Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Čokoládové cupcakes

Letní cupcakes Letní cupcakes podruhé

Když si chci zkusit nějaké zdobení pomocí potahové hmoty a nechci dělat přímo dort, jsou ideálním řešením cupcakes. Pro takové případy se mi osvědčil recept od Hany Rawlings na tzv. mud cake. Je to vláčné, bohatě čokoládové těsto, jehož chuť se pěkně snoubí (!) s chutí pravého marcipánu, ale i mandlového Smartflex Velvetu. Záměrně nepoužívám výraz muffiny, protože tyto dortíky nevyběhnou tak jako klasické těsto na muffiny, což je ale dobře – když nejsou tak vyboulené a popraskané, dají se pěkně potáhnout.

Čokoládové dortíky (mud cake)

  • 250 g másla
  • 6 lžiček instantní kávy
  • 250 g hořké čokolády
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 60 g kakaa
  • 400 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 8 lžiček oleje
  • 4 vejce
  • 125 ml podmáslí
  1. Na středním ohni zahřívám máslo a 180 ml vody, až se máslo rozpustí. Přisypu kávu, čokoládu nalámanou na kousky a za stálého míchání rozpustím. Nechám vychladnout.
  2. Do mísy proseji mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao, přimíchám cukr a sůl. Do této sypké směsi vliji zchladlou čokoládovou směs a důkladně promíchám. Přiliji olej a postupně vmíchávám jedno rozšlehané vejce za druhým. Nakonec vliji podmáslí a důkladně promíchám.
  3. Těsto naliji do košíčků na muffiny, asi 1 cm pod okraj, a peču při 160°C asi 20-25 minut.

Hana Rawlings postupuje dále tak, že vmíchá 100 g meruňkového džemu do 100 ml vroucí vody a přepasírovaným sirupem potře vychladlé muffiny, aby byly vláčné a šťavnaté. Dále dortíky potře asi centimetrovou vrstvou ganache (400 g hořké čokolády 53-63% a 200 ml 12% smetany) a po zatuhnutí znova přemázne meruňkovým sirupem, aby vznikla lepivá plocha. Pak teprve potáhne dortík fondánem (potahovací hmotou).

Přiznám se, že na mě je to moc zdlouhavé, takže si jen nahřeji marmeládu (většinou rybízovou), aby zřídla, popř. ji naředím vodou, pomašluju jí povrch dortíků a rovnou lepím marcipán. Toto těsto je vláčné dost samo o sobě, není to žádná bábovka-dusivka, takže to takhle jednoduše stačí.

Fialové muffiny Šedobílé cupcakes Šedobílé cupcakes podruhé

Komentáře: 8

Pavla
10.9.2014 11:23

Dobrý den,
na kolik cupcakes vyjde toto množství? a lze ganache použít i pod mléčný marcipán? Děkuji

Eva
10.9.2014 17:27

Tedy, to jste mě zaskočila, vážně nevím, kolik jich bude. Já mám pocit, že ten plech, tedy 12 kusů, jsem dělala z polovičního množství, ale to jen odhaduji, už je to dlouho, co jsem je pekla, omlouvám se. Jinak ganache lze použít pod jakoukoli potahovací hmotu, nerozpustí ji. Mějte se hezky.

Tereza
2.3.2015 8:57

Dobrý den, narazila jsem na Vaše stránky při hledání pomoci – krém versus fondán. Na cupcakes používám cream cheese (mascarpone + šlehačka) a již několikrát jsem zkoušela ozdobit byť jen malou kytičkou z fondánu (Squires kitchen). Bohužel výsledek je vždy stejný – fondán se rozteče a cupcake je na vyhození. Nenapadá Vás jak tento problém vyřešit…? Na cukrářských fórech jsem se dočetla, že fondán si s jiným než máslovým krémem zrovna nesedne, ale máslový krém, který by měl na cupcakes přijít je prostě šíleně sladký (4 hrnky cukru). Pokud nahradím v cream cheese šlehačku za máslo, opět bych měla dát 4 hrnky cukru. Děkuji,
T.

Eva
2.3.2015 13:48

Tak v první řadě bych poradila nebrat vážně americké recepty na máslový (i jiný) krém. Oni tam dávají takového cukru, že už to podle mě není máslo s cukrem, nýbrž cukr s máslem. Fuj. Inu jiný kraj, jiný mrav. Takže můžete buď dát cukru jen podle chuti – ale on čistě máslový krém není moc dobrý. Proto já bych určitě doporučila máslový krém nastavený bílkovým sněhem. http://kousekdortu.cz/maslovy-krem-nastaveny-bilkovym-snehem/ Není složitý a je výborný, protože značně odlehčený, hezky bílý, a přitom si zachovává všechny vlastnosti čistě máslového krému (dá se s ním zdobit, drží tvar, fondán se na něm nerozteče). A jestli chcete používat krémy ze šlehačky, mascarpone apod., pak použijte místo fondánu mandlový marcipán, ten se neroztéká. Eva

Kristýna
10.11.2018 9:42

Dobrý den, včera jsem pekla, jsou úžasné. A z celé dávky jsem jich jen pro zajímavost měla 40ks :).

Eva
11.11.2018 22:15

Ano, to je opravdu zajímavé. 🙂 Určitě to někomu pomůže, já jsem totiž vždycky s otázkami „na kolik toto množství těsta vystačí“ na štíru.

Lucie Bilkova
18.10.2022 10:42

Dobry den miluju vasi stranku a vase rady. Dnes jste me zachranila tou radou ze na cream cheese se neroztece mandlovy marcipan. Tudiz nemusim delat maslove kremy aby na nich drzely ruzne ozdubky. Muzete mi prosim poradit jeste jakou znacku koupit? Jestli i mandlovy veltex se takto da pouzit? Moc dekuju jste uzasna

Lucie Bilkova
18.10.2022 10:43

Teda smartflex jsem myslela

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily