Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Medové dortíky

medové dortíky

Medový piškot

  • 3 větší vejce
  • 110 g třtinového cukru
  • 30 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 130 g hladké mouky

Zkaramelizovaný med

  • 450 g medu
  • 1 lžíce vody
  • 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy

Medový máslový krém

  • 250 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • 220 g měkkého másla
  • asi 5 lžic zkaramelizovaného medu

na dokončení: bublinková fólie, marcipánové včeličky

  1. Nejprve je třeba připravit zkaramelizovaný med, což mohu udělat klidně několik dní dopředu, správně by neměl začít krystalizovat. Takže do hrnce dám med, vodu a citronovou šťávu, a na středním ohni zahřívám. Míchám vařečkou. Med nejdřív zřídne a pak se začne chystat k varu. Jakmile začne vřít, stáhnu oheň na minimum, aby se med vařil pomalu, jinak by se mohl snadno připálit. Správně by se od doby varu neměl míchat, prý pak krystalizuje. Ale přes tu pěnu na hladině jsem neviděla, jakou má med barvu, což je dost nutné, takže jsem do něj vařečkou zasahovala, ale spíš jsem jen tu pěnu rozhrnovala a nemíchala zuřivě. Taky jsem hrnec připonadzvedla, aby se teplota varu snížila, bublinky a pěna trochu opadla, a já na med viděla. Vařím totiž na klasické elektrice, s indukcí by nízká teplota byla hned. Zní to překombinovaně, ale med se nesmí připálit, nesmí příliš ztmavnout, tak je to prostě nutné nějak kontrolovat. Dále by se med měl takto vařit maximálně 1-2 minuty, ale já ho vařila skoro 5 minut (včetně doby, kdy jsem hrnec na chvilku stáhla mimo plotnu, aby se var zmírnil). Cílem je, aby med trochu ztmavnul, ale ne moc. Na obrázku je vidět rozdíl PŘED a PO. Rozdíl je znatelný, avšak nikoli dramatický. Když tedy uznám, že med už trošku ztmavnul, zakroužím ještě hrncem a med přeliji do jiné kovové nádoby, aby setrvačností dále nekaramelizoval. Připálení může přijít rychle. Když trochu zchladne, přeliji med do sklenice a uzavřu.
    karamel_med
  2. Medový piškot: Vejce s cukrem šlehám elektrickým šlehačem 5-10 minut do pěny. Během toho si nechám vedle na plotýnce rozpustit máslo a po něm přijde na řadu hrnec (nějaký menší), v němž je med. Ten také zahřívám na mírném ohni, ale jen, aby zřídnul, dál zatím nepospíchám. Teprve když došlehám vejce, začnu se medu věnovat naplno, vyžaduje to totiž obě ruce. Takže k medu přiliji rozpuštěné máslo a společně zahřívám na středním ohni, promíchávám. Med by se neměl začít naplno vařit, takže jakmile zpozoruji, že se v něm sbírají drobné bublinky a var je na spadnutí, vsypu do medu jedlou sodu. Okamžitě stáhnu teplotu na minimum a hlavně velmi hbitě a důkladně míchám vařečkou. Směs totiž spustí chemickou reakci (soda je zásaditá, med kyselý, princip jako v prášku do pečiva) a změní se na světlou pěnu, která mimochodem zpočátku ne úplně hezky voní. Teď je třeba opravdu rychle míchat a hlavně ode dna, protože na dně se pěna připaluje a tmavne. To postupně dodává směsi tmavší barvu. Klidně opět na chvilku odstavím mimo plotnu, horká směs má stejně tepelnou setrvačnost. Takto se promíchám až k barvě, která je podobná syrovým vaječným žloutkům, taková žlutě-oranžová. Pěna též trochu opadne, směs trochu ztratí na objemu a už tolik nezapáchá. V tomto stavu ji ihned ještě horkou zašlehám šlehačem do vyšlehaných vajec. Šlehač vypnu a stěrkou  vmíchám po částech prosátou mouku. Těsto vliji na připravený plech s pečicím papírem a rozprostřu do plochy 25×25 cm, přičemž je dobré nějak zajistit mantinely, aby se těsto nerozlézalo do stran. Peču při 160°C, dokud není zapíchnutá špejle po vytažení suchá. Netrvá to dlouho, těsto je podobné piškotovému. Shora těsto rychle tmavne, tak ho v případě potřeby přikryji alobalem. Upečené nechám vychladnout.
  3. Medový krém: V mléce rozmíchám mouku, tak aby nezůstaly žádné hrudky. Já vždy přilévám mléko k mouce postupně, protože když je směs hustší, snáze se mi vymíchá do hladka bez žmolků. Pak dám mléko s moukou za stálého míchání vařit. Když dosáhne varu a zhoustne, odstavím. Občas promíchám, aby kaše na povrchu neoschla, a čekám, až vychladne. Mezitím vyšlehám v míse máslo, asi 1-2 minuty. Pak do něj po lžících zašlehám moučnou kaši, která by měla být skoro zchladlá až vlažná (teplá by máslo rozpustila, studená by už byla moc tuhá). Nakonec po lžících zašlehám zkaramelizovaný med, přičemž v průběhu ochutnávám, jestli už to nestačí.
  4. Dokončení: Z piškotového plátu vykrojím devět čtverců o rozměrech přibližně 7×7 cm, což dá čtyři dortíky a jeden čtverec rezervní. Nožem sloupnu horní kůrku (není to nutné). Vždy dva čtverce slepím k sobě krémem, a pak tenkou vrstvou krému dortíky obmažu ze všech stran a začistím. Dám do lednice, popř. mrazáku, zatuhnout. Pak dortíky obmažu další vrstvou krému, konečnou. Z bublinkové fólie vystřihnu čtverečky a pásy, rozměry si zjistím poměřením obmazaného dortíku. Čtvereček fólie přitisknu na horní plochu dortíku a prsty přimáčknu. Skrz fólii je vidět, jestli je do krému zatlačená dostatečně. To samé udělám s pruhem fólie po obvodu. Hotové dortíky dám do lednice. Když je krém opravdu důkladně zatuhlý, fólii opatrně sloupnu, a dozdobím včelkami z marcipánu a mandlí.

