Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Pistáciový a malinový pusinkový dort

pusinkový dort

Pistáciový dortový korpus

  • 5 vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 180 g hladké mouky
  • 50 g mletých pistácií (nesolených)
  • 1 lžička PDP

Máslový krém

  • 3 bílky
  • 170 g cukru krupice
  • 300 g změklého másla
  • pistáciová pasta (postup ZDE, množství ingrediencí je stejné)
  • 500 g zmrazených malin
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

na dokončení: malinový džem, cukrové perličky

  1. Nejdříve ze všeho si připravím pistáciovou pastu, klidně pár dní předem.
  2. Jako další si udělám malinový protlak. Zmrazené maliny povařím a když jsou měkké a dostatečně rozvařené, propasíruji je přes síto, abych se zbavila zrníček. Získaný sirup vrátím do kastrolu, přidám cukr a citronovou šťávu a vařím tak dlouho, dokud protlak nezhoustne, a to poměrně hodně. V průběhu míchám, protože jak protlak houstne, má čím dál větší tendenci se připalovat. Když je směs hustá asi jako dětská přesnídávka (hustá přesnídávka), vmíchám vanilkový extrakt a stáhnu z ohně. Nechám trochu zchladnout, dám do misky, zavíčkuji, a uložím do lednice. V té protlak vydrží bez problémů několik dní, takže je také dobré připravit jej déle dopředu, abych pak měla méně práce. V lednici protlak navíc ještě dál zhoustne, takže nakonec má konzistenci jako kaše. Z 500 g malin tak vyzískám přibližně 150 g protlaku.
  3. Korpus: Mouku a prášek do pečiva 2x proseji, aby se prášek dobře rozptýlil. Mouku promíchám s mletými pistáciemi. Máslo rozpustím, vmíchám mandlový extrakt a nechám chladnout. Bílky a 160 g cukru vyšlehám do pevného sněhu. Žloutky a 60 g cukru šlehám asi 3 minuty, až žloutková pěna zhoustne a zesvětlí. Pak rychlost šlehání snížím a pomalu přilévám rozpuštěné máslo. Když je vše promísené, šlehač vypnu. Gumovou stěrkou vmíchám postupně do bílkového sněhu žloutkovou směs a pak po částech i mouku. Jemně, ale dobře vše promíchám a přeliji do formy, jejíž dno mám vyložené papírem na pečení. Peču při cca 175°C, dokud není hotovo (velmi orientačně asi 40 minut). Nechám ve formě částěčně zchladnout, pak boky korpusu objedu ostrým nožem a formu odstraním. Nechám zcela vychladnout, zabalím do potravinové fólie a uložím do druhého dne.
  4. V předstihu vyndám z lednice pistáciovou pastu a malinový protlak, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Podle tohoto receptu připravím máslový krém nastavený bílky. Krém rozdělím na třetiny, z nichž jedna je větší. Do té zašlehám malinový protlak. Do zbývajících dvou třetin krému vmíchám část pistáciové pasty, pak z krému oddělím polovinu a do ní vmíchám zbývající pastu – mám tak dva pistáciové krémy, světle a tmavě zelený.
  5. Dortový korpus nahoře seříznutím zarovnám. Pak jej rozkrojím na tři pláty, které promažu a spojím malinovým džemem. Sestavený dort obmažu velmi tenkou vrstvou malinového máslového krému. A nyní pomocí trezírovací špičky nastříkám na dort postupně ze všech tří krémů pusinky. Ty ozdobím jedlou perličkou a dám do lednice zatuhnout.

pusinkovy_dort_rez

Tipy: Podle množství z tohoto receptu jsem dělala dort o průměru 19 cm. Inspirací byl jeden obrázek z internetu, moc se mi líbilo zdobení pomocí pusinek a perliček: jednoduché, avšak efektní (a samozřejmě dokonalejší než v mém provedení). Onen dort byl ale avokádový, do čehož se mi nechtělo, a jelikož mám ráda pistácie, rozhodla jsem se pro ně. Nějak jsem dala dohromady těsto na korpus a jako doplňující příchuť k pistáciové jsem zvolila maliny, protože spolu nejen hezky barevně ladí, ale i se chuťově doplňují – pistáciový krém jemně sladký, malinový zase příjemně kyselý a díky množství malin i řádně intenzivní. Nakonec tak ani nevadilo, že je na dortu krému tolik (z toho důvodu je dobré promazat korpus jen džemem).

komentáře 4

Kateřina
6.4.2015 17:51

Dobrý den, zase k Vám jdu pro radu 🙂 přítel bude mít narozeniny a zbožňuje pistácie, proto jsem se rozhodla mu udělat pistáciový dort. Nicméně marcipán na potah nemá rád a když jsem mu kdysi ukazovala tohle zdobení, tak taky zrovna nadšený nebyl… koukala jsem i na pinterest na recepty, ale podle všeho Američané do dortů používají pudink 😀 tak mě napadlo – co takhle udělat Váš korpus a krém, akorát ho schovat dovnitř a dort zamaskovat do čokoládové ganache a navrch dát nasekané pistácie? Já je moc nemusím, takže by mě zajímal Váš názor, jestli by to dohromady chutnalo dobře 🙂 předem děkuji!

Eva
7.4.2015 11:09

Dobrý den. Ono je těžké radit ohledně chutí, je to dost individuální. Ale když bych měla říct názor sama za sebe, tak já bych pistácie s čokoládou nekombinovala. Ganache je opravdu hodně výrazná a pistácie by dost zanikaly. A i jinak mi ta kombinace moc nesedí. Kdybyste chtěla dělat opravdu jen pistáciovou příchuť, tak by se dal klidně udělat nějaký dortík s pistáciovou pěnou a dozdobit pistáciemi a třeba malinami, určitě by to vypadalo taky hezky. Nebo bych zůstala u pistáciového máslového krému. Že se příteli nelíbilo pusinkové zdobení, to se ani nedivím. 🙂 Ale ono jde obmazat dort krémem různými způsoby, moc dobře a elegantně vypadá hladká vrstva, když se povede, k tomu decentně dozdobená, jako třeba zde: http://thecakeblog.com/2014/02/rose-water-buttercream-cake.html Taky nemusí být kolem a uvnitř tolik krému, když je někdo spíš na sušší dorty. Ale nakonec to bude stejně na Vás, jak to vymyslíte. A já věřím, že ať uděláte cokoli, přítel to ocení v každém případě.

Kateřina
23.4.2015 14:06

Dobrý den, tak se schyluje k pečení tohoto dortu 🙂 chci se jen zeptat, ten máslový krém mám na dort cca 20cm tedy udělat 3x (respektive 3 dávky), jak to píšete v návodu, chápu to dobře? A do toho zamíchat malinový protlak a pistáciovou pastu, že? 🙂

Eva
23.4.2015 21:34

Nevím, jestli si vzájemně rozumíme, takže to raději shrnu. Krém se udělá v takovém celkovém množství, jaké je uvedeno v tomto receptu, tedy ze 3 bílků. Pak se tento krém rozdělí na tři třetiny a ty se ochutí.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily