Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Pistáciový dort

pistaciovy_dort_bila

Základní dortové těsto

  • 170 g změklého másla
  • 170 g cukru krupice
  • 3 velká vejce
  • vanilková pasta
  • 170 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Máslový krém s pistáciemi

  • 1 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 20 g vody
  • 160 g změklého másla
  • 2 lžičky ochucovací pistáciové pasty
  • 100 g mletých opražených nesolených pistácií
  • vanilka (v tomto případě není úplně nutná)

ochucovací pistáciová pasta, máslo, bílá čokoláda, pravý mandlový marcipán na potahování

  1. Měkké máslo vyšlehám s cukrem do pěny. Pak postupně po troškách přilévám rozšlehaná vejce a zašlehávám do másla. Když je vše dobře spojené a vyšlehané, ochutím vanilkovou pastou (ne moc) a pak stěrkou jemně vmíchám prosátou mouku s práškem do pečiva a solí. Část těsta oddělím do jiné misky a přidám pistáciovou pastu, aby výsledná barva byla lehce zelená a chuť lehce pistáciová. Těsto dám do dortové formy menšího průměru tak, aby vytvořilo mramorový efekt, a upeču. Upečený dort nechám zcela vychladnout, pak jej zabalím do igelitové fólie a nechám odležet do druhého dne, aby se korpus před použitím pěkně „usadil“.
  2. Máslo na krém trochu vymíchám a odložím stranou. Vejce (a případně i vanilku) vyšlehám do pěny, určitě aspoň několik minut. Cukr s vodou svařím na sirup a když dosáhne teploty 121°C, přiliji ho za stálého šlehání (na nízkou rychlost, jinak se kolem rozlétnou cukrové nitě) do vaječné pěny. Šlehám do vychladnutí. Pak tuto vaječnou směs postupně zašlehám do másla. Výsledkem je hladký a nadýchaný krém, do kterého nakonec vmíchám pistáciovou pastu a už jen stěrkou také mleté pistáciové oříšky.
  3. Dortový korpus nahoře seříznu do roviny, rozříznu vejpůl, pomažu větší částí máslového krému a opět spojím. Zbytkem krému pomažu dort kolem dokola (dvojité prokrojení dortu by bylo v tomto případě moc, tak aby nebyl ten výborný krém jen v jedné vrstvě uprostřed), čímž jej zároveň zarovnám, a dám do lednice ztuhnout.
  4. Jelikož v krému jsou oříšky a já potřebuji pod potah dokonale rovný podklad, připravím si ještě trochu hladkého krému. Aby nebylo másla příliš, použila jsem máslo spolu s rozpuštěnou bílou čokoládou, objemově asi tak 1:1. Vychlazený dort tímto krémem nahrubo obmažu, jen v tenké vrstvě, abych zahladila hrbolatý povrch, a nakonec celé uhladím horkým nožem do naprosté dokonalosti. Opět dám do lednice zatuhnout, což je díky přítomnosti čokolády otázka chvíle, ostatně krém tuhne už při kontaktu s vychlazeným podkladem.
  5. Do mandlového potahovacího marcipánu přidám zase trochu ochucovací pistáciové pasty, hlavně kvůli barvě, protože marcipán má hodně dominantní chuť a nenechá se snadno přebít, a celý dort jím potáhnu. Pečlivě všechno vyhladím a dozdobím dle nálady.

pistáciový dort

Tipy: Recept vystačí na malý dort, asi o průměru 18 cm. Pravá vanilka je skvělá na ochucení jak těsta tak krému, ale v tomto případě není nezbytně nutná, neboť pistáciová chuť je dostatečně výrazná a taky aby se tyto chutě vzájemně nebily. Těsto není tak suché jako piškot, takže není dobré prořezávat na tenké pláty, ale nechat spíš těsta víc, aby dort nepůsobil moc hutně a těžce. Recept je z kuchařky Mary Berry, ve které je uvedena mouka polohrubá. Ale protože už jsem v této kuchařce narazila na pár nepřesností překladu a protože vím, že v anglicky mluvících zemích polohrubou mouku ani nemají, tak jsem si našla na internetu originální recept, a samozřejmě se mi podezření potvrdilo – takže peču z hladké. Ale slavná Dita, která vařila na ČT, dělala jahodový dort podle stejného receptu a použila polohrubou mouku v souladu s českou variantou kuchařky. A prý je dort vynikající, takže klidně prubněte obojí, jak libo.

Komentáře: 16

lenuleee
19.12.2013 0:33

Mě by zajímalo, jak to děláte, že máte strany dortu tak krásně hladný. Když marcipán vyválím na placku a položím ho na dort, tak vrch je hladkej, to je jasný, ale na stranách to splývá a je to jakoby nařasený. Nevím, jak to mám napsat, abyste věděla, co myslím. Je to jako ubrus na kulatým stole, na stranách je zvlněnej…

Eva
19.12.2013 16:55

Dobrý den, a děkuji za pochvalu. Moc dobře vím, co máte na mysli, i já se s tím potýkala, to je normální. Trochu jsem se postup potahování dortu snažila popsat v příspěvku „Potahovaný dort krok za krokem“, ale ono to chce vidět. Můžete si zkusit najít na internetu nějaké video, zvlášť cizojazyčné se dají najít hodně a angličtina nevadí, protože důležité je vidět postup (zadejte něco jako „how cover fondant cake“). Jinak co bych doporučila, to je pracovat s pružnou potahovou hmotou, což je třeba Smartflex, s domácím marcipánem (úplně první pokus) to bez záhybů nešlo. A taky se to dělá tím snáz, čím větší placku vyválíte, protože ty záhyby se dělají na okraji té placky, takže když sahá kus za dort, tak na dortu to vyjde hladce, protože se to začne vlnit až dál. Naopak kdyby placka byla velikostně akorát přesně na dort, tak už by ty varhánky vyrovnat nešly ani za nic, vznikla by totiž taková sukýnka. Můžete to taky zkusit třeba na obrácené dortové formě, když bude čistá, tak potahovce to neuškodí, a Vy si to nanečisto prubnete (jen to chce rychle, abyste potahovku sloupla dřív než začne osychat, jinak už by pak nebyla použitelná). Mně docela pomohl kurz na potahovaný dort, ale instruktážní video nebo dobrá kniha by měly postačit. A pak jen trénovat. Tak ať se daří. 🙂

Lucie Kratka
13.4.2014 20:10

Dobry den,mohu se zeptat,kde seženu pistaciovou plastu? Děkuji lucie

Lucie Kratka
13.4.2014 20:10

Dobry den,mohu se zeptat,kde seženu pistaciovou plastu? Děkuji lucie

Eva
14.4.2014 11:03

Dobrý den. Ochucovací pistáciová pasta se dá koupit v internetových obchodech s pomůckami na dorty. Já ji koupila konkrétně v dortisimo.cz, ale mají ji i jiné. Jen už nevím, jaká konkrétně to byla, stála myslím kolem 150 Kč, ale on v nich asi velký rozdíl nebude. Zdraví Eva 🙂

Misa
2.8.2016 18:47

Dobry den, mohu misto masla pouzit olej jako to mate v jinych receptech? 🙂 dekuji

Eva
2.8.2016 23:31

V tomto případě by to nešlo. Vejce se tu nevyšlehávají do pěny a těsto stojí spíš na másle, cukru a mouce – ve stejných hmotnostních poměrech. Trošku něco jako kdybyste chtěla péct bábovku z oleje místo z másla. 😉

Michaela Janikova
9.8.2016 8:33

jejda aha dekuji 🙂 už jsem zkusila podle vašeho receptu a testo bylo vyborne, ale bohuzel hodne mastne, mozna bych mohla ubrat davku masla, ale bojim se aby se to nepo… 🙂

misa
9.8.2016 12:36

tak jsem dala o 30g méně másla, a povedlo se 🙂

Eva
9.8.2016 17:28

🙂

Hedvika
3.5.2017 16:11

Dobrý den, dnes jsem objevila Vaše stránky a jsem naprosto nadšená, potřebuju zkusit snad všechno. Chci se Vás zeptat, zda ovocný krém lze ochutit jakýmkoli ovocem, třeba koupím čerstvé maliny, něco s nimi provedu a pak je zamíchám do nějakého krému… nebo jahody, a jiné? Mockrát předem děkuji za odpověď a máte můj obdiv 🙂

Eva
4.5.2017 21:09

Nevím, jaký krém máte na mysli. Třeba do máslového krému (jedno jakého) můžete přidat celkem cokoli. Do smetanového, tvarohového apod. už musíte zvážit, jestli to nebude dělat neplechu. Tvaroh ani mascarpone na rozdíl od másla v lednici netuhne, takže když do nich vmícháte cokoli řídkého (a ovoce obsahuje vždy vodu), tak už pak nemusí držet moc pohromadě. Takže do nich se dává ovoce celé.

Katka
4.11.2017 18:38

Dobrý den, chci se zeptat….jak docílíte, nebo čím děláte ty mřížky co jsou na bocích?
Z vašich stránek jsem nadšená 🙂

Eva
5.11.2017 20:01

Použila jsem obyčejný dlouhý nůž, ale rýhu jsem udělala nikoli ostřím (to by byla rýha moc tenká), nýbrž druhou, resp. horní stranou. Ale může to být cokoli, co je delší, rovné a vhodně tlusté, třeba mazací karta na krém. Nebo pravítko? 🙂

La da
13.11.2018 21:25

Dobrý den chtela jsem se zeptat pise te ze recept je na formu 18cm kdyz mam formu na 24cm mam tam toho davt mejak vic moc dekuju

Eva
19.11.2018 20:59

Určitě, možná i dvojnásobné množství.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily