Modelovací čokoláda
- 30 ml kukuřičného sirupu
- 90 g čokolády
- V misce nad párou nechám rozpustit čokoládu.
- K rozpuštěné čokoládě přidám sirup a míchám vařečkou. Během chvíle hmota zhoustne. Jakmile se začne odlepovat od stěn misky a vytvoří jakoby kouli, přendám hmotu na kus potravinové fólie a těsně zabalím. Nechám při pokojové teplotě ztuhnout.
- Tuhou hmotu propracuji v prstech. Nyní se z ní dá modelovat nebo ji rozválet a vykrajovat nějaké tvary.
Tipy: Pro modelovací čokoládovou hmotu je nejlepší hořká čokoláda, a to přibližně 60%. Když je obsah kakaa v čokoládě vyšší, tak je hmota víc tuhá a jakoby sušší, a hůř se zpracovává. Ale tvar (třeba kytka) zase spíš vytvrdne. Mléčná a bílá čokoláda moc vhodné nejsou, protože hmota je pak měkčí, ale hlavně je taková mastná a víc lepí, takže se s ní moc dobře nepracuje. Konkrétní tuhost hmoty (zvlášť u malých dávek) je vždycky trochu otázka, protože sirup těžko odměříte na mililitr přesně. Taky nevíte, jak se v hmotě zachová ta daná čokoláda. Ale nějak s ní vždycky pracovat jde. Určitě ji nedávejte do lednice, leda na chvíli, pokud pospícháte. V lednici totiž hmota ztuhne opravdu hodně a je pak nutné ji nechat nějakou dobu povolit. Stejně tak není dobré tuto hmotu dlouho uchovávat, protože postupem času víc tvrdne. Teoreticky by šlo s modelovací čokoládou i potahovat, ale asi by to bylo dost náročné, a já osobně bych se do toho raději nepouštěla.
Komentáře: 23
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.