Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Pravé italské tiramisu

tiramisu

  • 5 čerstvých vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 500 g mascarpone (2 kelímky)
  • hrnek silné kávy
  • asi 2 panáky mandlového likéru Amaretto
  • cukrářské piškoty (25-30 by mělo stačit)
  • kvalitní kakao na posypání
  1. Oddělím žloutky od bílků. Žloutky s cukrem šlehám tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a pěna není světle žlutá a nadýchaná, stačí i drátěnou metlou. Elektrickým šlehačem vyšlehám z bílků tuhý sníh.
  2. Mascarpone zamíchám do žloutkové pěny, nyní skutečně jen metlou, neboť mascarpone nemá příliš intenzivní šlehání rádo. Když je směs hezky kompaktní, přidám postupně sníh z bílků a už jen gumovou stěrkou něžně promíchám, aby se vše spojilo v lehounký krém.
  3. Uvařím silnou kávu a naliji do ní Amaretto. Pak beru piškoty a namáčím je z obou stran do kávy tak, aby byly nasáklé, ale nikoli rozmočené. Polovinou navlhlých piškotů si vyložím dno patřičné nádoby (zapékací mísa, obdélníkový ráfek apod.), na ně nanesu polovinu krému a uhladím. Stejným způsobem položím druhou vrstvu piškotů a pokryji zbývajícím krémem. Upravím povrch a popráším přes sítko kakaem. Dám do lednice na několik hodin uležet, nejlépe přes noc, naprosté minimum jsou dvě hodiny.

Tipy: Kakaem lze tiramisu posypat až před podáváním, nehrozí tak, že rozvlhne. Ale zase se jím můžete zakuckat. Lze také použít třeba nevlhnoucí kakao, které udrží sametový vzhled neomezeně dlouho. Jelikož se v receptu používají tepelně neupravená vejce, je bezpodmínečně nutné, aby vejce byla skutečně čerstvá. Jak to poznám? Test čerstvosti vajec vychází z toho, že vzduchová bublina uvnitř vajíčka se stárnutím vejce zvětšuje. Takže když vejce ponořím do sklenice s vodou, zcela čerstvé vejce bude ležet svojí delší stranou u dna. Asi po týdnu se plošší konec se vzduchovou bublinou začne pohybovat vzhůru k hladině a vejce se postaví do pozoru. Během dalších týdnů se vydá na plavbu ke hladině. Vejce stará asi 2-3 týdny se takto vznáší v kolmé pozici, ale jsou celá ponořená. Vejce stará 5-6 týdnů plavou na hladině a neměla by se už raději používat.

Tento recept na tiramisù, jak by se to mělo správně psát, je opravdu zaručeně italský. Co jsem se porozhlížela po internetu, tak všechny italské recepty vypadaly vesměs stejně, ovšem Itálie je velká země, takže není vyloučeno, že existuje i jiný, zaručeně italský recept. Každopádně toto tiramisu je opravdu skvělé, není proto důvod měnit suroviny. Můžete vynechat vejce, pokud se jich obáváte, a smíchat mascarpone třeba s vyšlehanou smetanou, ale syrová vejce prostě do tohoto moučníku patří. Nenahrazujte mandlový likér umělým mandlovým aroma, je to něco úplně jiného, to už spíš Amaretto zcela vynechte, v mnoha italských receptech ostatně chybí. Můžete dát místo cukrářských piškotů dětské, i když to není ono, ale určitě nenahrazujte piškoty doma pečeným plátem piškotového těsta, to vám pak vznikne jen jakási buchta. Můžete nahradit mascarpone něčím jiným… ne, tak to opravdu nemůžete, to už pak nebude vůbec žádné tiramisu. Mascarpone je naprostý nezbytný základ, aby se výsledný moučník mohl tímto pojmenováním honosit. Je tak nějak v české povaze vše, co je osvědčené a funguje, měnit a „vylepšovat“. Přemek Podlaha by to sice ocenil, ale proč něco dobrovolně měnit k horšímu? Nad komentáři typu „skvělý recept, ale JÁ dávám do tiramisu místo mascarpone pomazánkové máslo, nakrájím tam mandarinky a čokoládu, a je to mnohem lepší“ musím vždy zhluboka vydechnout a počítat do tří.

