Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Jablečný štrúdl

jablečný štrúdl

Díky své babičce a jejímu skvělému štrúdlu, na kterém jsem vyrostla, mám zafixováno, že štrúdl má být z taženého těsta. Proto jsem nikdy nepřišla na chuť štrúdlu z těsta listového. Ne že by nebyl dobrý, je to chutný jablečný moučník, ale… není to štrúdl. Takže vinu zásadně z taženého těsta, které je jednoduché a dobře se s ním pracuje. Nejvíc práce je stejně vždycky s nakrouháním jablek.

Recept

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1/8 l vlažné vody
  • 20 g másla
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky octa
  • jablka, třtinový cukr, skořice, rozpuštěné máslo, strouhanka
  1. Na vál si proseji mouku.
  2. Ve vlažné vodě rozšlehám vejce, sůl, rozpuštěné máslo a ocet. Tuto směs postupně přilévám do mouky a zpracovávám v těsto, nejprve si pomáhám nožem, pak přijde na řadu ruční práce. A hnětu a hnětu, když se těsto hodně lepí, tak si podsypu trochou mouky, ale ono je to ze začátku patlavé vždycky. Nakonec vznikne hladké a lesklé těsto, které se už nelepí na vál. Bochánek těsta podsypu moukou a přikryji nahřátým kastrolem (mělo by odpočívat asi tak půl hodiny).
  3. Mezitím si nakrouhám mísu jablek, a to tak, že jablko vezmu, oloupu a pak nožem okrajuji kousky a plátky, až mi v ruce zbude ohryzek. Když se jablka nastrouhají (byť nahrubo), je pak jablečná náplň taková „rozblemcaná“, to nemám ráda, lepší jsou kousky jablek, které si podrží svůj tvar.
  4. Vezmu půlku těsta, zbylou půlku opět přiklopím. Rozválím na tenkou placku, průběžně podle potřeby podsypávám, a nakonec si pomůžu ručním vytahováním těsta do stran tak, abych měla přibližný tvar obdélníka. Těsto je opravdu dost tenké, ale zase ne průhledné, to ne.
  5. Placku potřu rozpuštěným máslem, posypu trochou strouhanky tam, kde budou ležet jablka, rozprostřu jablka a nešetřím jimi, posypu cukrem a skořicí, a vinu. Opravdu vinu, nepřeložím jen těsto ze stran doprostřed. V průběhu sbalování ještě potírám těsto máslem. Když se blížím ke konci, vytáhnu okraj placky ještě víc do tenka a finálně obalím štrůdl a zakryji případné dírky. „Nohavice“ je uvinuta. Převrátím ji švem dolů a začistím konce štrúdlu, což znamená, že případná vypadlá jablka nacpu dovnitř, stisknu těsto k sobě, přebytečné těsto odkrojím, aby ho nebylo moc, a udělám „prdelku“. Přendám na plech vyložený pečicím papírem a uvinu druhou šišku.
  6. Štrúdl na plechu potřu rozpuštěným máslem a sem tam propíchnu vidličkou, aby mohl vzduch ven. Peču při asi 180°C, dokud není štrúdl zlatý až hnědý (naštěstí se tak snadno nepřipálí).

štrúdl1 štrúdl2

štrúdl3 štrúdl4

štrúdl5 štrúdl6

štrúdl7 štrúdl8

Někdo dává do štrúdlu rozinky nebo ořechy, já nechávám jen čistou chuť jablek a skořice, protože tak to máme nejraději. Lepší jsou sladkokyselá jablka, protože pak je chuť zajímavější. Někdy vyjde štrúdl měkký, mírně navlhlý, a jindy tvrdý, že na poklep takřka zvoní, někdy popraská, a jindy ne, možná je to typem jablek. Vždycky je ale výborný a odležením zvláční. Často přidávám k hladké mouce i mouku celozrnnou, aby byl zdravější, tak 1/3 až 1/2. Jde udělat i celý z celozrnné mouky, ale těsto se víc trhá a upečený štrúdl má trochu jinou strukturu, takovou zrnitější, přesto to není problém.

komentářů 9

Romana Ambrožová
22.5.2015 16:13

Zdravím Vás, před chvílí jsme ho ochutnali…… Lahůdka, určitě ho budu pravidelně péct, děkuji za recept. Chci každý týden vyzkoušet jednu Vaši dobrotu, doufám, že se povedou jako tento štrůdl. Mějte se hezky.

Eva
22.5.2015 22:17

Pěkný závazek. Tak hodně elánu. 🙂 (Ne že bych si ten štrúdl nedala, to bych si teda dala, takhle na noc mi dělat chutě…)

Lívia
10.4.2016 13:02

Zdravím můžu se zeptat kolik je 1/8l vody děkuji

Eva
10.4.2016 22:37

Teď jste mě trochu zaskočila, protože 1/8l je označena na všech odměrkách (aspoň byla na všech, které jsem měla). Ale jestli pracujete raději s mililitry, tak stačí vydělit 1000ml osmi a je to tedy 125ml.

Lívia
12.4.2016 8:05

Moc děkuji raději mám ml a hlavně jsem se ptala i kvůli sestře je vdaná a ještě čerstvá maminka takže mlsnému manželovi ( kuchaři ) chce udělat radost a peče mu vždy něco dobrého i když nikdy nevařila a nepekla ( nikdy nemusela vydělávala tolik že neměla potřebu si doma vařit sama ) ale teď když je vdaná tak to chce vše doběhnout tak ji s tím ráda pomáhám a učím ji , no a já mám doma taky dva mlsouny takže moc děkuji 🙂

Lívia
13.4.2016 11:18

Moc děkuji za recept, štrúdl byl vynikající a zamlsali si i moji mlsní rodiče a moc si ho chválí 🙂

Eva
13.4.2016 22:26

To mě těší. My už máme dávno zásoby jablek snězeny, ale jinak jsme byli na štrúdlu celou zimu a stejně se nám nepřejedl. Taky ho milujeme. 🙂

Adéla
22.4.2017 11:06

Taky jsem vyrostla na taženém štrúdlu mojí prababičky, bohužel tenkrát nikoho nenapadlo její recept zapsat, protože to byla její parketa. Co já už vyzkoušela různých receptů, vrchol bylo těsto, které mi uprostřed zmizelo, prostě se rozpustilo v jablkách. Že se žádné ani neblížilo tomu babiččinu o tom ani nemluvím. Až teď to vaše, je výborné, krásně se s ním pracuje a uprosřed udělá toho správně oslizlého šnečka, který mi na štrúdlu chutná nejvíc. Děkuju!

Eva
22.4.2017 22:34

Ono není zrovna moje, leda moje oblíbené. Resp. na štrúdl jediné přijatelné. Také jsem na něm vyrostla díky mé babičce, proto ty současné štrúdly z listového těsta nemůžu rozdýchat. 🙂 Tohle těsto jsem vyčetla z obyčejné starší kuchařky a je to prostě taková klasika. Já zas měla nejradši konce, „prdelky“, ale teď spíš uvítám hodně jablek uprostřed. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily