhoustne a připomíná opravdu džem. Může to být 15-20 minut, ale záleží na okolnostech.
- Citronový cukr: Do malé mističky nasypu moučkový cukr a do něj nastrouhám citronovou kůru. Pak to roztírám lžičkou, dokud se kůra s cukrem dokonale nepromísí. Vznikne sypký cukr s citronovou příchutí.
- Těsto: Do mísy proseji mouku se solí a práškem do pečiva. Přisypu cukr a promíchám. V jiné misce rozšlehám metlou vejce. Přiliji kefír, vanilku (mletou, čerstvou, extrakt, to je jedno) a prošlehám. Přiliji rozpuštěné máslo a znovu prošlehám. Vliji do směsi sypkých ingrediencí a gumovou stěrkou dobře promíchám. Vznikne spíše hustší těsto, ale ne zase moc, protože do něj musí jít vmíchat borůvky bez toho, aby se poškodily. Kdyby bylo příliš husté, přikápnu ještě trošku kefíru. Nakonec do těsta vmíchám čerstvé borůvky, opatrně, aby se nerozmačkaly.
- Do formy na muffiny vložím košíčky na pečení. Do každého košíčku dám dvě menší lžíce těsta – měl by být zaplněn jen asi ze dvou třetin, aby těsto mělo prostor k vybíhání. Nahoru na těsto dám malou lžičku borůvkového džemu a párátkem ho po povrchu trochu rozmažu, trochu i do těsta. Nakonec ještě posypu citronovým cukrem. Dám péct při cca 170°C. Vzhledem k borůvkám se hůř určuje, kdy jsou muffiny upečené, navíc jsou i v upečeném stavu docela dost měkké. Nejlepším vodítkem jsou světlé části těsta nahoře, které by měly být zbarvené dozlata.
Tipy: Z množství uvedeného v receptu jsem upekla 8 muffinů, ale tyhle košíčky z Ikey jsou vyšší, takže se do nich vejde o trochu víc těsta než do těch úplně základních malých. Pokud jsou borůvky kyselejší, můžu do džemu přidat víc cukru. Džem jsem vypotřebovala akorát, citronový cukr mi zbyl, proto kdybyste chtěli péct z dvojnásobného množství těsta, citronový cukr myslím zdvojnásobovat nemusíte. Mimochodem ten citronový cukr dodává muffinům opravdu zajímavý rozměr. Jestli máte své oblíbené světlé těsto na muffiny, můžete u něj zůstat a jen do něj zamíchat borůvky a přidat borůvkový džem a citronový cukr. Kefír se dá nahradit podmáslím. Jako hrnek na odměřování používám čtvrtlitrovou odměrku. Tyhle muffiny jsou výborné, bohužel si je udělám tak dvakrát do roka, protože čerstvé lesní borůvky se jindy neseženou. Z kupovaných borůvek jsem se ani nepokoušela je dělat, protože ta chuť tam prostě není, a varianta ze sušených borůvek (do těsta) a marmelády (nahoru) taky nevyšla – sušené borůvky byly chuťově nevýrazné a marmeláda vlastně jen sladká, navíc se vlastní tíhou propadla dovnitř do těsta. Takže honem, dokud borůvky jsou.
Komentáře: 9
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.