Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Meruňkový mousse cake

Meruňkový mousse cake

Piškotové těsto

  • 2 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • trochu vanilky a citronové kůry

Meruňková pěna

  • 250 g meruňkového pyré
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 5 plátků želatiny

Meruňkové želé

  • 450 g meruňkového pyré (400 ml)
  • 5 plátků želatiny

Tvarohový krém

  • 320 g měkkého tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 80 g cukru moučka
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 4 plátky želatiny

Meruňkové pyré

  • 650-700 g vypeckovaných meruněk
  • asi 100 g cukru krupice
  • 1 lžíce meruňkovice – není nutné
  1. Piškotové těsto: Bílky vyšlehám s cukrem do pevného sněhu. V závěru šlehání snížím rychlost na nejnižší a vliji žloutky rozmíchané s olejem, kůrou a vanilkou. Jakmile se spojí se sněhem, šlehač vypnu. Zapráším přes síto moukou a s citem ji vmíchám gumovou stěrkou. Těsto dám do formy o průměru 19 cm, jejíž dno je vyložené papírem na pečení. Peču při cca 175°C.
  2. Meruňkové pyré: Omyté a vypeckované meruňky nakrájím na menší kousky a dám do hrnce. Podliji troškou vody, ale jen nepatrně, aby meruňky ze začátku neležely na suchém podkladu a nepřipálily se. Za chvíli během vaření samy pustí šťávu. Jsou-li meruňky hodně zralé, stačí třeba jen lžíce, jsou-li tvrdé, tak dejme tomu tři lžíce. Meruňky dám vařit. Nejdřív je přiklopím pokličkou, aby se spíš dusily, rychleji tak pustí šťávu, později je už odkryji. Vařím podle potřeby tak dlouho, dokud nezměknou. Potom je rozmixuji na hladké pyré. K němu přisypu cukr a dám znova vařit, aby se cukr rozpustil a pyré případně ještě trochu zhoustlo. V závěru můžu přidat kapku meruňkovice, jestli mi náhodou leží doma. Hotové pyré naliji do dobře umyté sklenice a utěsním víčkem. Po vychladnutí uložím do lednice. Určitě je lepší udělat si pyré předem, i pár dní, protože to pak značně zkrátí dobu přípravy samotného dortu.
  3. Meruňková pěna: Meruňkové pyré ohřeji, ale už nevařím, jen má být hodně teplé až horké. Mezitím si namočím plátky želatiny do studené vody. Když změknou, vyždímu je a rozmíchám v teplém pyré. Nechám chladnout. Smetanu s cukrem vyšlehám do skoro tuha. Metlou nebo stěrkou vmíchám zakysanou smetanu. Když vychladne meruňkové pyré s želatinou, vmíchám ho postupně do smetanové směsi. Pořádně promíchám gumovou stěrkou ode dna, aby měla pěna jednolitou barvu.
  4. Meruňkové želé: Meruňkové pyré ohřeji na vyšší teplotu a v teplém rozmíchám změklé a vyždímané plátky želatiny. Nechám chladnout.
  5. Tvarohový krém: V míse smíchám drátěnou metlou tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Plátky želatiny namočím do studené vody. Smetanu ke šlehání přivedu skoro k varu. Odstavím z ohně a vmíchám do ní změklé a vyždímané plátky želatiny. Pak si dám do malé misky asi tři lžíce tvarohového krému a za stálého míchání metlou do něj vliji želatinovou smetanu. Dobře rozmíchám a poté (opět za stálého míchání) přidám ke zbývajícímu krému. Díky tomu se v krému nevytvoří z želatiny žmolky, což by se mohlo stát, kdybych želatinu vlila rovnou do všeho krému. Dobře promíchám ještě gumovou stěrkou a pěnu hned použiji, protože je studená a začne brzy houstnout.
  6. Sestavení dortu: Piškotový podklad postavím na pevný rovný podnos (nejlépe se zvednutým okrajem) a upnu ho do nastavitelného ráfku. Ráfek zevnitř vyložím fólií. Na piškot naliji meruňkovou pěnu a dám do lednice (nebo mrazáku, aby to bylo rychleji) zatuhnout. Když je pěna na dotek pevná, připravím meruňkové želé a vychladlé je naliji ho do ráfku na pěnu. Opět dám zatuhnout. Nakonec přijde tvarohový krém. Chcete-li vědět, jak jsem udělala ty díry, prozradím vám to, ale radím, abyste to nedělali, jen se budete vztekat jako já. Takže když želé zatuhne, aspoň částečně, vezmu kulatá vykrajovátka různých rozměrů, obalím je dortovou fólií kolem dokola, zajistím kouskem izolepy a pak je zapíchnu do želé. Když je celý dort dostatečně ztuhlý, odstraním ráfek i fólii z dortu, a ráfek nastavím na trochu větší průměr. Opět jej vyložím zevnitř fólií a umístím kolem polodortu. Dole ráfek utěsním zmuchlanou potravinovou fólií. Připravím tvarohový krém a nejdřív ho nanesu lžící do mezer u ráfku. Podnosem bouchnu o stůl, aby se krém propadl dolů k podnosu. Potom krém nanesu lžící nahoru na dort, kličkuji kolem zapíchnutých vykrajovátek a snažím se vytvořit rovný povrch. Dort dám do lednice zatuhnout. Druhý den opatrně objedu ostrým nožem vykrajovátka v místě, kde k nim přiléhá tvarohový krém, abych je od něj odřízla, a pak je vyviklám a vytáhnu ven. Odstraním ráfek a dort je hotov.