Komentáře: 14

Irena
24.3.2014 11:47

Pracovala jsem v restauraci, kterou vlastnil benátčan. Tiramisú jsme dělali stejně, pouze místo bílků jsme používali našlehanou smetanu. V čajovně v Táboře jsem zase jedla tiramisú, kde místo kakaa používají zelený čaj. A bez amareta. Také byl vynikající.

Eva
24.3.2014 12:53

No jo, ono asi to jediné PRAVÉ tiramisu opravdu neexistuje. Jen ty úlety v podobě pomazánkového másla apod. už jsou trochu moc. 🙂

Lenka
13.10.2014 10:57

Zkoušela jsem přesně podle receptu a Tiramisu se opravdu povedlo! Zbyl na mě doma jen malý kousek, takže určitě budu péct znova 🙂

Eva
13.10.2014 22:10

Neříkejte, že ho pečete? 🙂 Ale vážně, mám radost, je to recept podle našeho slavného pražského Itala, tak ještě aby to nebylo dobré. A příště ať Vám doma nechají víc.

Lenka
17.10.2014 11:43

Jo vidíte 😀 no nepeču, to by to dopadlo… no… prostě ho UDĚLÁM zase někdy znova 😀

Jana
1.2.2015 11:05

Jak dlouho vám trvá, než se ten cukr pri slehani se zloutky rozpusti? Mne se snad jeste nikdy nerozpustil 😀 Dekuji

Eva
1.2.2015 13:49

Dobrá poznámka. 🙂 Ono to bývá zvykem v receptech uvádět: šlehat, dokud se cukr nerozpustí. Ale musím přiznat, že já to taky často nedodržuji. Šlehám prostě podle svého uvážení dostatečně dlouho a ono se to někdy povede. Ale když ne a ten cukr stále není úplně dokonale rozpuštěn, tak na to prostě nedbám. Hlavně že nechroupe. 😉

michala
10.7.2015 15:47

Dobrý den, vaše stránky jsou úžasné, ty dorty musí být škoda sníst. Ctěla jsme vás poprosit o radu, nevíte, co můžu dělat špatně, že tiramisu nikdy neudělám tak, aby se dalo krájet, ale vždy ho musíme vyjídat z nádoby lžičkama..:D Děkuji za odpověď :-))

Eva
10.7.2015 23:20

Těžko říct. Ono teda tiramisu není kdovíjak tuhé, ale udržet řez by mělo. Třeba moc namáčíte piškoty. Nebo je sníh málo vyšlehaný dotuha. Nebo ho zamícháte moc zhurta a on spadne a zvodnatí. Nebo je mascarpone málo husté. Vážně nevím.

Evča
8.5.2017 21:51

Už se těším, až tento recept vyzkouším. Určitě dodržím všechny ingredience, jen Amareto vynechám, kvůli dětem a po pravdě, já nemusím ten alkoholový nádech. Nicméně mě velmi pobavil váš závěr, jak píšete o tom pomazánkovém másle, mandarinkách a čokoládě 😀 😀 😀

Eva
10.5.2017 20:00

Aspoň něco. Ale doufám, že i realizace dopadne dobře, aby se úsměv nezměnil v pláč. 😉

Olga
10.5.2018 19:39

Prosím, mám dva dotazy.
1. Mám krásná velká domácí vejce, kolik ich mám použít? Pět nebo radši čtyři?
2. Kolik tiramitu se z této várky udělá? Mám fotmu 23 x 35 cm, tak jestli mi bude stačit jedna váska a nebo mám rovnou udělat dvojitou.
Děkuji
Jinak velice chválím Vaše stránky, od té doby, co dělám piškotový korpus podle Vás, tak se vždy povedl 🙂

Eva
17.5.2018 20:06

To jste mě zaskočila, já od té doby tiramisu nedělala, a to už je pár let. Takže si nic nepamatuji. Ale asi bych toho udělala víc, nemám pocit, že by to bylo tehdy nějak moc velké. A vajíčka většinou taky používám domácí, ale jestli máte opravdu velká, tak by možná bylo rozumné jedno ubrat. Víc nejsem schopná poradit. Ale recept to byl tuším z Itala v kuchyni, nebo aspoň hodně podobný, tak třeba byste něco vygooglila přes něj.

Anonym
22.5.2020 8:39

Dobrý den, možná jsem to přehlédla ale jaký rozměr formy jste zvolila?😄 😊

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily