Matcha dort
Matcha je japonský zelený práškový čaj, který má zajímavou nasládlou, zároveň trochu natrpklou, jemnou chuť a voní tak nějak zvláštně svěže. Rozhodně se dost liší od klasického levného zeleného čaje, který se prodává v běžných obchodech – je lepší. Má sytě zelenou smaragdovou barvu a je rozemletý na skutečně jemný prášek, asi jako kakao. Patří mezi špičkové čaje, čemuž odpovídá i cena, ale zase se můžete utěšovat, že je úžasně prospěšný zdraví: uklidňuje mysl, zlepšuje paměť, obsahuje množství antioxidantů, zpomaluje ukládání tuku, má detoxikační účinky a zlepšuje náladu. No není to skvělé? Kromě tradičního nápoje se používá hojně i jako přísada do pečiva, krémů a pěn, také do zmrzliny, čokolády nebo třeba bonbonů, ale v Čechách na takové produkty narazíte jen ojediněle. Mě sladkosti z tohoto zeleného čaje zaujaly hlavně nádherným neobvyklým zbarvením, takže jsem si jeden matcha dortík zkusila taky. Čaj jsem koupila nejlevnější, na který jsem narazila (50 g za 176 Kč, k dostání ZDE), a i když nemám srovnání s dražšími sortami, tenhle mi moc chutnal i voněl.
RECEPT
Matcha piškot
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 2 rovné lžíce zeleného čaje matcha
- 4 lžíce vlažného mléka
- 40 g rozpuštěného másla
- 100 g hladké mouky
Citronový krém
- 3 plátky želatiny Dr. Oetker
- 100 g macarpone (popř. jemného tvarohu)
- 100 g lemon curd
- 1 lžíce cukru moučka (není nutné)
- 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)
- Celá vejce a cukr šlehám elektrickým šlehačem alespoň 20 minut do husté pěny. Práškový zelený čaj rozmíchám nebo rozšlehám s vlažným mlékem, až vznikne kašička. Přiliji rozpuštěné máslo a vymíchám do hladké konzistence. Směs vliji do vaječné hmoty a gumovou stěrkou opatrně vmíchám (nemusí být dokonale promíchané, ať těsto zbytečně netýrám, stejně ještě přijde na řadu mouka). Do mísy nakonec proseji mouku a stěrkou všechno dobře, avšak s citem promíchám.
- Těsto vliji v tenčí vrstvě do připravené formy, jejíž dno vyložím papírem na pečení (použila jsem rozměr 28×20 cm). Rozetřu do roviny, není potřeba roztírat více do krajů, protože těsto nevyběhne uprostřed do výšky, zůstane rovné. Ostatně ono vůbec nijak zvlášť nevyběhne. Peču asi při 180°C několik minut, až je hotové (pohled, pohmat, špejle). Vyndám z trouby, nechám chvíli chladnout ve formě, pak vyjmu z formy a nechám vychladnout úplně.
- Upečený a vychladlý plát těsta rozříznu na polovinu, takže mám dva kousky o rozměrech přibližně 14×20 cm. Seříznu si hnědé okraje či povrchy, pokud je třeba, aby vynikla jen krásně zelená barva. Když chci tenčí pláty, seříznu i kousek víc svrchu. Připravím si ráfek, jeho stěny zevnitř vyložím pruhy fólie kvůli snadnějšímu vyjmutí hotového dortu, upnu do něj spodní plát matcha piškotu a jdu dělat krém.
- Plátky želatiny namočím do studené vody. Mascarpone, lemon curd a případně i cukr, chci-li to sladší, dobře rozmíchám. Vyšlehám smetanu.
- Změklé plátky želatiny přendám do malého plecháčku, neždímám je ani nenechávám okapat, aby na nich zůstalo trochu vody. Na mírném ohni, tom nejmírnějším, želatinu za stálého míchání zahřívám, až se rozpustí, což je otázka chvilky. Nesmí se vařit. (Určitě lze použít i mikrovlnku, ale já ji nemám, takže nevím jak.)
- Rozpuštěnou želatinu smíchám nejdřív jen s částí mascarponové směsi, pak přimíchám i zbytek a pečlivě drátěnou metlou rozmíchám. Nakonec přimíchám i vyšlehanou smetanu.
- Polovinu nebo o něco víc citronového krému naliji na spodní plát piškotu v ráfku, rozetřu až ke krajům a do rohů, a urovnám. Na krém položím druhý plát piškotu a mírně přitlačím. Nahoru stejným způsobem rozprostřu zbytek krému a povrch co nejlépe uhladím. Dám do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.
- Druhý den odstraním ráfek a odloupnu pruhy fólie. Pokud je třeba, upravím seříznutím boky dortu. Dort mohu nechat vcelku nebo jej upravit na menší velikost nebo naporcovat ostrým nožem na malé kousky a vytvořit tak semifreda. Povrch dortu popráším přes sítko zeleným čajem a dozdobím.
Tipy: Vůně a chuť matchy určitě nebude pro každého, ale mně přijde hodně zajímavá a osvěžující. I tak jsem ale měla obavu z poměrně výrazné chuti čaje, byla jsem však mile překvapena. Původně jsem plánovala vynechat poprášení povrchu čajem, aby ho nebylo příliš, ale rozmyslela jsem si to. Piškotové těsto bylo sice po upečení docela cítit po čaji, ale když jsem pak ochutnala odřezek těsta i s krémem, čaj jsem najednou necítila vůbec. Takže jsem povrch nakonec poprášila (a ráda, protože to vypadá moc efektně) a byla to přesně ta potřebná douška, která dortu dodala rozpoznatelnou chuť matchy, přitom ale jemně. Pustíte-li se tedy do tohoto dobrodružství a po otevření sáčku zjistíte, že tohle asi nebude váš šálek čaje, můžete poprašek vynechat, upéct jen těsto (ta zelená za to stojí) a zkombinovat ho s podobně výrazným krémem jako je tento citronový, a troufám si tvrdit, že ani nepoznáte, že tam ten čaj je.
Komentáře: 8
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.