Meruňkový mousse cake

Tipy: Recept je určen pro dort o celkovém průměru asi 21 cm. To „ztvárnění“ tvarohového krému silně nedoporučuji, moc jsem to dopředu nepromyslela, takže se to hodně špatně dělalo a nakonec to ani nevypadalo tak dobře, jak jsem zamýšlela. Problém byl hlavně v tom, že tvarohový krém je přece jen hustší, takže se sám nerozlije a kličkovat lžící mezi zapíchnutými vykrajovátky a snažit se strefit do mezer kolem dortu… to bylo vážně na infarkt. Navíc nebyla možnost, jak povrch krému rozumně zahladit, protože spodkem lžíce to opravdu moc nejde. Zářezy od vykrajovátek byly také vidět a nepřispívaly k celkovému dojmu. Zkrátka dort byl sice dobrý, ale k preciznosti, natož dokonalosti měl daleko. Ostatně však to na fotce vidíte sami, tak snad vás to od podobných nápadů dostatečně odradí. Osobně bych příště celý tvarohový krém vynechala a zůstala jen u piškotu s meruňkovou pěnou a želé. K receptu už jen tolik, že meruňky mohou být různě sladké, proto množství cukru uzpůsobte podle potřeby.

komentářů 12

jana
24.7.2016 22:54

Dobrý den, mě se ty otvory líbí, co na tom , že to není úplně perfektní. Jde přece o ruční práci, je to originální a musí to být i dobré, škoda, že je už po meruňkách, tedy u nás na Vysočině, snad se dají někde ještě koupit. Děkuji za inspiraci

Eva
24.7.2016 23:15

Děkuji, je to od Vás milé, ale ono to fakt nebylo moc vyvedené. Nápad špatný nebyl, možná kdyby to byla pěna, která by se rozlila sama a sama se i pěkně zarovnala, ale v tomto případě jsem trochu litovala. Ale co, vyzkoušela jsem to, a originální to bylo, to zase jo. 🙂 Meruňky určitě ještě koupíte, v obchodech jsou. A když se takto rozvářejí, tak ani nemusí být tak perfektní jako když je chcete jíst jen tak. Já je měla celkem tvrdé a kyselé, a přesto bylo pyré výborné. 😉

Alice
25.7.2016 10:59

Dort je krásný – asi mám menší rozlišení, ale myslela jsem, že na rovnou plochu jsou nastříkané kroužky a ty jsou vyplněné meruňkovým želé, asi by to bylo taky hezké, a určitě snazší 🙂
A ještě se zeptám – pracujete vždy jen s plátkovou želatinou? Objevila jsem balíčky s různě velkými plátky (liší se i gramáží), tak nikdy nevím, co použít. Jak by šla plátková želatina nahradit práškovou? 1 plátek za cca 8g? Díky.

Eva
25.7.2016 23:04

Cokoli by asi bylo snazší než tohleto. 🙂 S želatinou pracuji opravdu jen s plátkovou, je to mnohem snazší. Neumím si představit, jak z práškové odvažuji třeba 3g, já lékárensky přesnou váhu nemám. A odměřování lžičkou je hrozně nepřesné, protože lžičky můžou mít hodně rozdílnou velikost. Plátkovou želatinu používám Dr. Oetker a tam to vychází přibližně 1,6g hmotnosti na jeden plátek. Jestli se tedy chová prášková želatina v praxi stejně, pak by mělo stačit gramáž jen přepočítat pomocí tohoto údaje z plátkové na práškovou.

Alice
26.7.2016 12:29

Díky. Vidím, že jsem měla menší plátky.
Digitální váha (umí do 5 kg) má přesnost 2g, takže prášková želatina mi nedělá zásadní problém 🙂 – vyzkouším vaše meruňkové želé a uvidím, jak želatinu přepočítávat. Ale samozřejmě – každý rád jinou konzistenci, navíc při převážení dortu je lepší, když je vše trochu pevnější, takže množství želatiny asi bude mírně variabilní.
Na každý pád – váš dort je kouzelný.

Adéla
26.7.2016 21:13

Tak tohle vypadá hodně dobře. Mně se ten nápad s vykrajovátky moc líbí, dortík pak vypadá jak měsíc. 🙂 Na pěnový dort pořád ještě sbírám odvahu. Příští týden nám snad po dvou měsících konečně dodělají kuchyňskou linku, tak už se nebudu mít na co vymlouvat. 🙂

Eva
27.7.2016 0:00

Alice: Přesně tak, chce to vyzkoušet a uvidíte. Když se nepovede, tak příště to zkusíte jinak. Ale já věřím, že se povede hned napoprvé. 🙂

Eva
27.7.2016 0:03

Adéla: To už pak budete muset opravdu něco prubnout, ať novou kuchyň řádně zasvětíte. 🙂 Ale pokud budete s pěnovými dorty začínat, tak určitě doporučuji nejdřív nějaký jednodušší dort, ne tenhle šílený úlet. 😉

Marie
20.8.2016 11:07

Dobrý den, taky jsem už dělala několik těchto vrstvených dortů. Osvědčilo se mi nechat si ztuhnout vše jednotlivě a pak postupně vrstvit na sebe včetně krému nebo pěny kolem dokola, ten jsem si dala do zdobícího sáčku s hladkou širokou trubičkou.A tak jsem se s tím neutrápila, i když tyto dorty jsou už poměrně náročné jak na přípravu tak na čas. Zdraví Marie a přeji mnoho úspěchů při pečení. Máte moc krásný blog, patří mezi mé oblíbené :-))

Eva
20.8.2016 22:23

Mockrát děkuji. 🙂

Market
30.4.2017 15:19

Dobrý den. Právě dojídám poslední kousek tohoto vynikají dortu a říkám si, že se konečně musím „přiznat“, že peču dorty podle Vašeho blogu. I tentokrát se to podařilo, a to jsem dělala korpus z bezlepkové mouky. Ta velmi často vede k tuhému drobivému korpusu, ale tady bylo těsto krásně nadýchané díky bílkům s cukrem. Velmi oceňuji také to, že máte skvělý odhad na množství želatiny, a tak pěny a želé nejsou ani řídké ani příliš tuhé. Tento dort jsem udělala včetně tvarohové vrstvy, kterou jsem dala jen nahoru a je opravdu výborná a zjemní kyselost meruněk. Jsem dost nešika, vrstvy mi nevyšly ani stejně vysoké a dokonce ani rovné (v mrazáku mám šuplík nakřivo:), a želé trochu vyteklo, takže z boku dort vypadal všelijak, ale byl tak dobrý, že mi ty nedostatky ani nevadily, na řezu vypadal moc hezky a byl prý „ještě lepší než ten cos dělala minule“ – jahodový mousse cake s korpusem Madelines, taky podle Vás. Tak díky moc za inspiraci.

Eva
30.4.2017 21:43

Děkuji za přiznání, udělalo mi radost. 🙂 Vaše pečení vypadá docela dobrodružně, ale je vidět, že Vás to baví. A že si výsledek náležitě vychutnáte. Což je dobře. Schválně, jestli další dort bude zase ještě o něco lepší než ten minule. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily