Jablečný štrúdl
Díky své babičce a jejímu skvělému štrúdlu, na kterém jsem vyrostla, mám zafixováno, že štrúdl má být z taženého těsta. Proto jsem nikdy nepřišla na chuť štrúdlu z těsta listového. Ne že by nebyl dobrý, je to chutný jablečný moučník, ale… není to štrúdl. Takže vinu zásadně z taženého těsta, které je jednoduché a dobře se s ním pracuje. Nejvíc práce je stejně vždycky s nakrouháním jablek.
Recept
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/8 l vlažné vody
- 20 g másla
- špetka soli
- 1/2 lžičky octa
- jablka, třtinový cukr, skořice, rozpuštěné máslo, strouhanka
- Na vál si proseji mouku.
- Ve vlažné vodě rozšlehám vejce, sůl, rozpuštěné máslo a ocet. Tuto směs postupně přilévám do mouky a zpracovávám v těsto, nejprve si pomáhám nožem, pak přijde na řadu ruční práce. A hnětu a hnětu, když se těsto hodně lepí, tak si podsypu trochou mouky, ale ono je to ze začátku patlavé vždycky. Nakonec vznikne hladké a lesklé těsto, které se už nelepí na vál. Bochánek těsta podsypu moukou a přikryji nahřátým kastrolem (mělo by odpočívat asi tak půl hodiny).
- Mezitím si nakrouhám mísu jablek, a to tak, že jablko vezmu, oloupu a pak nožem okrajuji kousky a plátky, až mi v ruce zbude ohryzek. Když se jablka nastrouhají (byť nahrubo), je pak jablečná náplň taková „rozblemcaná“, to nemám ráda, lepší jsou kousky jablek, které si podrží svůj tvar.
- Vezmu půlku těsta, zbylou půlku opět přiklopím. Rozválím na tenkou placku, průběžně podle potřeby podsypávám, a nakonec si pomůžu ručním vytahováním těsta do stran tak, abych měla přibližný tvar obdélníka. Těsto je opravdu dost tenké, ale zase ne průhledné, to ne.
- Placku potřu rozpuštěným máslem, posypu trochou strouhanky tam, kde budou ležet jablka, rozprostřu jablka a nešetřím jimi, posypu cukrem a skořicí, a vinu. Opravdu vinu, nepřeložím jen těsto ze stran doprostřed. V průběhu sbalování ještě potírám těsto máslem. Když se blížím ke konci, vytáhnu okraj placky ještě víc do tenka a finálně obalím štrůdl a zakryji případné dírky. „Nohavice“ je uvinuta. Převrátím ji švem dolů a začistím konce štrúdlu, což znamená, že případná vypadlá jablka nacpu dovnitř, stisknu těsto k sobě, přebytečné těsto odkrojím, aby ho nebylo moc, a udělám „prdelku“. Přendám na plech vyložený pečicím papírem a uvinu druhou šišku.
- Štrúdl na plechu potřu rozpuštěným máslem a sem tam propíchnu vidličkou, aby mohl vzduch ven. Peču při asi 180°C, dokud není štrúdl zlatý až hnědý (naštěstí se tak snadno nepřipálí).
Někdo dává do štrúdlu rozinky nebo ořechy, já nechávám jen čistou chuť jablek a skořice, protože tak to máme nejraději. Lepší jsou sladkokyselá jablka, protože pak je chuť zajímavější. Někdy vyjde štrúdl měkký, mírně navlhlý, a jindy tvrdý, že na poklep takřka zvoní, někdy popraská, a jindy ne, možná je to typem jablek. Vždycky je ale výborný a odležením zvláční. Často přidávám k hladké mouce i mouku celozrnnou, aby byl zdravější, tak 1/3 až 1/2. Jde udělat i celý z celozrnné mouky, ale těsto se víc trhá a upečený štrúdl má trochu jinou strukturu, takovou zrnitější, přesto to není problém.
Komentáře: 10
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.