Dort s malinami a smetanovým krémem
Recept je od Zuzany De Jonghe, na jejichž stránkách najdete i fotopostup a plno dalších skvělých receptů. Dort jsem trochu poupravila, a to tak, že korpus jsem nepekla, nýbrž udělala ho ze sušenek (původně měl být korpus z pistáciového těsta dacquoise). Jednak to bylo mnohem rychlejší, ale on je taky trochu problém sehnat u nás nesolené pistácie. Ovšem výsledek byl také excelentní.
Podklad
- 200 g máslových sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce kakaa
Náplň č. 1
- 3 g plátkové želatiny
- 300 g malinového sladkého sirupu (maliny svařené s cukrem krupicí a propasírované na jemnou šťávu – na 250 g malin přibližně 80 g cukru, jak má kdo rád sladké)
Náplň č. 2
- 6 g plátkové želatiny
- 80 g lemon curd
- 30 g cukru moučka
- 75 g jemného tvarohu
- 200 ml dotuha vyšlehané šlehačky
- Sušenky rozdrtím najemno (do pytlíku s nimi a váleček na ně), přidám kakao a promíchám. Přilévám rozpuštěné máslo a zpracovávám rukama, dokud drť po stisknutí nezačne mít tendenci držet při sobě. Pak směs nasypu na dno dortové formy a pořádně ho namačkám, abych získala rovný pevný podklad. Dám do lednice zatuhnout.
- Namočím 3 g želatiny do studené vody, aby želatina byla celá ponořená a mohla bobtnat. Malinovou šťávu ohřeji, přidám nabobtnalou, mírně vyždímanou želatinu a vymíchám dohladka (to když mám šťávu předpřipravenou, jinak dám želatinu do právě svařených malin, přičemž směs musí trochu zchladnout, aby nebyla vroucí). Malinovou směs vyliji na podklad a dám do lednice, aby dobře zatuhla. (Pro lepší vyndavání z formy je dobré boky formy vyložit pruhem tužší fólie, např. ze školních desek, nebo papírem na pečení – pak je dobré stěny nepatrně pomastit máslem, aby se papír dobře přichytil.)
- Namočím 6 g želatiny do studené vody. Vymíchám společně tvaroh, lemon curd a cukr moučku. Plátky želatiny vyndám z vody, tentokrát bez ždímání, a opatrně je v kastrůlku na velmi mírném ohni, krátce a s mícháním rozpustím (přihřát lze i v mikrovlnce po dobu 3 vteřin). Rozpuštěnou želatinu přimíchám do tvarohové směsi a nakonec přidám vyšlehanou smetanu. Vše jemně vymíchám dohladka.
- Krém rovnoměrně rozprostřu na zatuhlou malinovou vrstvu a dám alespoň na 3 hodiny do lednice.
Tipy: Dort je vhodné nějak decentně ozdobit, aby nepůsobil prázdně – jelikož jsem neměla čerstvé maliny, udělala jsem jednu z marcipánu. Pokud nechcete nebo nemůžete formu vyložit fólií, radí Zuzana De Jonghe nahřát boky formy před sundáním fénem, aby se dort snadno odlepil. Jako snad u všech moučníků lze i tento vyrobit v podobě malých dortíků, aby se nic nemuselo krájet. Je to trochu větší piplačka, ale je to roztomilé. Já použila normální plech/formu na muffiny, přičemž jsem každou prohlubeň nepatrně vymazala olejem – dortík pak stačilo opatrně vydloubnout ostrým nožem a vyloupnul se jak malina. Pro takové případy mám doma olej z vlašských ořechů (jedna z velmi mála věcí, kvůli nimž jsem ochotna jít do Kauflandu), který má jen velmi jemnou ořechovou vůni a chuť, takže není třeba se obávat, že by byl moučník cítit.
Komentáře: 2
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.