medové dortíky

Tipy: Medový piškot je moc dobrý, medový, hodně měkký, ale také trochu gumový, takže se hůř krájí. Při krájení se pod tlakem nože nejdřív zmáčkne, než se noži podvolí. Hezký čistý řez, zvlášť když je krém měkký, se asi moc nezdaří, což je upozornění hlavně pro případ, že byste chtěli dělat z těsta větší dort na rozkrájení. Zkaramelizovaný med by se dal nahradit i normálním medem, ale zkaramelizovaný má intenzivnější a také dost zajímavou chuť, což je dáno právě procesem karamelizace, ale i přidanou citronovou šťávou, která má primárně za účel zabránit krystalizaci. Ostatně pokud byste netrvali na medu, šel by úspěšně použít třeba i zlatý sirup, který chutná karamelově a je správně hustý. Zdobení pomocí bublinkové fólie do podoby plástve není moc náročné, jen je to trochu piplačka. Lepší je nechat krém na dortíku nejdřív ne zrovna zatuhnout, ale jakoby zaschnout na povrchu, než na něj fólii přimáčknete, aby se k sobě tolik nepřilepily, ale nutné to není. Zato je nutné, aby před sloupnutím byl krém pořádně zatuhlý, pokud možno tvrdý, protože čím tužší, tím snadněji se fólie odlepí. Já dala dortíky chvíli před tím do mrazáku.

Další tipy: Spojením medového těsta s medovým krémem vzniká až vražedně sladká kombinace, takže jednak při ochucování krému medem opatrně (těsto sladkost krému zvýrazní) a jednak je vhodné dát dovnitř jen tenkou vrstvu krému, aby ho celkově nebylo moc. Ostatně kdyby se vám povedlo upéct těsto dvakrát vyšší, šlo by použít jen samotnou suchou kostku těsta, nikoli dvě slepované vrstvy. Další možností (a také mnohem jednodušší), kdybyste netrvali na stylizaci do medové plástve, je doplnit těsto např. samotnou šlehačkou – dortík by byl lehčí a ne tak sladký. Šlehačka by se mohla třeba medem trochu pokapat a ani by nemusel být zkaramelizovaný. Nebo doplnit nějakým ovocem, možná že hodně zralé a sladké švestky by nemusely být marné.

komentářů 18

iveta
3.7.2015 21:51

Úžasnýýýý!!!

Eva
3.7.2015 23:21

Děkujííí!!!

Štěpánka
10.7.2015 16:55

Tak tohle musím zkusit! Kam na ty úžasné recepty chodíte? Dortíky vypadají skvěle

Eva
10.7.2015 23:16

Vysedím je u internetu. 🙂

Štěpánka
13.7.2015 9:15

Evi, prosím o informaci, kolik kostek se z výše uvedené dávky vytvoří? Potřeboval bych dortík do práce pro 5 kolegyň. Hodilo by se mi vytvořit 5 menších kostek. Moc děkuji a přeji hezký tvořivý den .-)

Eva
13.7.2015 19:17

Jak píšu v receptu, čtyři a půl. Kdybyste udělala menší, mohlo by to být pět.

Štěpánka
27.7.2015 9:57

Tak korpusy jsou upečené, med zkaramelizovaný:-) Dneska mně čeká krém a závěrečné zdobení. Škoda přeškoda, že neseženu tak krásné včelky. I když marcipán, čokoláda a madlové lupínky….. 🙂
Korpusy krásně medově voní. Ale popravdě, když jsem míchala na kamnech med se sodou, moc jsem o tom přesvědčená nebyla:-) A zdálo se mi, že soda byla ještě cítit i při pečení korpusu:-)
Evo, jste prostě dortová bohyně 🙂 Díky!

Eva
27.7.2015 13:41

Leda bůžek. 😉 Jinak souhlasím, med se sodou smrdí fakt skoro pekelně. 🙂 Snad budete spokojená i po dokončení.

Štěpánka
28.7.2015 21:10

Potvrzuji skvělou medovou chuť i vůni. Máslové krémy moc nemusím, ale tenhle byl moc dobrý😉 Doporučuji si pohrát a med zkaramelizovat. Evi, chutnal i auditorovi při dnešním auditu účetnictví😉

Eva
28.7.2015 23:45

A ták, on to byl úplatek! 😉

Štěpánka
29.7.2015 8:52

Nene, to se jen auditor nachomýtl k našemu sezení nad uzavřeným čtvrtletím 🙂 Ale je fakt, že jsme ho pak nemohli dostat pryč 🙂

Milada
31.8.2016 21:39

Je hotovo. Dortíky jsou výborné. Dala jsem o trochu méně cukru do těsta, zalekla jsem se totiž Vaší poznámky o vražedně sladké kombinaci a vražda se nekonala. Můj manžel, který chtěl ochutnat jen kousíček, aby měl ode mne pokoj, snědl kousíčků nepočítaně.
Jen jedno jsem nezvládla – krásný tvar, no, prostě to byla variace na kostku (ale plástev se povedla).
Díky.

Eva
1.9.2016 13:51

No jak to chutnalo manželovi, tak to muselo být opravdu dobré. 🙂

Eva
14.8.2017 14:54

Dobrý den,máte úžasnou stránku a ještě úžasnější dorty. Chtěla jsem se zeptat ohledně tohoto dortu,zda ho mohu upéct jako jeden větší dort v srdcové formě (24 cm) ? Půjde to krájet?Moc děkuji:)

Eva
15.8.2017 22:20

Já jsem toto těsto pekla jen jednou, a už si to moc nepamatuji. Bylo to podobné piškotovému, takže by to mělo být podobné i na použití, přesto mám tak nějak pocit, že by bylo výhodnější péct ho spíš v nižší vrstvě, ne jako úplně vysoký korpus. Ale vážně nevím. Jinak těsto je piškotového typu, tudíž krájení je bez problémů.

Eva
18.8.2017 15:33

Mockrát děkuji 🙂 nakonec ho udělám jinak a ne moc vysoký… doufám že pčete stále takové krásy,máte můj
obdiv😉

Eva
18.8.2017 15:33

pečete

Eva
23.8.2017 21:38

No, už ne tak často. Ale bez pečení to nejde. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily