Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Mrkvový dort

mrkvový dort

Mám pocit, že s mrkvovým dortem je to podobné jako s bramboračkou. Je víceméně stejná, ale přesto ji každý dělá trochu jinak. Takže v mrkvovém dortu se někdy kromě ořechů objevují i rozinky nebo kokos, někdo přidává citronovou kůru, pomerančovou šťávu, jako tekutina se občas používá kromě oleje i jablečný džus nebo mléko, je to prostě různé. Já ho dělám takto. Je hodně křehký, takový rozsýpací a vydrží dlouho – než aby ztvrdnul, to by asi dřív zplesnivěl. Normálně ho ale nedělám jako dort s krémem, nýbrž jen jako „obyčejnou suchou“ buchtu k snídani, což nám plně vyhovuje. Ovšem dort je americká klasika a na fotce rozhodně vypadá lépe.

Mrkvový dort

  • 260 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 rovné lžičky jedlé sody
  • 2 rovné lžičky PDP
  • 2 rovné lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 360 g třtinového cukru
  • 300 ml slunečnicového oleje
  • 4 větší vejce
  • 300 g mrkve, nahrubo postrouhané
  • 140 g sekaných vlašských ořechů

Krém

  • 100 g měkkého másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 500 g sýru ricotta
  • 200 g smetany ke šlehání
  1. Smíchám mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl, a proseji do misky.
  2. Do jiné mísy naliji olej, přisypu cukr a šlehám šlehačem, dokud se obě složky nepropojí. Pak začnu přidávat jedno vejce po druhém, přičemž vždy počkám, až se vejce do hmoty zašlehá, teprve pak přidám další. Šlehám šlehačem na nejvyšší rychlost, ale jen tak dlouho, dokud není hmota hladká – vejce se tentokrát nemají vyšlehávat do pěny. Když je tedy hmota dobře propojená a hladká, snížím rychlost šlehání na nejnižší a postupně přisypu prosátou moučnou směs. V šlehání pokračuji, dokud není těsto hladké, pak přestanu.
  3. Gumovou stěrkou vmíchám nahrubo nastrouhanou mrkev a sekané ořechy, a dobře promíchám. Hotové těsto naliji do dvou forem (do dvou proto, aby nebyla vrstva těsta příliš vysoká), jejichž dno jsem vyložila papírem na pečení a stěny zlehka vymastila máslem. Peču při cca 170°C, dokud není zapíchnutá špejle po vytažení suchá, přibližně 40 minut. Nechám vychladnout. Po vychladnutí sloupnu ze spodní strany korpusu pečicí papír a korpus položím na silnější ubrousek nebo kuchyňskou utěrku, aby odsávala mastnotu. Takto každý korpus zabalím do potravinové fólie a uložím je na později (pokud s nimi nechci pracovat hned).
  4. Na krém si jako první vyšlehám studenou smetanu, a to dotuha. Uložím ji do lednice. Pak, aniž bych musela čistit šlehací metly, krátce vyšlehám hodně měkké máslo (asi 1-2 minuty). Poté za stálého šlehání přilévám med a posléze šťávu vymačkanou z citronu. Vyšlehám dohladka. Z ricotty sliji tekutinu a stejně krátce ji vyšlehám v jiné misce (metly opět netřeba omývat). Ricottu postupně zašlehám do másla. Nakonec vmíchám gumovou stěrkou šlehačku.
  5. Dortové korpusy shora seříznu dlouhým zubatým nožem, je-li to potřeba. Polovinu krému nanesu na první korpus, přiklopím druhým a zbývající krém naaranžuji nahoru. Dozdobím.

mrkvový dort

Tipy: Recept je určen na průměr dortu asi 24 cm. Protože nemám možnost péct ve dvou stejných formách najednou, rozdělím si množství surovin na polovinu a peču korpusy postupně. Můžete kdyžtak zkusit upéct dort najednou v jedné formě, ale vyšší vrstva těsta se bude obtížněji propékat a hrozí tak povrchové připálení. Mrkev jsem dlouho strouhala najemno, ale pak jsem si všimla, že ve všech amerických receptech, kde byla fotka, měli mrkev nahrubo. Takže teď ji strouhám nahrubo a rozdíl v tom ani nevidím. Krém lze použít v podstatě jakýkoli, záleží jen na vás. Američani používají samozřejmě jejich oblíbený cream cheese, čerstvý sýr, což je v našich běžných obchodech asi jen Philadelphia, popř. ještě Buko. U nás se nahrazuje vším možným: sýrem Lučina, Gervais, pomazánkovým máslem, tvarohem, mascarpone, já jsem zvolila ricottu. Normálně sýry do krému ani do cheesecaku ráda nemám, protože mi v chuti vadí ten slaný ocásek. Ale k mrkvovému dortu se to docela hodí. Máslo je v krému hlavně pro zpevnění. Sladit lze čímkoli, stejně tak dochucovat třeba citronovou kůrou nebo naopak šťávou z pomeranče. Opravdu můžete popustit uzdu fantazii a neřídit se žádnými přesnými recepty a poměry. Akorát bych vynechala čistou šlehačku, mrkvový dort uvítá něco hutnějšího.

komentářů 18

Lucie
21.2.2016 18:27

Dobrý den, děkuji za skvělý recept. Dort byl vynikající, vláčný a nadýchaný. Určitě by se hodil i na Velikonoce, nebo mohou věrné čtenářky požádat o velikonoční překvapení?😉
Děkuji za inspirativní stránky a přeji mnoho štěstí.
Lucie

Eva
21.2.2016 22:41

Žádné velikonoční překvapení nechystám, neboť Velikonoce zdárně bojkotuji – jak Vánoce miluji, Tak Velikonoce z duše nenávidím. Nicméně popřemýšlet bych o něčem mohla. 😉

Anna
31.3.2016 11:49

Dobrý den,

chystá se na Váš Mrkvový dort. Potřebuji dort na neděli, ale jsem v časovém pressu 🙂 Myslíte, že pokud bych udělala korpus ve čtvrtek a krém v sobotu, že dort vydrží?

Moc děkuji

Eva
31.3.2016 19:27

No já sama jsem zastáncem čerstvosti a vše peču na poslední chvíli. Na druhou stranu tenhle dort nijak netvrdne, takže by to vadit nemuselo. Ale kdyby se Vám podařilo čas najít, určitě by to bylo lepší. On je tenhle dort rychlovka, nejdéle trvá nastrouhat mrkev, pak už jde všechno ráz na ráz. A kdybyste pekla korpus ne nadvakrát ve dvou formách jako já, ale rovnou celý v jedné formě (nebo jestli se Vám vejdou do trouby obě formy najednou), nemělo by to zabrat moc času.

Jana
22.5.2016 16:33

Dobrý den,
Můžu nahradit ořechy mákem, nemám ořechy ráda a jednou jsem měla Markový dort s mákem a byl výborný. Pokud ano, stejné množství? Předem děkuji za odpověď.

Eva
22.5.2016 20:56

Musím se přiznat, že i když už jsem viděla recepty na mrkvový dort s různými přísadami, tak na mák jsem ještě nenarazila. Jediná rada je asi ta, abyste to vyzkoušela. Akorát že ty ořechy se přidávají vlastně do již hotového těsta, jsou sekané na kousky a neovlivňují proto jeho hustotu. Mák je oproti tomu jemný, nahrazuje částečně mouku, navíc je lehký, takže těch 140g by byla opravdu velká hromada a těsto by pak bylo moc husté. Takže to chce v každém případě improvizovat. 🙂

Pavel
4.3.2017 9:27

Dobrý den,
do přípravy dortu jsem se vrhl s nadšením a s chutí jsme ho i snědli. Byl vážně skvělý. Korpus byl krásně vláčný a chuťově taky na jedničku. Trochu jsem se obával chuti krému, přeci jenom Ricotta se u nás doma tak často nekonzumuje. Až do poslední chvíle jsem k tomu měl trochu respekt. Ve výsledku se to povedlo a ke korpusu to sedělo. Jsem čím dál více šokovaný tím, že to co je na na obrázku (na vašem blogu), to si doma upeču a vypadá to stejně dobře. Poprvé jsem pekl s izolačním páskem (mokrá utěrka v alobalu) a vznikla perfektně rovná placka. Žádný hrb uprostřed, připomínající hromádku od krtka, kterých máme plnou zahradu… :)))
Paní Evo, patří Vám opět velký dík a mám na vás jeden dotaz. I když Vaši kuchařku znám již téměř na vzpaměť, chtěl jsem se zeptat, jestli neuvažujete o tom, jestli recepty na vašem blogu i tímto způsoben nerozdělíte (ty co byly v kuchařce a ty co ne). Bojím se totiž toho, aby mě nějaká nová laskomina od vás neutekla 🙂

Eva
5.3.2017 12:16

Nemusíte být šokován. Jednak jste prostě šikovný a jednak jsou recepty a fotky reálné, což nemusí být vždy zvykem. Nevím jak v kuchařských knihách, ale v časopisech (aspoň co jsem občas zahlédla) se receptům nedá věřit. Stačí si přečíst suroviny, poměry a je vidět, že na fotce je něco jiného. 🙂
Příspěvky na blogu neplánuji nějak třídit, ale recepty jsou seřazeny od nejnovějšího, takže věřím, že Vám nic neuteče. Ostatně zas tak často nové recepty nedodávám, ony se nápady vyčerpávají. 😉

Amelia
28.3.2017 22:49

Dobrý den, těch 300 g mrkve myslíte 300 g ještě celých mrkví, nebo je to uvedená váha po nastrouhání? Pokud je to uvedeno jako 300 g v celku, kolik kusů mrkví to přibližně je? Omlouvám se za hloupý dotaz, ale jeden nepovedený Mrkvový dort už mám za sebou, a teď jsem se odhodlala ho zkusit ještě jednou a vybrala jsem si Váš recept a chci mít předem raději vše zjištěno 🙂

Eva
30.3.2017 21:29

Váha je myšlena čistá. Takže buď můžete strouhat a průběžně vážit, až budete mít dostatek. Nebo si odvážíte celé mrkve, ovšem očištěné a s odkrojenými konci, a ty pak nastrouháte celé beze zbytku. Pokud jde o počet mrkví, tak mrkve můžou být hodně odlišné velikosti. Teď, co mám doma, tak jsou to asi tři středně velké až větší mrkve.

Lucie
7.4.2017 19:55

Další pokus o dort z vaši stránky a opět mimořádný úspěch. Chtěla jsem si schovat 2 kousky na další den,ale hoste se mi o to málem porvali😀 takže nic nezbylo. Manžel se obával, te nahrubo nastrouhané mrkve,ale nakonec jen chválil. Takže teď budu chválit zase Já. Bylo to mňamooooozniiiiii. Díky za super recepty. Mimochodem, zkoušela jsem i základní piskotove testo kakaove, pekla jsem dort na tchanovu 60. A opět sama chvála, dokonce i od tety cukrářky. Takže už nehledám Žádné jiné recepty. A Vaše stránka je mou TOP na sladké recepty. Ještě jednou díky.

Eva
7.4.2017 22:39

To jste mě potěšila. Snad bude vše takhle perfektně vycházet i nadále. 🙂

Eva
15.4.2017 21:06

Dobrý den, skvělý recept, jen prosím nerozehřívejte med v mikrovlnce. Včelky s tím mají tolik práce a ta obluda to vše zničí. Med je nejlepší rozehřát ve vodní lázni do 40°C ☺.

Eva
15.4.2017 22:31

Já mám med tekutý, takže nic nerozehřívám. A mikrovlnku nemám, nám by k ničemu nebyla. 🙂

Jitka
17.4.2017 13:38

Dobrý den, něco tak dobrého jako je Váš Mrkvový dort,jsem již dlouho nejedla. Delicious. Jsem ráda, že jsem Vaši knihu ještě sehnala! Je psaná SRDCEM pravé cukrářky se zkušenostmi a know how o které se málokdo podělí. Máte můj hluboký obdiv a jsem ráda, že Vaše kniha je součástí mé knihovny v první ,,lajně,,. Děkuji. Jitka

Eva
17.4.2017 20:44

Jsem ráda, že Vám dort přišel k chuti, a taktéž děkuji za zakoupení kuchařky. Mějte se krásně a ať Vás pečení baví. 🙂

Marie
16.7.2017 9:03

Dobrý den prosím o kolik musím přidat suroviny na formu o průměru 26 cm? A na kolik kousků asi je 24? Děkuji

Eva
16.7.2017 19:05

Na kolik kousků se naporcuje 24cm dort, to asi záleží natom, jak velké kousky chcete. Můžete si vystřihnout stejně velký kruh z papíru a zkusit si to namalovat. Průměr 26 cm je jen o maličko víc, tak bych řekla, že přidat jedno vejce bude dostatečné, nebo můžete nechat množství stejné a dort bude nižší.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily