Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Čokoládovo-mandlový dort

čokoládovo-mandlový dort

Čokoládový korpus s mandlemi

  • 120 g měkkého másla
  • 70 g hořké čokolády 52%
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty
  • 40 g hladké mouky
  • 25 g kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 90 g jemně mletých mandlí
  • 80 g sekaných mandlí (použité z mandlové šlehačky, viz níže)
  • 4 vejce
  • 120 g třtinového cukru (50+70g)

Vanilkovo-mandlová šlehačka

  • 400 ml smetany 40% (2 kelímky)
  • 200 ml sekaných mandlí – hranolků
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce cukru moučka
  1. Nejprve je potřeba připravit mandlovou smetanu. Odměřím sekané mandle (hranolky) a opražím je na suché pánvi – hezky pomalu a pozvolna, aby se nepřipálily. Když zezlátnou a rozvoní se, stáhnu z plotny. Do hrnce naliji smetanu, nasypu opražené mandle a vhodím vanilkový lusk. Vše za občasného promíchání přivedu k varu. Pak stáhnu z ohně, přikryji a nechám 1 hodinu stát. Během toho se do smetany uvolní vůně jak vanilky, tak hlavně mandlí. Nedávám do chladu, protože v teplé smetaně probíhá louhování účinněji. Po hodině smetanu přecedím a nádobu opět přikryji. Nechám zchladnout, pak ještě z pokličky (nebo z fólie, záleží na tom, čím jsem nádobu přikryla) otřu zkondenzovanou vlhkost a přikryté dám do lednice, aby smetana pořádně vychladla. Např. přes noc.
  2. Vanilkový lusk osuším a buď ho později použiji při pečení korpusu, nebo ho vložím do nádoby s cukrem, aby ho vanilka provoněla. (Jelikož ráda pracuji s vanilkovou pastou, tak pravý vanilkový lusk, který jinak skoro nepoužívám, končí v mém případě právě v tom cukru.)
  3. Sekané mandle nasypu na papírovou utěrku, osuším, pak je rozprostřu a nechám sušit. Trvá to trochu déle, protože mandle jsou ze smetany mastné.
  4. Korpus: Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl proseji do mísy. Přisypu mleté mandle a mandlové hranolky, které jsem sušila ze smetany. Dobře všechno promíchám. Jednotlivé mandlové hranolky se při tom obalí moukou s kakaem, takže pak v těstě budou rozprostřené, nikoli slepené.
  5. V teplé vodní lázni nebo nad párou rozpustím čokoládu a dám stranou. Měkké máslo šlehám elektrickým šlehačem asi dvě minuty do pěny. Pak zašlehám vlažnou čokoládu a vanilkovou pastu. Mám našlehané čokoládové máslo, které je dost řídké, ale neteče. Odložím na později.
  6. Žloutky a 50 g cukru šlehám asi 5 minut, až je hmota světlá a nadýchaná.
  7. Bílky a zbývající cukr (70 g) vyšlehám do pevného sněhu. Sníh by měl být hustý až tuhý, to určitě, ale neměl by se přešlehat, jinak se bude obtížně vmíchávat do těsta.
  8. Nyní postupně a zlehka vmíchám gumovou stěrkou vyšlehané žloutky do čokoládového másla. Pak začnu po částech vmíchávat sníh z bílků. Po chvíli začnu střídat se sypkými přísadami (též přisypávám po trochách a vždycky do těsta, které je sněhem dostatečně nadlehčené). A tak postupně, střídavě a s citem všechno vmíchám, přičemž skončím sypkými přísadami. Lze také nejprve vmíchat jen sníh a pak až sypké přísady, aby se nestalo, že těsto bude příliš husté a budu ho míchat silou.
  9. Těsto přendám do formy, kterou jsem vyložila pečicím papírem, a to i boky. (Když se povrch formy zlehka namastí máslem, papír se přilepí a bude držet.) Rozprostřu ho ke krajům, zarovnám a dám péct při cca 170°C na přibližně 35 minut.
  10. Korpus nechám vychladnout. Sloupnu pečicí papír a vršek dortu seříznu do roviny. Studenou smetanu spolu s cukrem moučkou vyšlehám do tuha, dort jí libovolně ozdobím a hned ho strčím do lednice, aby šlehačka mohla zpevnit.

Tipy: Dort jsem pekla ve formě o průměru 19 cm. Je to sušší verze, která nám vyhovuje, ale pokud by chtěl někdo dort víc šlehačkový, pak nechť korpus víc seřízne, aby byl nižší. Nebo lze dort upéct ve větší formě (průměr 20/21 cm), pak bude ale třeba udělat šlehačky víc, tedy 3 kelímky (600 ml smetany, 300 ml sekaných mandlí). Smetana ze dvou kelímků totiž vystačila akorát tak na ten 19cm průměr. Jak už jsem psala v receptu, lze do těsta samozřejmě použít místo vanilkové pasty semínka z vanilkového lusku, který jste vařili ve smetaně (semínka asi tak z poloviny lusku). A dokonce se můžete bez vanilky vůbec obejít, protože v těstě stejně není moc cítit a smetanu ovoní také jen velmi zlehka. Důležitá je v tomto případě hlavně chuť a vůně pražených mandlí. Ty jsou hodně jemné, takže přemíra vanilky by je mohla přebít. Proto se i ve smetaně pouze louhuje celý vanilkový lusk, ale jinak se do ní už vanilka nepřidává. Zbývající mandlové hranolky lze použít na ozdobu nebo např. do domácího müsli. Dort je dobré shora seříznout nejen proto, že bude rovný a odstraní se případný připálený povrch. Je to i pojistka pro případ, že by šlehačka časem náhodou začala trochu pouštět vodu – takto se může jednoduše vpít do těsta (povrch upečeného korpusu tak nasákavý není). Mandlová smetana se vyšlehávala trochu obtížněji než obyčejná z kelímku, takže to chce opravdu kvalitní. Pokud byste zdobili pomocí sáčku a trezírovací špičky, pak dejte do sáčku všechnu šlehačku najednou. Jak se totiž seshora na sáček tlačí rukou, tak šlehačka vlivem tělesného tepla polevuje, takže ten poslední zbyteček už může být řídký, tak abyste si ho nesmíchali s další čerstvou šlehačkou a tím ji nenaředili (dlouhé souvětí, ale snad srozumitelné).

Závěrem: Tento dort vypadá hodně nenápadně, není to žádný slavnostní kousek, spíš jen tak ke kafíčku. Ale chuť mandlové šlehačky je moc zajímavá a mě mile překvapila. Určitě tak úžasná nemusí přijít každému, přesto ji doporučuji vyzkoušet. A také doporučuji zkonzumovat tento dort čerstvý – ne že by nevydržel do dalšího, popř. ještě dalšího dne, ale už to není ono.

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily