Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Citronovo-makový dort

citronovo makový dort

Tento dort je další z kategorie „potřebuje doladit“. Základ tu je, ale nebyla jsem s ním úplně spokojená. Kdo by chtěl, může zkoušet dolaďovat také. V tipech pod receptem napíšu, jaké jsem měla výhrady. A teď recept.

Makový piškot

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • nastrouhaná kůra z 1 velkého citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g mletého máku
  • 75 g hladké mouky

Citronový máslový krém nastavený

  • 200 ml vody
  • 100 ml čerstvé šťávy vymačkané z citronu
  • nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g měkkého másla
  • 200 g smetany ke šlehání 40%
  • 2 lžíce cukru moučka
  • žlutá gelová barva
  1. Makový piškot: Bílky oddělím od žloutků. Žloutky vidličkou rozmíchám s citronovou kůrou a vanilkou. Bílky s cukrem vyšlehám do pevného sněhu. V závěru snížím rychlost šlehání na nejmenší, vliji žloutky, a jakmile se do sněhu zašlehají, šlehač vypnu. Mletý mák s moukou proseji. Mák musím skrz cedník protlačit prsty, ale jde to. Hlavně budu mít jistotu, že mák bude rovnoměrně rozptýlen a v těstě nebudou hrudky. Pak mouku s mákem s citem vmíchám do vajec gumovou stěrkou. Hotové těsto vyliji na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřu. Peču při cca 175°C.
  2. Během pečení piškotu si připravím čistou utěrku, kterou přes síto popráším moučkovým cukrem. Když je piškotové těsto upečené, vyndám plech z trouby a hned piškot i s papírem překlopím na pocukrovanou utěrku. Pečicí papír sloupnu a celý plát i s utěrkou sroluji kratší stranou do rolády. Postavím tak, aby se roláda nerozmotala, a nechám vychladnout.
  3. Citronový krém: Nejprve uvařím citronovou kaši. Do rendlíku dám vodu, citronovou šťávu a kůru, cukr a škrob. Dobře rozmíchám. Za stálého míchání vařím. Když směs začne vřít, tak zároveň i zhoustne. Vařím ještě asi minutu, pak odstavím – je to stejné jak s pudinkem. Nechám za občasného promíchání chladnout. Měkké máslo šlehám asi dvě minuty, poté k němu začnu přidávat po lžících zchladlou citronovou kaši. Stačí, když bude vlažná, hlavně se máslo nesmí při kontaktu s ní začít rozpouštět. Krém dobře prošlehám a zároveň v této fázi obarvím krém barvou na žluto. Abych ho ještě víc odlehčila (a protože jsem měla doma nevyužitou smetanu), ušlehám smetanu s moučkovým cukrem dotuha a vzniklou šlehačku vmíchám gumovou stěrkou do krému.
  4. Dokončení: Svinutý plát piškotu rozmotám a opatrně narovnám. Seříznu okraje a plát podélně rozříznu na dva pruhy. Na ně natřu vrstvu krému. První pruh začnu rolovat, a když dojedu na konec, napojím druhý pruh a v rolování pokračuji. Vzniklý válec postavím a obmažu a zarovnám krémem, aby měl trochu pravidelný tvar. Krém na povrchu upravím oblou špičkou mazacího nože – na bocích vytáhnu podélné rýhy, nahoře naznačím kruhy. Dám do lednice zatuhnout.

citronovo makový dort

Tipy: A teď s čím jsem nebyla moc spokojená. 1) Makový piškot byl myslím v pořádku, ale byl moc tlustý. Použila jsem plech 36x26cm a měla jsem raději vzít větší, aby byl plát tenčí. Takhle se to špatně rolovalo a vzniklo z toho málo „závitů“, takže později na průřezu byly jen dva pruhy krému na jeden dílek dortu. Taky kvůli té tloušťce piškotu vznikl v místě zakončení rolády dost velký schod a musela jsem to tam dorovnávat krémem. Chtělo to prostě víc vrstev těsta i krému. 2) Krém nebyl špatný, ale možná mohl být ještě míň máslový. Šlehačka mu dodala takovou zajímavou konzistenci, ale po zatuhnutí to byl navzdory významnému odlehčení klasický máslový krém. Stejně jako u piškotu by i krému prospělo, kdyby byl v tenčích, zato četnějších vrstvách. Takhle to prostě připomínalo americké dorty, a ty mi vždycky přijdou spíš jako buchta s krémem než dort. Zároveň když už jsem si vymyslela ten efekt na řezu, který vznikne postavením rolády na stojato, měla jsem zajistit větší počet střídajících se vrstev. Tak někdy příště. A krém možná zkusím nějak obměnit. Je mimochodem docela výrazně citronový, takže ve větším množství chuť máku přebíjí. Jinak je ale mák a citron docela zajímavá kombinace. A ta žlutá barva vypadá k makovému těstu moc hezky, proto jsem výjimečně sáhla po barvivu.

Komentáře: 2

Kája
23.11.2018 16:15

Dobry den, zaujal me Vas citronovy krem.. V komentarich pisete, ze byl moooc maslovy, tak mam napad. Jednou jsem delala krem, do ktereho prislo krome masla i mascarpone…. To by mohlo krem odlehcit a zaroven by pekne drzel 😉
Zkusim kremem naplnit makronky, takze ta citronova chut nebude vubec vadit 😉

Lenka
25.10.2022 19:58

Dobrý den, tento dort je nejoblíbenějším dortem mého syna a každý rok mu ho peču k narozeninám – jen už ho neroluji a nestavím, ale klasicky peču ve formě, prořezávám a promazávám. Teď by ho chtěl mít ve tvaru dýně. S vymodelováním problém nemám, ale myslíte, že by se k tomuto dortu hodil marcipán chuťově?

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily