Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Dortík s čokoládovou pěnou a karamelovou náplní

cokoladova_pena_karamel

Těsto

  • 2 bílky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce oleje (nejlépe ořechového)
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mletých lískových oříšků

Karamelová náplň

  • 100 g cukru krupice
  • 80 g smetany ke šlehání
  • 20 g másla

Čokoládová pěna

  • 2 plátky želatiny Dr. Oetker
  • 2 žloutky
  • 50 g mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 120 g čokolády 72%
  • 180 g smetany ke šlehání

čokoládová poleva (nejlépe ganache); čokoládové a karamelové ozdoby, pražené lískové oříšky apod.

  1. Bílky s cukrem vyšlehám do pevného lesklého sněhu. Žloutky promíchám vidličkou s olejem a už jen krátce na nejnižší rychlost všlehám do hotového sněhu. Vypnu šlehač a gumovou stěrkou opatrně vmíchám prosátou mouku a oříšky. Těsto rozprostřu na plech v tenké vrstvě a při cca 180°C upeču (trvá jen pár minut). Nechám vychladnout.
  2. Na náplň nechám zkaramelizovat cukr v kastrůlku, opatrně, aby se karamel nepřipálil. Ze začátku mohu přitopit, jakmile se cukr začne rozpouštět, oheň stáhnu. Zatím kastrůlkem jen tak pohazuji, jinak by se cukr nabalil na vařečku, teprve až je částečně rozpuštěn, začnu i míchat. Opatrně tavím cukr dál, dokud není všecek rozpuštěný a zlatavě hnědý. Pokud se obávám připálení, stáhnu oheň na minimum nebo na chvíli odstavím a míchám mimo plotnu, abych měla vše pod kontrolou. Do karamelu přiliji opatrně smetanu, čímž se cukr opět srazí a směs začne divoce bublat, musím ji tedy hlídat, aby nepřetekla. Vařím na mírném ohni, dokud se cukr znovu nerozpustí a směs není hezky hladká a krémová. Sundám z plotny, přidám máslo a míchám, dokud se nerozpustí. Karamelovou směs nechám vychladnout, nejlépe v lednici, aby pěkně zhoustla. Je možné ji připravit i den předem, alespoň se pak ušetří čas.
  3. Z piškotového plátu vykrojím kruhovou formičkou na semifreda kolečka. Formičky vyložím pruhem fólie, abych později dortíky snadno vyndala. Do formičky vtlačím až dolů piškotové kolečko. Když mám vše předpřipraveno, včetně karamelové náplně, mohu jít dělat pěnu.
  4. Plátky želatiny namočím do studené vody.
  5. Čokoládu rozpustím ve vodní lázni.
  6. Vyšlehám smetanu a uložím do chladničky.
  7. Mléko s cukrem přivedu k varu. V misce prošlehnu drátěnou metlou žloutky, přiliji trochu horkého mléka a rozmíchám, pak žloutky vliji do zbytku mléka a ještě velmi krátce, jen na pár vteřin, vrátím na plotnu a párkrát promíchám (pozor, žloutky se nesmí skutečně vařit, jinak by se srazily). Do horké žloutkové směsi přidám vyždímané změklé plátky želatiny, a až se rozpustí, tak vmíchám i čokoládu. Míchám, dokud není směs hladká a barevně sjednocená.
  8. Když je čokoládová směs vlažná, vmíchám do ní metlou po částech ušlehanou smetanu. Znovu míchám, dokud se vše dobře nepropojí, nezapomenu to pořádně podebrat ode dna, na což je nejlepší vzít si gumovou stěrku.
  9. Nyní naliji na piškot do připravených formiček trošku pěny. Doprostřed dám asi jednu lžičku karamelové náplně a doliji čokoládou pěnou až po okraj. Pěna se sama hezky rozlije, takže není třeba se starat o urovnávání povrchu. Dortíky dám do lednice na noc ztuhnout.
  10. Druhý den vysunu dortíky z formičky, odlepím z jejich obvodu pruh fólie, poliji čokoládovou polevou a dozdobím dle fantazie.

http://kousekdortu.cz/wp-content/uploads/cokoladova_pena_karamel.jpg

Tipy: Určitě už jsem někde psala, že miluji karamel, takže tyhle dortíky z hořké čokolády, které uvnitř skrývají šťavnatou karamelovou náplň, jsem si opravdu užila. Piškot lze upéct i klasický světlý, v tomto množství a v konkurenci tak intenzivních chutí stejně oříšky nebyly poznat. Jen bych do piškotu nedávala citronovou kůru, neladilo by to. Netřeba asi zdůrazňovat, že žloutky do pěny by měly být z čerstvých vajec. Recept uvádí rozpis na šest dortíků o průměru 7 cm.

Komentáře: 16

lusila
3.4.2014 21:50

Dobrý den.Máte úžasné recepty i fotky.Chtěla jsem vyzkoušet něco jiného než je pudinkový, nebo máslový krém, to už zná každý.Dortíky se mi povedly, i když jsem měla strach.Po rozkrojení karamel krásně vytekl a chutě byly výborné. Moc děkuji za inspiraci a rady.

Eva
4.4.2014 19:40

Děkuji a mám velkou radost, že se podařilo a chutnalo. Na druhou stranu, když se nepodaří teď, podaří se příště, mohla bych vyprávět, ono to snad při zkoušení nových věcí ani jinak nejde. Stačí, když na pár špatných pokusů vyjde jeden vážně dobrý, aby to stálo za to. 🙂

lusila
11.4.2014 22:10

Dobrý den. Zrovna mám v lednici na ztuhnutí jeden pokus s brusinkovým krémem,korpusem ze sušenek a ganache krémem z hořké čokolády, tak jsem zvědavá jak to dopadne. Mám na vás osobní dotaz 🙂 Jestli můžu vědět jak dlouho se věnujete pečení a odkud jste? děkuji

lusila
11.4.2014 22:18

Jinak jsem vám chtěla napsat, že já dělám lemon curd z těchto stránek a je úžasný. Jen to chce všechno dělat v klidu a hlídat, ale výsledek stojí za to.V tom receptu je přesný postup, jen chci upřesnit, že se tam nepíše, že krém se pomalu zahřívá do té doby, než začne houstnout.Teď jsem koupila bio pomeranče krvavé, tak se těším, až to z nich uvařím. http://www.vypecky.com/2011/05/domaci-lemon-curd.html

Eva
11.4.2014 22:34

To zní všechno naprosto skvěle. Brusinkový krém, ganache, do toho krvavé bio pomeranče… úplně se mi začaly sbíhat sliny. 🙂 Jinak pokud jde o můj koníček, tak takové běžné věci jako štrúdl, buchty, bábovka apod. peču už několik let, už proto, že bydlíme na malé vesnici, a když jedu nakoupit jednou týdně, tak ke konci týdne už je chleba plesnivý, tak abychom měli co jíst. 🙂 Ale baví mě to, jinak bych to nedělala. Speciálně s dorty jsem ale začala teprve asi před rokem. Inspirovaly mě pořady o dortech na Prima Love (asi jako mnoho ostatních), jen mě časem přestaly bavit potahované kreace a přesměrovala jsem se spíš ke gurmánskému požitku, protože jsem Býk a tudíž požitkář každým coulem. A tak zkouším, peču, ochutnávám, tloustnu, hubnu, prostě skvělá zábava. 🙂 Jo, a jsem od Mělníka.

Petra
31.3.2015 13:20

Dobrý den, myslíte že by šly tyto minidortíčky upéct jako velký dort?Případně tento recpet by vyšel do formy 20 cm?Děkuji

Eva
31.3.2015 17:28

Asi by to nějak šlo, ale vyzkoušet to musíte sama, množství by snad vyjít mohlo.

Petra
31.3.2015 19:32

Děkuji, zkusím to v pátek snad se povede 🙂

Elena
29.4.2016 18:59

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je třeba tyto dortíky s čokoládovou pěnou pouze ze 72 % čokolády. Nejsem milovník takhle moc hořké čokolády. Jde nahradit kvalitní mléčnou čokoládou? Děkuji.

Eva
30.4.2016 19:43

Čokoláda může být samozřejmě i jiná, může mít méně procent než 72, a může být i mléčná, ale na mě by to pak asi bylo celkově moc sladké. Ale záleží na Vás. Ale asi by pak bylo třeba množství čokolády zvýšit, protože mléčná čokoláda tolik netuhne.

Evča
9.12.2016 18:33

Dobrý den, včera jsem objevila Vaše stránky (smekám:) a dneska upekla dva skvělé recepty z nich. Tvarohový koláč na rozehřátí a tyhle dortíčky. Oboje se krásně i chutně vyvedlo akorát pěna měla tendenci z dezertu dezertovat spodem:-( bála jsem se že přešlehám šlehačku takže vyšlehaná byla ale po odpočinku v ledničce se na spodu objevilo trochu tekutiny. Pěna byla spíš taková řídká ale nadýchaná. Na boku jdou vidět bublinky. Tak jsem se chtěla zeptat co s tím a jestli se to u semifreda děje běžně? Děkuji.

Eva
10.12.2016 12:19

Dobrý den, jsem ráda, že jste mě objevila. 🙂 Jestli pěna tekla před zatuhnutím, je to v pořádku, ona má být řidší. Šlehačka se nešlehá do plně tuha, takže to by mělo být také v pořádku. Bublinky vzduchu se někdy v pěně na boku objevují, souvisí to s tím, že se vmíchává ušlehaná smetana a v té je vzduch. Nebo když je pěna hustší, tak prostě někdy zůstane kousek u stěny formy, kam ta pěna neproteče a udělá se tudíž vzduchová díra.
Aby pěna nevytekla z formiček, musí být utěsněny všechny mezery, v tomto případě musí kolečko piškotu sedět ve formičce natěsno. Pokud ale čokoládová pěna v lednici nezatuhla ani přes noc a tekla stále, tak to už v pořádku není. Ale kde by pak byla chyba, to vážně takhle neumím říct. Snad se bude příště dařit lépe. 🙂

Anonym
15.1.2017 15:35

Mňam, sbíhají se mi sliny.. miluji kombinaci čokolády a karamelu..

lucka
7.2.2018 11:21

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat,čoko pěna jak jsem vás pochopila je čerstvě po dodělání řídká,když ji dám do lednice ,změní potom svoji konzistenci na krém, tak aby se dala natírat na dortové pláty na klasický dort nebo spíše je to kompaktní hmota do které by se už nemělo po zchlazení zasahovat?Děkuji za odpověď

Eva
8.2.2018 18:14

Pěna (jakákoli) se nechová jako krém, ani když ztuhne, nejde použít na potírání. Když ztuhne, je připravena už jen ke konzumaci. 🙂

Sophie
19.4.2021 9:49

Dobrý den, už jsem podle vás upekla 2 dorty a děkuji za krásné návody. CHtěla bych i moc vyzkoušet tyhle dortíky, ale bude to úplně poprvé… Pochopila jsem dobře, že se vše odehrává v té formičce, tj. bez nich to nejde? Děkuji i případně za tip na koupi (s plechem na muffiny to asi nepůjde?)

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily