Mrkvový dort
Mám pocit, že s mrkvovým dortem je to podobné jako s bramboračkou. Je víceméně stejná, ale přesto ji každý dělá trochu jinak. Takže v mrkvovém dortu se někdy kromě ořechů objevují i rozinky nebo kokos, někdo přidává citronovou kůru, pomerančovou šťávu, jako tekutina se občas používá kromě oleje i jablečný džus nebo mléko, je to prostě různé. Já ho dělám takto. Je hodně křehký, takový rozsýpací a vydrží dlouho – než aby ztvrdnul, to by asi dřív zplesnivěl. Normálně ho ale nedělám jako dort s krémem, nýbrž jen jako „obyčejnou suchou“ buchtu k snídani, což nám plně vyhovuje. Ovšem dort je americká klasika a na fotce rozhodně vypadá lépe.
Mrkvový dort
- 260 g celozrnné pšeničné mouky
- 2 rovné lžičky jedlé sody
- 2 rovné lžičky PDP
- 2 rovné lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 360 g třtinového cukru
- 300 ml slunečnicového oleje
- 4 větší vejce
- 300 g mrkve, nahrubo postrouhané
- 140 g sekaných vlašských ořechů
Krém
- 100 g měkkého másla
- 3 lžíce medu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 500 g sýru ricotta
- 200 g smetany ke šlehání
- Smíchám mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl, a proseji do misky.
- Do jiné mísy naliji olej, přisypu cukr a šlehám šlehačem, dokud se obě složky nepropojí. Pak začnu přidávat jedno vejce po druhém, přičemž vždy počkám, až se vejce do hmoty zašlehá, teprve pak přidám další. Šlehám šlehačem na nejvyšší rychlost, ale jen tak dlouho, dokud není hmota hladká – vejce se tentokrát nemají vyšlehávat do pěny. Když je tedy hmota dobře propojená a hladká, snížím rychlost šlehání na nejnižší a postupně přisypu prosátou moučnou směs. V šlehání pokračuji, dokud není těsto hladké, pak přestanu.
- Gumovou stěrkou vmíchám nahrubo nastrouhanou mrkev a sekané ořechy, a dobře promíchám. Hotové těsto naliji do dvou forem (do dvou proto, aby nebyla vrstva těsta příliš vysoká), jejichž dno jsem vyložila papírem na pečení a stěny zlehka vymastila máslem. Peču při cca 170°C, dokud není zapíchnutá špejle po vytažení suchá, přibližně 40 minut. Nechám vychladnout. Po vychladnutí sloupnu ze spodní strany korpusu pečicí papír a korpus položím na silnější ubrousek nebo kuchyňskou utěrku, aby odsávala mastnotu. Takto každý korpus zabalím do potravinové fólie a uložím je na později (pokud s nimi nechci pracovat hned).
- Na krém si jako první vyšlehám studenou smetanu, a to dotuha. Uložím ji do lednice. Pak, aniž bych musela čistit šlehací metly, krátce vyšlehám hodně měkké máslo (asi 1-2 minuty). Poté za stálého šlehání přilévám med a posléze šťávu vymačkanou z citronu. Vyšlehám dohladka. Z ricotty sliji tekutinu a stejně krátce ji vyšlehám v jiné misce (metly opět netřeba omývat). Ricottu postupně zašlehám do másla. Nakonec vmíchám gumovou stěrkou šlehačku.
- Dortové korpusy shora seříznu dlouhým zubatým nožem, je-li to potřeba. Polovinu krému nanesu na první korpus, přiklopím druhým a zbývající krém naaranžuji nahoru. Dozdobím.
Tipy: Recept je určen na průměr dortu asi 24 cm. Protože nemám možnost péct ve dvou stejných formách najednou, rozdělím si množství surovin na polovinu a peču korpusy postupně. Můžete kdyžtak zkusit upéct dort najednou v jedné formě, ale vyšší vrstva těsta se bude obtížněji propékat a hrozí tak povrchové připálení. Mrkev jsem dlouho strouhala najemno, ale pak jsem si všimla, že ve všech amerických receptech, kde byla fotka, měli mrkev nahrubo. Takže teď ji strouhám nahrubo a rozdíl v tom ani nevidím. Krém lze použít v podstatě jakýkoli, záleží jen na vás. Američani používají samozřejmě jejich oblíbený cream cheese, čerstvý sýr, což je v našich běžných obchodech asi jen Philadelphia, popř. ještě Buko. U nás se nahrazuje vším možným: sýrem Lučina, Gervais, pomazánkovým máslem, tvarohem, mascarpone, já jsem zvolila ricottu. Normálně sýry do krému ani do cheesecaku ráda nemám, protože mi v chuti vadí ten slaný ocásek. Ale k mrkvovému dortu se to docela hodí. Máslo je v krému hlavně pro zpevnění. Sladit lze čímkoli, stejně tak dochucovat třeba citronovou kůrou nebo naopak šťávou z pomeranče. Opravdu můžete popustit uzdu fantazii a neřídit se žádnými přesnými recepty a poměry. Akorát bych vynechala čistou šlehačku, mrkvový dort uvítá něco hutnějšího.
Komentáře: 22
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.