Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Honeycomb cake

honeycomb cake

Honeycomb cake je název, který se do češtiny obtížně překládá, resp. to nezní dobře, proto jsem ponechala anglický název. Znamená to v podstatě „koláč, který vypadá jako medová plástev“. Už od pohledu je jasné, proč zrovna takové pojmenování (zvlášť když si vyhledáte obrázky na internetu, protože mě se až tak zcela nepovedl). Když jsem na jeho obrázek náhodou natrefila, nemohla jsem se dočkat, až jej udělám, protože vypadal opravdu neuvěřitelně. Tento koláč je specialitou pocházející z Malajsie a není složitý, takže za vyzkoušení to stojí.

Recept

  • 210 g cukru krupice
  • 250 ml vody
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 240 ml slazeného kondenzovaného mléka (necelá plechovka)
  • 120 g hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  1. Cukr nasypu do hrnce a na středním až mírném ohni nechám rozpustit a zkaramelizovat (ze začátku je dobré cukr nemíchat a jen hrncem pohazovat, a teprve až je část cukru tekutá, začít míchat vařečkou – pak se cukr na vařečku tolik nenabalí). Když má karamel tmavě zlatohnědou barvu, přiliji opatrně horkou vodu a vařím a míchám dál, dokud se cukr opět nerozpustí. Tekutý karamel, který je řídký skoro jako voda, odstavím z ohně a nechám v něm rozpustit máslo. Dám stranou vychladnout.
  2. Vejce vyšlehám elektrickým šlehačem do pěny a pak přimíchám kondenzované mléko. Drátěnou metlou vmíchám do směsi prosátou mouku se sodou. Nakonec přiliji zchladlý karamel (nemusí být zcela studený, jen aby nebyl horký) a vše dobře promíchám. Výsledné těsto je hodně tekuté, což je v pořádku.
  3. Těsto ihned naliji do formy vyložené papírem na pečení. Zapnu troubu a nastavím na cca 170°C. Když trouba dosáhne této teploty, dám formu dovnitř a peču, dokud není hotovo (poznám podle pohmatu a pomocí zapíchnuté špejle, která musí být po vytažení suchá). Hotový koláč má mít dost tmavou barvu, přesto je po nějaké době nutné těsto seshora přikrýt, neboť má tendenci se snadno připálit, což by mělo díky karamelu za následek i zhořknutí.
  4. Hotový koláč nechám ve formě zcela vychladnout, teprve pak jej vyndám a nakrájím.

Tipy: Tento koláč mě svou chutí nijak zvlášť neoslovil, i když to vypadalo hlavně díky karamelu nadějně. Mnohé ale vynahradí svým vskutku netradičním vzhledem a také konzistencí, která je právě v místě plástvového efektu jakoby gumová. Takže samotná konzumace probíhala jen tak mimochodem a spíš jsme se věnovali prohlížení a promačkávání a nevycházeli z údivu. Mně se bohužel plástvový efekt vytvořil jen asi do poloviny výšky koláče, což přisuzuji tomu, že mi dlouho trvalo, než jsem těsto nalila do formy. Nejdřív jsem totiž zjistila, že jsem si ráfek připravila na příliš velký rozměr, takže jsem ho musela zmenšit a znovu složitě obalovat, aby netekl. Pak jsem těsto nalila a zjistila, že opatření nepomohla a řídké těsto stejně všude teče. Takže honem najít jinou formu se dnem a těsto tam přelít. Po těchto manévrech bylo už od pohledu vidět, že to těstu neprospělo. Onen efekt se totiž vytváří díky jedlé sodě, která dělá v těstě bublinky a z těch pak vznikají ty komůrky a chodbičky. Když jsem hotové těsto takto opakovaně míchala a přelívala, všechny ty vzduchové bublinky zmizely a znova už se moc neobjevily. Proto je dobré těsto hned nalít do formy a už ho nechat v klidu. S tím souvisí i další věc, a sice že se má těsto nechat stát, než se vloží do trouby, aby se bublinky mohly vytvářet. V receptech se ale tato doba pohybovala od 5 minut do 4 hodin, takže já to vyřešila tím, že jsem těsto nechala stát po dobu, než se předehřála trouba. Množství těsta připraveného podle receptu vystačí přibližně na menší pekáček.

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily