Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Potravinářské barvy

gelove_barvy

K obarvení především potahovacích hmot, ale třeba i k obarvení těsta nebo krémů, je nejlepší (i když ne nejlevnější) použít gelové potravinářské barvy. Nepoměrně lépe se s nimi pracuje na rozdíl od těch práškových levných z drogerie, je mezi nimi širší výběr barev a vůbec jsou po všech stránkách kvalitnější. Jedna lahvička je sice malá, ale vydrží dlouho. Doporučený způsob použití těchto barev je pomocí párátka: konec párátka namočíte do barvy a otřete do potahovací hmoty. Propracujete, a pokud chcete barvu intenzivnější, postup zopakujete, ale s druhým, čistým koncem párátka, a tak pořád dokola – díky tomu zamezíte, abyste si již použitým koncem párátka něco do barvy zanesli, mohla by se pak totiž začít kazit. Kdybyste si chtěli nějakou barvu koupit, pak nejpoužívanější jsou značky Wilton a Sugarflair, obě jsou stejně dobré. Specialitou jsou extra syté barvy, které barví opravdu spolehlivě, což je důležité např. u barvy černé – té s běžnou barvou v podstatě nedosáhnete. Naopak pastelové barvy mají zase tu vlastnost, že i když jí přidáte hodně, barva bude stále světlá a jemná, jen sytější, což je sympatické např. u sladce růžové. Podívat se na výběr gelových barev můžete např. SEM.

Vedle gelových barev jsou k dostání barvy prachové. Nanášejí se štětečkem a používají se hlavně ke konečnému dobarvení nebo vystínování modelovaného objektu (typicky u květin). Lze je využít i při práci se šablonami (stencily). Prachové barvy jsou buď základní nebo metalické a s perletí. Když se naředí, dá se s nimi malovat, přičemž ředění se provádí pomocí alkoholu, který má na rozdíl od vody tu vlastnost, že vyprchá a barva tudíž zaschne. Na ředění stačí opravdu jen pár kapek.

komentářů 6

Dominika
17.12.2015 14:47

Dobrý den,
mam dotaz používám barvy gelové do krému a mám neustále problem s červenou. Ať je to burbon, červena nebo červená christmas pořád je růžová. Mám jich 6 různých + 2 christmas loňskou a dnešní změnil se obal ale pořád mám krémy růžové. nevíte v čem je problém?
Předem děkuji za odpověď D

Eva
18.12.2015 23:16

To je celkem normální, že to je spíš dorůžova, ono by se tam té červené muselo dát fakt hodně, aby to začalo být červené. A ne každý má žaludek na to, vrazit tam půl lahvičky. 🙂 Ale můžete vyzkoušet extra červenou. Já s ní zkušenost nemám, ale právě proto, že se červené a černé barvy špatně dosahuje, tak dělají extra koncentrované. A ještě myslím, že i modrou. Jestli potřebujete červenou, určitě bych to zkusila.

Ester
13.4.2017 11:17

Dobrý den,Ráda bych dort ozdobila marcipávovou květinou a tak jsem se chtěla zeptat jestli je lepší dát rovnou do marcipánu gelové barvivo a nebo to nakonec obarvit prachovími barvami.Mislím si že gelové budou lepší ale raději se ptám.A také jsem se chtěla zeptat jestli se dá najít nějaké dobré barvivo v normálním obchodě.Zkoušela jsem takové ty barvy od Dr.Oetker ale velmi drahé na to že vždy musím použít celou barvu na malý kousek marcipánu.Předem děkuji za odpověď.

Eva
13.4.2017 18:36

Já s jinými, běžně dostupnými barvami nemám zkušenost a ani je neznám. Když tedy nepočítám ty levné práškové barvy z drogerie, a ty rozhodně NE! Gelové barvy jsou na obarvení lepší, protože udělají sytější barvu, a také jednolitou. Prachovými barvami pomocí štětečku sice povrch obarvíte, ale jednak asi nedocílíte rovnoměrného zabarvení (někde to bude tmavší, jinde světlejší, a když na to sáhnete, tak to zase vlhkostí ruky pozměníte) a jednak ta barva taky nebude tak sytá. Ale zase záleží na barvě, protože třeba zlatá prachová barva kryje velmi dobře. Prachové barvy jsou vhodnější spíš k dotónování, já s nimi dělala růžové tvářičky, nebo barvila okraje bílých okvětních lístků. A nebo když použijete třeba zelenou prachovou barvu na zeleně obarvený marcipán, tak pak bude povrch takový sametový a matný, nebude se lesknout. Gelové barvy sice nejsou zrovna levné, ale já mám opačný problém než Vy s Oetkerem, a sice že mi většina barvy zůstane a po několika letech ji vyhodím. Používám je totiž minimálně a k obarvení hmoty přitom stačí malé množství barvy (do potahovky se barva přidává pomocí párátka, ne žádnou lžičkou). Takže cenově se nakonec hodně vyplatí.
Jestliže tedy chcete dělat květinu syté barvy, použijte gelovou do marcipánu. Jestliže má být kytka jen lehce zbarvená, můžete ji jen naštětečkovat prachovou barvou.

Lenka
30.4.2017 12:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, poprvé jsem dělala marcipán (nepravý) marcipán se mi i podařilo obarvit, dort jsem v pátek nazdobila a nechala v lednici, dnes (v neděli) ho budu oslavenci předávat, ale ráno jsem ze zhrozila, když jsem zjistila, že obarvený marcipán tak nějak zvláštně zašednul-ztratil váraznou barvu, nevíte, čím by to mohlo být?

Eva
30.4.2017 21:53

To opravdu nevím, já se s něčím takovým nesetkala. Ale s falešným marcipánem nepracuji, takže bych Vám mohla doporučit leda stránky dorty.artmama.cz – tam dortařky čile diskutují o všem možném a s touto potahovací hmotou pracují často. Možná by uměly poradit.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily