Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Mandlový dort s kávovým krémem

mandlový dort

Těsto

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 150 g mletých mandlí

Krém

  • 2 bílky
  • 110 g cukru krupice
  • 160 g změklého másla
  • asi 4 lžíce silné kávy

pražené plátky mandlí na ozdobu

  1. Žloutky utřu s cukrem do husté pěny, přidám mleté mandle a tuhý sníh z bílků. Nebo taky šlehám celá vejce s cukrem 20 minut a pak vařečkou zamíchám mleté mandle. Těsto naliji do formy o průměru 18 cm, jejíž dno vyložím papírem na pečení, a při 160°C upeču. (Upozornění: těsta je mnoho, při pečení ještě nabude, ale pak se dort propadne, což je sice nemilé, ale normální.) Dort nechám chvíli chladnout, pak jej z formy vyjmu a obrátím dnem nahoru, aby se povrch aspoň trochu srovnal. Nechám zcela vychladnout.
  2. Mezitím si připravím bílkovo-máslový krém. Hrnec s trochou vody postavím na plotnu a nechám vařit. Bílky dám spolu s cukrem do misky a tu umístím nad páru. Drátěnou metlou prošlehávám bílky tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. (Poznám to tak, že bílky promnu mezi palcem a ukazováčkem, a když je hmota krásně hladká, bez náznaku zrníček cukru, mám hotovo.) Bílky se tímto postupem zároveň tepelně upraví, takže všichni můžeme být klidnější.
  3. Misku odstavím stranou a šlehám elektrickým šlehačem na plné obrátky, až vznikne krásně hustý, táhlý a lesklý sníh, který během šlehání zároveň vychladne. Ten postupně zamíchám do vymíchaného změklého másla, až dostanu nadýchaný lehoučký krém. Nyní vezmu uvařenou silnou kávu, ne horkou, a po velmi malých troškách ji vmíchávám do krému. Množství kávy si můžete přizpůsobit dle chuti.
  4. Vychladlý dort upravím do přijatelného tvaru, jednou prokrojím, pomažu kávovým krémem a spojím opět dohromady. Zbylým krémem potřu celý dort zvnějšku a posypu praženými plátky mandlí. Pro lepší dojem dozdobím růžemi z mandlového marcipánu.

mandlový dort mandlový dort řez

Tento dort není kdovíjak slavnostní, i když po správném nazdobení může vypadat efektně, nicméně je opravdu vynikající a k nedělní kávě jak dělaný. Díky tomu, že neobsahuje mouku a že máslový krém je nastavený bílkovým sněhem, je i poměrně lehký. A i když se v tom tak zcela neorientuji, myslím, že je tento recept i bezlepkový.

Tipy: Na těsto používám kupované mleté mandle, takže těsto je pak barevnější, než kdybych si doma mandle spařila, oloupala a namlela – a je to i mnohem jednodušší. Vřele doporučuji dort obsypat praženými mandlemi, i když to není samozřejmě nutné, ale ta chuť za to stojí.

komentářů 6

Blanka
3.12.2014 21:41

Mňam, zítra vyzkouším krém, ale celý dort si uděláme asi na vánoce, a vypadá naopak moc slavnostně!!!!

Eva
4.12.2014 20:18

No tak uvidíte. Snad si nezkazíte Vánoce. 🙂

Katka
18.12.2015 18:23

Dobrý den, dort se povedl, byl skutečně vynikající. Jen se nám při pečení hrnul ven z formy (20 cm), bylo to trošku jako „Hrnečku vař“. Krém se po přidání kávy srazil, ale po opatrném nahřátí jsem ho opět krásně vymíchala. Takže děkuji za recept.

Eva
18.12.2015 23:19

Tak jste to měla i s pohádkou. 🙂 S kávou se musí opravdu po trošičkách, protože voda a máslo – znáte to. 😉

Anonym
4.5.2016 19:21

Dobry den,
dekuji za uvedeny recept. O vikendu vyzkousim.
Hledala jsem mandlove testo bez mouky, takze muzu potvrdit, ze je to opravdu bezlepkovy recept.
Dekuji Zdena

Eva
4.5.2016 20:03

🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily