Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kávový krém

kávový máslový krém s bílou čokoládou

Ano, krém, žádný dort. Dort jako celek totiž nestál za nic. Abyste byli v obraze: Korpus byl kávový. Americký recept, takové těžší těsto s podmáslím. Když jsem ho upekla, manžel přišel domů a zeptal se, jestli máme k obědu filé. A neměli jsme. Takže asi tak. Bohužel jsem dort stejně vytvořila, potřebovala jsem totiž i zlikvidovat nějaké věci z lednice (smetana, třešně Amarena…), což se na něm taky podepsalo – byl celkově přeplácaný. No a jak korpus „voněl“, tak i „chutnal“. Takže jsme trochu vyjedli vnitřek a krém a zbytek šel do koše. Kávový krém mi ale moc chutnal, proto sem dávám recept aspoň na něj. Uvnitř byla šlehačka, do které jsem vmíchala jemně nastrouhanou hořkou čokoládu – na 150 g smetany asi 3o-40 g čokolády, a bylo to skoro až dost. Šlehačka s čokoládou je taky moc dobrá a ta strouhaná čokoláda ji docela významně zahustí. Ale na to samostatný recept není potřeba.

Kávový máslový krém s bílou čokoládou

  • 50 g smetany ke šlehání
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 150 g bílé čokolády
  • 150 g měkkého másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 250 g mascarpone
  1. Smetanu ohřeji až k bodu varu a odstavím. Rozmíchám v ní instantní kávu (co nejlépe, ono to jde trochu ztuha a asi to dokonale nepůjde) a mletou kávu. Pak vsypu bílou čokoládu nalámanou na kousky a míchám. Protože smetany je málo na to, aby se v ní čokoláda rozpustila, umístím rendlík s tím vším nad páru a míchám, dokud se čokoláda nerozpustí.
  2. Máslo šlehám asi 2 minuty s cukrem. Pak zašlehám vlažnou čokoládovou směs. Horká být nesmí, to by se máslo rozpustilo, a vychladnout ji taky nemůžu nechat, protože to by to zase ztuhlo.
  3. Nakonec zašlehám mascarpone. To je dobré použít z lednice, protože jak je chlazené, tak ten krém trochu zpevní. Ale kvůli tomu se musí mascarpone zašlehávat po lžících, ne najednou, jinak by máslo mohlo na nízkou teplotu negativně zareagovat – krém by se srazil.
  4. Výsledná konzistence je akorát k použití. Pokud byste chtěli krém chladit, aby víc zatuhl, tak opatrně a občas promíchat, krém nesmí ztvrdnout. To už by se s ním pak pracovat nedalo.
  5. Množství všeho je tak nějak od oka, takže s ním lze hýbat. I smetany by mohlo být trochu víc, aniž by to ohrozilo hustotu krému. Krém je dobrý, v lednici ztvrdne (i když to tak chvíli nevypadá), ale není myslím vhodný na zdobení trezírovací špičkou. Tedy ne že by to vůbec nešlo, ale asi by to nebylo tak precizní, přece jen není tak dokonale hladký jako klasický máslový krém. Kávy používám obě: instantní dodá lepší chuť a mletá je hlavně kvůli vizuálnímu efektu.

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily