Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Mandlový dort s kávovým krémem

mandlový dort

Těsto

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 150 g mletých mandlí

Krém

  • 2 bílky
  • 110 g cukru krupice
  • 160 g změklého másla
  • asi 4 lžíce silné kávy

pražené plátky mandlí na ozdobu

  1. Žloutky utřu s cukrem do husté pěny, přidám mleté mandle a tuhý sníh z bílků. Nebo taky šlehám celá vejce s cukrem 20 minut a pak vařečkou zamíchám mleté mandle. Těsto naliji do formy o průměru 18 cm, jejíž dno vyložím papírem na pečení, a při 160°C upeču. (Upozornění: těsta je mnoho, při pečení ještě nabude, ale pak se dort propadne, což je sice nemilé, ale normální.) Dort nechám chvíli chladnout, pak jej z formy vyjmu a obrátím dnem nahoru, aby se povrch aspoň trochu srovnal. Nechám zcela vychladnout.
  2. Mezitím si připravím bílkovo-máslový krém. Hrnec s trochou vody postavím na plotnu a nechám vařit. Bílky dám spolu s cukrem do misky a tu umístím nad páru. Drátěnou metlou prošlehávám bílky tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. (Poznám to tak, že bílky promnu mezi palcem a ukazováčkem, a když je hmota krásně hladká, bez náznaku zrníček cukru, mám hotovo.) Bílky se tímto postupem zároveň tepelně upraví, takže všichni můžeme být klidnější.
  3. Misku odstavím stranou a šlehám elektrickým šlehačem na plné obrátky, až vznikne krásně hustý, táhlý a lesklý sníh, který během šlehání zároveň vychladne. Ten postupně zamíchám do vymíchaného změklého másla, až dostanu nadýchaný lehoučký krém. Nyní vezmu uvařenou silnou kávu, ne horkou, a po velmi malých troškách ji vmíchávám do krému. Množství kávy si můžete přizpůsobit dle chuti.
  4. Vychladlý dort upravím do přijatelného tvaru, jednou prokrojím, pomažu kávovým krémem a spojím opět dohromady. Zbylým krémem potřu celý dort zvnějšku a posypu praženými plátky mandlí. Pro lepší dojem dozdobím růžemi z mandlového marcipánu.

mandlový dort mandlový dort řez

Tento dort není kdovíjak slavnostní, i když po správném nazdobení může vypadat efektně, nicméně je opravdu vynikající a k nedělní kávě jak dělaný. Díky tomu, že neobsahuje mouku a že máslový krém je nastavený bílkovým sněhem, je i poměrně lehký. A i když se v tom tak zcela neorientuji, myslím, že je tento recept i bezlepkový.

Tipy: Na těsto používám kupované mleté mandle, takže těsto je pak barevnější, než kdybych si doma mandle spařila, oloupala a namlela – a je to i mnohem jednodušší. Vřele doporučuji dort obsypat praženými mandlemi, i když to není samozřejmě nutné, ale ta chuť za to stojí.

komentářů 10

Blanka
3.12.2014 21:41

Mňam, zítra vyzkouším krém, ale celý dort si uděláme asi na vánoce, a vypadá naopak moc slavnostně!!!!

Eva
4.12.2014 20:18

No tak uvidíte. Snad si nezkazíte Vánoce. 🙂

Katka
18.12.2015 18:23

Dobrý den, dort se povedl, byl skutečně vynikající. Jen se nám při pečení hrnul ven z formy (20 cm), bylo to trošku jako „Hrnečku vař“. Krém se po přidání kávy srazil, ale po opatrném nahřátí jsem ho opět krásně vymíchala. Takže děkuji za recept.

Eva
18.12.2015 23:19

Tak jste to měla i s pohádkou. 🙂 S kávou se musí opravdu po trošičkách, protože voda a máslo – znáte to. 😉

Anonym
4.5.2016 19:21

Dobry den,
dekuji za uvedeny recept. O vikendu vyzkousim.
Hledala jsem mandlove testo bez mouky, takze muzu potvrdit, ze je to opravdu bezlepkovy recept.
Dekuji Zdena

Eva
4.5.2016 20:03

🙂

Naďa
11.3.2018 16:54

Dobrý den, dort jsem pekla na návštěvu k rodičům. Také nesouhlasím s tím, že by nevypadal slavnostně, obsypání praženými mandlemi mu dodá opravdu luxusní vzhled. S krémem nastaveným bílkem jsem neměla žádné zkušenosti, po přidání opravdu měkkého másla se mi začal srážet (asi i šlehání mým šlehačem nejmenší rychlostí s jednou metlou bylo příliš), ale po zahřátí a rozmíchání ručně metlou byl krásně hladký a káva (kterou jsem tam dávala lehce teplou) se do něj pěkně vpravovala. Také se s ním moc dobře pracovalo. Dort jsem pekla také ve větší formě (21 cm) a i tak ho byla plná forma. Mandlové těsto bylo vynikající, jen jsme měli pocit, že na množství krému by ho mohlo být více (množství obojího asi ovlivňuje použitá velikost vajec). Krém je přece jen docela vydatný (aspoň pro nás), takže jsem si říkala, že příště bych upekla tento dort z 1,5 dávky (ve dvou formách) a promazala ho 3x tenčí vrstvou krému. Recept si určitě zařadím do svého repertoáru a příště třeba zkusím zaexperimentovat s příchutí krému.

Eva
12.3.2018 22:03

Každý si musí ten „svůj“ recept vychytat sám. Berte moje dorty hlavně jako inspiraci a jako základní tvar pro další rozvíjení. 🙂

Iveta
29.5.2018 21:10

Dobrý den, paní Evo, ráda bych se zeptala, pokud bych dělala dort do formy průměr 18cm, ale potřebovala bych vysoký, mám dát dvojitou dávku? Moc děkuji za radu Iveta

Eva
31.5.2018 20:11

Dvojitou dávku určitě, ale možná by bylo lepší péct to nadvakrát a pak spojit. Jak v těstě není mouka, není tak nadýchané a při větší výšce by mohl korpus po vychladnutí spíš spadnout a taky by se možná hůř propékal. Péct nižší korpusy je vždy jistější.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily