Mandlový dort s kávovým krémem
Těsto
- 5 vajec
- 150 g cukru
- 150 g mletých mandlí
Krém
- 2 bílky
- 110 g cukru krupice
- 160 g změklého másla
- asi 4 lžíce silné kávy
pražené plátky mandlí na ozdobu
- Žloutky utřu s cukrem do husté pěny, přidám mleté mandle a tuhý sníh z bílků. Nebo taky šlehám celá vejce s cukrem 20 minut a pak vařečkou zamíchám mleté mandle. Těsto naliji do formy o průměru 18 cm, jejíž dno vyložím papírem na pečení, a při 160°C upeču. (Upozornění: těsta je mnoho, při pečení ještě nabude, ale pak se dort propadne, což je sice nemilé, ale normální.) Dort nechám chvíli chladnout, pak jej z formy vyjmu a obrátím dnem nahoru, aby se povrch aspoň trochu srovnal. Nechám zcela vychladnout.
- Mezitím si připravím bílkovo-máslový krém. Hrnec s trochou vody postavím na plotnu a nechám vařit. Bílky dám spolu s cukrem do misky a tu umístím nad páru. Drátěnou metlou prošlehávám bílky tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. (Poznám to tak, že bílky promnu mezi palcem a ukazováčkem, a když je hmota krásně hladká, bez náznaku zrníček cukru, mám hotovo.) Bílky se tímto postupem zároveň tepelně upraví, takže všichni můžeme být klidnější.
- Misku odstavím stranou a šlehám elektrickým šlehačem na plné obrátky, až vznikne krásně hustý, táhlý a lesklý sníh, který během šlehání zároveň vychladne. Ten postupně zamíchám do vymíchaného změklého másla, až dostanu nadýchaný lehoučký krém. Nyní vezmu uvařenou silnou kávu, ne horkou, a po velmi malých troškách ji vmíchávám do krému. Množství kávy si můžete přizpůsobit dle chuti.
- Vychladlý dort upravím do přijatelného tvaru, jednou prokrojím, pomažu kávovým krémem a spojím opět dohromady. Zbylým krémem potřu celý dort zvnějšku a posypu praženými plátky mandlí. Pro lepší dojem dozdobím růžemi z mandlového marcipánu.
Tento dort není kdovíjak slavnostní, i když po správném nazdobení může vypadat efektně, nicméně je opravdu vynikající a k nedělní kávě jak dělaný. Díky tomu, že neobsahuje mouku a že máslový krém je nastavený bílkovým sněhem, je i poměrně lehký. A i když se v tom tak zcela neorientuji, myslím, že je tento recept i bezlepkový.
Tipy: Na těsto používám kupované mleté mandle, takže těsto je pak barevnější, než kdybych si doma mandle spařila, oloupala a namlela – a je to i mnohem jednodušší. Vřele doporučuji dort obsypat praženými mandlemi, i když to není samozřejmě nutné, ale ta chuť za to stojí.
Komentáře: 10
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.